Спікер парламенту вважає, що треба прискорити процес створення громадського телебачення

26 Січня 2005
717
26 Січня 2005
17:54

Спікер парламенту вважає, що треба прискорити процес створення громадського телебачення

717
Спікер парламенту вважає, що треба прискорити процес створення громадського телебачення
Сьогодні відбулося засідання Громадсько-політичної консультативної ради, на якому обговорювалися перспективи створення суспільного телебачення в Україні. Своє бачення цих перспектив виклали: голова Верховної Ради Володимир Литвин, Микола Томенко, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, президент компанії "Новая студия" Олександр Ткаченко, член Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення Тетяна Лебедєва, головний редактор видання "Детектор медіа" Наталія Лигачова, в.о.президента благодійного фонду "Громадського радіо" Тарас Кузьмов, президент Академії української преси Валерій Іванов та голова Київської незалежної профспілки Евген Глібовицький.

Зокрема, голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що Верховна Рада буде грати у процесі створення громадського телебачення не останню роль, повідомляє Інтерфакс. Спiкер наголосив, що питання створення громадського мовлення в Українi - "надзвичайно актуальна проблема, яка давно вже є предметом публiчного обговорення". На думку спiкера, у цьому питаннi є кiлька факторiв. По-перше, це президентськi вибори, "якi вiдкрили свiту Україну". В.Литвин зазначив, що зараз переглядає євроновини, якi, за його словами, "приємно дивитися". В.Литвин зазначив, що в цих новинах вiдведено мiсце для новин про Україну i про президента Вiктора Ющенка. Другим фактором, за словами спiкера, є сам факт "помаранчевої" революцiї, яка засвiдчила, що люди не хочуть миритися з порушенням своїх прав, у тому числi й з порушенням права на свободу слова.

По-третє, за словами В.Литвина, "явно демонструється полiтична воля для того, щоб ухвалити вiдповiдне рiшення стосовно громадського телебачення".

Спiкер наголосив, що необхiдно виробити концепцiю, яка забезпечила б правовий, а також прискорений пiдхiд у реалiзацiї цього питання за "одноголосної пiдтримки всiх гiлок влади". В.Литвин додав, що в цьому питаннi цiкавий був би i зарубiжний досвiд.

"Проблема створення громадського телебачення – це та справа, де громадянське суспiльство i влада можуть продемонструвати спiльнiсть позицiй", - вважає В.Литвин. Спiкер зазначив, що на сьогоднiшньому засiданнi навряд чи вдасться ухвалити остаточне рiшення, однак наголосив, що необхiдно намiтити i реалiзовувати практичнi кроки.

У свою чергу глава парламентського комiтету з питань свободи слова та iнформацiї Микола Томенко (фракцiя "Наша Україна") наголосив, що задоволений тим, що останнiм часом кiлькiсть прихильникiв iдеї створення громадського мовлення в Українi збiльшилася.

М.Томенко також наголосив необхiднiсть заявити про те, що така стратегiя змiн повинна бути в загальному iнформацiйному просторi. Водночас, за його словами, "немає проблем з iдеями, є проблеми з планами, як це зробити". М.Томенко наголосив, що вже зараз проводяться соцiологiчнi дослiдження з цього питання з тим, щоб спитати у людей, яким вони хочуть бачити громадське телебачення.

Крiм того, на його думку, законодавча база пiд створення громадського телебачення повинна створюватися у спiввiдношеннi з логiкою суспiльного процесу. "Для того, щоб отримати якiсний закон, необхiдно зрозумiти, як, що i коли робити", - сказав М.Томенко.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
717
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду