В Україні журналістів і свободу слова хочуть посадити на ланцюг - голова НСЖУ

22 Жовтня 2004
686
22 Жовтня 2004
15:11

В Україні журналістів і свободу слова хочуть посадити на ланцюг - голова НСЖУ

686
В Україні журналістів і свободу слова хочуть посадити на ланцюг - голова НСЖУ
"ТК" отримала Заяву голови Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка, в якій він закликає захистити "5 канал".

Лубченко зазначає, що в приміщенні Спілки "лунають тривожні дзвінки з різних регіонів України та з-за кордону. Колеги обурені спробами напередодні президентських виборів закрити “П’ятий канал”, який надає ефір представникам різних політичних сил, задіяних у виборчому процесі".

В заяві наводяться вимоги, які порушені місцевим Печерським районним судом Києва при постанові ухвали про забезпечення позову по справі В.Сівковича до П.Порошенка про захист честі і гідності та стягнення моральної шкоди.

Зокрема:

- частини другої та третьої ст.152 Цивільно-процесуального кодексу України, якою встановлено, що забезпечувати позови до кооперативних організацій, їх об’єднань, інших громадських організацій дозволяється тільки у формі заборони провадити певні дії. Накладання арешту на майно та грошові суми, заборона провадити платежі не допускаються щодо організацій. Не дозволяється забезпечення позову шляхом накладання арешту на заробітну плату;

- ст.150 ЦПК України, якою передбачено, що суддя може забезпечити позов. Це його право, а не обов’язок забезпечувати позов повністю або частково і лише у випадках, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду, яке має бути постановлене;

- ст.156 ЦПК України, яка передбачає, що виконання ухвали про забезпечення позову виконується в порядку, встановленому для виконання судових позовів, а це означає, що лише виконавча служба на підставі відповідного документа проводить дії в установленому порядку;

- ст.158 ЦПК України, яка передбачає, що суддя, допускаючи забезпечення позову, може вимагати від позивача забезпечення можливих для відповідача збитків.

"Рахунки телеканалу заарештовані через два дні після ухвали Апеляційного суду Києва рішення про позбавлення “П’ятого каналу” ліцензії на мовлення.

Такий масований тиск на незалежний канал – ще одне свідчення тієї прірви, в якій опинилася сьогодні свобода слова в Україні",- йдеться в заяві.

Нагадується, що "кількома тижнями раніше було ухвалене судове рішення про призупинення виходу “Вінницької газети”, у Львові податкова міліція майже три дні, буцімто шукаючи контрабандні товари, перевіряла діяльність 65 газетних кіосків, ретельно переписуючи усі видання, які там знаходилися".

На думку Лубченка "все це – ланки одного ланцюгу, на який хочуть посадити в Україні свободу слова і журналістів".

За його висновком, є підстави стверджувати, що "суд керувався не інтересами вільного функціонування свободи слова у нашій державі, а прагнув не допустити плюралізму думок, існування різних точок зору на ті чи інші політичні процеси, що відбуваються в Україні".

Отже, голова НСЖУ закликає: "Панове судді і ті, хто штовхає їх на неправедні дії!

Пожалійте Україну! Скільки можна виставляти її на глум перед цивілізованим світом?

Спроба фінансово знищити “П’ятий канал” – це і замах на публічну діяльність обраного народом парламенту, бо цей телеканал – єдиний, який веде прямі трансляції засідань Верховної Ради – саме завдяки цим передачам виборці мають змогу певною мірою контролювати діяльність своїх обранців.

Адміністрація і журналісти “П’ятого каналу” готові вдатися до голодування на знак протесту проти політичної розправи з непровладною телекомпанією.

НСЖУ вкрай обурена черговою спробою закрити рота журналістам і закликає Верховну Раду, усіх працівників засобів масової інформації і співвітчизників захистити право колег вести самостійну редакційну політику, утверджувати свободу слова в Україні".

"Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
686
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду