„Якщо у вас є претензії, звертайтеся до НТКУ”, - повідомили у Держкомтелерадіо у відповідь на запитання про законність трансляції каналом антиющенківських роликів

19 Листопада 2004
704
19 Листопада 2004
15:14

„Якщо у вас є претензії, звертайтеся до НТКУ”, - повідомили у Держкомтелерадіо у відповідь на запитання про законність трансляції каналом антиющенківських роликів

704
„Якщо у вас є претензії, звертайтеся до НТКУ”, - повідомили у Держкомтелерадіо у відповідь на запитання про законність трансляції каналом антиющенківських роликів
Перший національний продовжує грубо порушувати закон про вибори президента.

Останні декілька днів, і особливо сьогодні, Перший національний, „Інтер” та „1+1” продовжують розміщення антиющенківських роликів.

Учора член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко заявив, що має докази вказівок, відданих кільком телекомпаніям, аби вони відкинули будь-які сумніви щодо необхідності дотримання норм виборчого законодавства і розпочали сьогодні під вечір масований дводенний рекламно-агітаційний обстріл глядачів з метою компрометації всіма можливими методами опозиційного кандидата.

Суть вимог – надати необмежені можливості для розміщення прямої й прихованої незаконної політичної реклами на користь кандидата від влади. Наказано максимально заповнити ефір агітаційною інформацією про представника влади, демонструючи поза блоками політичної реклами спеціально підготовлені інтерв’ю з різними людьми із закликами до підтримки одного й того ж кандидата. Стаття 64 Закону України „Про вибори Президента України” забороняє державним та комунальним засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами із виборчими штабами кандидатів, агітувати за або проти кандидатів на пост президента, оцінювати їхні передвиборчі програми або віддавати перевагу у будь-якій формі. У разі порушення ними вимоги за поданням ЦВК або відповідної територіальної виборчої комісії діяльність цих ЗМІ за рішенням суду може бути тимчасово припинена.

Від джерел на Банковій до "Української правди" потрапив план розміщення цих роликів на УТ-1. Протягом 19 листопада – останнього дня, коли дозволена агітація – має вийти 13 таких кліпів. Їхня тривалість півхвилини – хвилина. Крім того, чотири рази на УТ-1 мають бути прокручені майже чотирихвилинні ролики з піснею Кобзона, у якому, зокрема, Ющенка асоціюють із громадянською війною. У іншому ролику вказується на те, що Ющенко хворий і що йому, можливо, доведеться раніше піти з посади Президента, у разі обрання. Третій розповідає про те, що оранжевий (колір символіки Ющенка) схожий на коричневий (колір фашистів). Більшість ролики присвячено дискредитації членів команди Ющенка.

Чи є ці агітаційні матеріали – рекламною продукцією штабу Віктора Януковича чи розміщуються під особисту відповідальність керівництва каналів намагалася з’ясувати „Детектор медіа”. Однак, у приймальні президента НТКУ Олександра Савенка повідомили, що останній буде після п’ятої години, віце-президент НТКУ з правових питань Геннадій Радченко двічі перепитав запитання, а потім сказав, що він знаходиться у суді і не може відповідати. Телефон іншого віце-президента Миколи Канішевського не відповідав.

Із запитанням про те, чи є законним розповсюдження таких роликів на державному телебаченні „Детектор медіа” звернулася до Державного комітету телебачення і радіомовлення. У приймальні голови Держкомітету після з’ясування запитання, повідомили, що у І.Чижа щільний графік і порекомендували звернутися до керівника його служби Валентина Вайла. Він зауважив, що І.Чиж „щойно поїхав”. На цитування кореспондентом „ТК” вищевказаної статті закону „Про вибори Президента”, Валентин Іванович зауважив, що Держкомтелерадіо не контролює державні телеканали, що це компетенція Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. „Якщо у вас є претензії, звертайтеся до НТКУ”, - сказав він. Крім того, "ТК" звернулася із інформаційним запитом до телеканалу "Інтер", відповідь на який поки що не надійшла.

Інф. "Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
704
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду