Громадське мовлення має бути професійнішим за комерційне

13 Квітня 2005
671
13 Квітня 2005
16:00

Громадське мовлення має бути професійнішим за комерційне

671
Громадське мовлення має бути професійнішим за комерційне
Сьогодні, 13 квітня 2005 року , у Верховній Раді України відбулись слухання щодо

створення громадського телерадіомовлення . В них взяли участь народні депутати України, журналісти, представники громадських організацій.

З доповідями виступили віце-прем’єр міністр України Микола Томенко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Сергій Правденко.

Віталій Шевченко, у ході слухань, зазначив, що найкращою базою для розгортання суспільного мовлення є Національна телекомпанія України. Відкритим залишається питання щодо долі обласних державних ТРО. Важливим, на думку В.Шевченка, має бути визначення конкретного підготовчого періоду для створення суспільного телемовлення. Він також запевнив присутніх у тому, що Національна рада докладе всіх зусиль, аби сприяти як найшвидшому втіленню в життя ідеї суспільного телебачення.

Президент НТКУ Тарас Стецьків в свою чергу наголосив, що телеканал УТ-1, на базі якого і пропонується створити громадське телебачення, повинен і надалі мати статус державного підприємства, що дасть змогу вирішити цілий ряд проблем з оподаткуванням. Він також відзначив, що на громадському телебаченні мають бути обмеження на рекламу та введено абонплату. А для комерційних каналів, на думку Стецьківа, потрібно ввести спеціальний податок на прибутки від реклами.

Коаліція громадських організацій "Суспільне мовлення" презентувала концепцію створення та діяльності суспільного мовлення в Україні під час парламентських слухань 13 квітня.

Нагадаємо, що Рада коаліції ухвалила рішення , згідно якого ця організація працювала по робочим групам: фінансового планування, принципів програмування, група з розробки принципів редакційної політики, з розробки механізмів управління та громадського контролю, реструктуризації державних ЗМІ та соціального забезпечення, визначення норм законодавчого забезпечення. Розробки груп було презентовано сьогодні під час прес-конференції.

Коаліція громадських організацій вважає, що "в інформаційному просторі країни має бути хоча б один загальновизнаний взірець для всіх мовників". На думку членів Коаліції "громадське мовлення має всі шанси на роль такого взірця", бо комерційні мас-медіа, хоч і "переважатимуть суспільне по рейтиногах та "іменах", але не можуть переважити у дотриманні професійних стандартів.

"Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
671
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду