Зміни до Кримінального кодексу України відновлять репресивний підхід до свободи слова - партія "ЯБЛУКО"

17 Січня 2005
774
17 Січня 2005
17:03

Зміни до Кримінального кодексу України відновлять репресивний підхід до свободи слова - партія "ЯБЛУКО"

774
Зміни до Кримінального кодексу України відновлять репресивний підхід до свободи слова - партія "ЯБЛУКО"
Партія середнього класу „ЯБЛУКО” оприлюднила сьогодні заяву, в якій закликало депутатів Верховної Ради України ні в якому разі не підтримувати законопроект члена фракції КПУ Володимира Аніщука “Про внесення змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України” (щодо встановлення відповідальності за підрив репутації державного діяча).

Як зазначено в повідомленні прес-служби "ЯБЛУКА", "Голова депутатської фракції „ЯБЛУКО” Михайло Бродський у 2001 році був одним із авторів нового Кримінального кодексу, вніс понад 600 поправок до проекту кодексу та ініціював вилучення з нового Кримінального кодексу статей „Образа” та „Наклеп”, завдяки яким влада мала можливість тиснути на ЗМІ та перешкоджати діяльності журналістів".

На думку авторів звернення "законопроект депутата Аніщука призведе до відновлення репресивного підходу до свободи слова, залякування журналістів та убезпечення діяльності нечистих на руку можновладців від висвітлення їх махінацій у засобах масової інформації".

„ЯБЛУКО” нагадує, що українське законодавство передбачає відповідальність за поширення неправдивої інформації, однак ця відповідальність лежить у сфері цивільного судочинства. 5 квітня 2001 року Верховна Рада декриміналізувала такі діяння.

Одним із основних надбань помаранчевої революції „ЯБЛУКО” вважає саме те, що в Україні з’явилися перші ознаки свободи слова. Тому члени партії закликають Віктора Ющенка, Юлію Тимошенко, Олександра Мороза та Володимира Литвина "не допустити прийняття зазначеного законопроекту".

Наголошено, що науково-експертне управління Верховної Ради навіть пропонує відхилити даний законопроект.

Крім того, „ЯБЛУКО” переконане, що принципи висвітлення життя і діяльності політичних діячів у ЗМІ мають суттєво відрізнятись від висвітлення діяльності пересічних громадян: жодних обмежень на інформування громадськості щодо життя політичних діячів не повинно бути.

„Опиняючись у владі, в політиці, людина повинна розуміти, які високі вимоги ставить до неї суспільство і бути готовою до повної, абсолютної відкритості, - говорить лідер „ЯБЛУКА” Михайло Бродський”. - Український політик має бути „обдуваемый всеми ветрами и омываемый всеми морями”.

Для довідки: На 18 січня заплановано розгляд законопроекту, поданого членом фракції КПУ Володимиром Аніщуком. Проект передбачає введення до Кримінального кодексу статті 344 (1), яка встановлює кримінальну відповідальність за умисне приниження честі та гідності Президента, Голови Верховної Ради, народного депутата України, Прем’єр-Міністра, члена Кабміну, Уповноваженого з прав людини, Голови або члена Рахункової палати, Голови Вищої ради юстиції, Голови або члена ЦВК, Голови НБУ, Голови Антимонопольного комітету України, Голови Фонду держмайна, Голови або члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Голови Держтелерадіо, виражене у непристойній формі, вчинене у зв’язку з їх державною діяльністю, а так само розповсюдження відомостей, що не відповідають дійсності або викладені неправдиво.

"Детектор медіа",за інф.прес-служби "ЯБЛУКА"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
774
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду