«Україна отримала несправні винищувачі F-16». Огляд російської дезінформації за 12–18 серпня 2024 року

«Україна отримала несправні винищувачі F-16». Огляд російської дезінформації за 12–18 серпня 2024 року

21 Серпня 2024
337

«Україна отримала несправні винищувачі F-16». Огляд російської дезінформації за 12–18 серпня 2024 року

337
Аналізуємо минулотижневі фейки та маніпуляції російської пропаганди.
«Україна отримала несправні винищувачі F-16». Огляд російської дезінформації за 12–18 серпня 2024 року
«Україна отримала несправні винищувачі F-16». Огляд російської дезінформації за 12–18 серпня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень ― читайте останні за  29 липня — 4 серпня та  5–11 серпня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 12 по 18 серпня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 24 дезінформаційних вкиди. Зокрема, упродовж цього періоду пропагандисти брехали, що український біженець є підозрюваним у скоєнні вбивства, на «ХарківПрайді» буде присутнє провокативне гасло, а партнери передали Україні несправні винищувачі F-16. 

 

«Командування ЗСУ кинуло рядових бійців напризволяще»

Проросійські телеграм-канали, зокрема польські, поширювали відео, зняте з буцімто телефона українського військового, яке «підтверджує зраду командування ЗСУ». Так, автора відео та його важкопораненого побратима нібито покинули свої ж люди: зв'язок обірваний, боєприпаси закінчуються.

Скриншот із польського проросійського телеграм-каналу

Однак, імовірно, це відео є постановним. На ньому накладений водяний знак одного з пропагандистських телеграм-каналів, який, схоже, є першоджерелом поширення відео. Також чоловік, який говорить на записі та видає себе за військовослужбовця ЗСУ, скоріш за все, начепив на своє спорядження трофейні шеврони, які здобув у бою. Окрім цього, відео містить трагічну музику, яку російські пропагандисти навмисно наклали, щоб надати більшої емоційності ситуації, яка нібито склалася з «українськими військовими». 

Загалом постановні відео є однією з тактик російської пропаганди. Дещо раніше «Детектор медіа» фіксував подібне фейкове відео, один із меседжів якого так само полягав у «зраді командування». Відповідно, певна схожість між цими записами є ще одним аргументом на користь штучності описаного вище відео.

«Українського біженця підозрюють у скоєнні вбивства»

Також у пропагандистських телеграм-каналах поширювали відеосюжет нібито французького видання Le Figaro, в якому йшлося, що до вбивства двадцятиоднорічної жінки в день закриття Олімпійських ігор 2024 нібито причетний український біженець. Як «доказ» цього до своїх публікацій пропагандисти додавали скриншот новинного матеріалу з сайту видання.

Проте це ― фейк. В оригінальному сюжеті Le Figaro немає згадки про те, що підозрюваний у скоєнні злочину ― український біженець. У відеоматеріалі взагалі не вказують національності обвинуваченого. Є тільки інформація, що це чоловік віком 49 років, який не розмовляє французькою. Жодних додаткових відомостей в інтересах слідства не розголошували. 

У всіх бідах світу росіяни традиційно намагаються знайти «український слід», і цей випадок ― не виняток. Також за допомогою цього вкиду пропагандисти вкотре прагнуть представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу для ЄС — і все задля того, щоб зменшити підтримку України серед населення різних країн Європи.

 

Фейкова вставка із сюжету; текст українською: «З'ясувалося, що це був [підозрюваний у вбивстві] двадцятивосьмирічний український біженець».

«Краще ЗСУшник-гей ніж ухильник-натурал»

У проросійському сегменті мережі поширювали інформацію, що на цьогорічному прайді в Харкові буде таке гасло: «Краще ЗСУшник ― гей ніж ухильник натурал» (оригінальну орфографію збережено). Також до своїх публікацій як «доказ» пропагандисти додавали відповідне зображення, яке буцімто опублікував «ХарківПрайд» на своїх сторінках у соцмережах. 

 

Скриншот із пропагандистського телеграм-каналу

Насправді на офіційних акаунтах «ХарківПрайду» в соцмережах не публікували такого лозунгу. Крім того, на фейковість гасла вказує й те, що його творці припустилися низки граматичних помилок. Наприклад, замість терміна «ухилянт», пропагандисти вжили слово «ухильник», яке є калькою з російської мови та не використовується українцями. 

Сам лозунг має провокативний характер і створений з метою маніпуляції громадською думкою. А подібні вкиди спрямовані на розділення українського суспільства, культивування негативного ставлення до ЛГБТК-спільноти та дискредитацію української армії.  

«Україна отримала несправні винищувачі F-16»

Ще пропагандистські джерела стверджували, мовляв, партнери надали Україні несправні літаки F-16. Перед відправкою в Україну винищувачі нібито не проходили ремонтне обслуговування, і тепер деякі з них не можна використовувати для польотів. Повідомляючи це, пропагандисти посилалися на польське видання Interia. 

Проте матеріалом польського медіа Interia про надання Україні винищувачів F-16 відверто зманіпулювали. В оригінальному тексті йдеться тільки про два винищувачі F-16 версії ADF, які, найімовірніше, призначені для використання їх як хибних цілей, донорів запчастин або для навчання українських авіаційних техніків. Ці агрегати Україна могла отримати з військової бази в пустелі Девіс-Монтан у США, де зберігаються списані літаки. 

До таких висновків, зроблених на основі презентації Володимиром Зеленським F-16 в Україні, дійшли й експерти інформаційно-консалтингової компанії Defense Express: «На обох винищувачах відсутні автоматичні 20-мм гармати, технічні написи та інші ознаки діючого бойового літака, що наштовхує на думку, що принаймні ці два F-16 були передані США як приманка в Україні». 

У Defense Express також повідомили, що насправді використання фюзеляжів F-16 як приманки  ― це ефективна стратегія, адже їх схожість зі справжніми винищувачами настільки велика, що для точної ідентифікації буде потрібний ретельний огляд. Ці неробочі макети F-16 навіть із супутника чи безпілотника не можна буде відрізнити від справжніх літаків. Експерти інформаційно-консалтингової компанії припускають, що Збройні сили України як хибні цілі використовуватимуть, зокрема, і сучасні надувні копії.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
337
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду