«Здавайте кров на потреби ЗСУ — інакше залишитеся без зарплатні». Огляд дезінформації за 19–25 серпня 2024 року

«Здавайте кров на потреби ЗСУ — інакше залишитеся без зарплатні». Огляд дезінформації за 19–25 серпня 2024 року

28 Серпня 2024
281

«Здавайте кров на потреби ЗСУ — інакше залишитеся без зарплатні». Огляд дезінформації за 19–25 серпня 2024 року

281
Досліджуємо маніпуляції та фейки російської пропаганди за минулий тиждень.
«Здавайте кров на потреби ЗСУ — інакше залишитеся без зарплатні». Огляд дезінформації за 19–25 серпня 2024 року
«Здавайте кров на потреби ЗСУ — інакше залишитеся без зарплатні». Огляд дезінформації за 19–25 серпня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо регулярні щотижневі огляди російської пропаганди. Читайте останні:  5–11 серпня, 12–18 серпня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 19 по 25 серпня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу писали, ніби українців змушують здавати кров на потреби ЗСУ, інакше їх «залишать» без зарплат. А ще стверджували, що Залужний нібито розповів про план приєднати Курську область до України. 

«Курська область уже стала частиною України»

В анонімних телеграм-каналах писали, що ексголовнокомандувач ЗСУ, а зараз Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії Валерій Залужний начебто розповів про план приєднати Курську область до України. Після цього, за його словами, можна «глибше бити західною зброєю по території Росії». До публікацій додають відео, на якому Залужний нібито про це говорить. 

Але першоджерело відео — гумористичний телеграм-канал, а прокремлівські ресурси почали поширювати ролик як реальну й офіційну новину. Причому відеоматеріал створено за допомогою технологій штучного інтелекту. 

Скриншот — VoxCheck

Ба більше: ні українські, ні іноземні медіа не писали про подібні плани та не поширювали ролик із Валерієм Залужним.  

Нагадаємо, що українські війська прорвали російський кордон на Сумщині у вівторок 6 серпня. 12 серпня президент Зеленський уперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює майже 1000 км² Курщини. Станом на 21 серпня під контролем України перебувають 93 населені пункти Росії. 

«Не ризикуй життям задарма — краще допоможи країні перемогти»

У мережі поширювали фото плаката й стверджували, що він належить до рекламних кампаній Міноборони. На плакаті зображений мотоцикліст і заклик доєднатися до ЗСУ, щоб допомогти країні перемогти. 

«В Україні мотоциклістам пропонують відразу відправляти їх на фронт. Гарно придумали», — пишуть пропагандисти. 

Скриншот — VoxCheck

Проте такий плакат не має ознак інформаційних кампаній Міноборони України чи військових бригад. І зворотний пошук фото в гуглі показав, що для фейкового оголошення пропагандисти використали фото українських військових і мотоцикліста, які є у відкритих джерелах.

Також Міністерство оборони України не проводить інформаційну кампанію з такими гаслами. Подібних закликів немає на офіційному сайті Міноборони, а також у його соціальних мережах: Х, фейсбуці та інстаграмі.

У ЗСУ є конкретний брендбук: керівництво з використання графічного стилю у візуальній комунікації Збройних сил України. Як мінімум, фейковий плакат навіть не відповідає дизайн-вимогам Сил оборони України.

«Плачевне опитування»

В анонімних телеграм-каналах поширювали нібито сюжет від Agence France-Presse про опитування серед українців від європейської статистичної компанії Eurostat. Згідно з «результатами» Eurostat, 64% українців нібито не вірять у повернення територій України до кордонів 1991 року. З опитаних також нібито 71% «не вірить» у вступ України до НАТО та ЄС відповідно у найближчі пʼять років. А 77% респондентів відчувають «розчарування» щодо рівня підтримки з боку ЄС і НАТО.

Однак AFP та Eurostat не публікували такої статистики, адже росіяни навмисно створили фейковий сюжет з упізнаваними логотипами.

Скриншот — VoxCheck

Натомість, наприклад, у лютому 2024 року соціологічна група «Рейтинг» провела всеукраїнське опитування на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту. В опитуванні взяло участь 2 тис. респондентів. 

На запитання: «На вашу думку, якими будуть межі України в результаті закінчення війни?» 45% респондентів відповіли, що Україна збереже всі території, які мала в 1991 році. Тоді як 16% опитаних сказали, що Україна поверне лише території, окуповані після 24 лютого 2022 року. У схожому опитуванні організації, яке провели у березні 2024 року, 73% респондентів вважали, що з часом Україна поверне всі окуповані території. 

«Здавайте кров — інакше залишитися без зарплатні»

Наприкінці тижня в соціальних мережах поширювали інформацію, що підрозділ енергетичної компанії України — акціонерне товариство «Сумиобленерго» нібито обіцяє залишити без зарплати тих працівників, які відмовляться здавати кров для бійців Збройних сил України. У публікаціях додають фото оголошення, у якому про це йдеться. 

«Українців змушують здавати кров для зесеушників, які “відстоюють незалежність та безпеку України в Курській області”. А якщо не здадуть, то й зарплату не отримають», — так описують ситуацію фейкороби.

У «Сумиобленерго» повідомили, що таке оголошення фальшиве. У компанії немає такого відділу, як «відділ персоналу» — адже саме цей відділ нібито дав оголошення. 

Скриншот — VoxCheck

Пропагандисти систематично поширювали фейки та маніпуляції на тему нібито браку крові в Україні. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що в Україні все погано та що поранених безліч, їм не надається гідна допомога, оскільки «немає достатньо крові». Нам вдалося спростувати раніше декілька фейків на цю тему. Наприклад, в одному з фейків ішлося, буцімто в Україні забороняють усім іноземним громадянам ставати донорами крові. Також ми перевірили автентичність допису в соціальних мережах про те, що українська жінка відмовляється від свого чоловіка, бо йому «переливали кров москалів». 

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить кожні два тижні.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
281
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду