«До лав ЗСУ масово набирають увʼязнених жінок». Огляд російської дезінформації за 29 липня — 4 серпня 2024 року

«До лав ЗСУ масово набирають увʼязнених жінок». Огляд російської дезінформації за 29 липня — 4 серпня 2024 року

7 Серпня 2024
419

«До лав ЗСУ масово набирають увʼязнених жінок». Огляд російської дезінформації за 29 липня — 4 серпня 2024 року

419
Розповідаємо про минулотижневі фейки російської пропаганди.
«До лав ЗСУ масово набирають увʼязнених жінок». Огляд російської дезінформації за 29 липня — 4 серпня 2024 року
«До лав ЗСУ масово набирають увʼязнених жінок». Огляд російської дезінформації за 29 липня — 4 серпня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень. Читайте останні: 15–21 липня, 22–28 липня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 29 липня по 4 серпня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. Зокрема, упродовж цього періоду пропагандисти брехали, що Україна перепродає західну зброю та займається чорною трансплантологією, отруйні павуки масово кусають українців, а ЗСУ погрожують цивільним на Донбасі й вимагають від них інтимні послуги.

 

«Україна перепродає західну зброю та людські органи італійським мафіозі»

На іноземну авдиторію проросійські телеграм-канали поширювали інформацію, що Україна буцімто експортувала значну кількість західної зброї, яка потрапила на чорний ринок Італії та опинилася в руках мафіозних груп. Пропагандисти пишуть, що до схеми перепродажу західної зброї залучене Генеральне консульство України в Неаполі. Ба більше, відомство ще й нібито причетне до торгівлі дітьми та людськими органами. У пропагандистських дописах до тексту додають ілюстративні фото.

 

Ілюстрація основних морських шляхів між Україною та Італією, якими нібито переправляють західну зброю та людські органи. Джерело: польський проросійський телеграм-канал

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Функція зворотного пошуку фото в Google допомогла зʼясувати, що першоджерелом поширених зображень є сайт The Intel Drop. 21 липня 2024 року на ньому вийшла стаття під назвою: «Режим Зеленського перепродає західну зброю та людські органи мафіозним структурам в Італії».

Проте цей сайт створений пропагандистами. Псевдовидання поширює російську дезінформацію англійською мовою, спрямовану на західних читачів. Так, The Intel Drop вже неодноразово публікував антиукраїнські матеріали. Тож наповнення цієї статті та інших їй подібних не має нічого спільного з реальністю.

«Нашестя отруйних павуків з американських біолабораторій»

Також проросійські джерела стверджували, що в Україні почалося «нашестя отруйних павуків» — унаслідок укусів уже нібито зафіксовано кілька смертей, а також багато людей перебувають у лікарнях. Деякі пропагандисти пишуть, що «масова поява павуків» на території України повʼязана з роботою «американських біолабораторій».

Центр протидії дезінформації РНБО верифікував інформацію в Міністерства охорони здоровʼя України та зʼясував, що про масові звернення по медичну допомогу у звʼязку з укусами не йдеться. У липні зафіксували лише один випадок укусу отруйного павука каракурта — постраждав житель Одещини. Після цього чоловік звернувся до лікарні, де отримав необхідну допомогу та його стан стабілізувався.

Також у МОЗ повідомили, що через аномальну спеку цьогоріч в Україні справді активізувалися павуки, проте смертельних випадків не фіксували не те що у 2024-му, а взагалі за останні роки. Укуси навіть найотруйнішого павука України здебільшого не призводять до летальних наслідків. Усе ж у разі укусу рекомендується відразу звернутися до медиків. Пропагандисти ж поширюють подібну дезінформацію, аби викликати в людей безпідставну паніку.

«Масова мобілізація увʼязнених жінок»

Проросійські телеграм-канали, зокрема молдовські, посилаючись на Міністерство юстиції України, повідомляли, що до лав ЗСУ масово мобілізовують увʼязнених жінок. Це нібито повʼязано з тим, що українській армії не вистачає чоловіків через надто високі втрати.

 

Скриншот із пропагандистського телеграм-каналу

Насправді інформацією зманіпулювали. Згідно з публікацією Мін’юсту України, станом на 24 липня 2024 року лише семеро засуджених жінок уклали контракт із ЗСУ. Тож можна стверджувати, що «новину» про масову тенденцію найму жінок пропагандисти просто вигадали. Серед іншого, з-поміж 6101 засудженого, які виявили бажання воювати, 3832 особи вже виїхали з установ відбування покарання на спеціальні навчання. У відповідному дописі не написано, скільки серед цих людей жінок і чи вони взагалі є. Зрештою, у публікації Мін’юсту вказано, що підписання контракту з ЗСУ відбувається винятково добровільно.

Нагадаємо, що відповідно до ухваленого в травні 2024 року закону про мобілізацію засуджених, можливість потрапити до війська надається не лише засудженим чоловікам, але й жінкам.

Пропагандисти ж подають бажання увʼязнених жінок служити у війську як примусову мобілізацію, мовляв, українське керівництво ладне вербувати всіх підряд, аби тільки було кому воювати. Також у цьому випадку Росія використовує перебільшені та викривлені дані для створення ілюзії кризи в українській армії.

«Чергові свідчення злочинів ЗСУ»

Ще прокремлівські ресурси, посилаючись на нібито жителя українського села Новгородське (село у 2021 році перейменували на Нью-Йорк ― «ДМ»), поширювали інформацію, що ЗСУ «погрожували мирним людям, залякували їх, а ще вивозили дітей без згоди батьків». Ба більше, українські військовослужбовці буцімто вимагали від місцевих послуги інтимного характеру.

Жодних реальних доказів цьому немає. У такий спосіб пропагандисти прагнуть викликати в авдиторії обурення й ілюзію правдивості, хоча викладені факти перевірити неможливо. Насправді публікація фейкових свідчень від імені «жертв київського режиму» ― це одна з тактик російської пропаганди. Росія цинічно використовує жителів окупованих територій чи навіть українських військовополонених, змушуючи їх озвучувати «свідчення» про нібито «звірства» ЗСУ. Тож російська пропаганда вдалася до відповідної тактики й цього разу.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП інформують, що подібні «зізнання» спрямовані насамперед на жителів прифронтових територій. Пропаганда намагається підірвати їхню довіру до ЗСУ та переконати, що саме українські військові «є головним джерелом загрози для цивільного населення».

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
419
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду