«Кадри обстріляного “Охматдиту” нібито створені за участі проплачених акторів». Огляд дезінформації за 22–28 липня 2024 року

«Кадри обстріляного “Охматдиту” нібито створені за участі проплачених акторів». Огляд дезінформації за 22–28 липня 2024 року

31 Липня 2024
200

«Кадри обстріляного “Охматдиту” нібито створені за участі проплачених акторів». Огляд дезінформації за 22–28 липня 2024 року

200
Досліджуємо маніпуляції та фейки російської пропаганди за минулий тиждень.
«Кадри обстріляного “Охматдиту” нібито створені за участі проплачених акторів». Огляд дезінформації за 22–28 липня 2024 року
«Кадри обстріляного “Охматдиту” нібито створені за участі проплачених акторів». Огляд дезінформації за 22–28 липня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо регулярні щотижневі огляди російської пропаганди. Читайте останні: 8–14 липня, 15–21 липня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 22 травня по 28 липня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу писали, ніби у Вінницькому дитячому садочку хлопцю «вимили рота милом», бо той спілкувався російською. А ще переконували, що український Monobank нібито розпочав збір на «Охматдит» раніше російської ракетної атаки на саму лікарню. 

«Викиди радіоактивних елементів прямують до Києва»

Минулого тижня дописували, наче на Чорнобильській АЕС стався викид радіоактивних елементів — і хмара рухалася на Київ. До публікацій додавали фото спеціальної «мапи», яка має начебто показувати рух радіоактивної хмари у бік української столиці.

Та радіаційний фон у Києві й околицях станом на 22 липня 2024 року (на момент фіксування фейку) перебував у межах норми. І зараз ситуація та ж сама. Тим більше ніякі українські медіа не повідомляли цієї новини, а отже інформація — вигадана.

Фото — StopFake

А фото, яке використали у фейковій публікації, взяте зі стоку — і на ньому насправді зображені показники щільності забруднення плутонієм у 30-кілометровій зоні ЧАЕС станом на 2000 рік.

Така дезінформація почала поширюватися на тлі появи новин про аварію на Ростовській АЕС у Росії. Хоча достовірних даних про ядерну загрозу на російській атомній електростанції немає. Пропагандистські телеграм-канали намагаються відвертати від неї увагу твердженнями про аварію в Україні та застосуванням «брудної бомби Зеленського».

«За російську — мило в роті»

Серед іншого, у російському сегменті соціальних мереж поширювали відеоролик, у якому жінка говорить, що в дитячому садку Вінниці одна з виховательок нібито «вимила рота з милом» її дитині, адже вона розмовляла російською мовою.

Фото — StopFake

Власне, на відео також можна побачити кілька документів — скарги на ім’я керівника дитячого садка та до обласної прокуратури. У скаргах від імені Ковальчук Олесі Миколаївни йдеться, що інцидент стався у дитячому садку №67 «Сонечко», де вихователька Панасюк Олена Михайлівна нібито «знущалася» з її сина.

Проте ця історія — цілковита вигадка. Директорка Департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко спростувала справжність цієї історії. Вона сказала, що ні у дитячому садку №67, ні в будь-якому іншому дошкільному закладі Вінниці такої ситуації не траплялося. 

А також у «заяві-скарзі» виявлено безліч неточностей, до прикладу: 

У Вінницькому дитячому садку №67 не працює вихователька з ім’ям Панасюк Олена Михайлівна;

У скарзі на ім’я директора дитячого садка №67 вказано неправильну адресу дошкільного закладу (вулиця Василя Порика, 14 замість вулиця Стельмаха, 45);

Також неправильно вказано ім’я директора дитячого садка №67. Людина, зазначена у листі, є керівником іншого навчального закладу, але й там таких інцидентів не фіксували

«Актори в “Охматдиті”»

А ще в анонімних телеграм-каналах писали, наче фото з місць обстріляної дитячої лікарні «Охматдит» за 8 липня 2024 року — постановні. Зокрема, стверджували, що «українська влада» спеціально вимазала кров’ю одного із хірургів, аби домогтися «кращого ефекту» серед медіа. Як «доказ» пропагандисти додавали відео, на якому видно, як нібито поліцейський спеціально поливає кров’ю одяг медпрацівника.

«В українських каналах опублікували ролик, знятий у центрі Києва. На відео співробітник поліції України обливає з пакета з кров’ю людину у лікарському халаті. Лікар — співробітник лікарні “Охматдит”, фотографії якого публікували найбільші світові медіа», — дописують у пропагандистській публікації.

Але відео виявилося фейковим. На це вказують деякі відмінності між героєм несправжнього відеоролика й справжнім лікарем. Наприклад, на сорочці справжнього хірурга чітко видно прострочену смужку на спині.

Скриншот із фейкового відео — StopFake

Скриншот зі справжнім лікарем із фейсбук-сторінки дитячої лікарні — StopFake

Натомість на героєві постановного відео сорочка без такої смужки. Аналогічна ситуація зі штанами — вони також різні. У справжнього хірурга є кишеня, а в актора — немає.

Пропаганда відпрацьовує тему обстрілу «Охматдиту», намагаючись переконати свою аудиторію, що насправді винуватці злочину — українці або, щонайменше, це все тільки постановка. Утім, у межах нашої Хроніки дезінформації ми неодноразово спростовували подібні повідомлення й доводили, що Росія просто хоче заперечити обстріли цивільної інфраструктури зі свого боку.

«Гітлерівська цитата на футболці в Аушвіці»

У анонімних телеграм-каналах польського сегмента повідомляли, що один з учасників бригади спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України нібито одягнув футболку з «гітлерівською цитатою» та сфотографувався на фоні концтабору Аушвіц, що у Польщі. Цитата звучить так: «Там, де ми перебуваємо, немає місця ні для кого іншого».

Проте слова, процитовані на футболці, походять з одного з блек-метал-альбомів російського гурту M8L8TH. І вони не належать Адольфу Гітлерові. Понад те, особу на фотографії не вдалося встановити — тобто жодних доказів, що це саме «азовець», нема. Найбільш імовірно, що російські пропагандисти просто вигадали особу бійця.

Скриншот із пропагандистської фейсбук-сторінки — польське медіа Gazeta.pl

Текст публікації українською: «Один із бійців 3-ї штурмової бригади (раніше полк ССО “Азов” — «ДМ») відвідав музей Аушвіца і зробив на тлі колишнього німецького концтабору фото в футболці з гітлерівською цитатою».

Кремлівська пропаганда не вперше саме так представляє українців — як агресивних, ультранаціоналістичних і таких, що цінують лише «українську кров». Наприклад, російська пропаганда вже поширювала фейки про те, що жінки українських бійців скаржаться, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров»; або що українці буцімто забороняють іноземцям ставати донорами крові.

«Український банк передбачив обстріл дитячої лікарні»

В анонімних телеграм-каналах писали, нібито Monobank розпочав збір грошей на «Охматдит» ще до російської ракетної атаки на дитячу лікарню. Користувачі соцмереж указують різні дати початку збору: дехто пише про 5 липня, інші — про 7 липня.

Ліворуч: скриншот вкиду; праворуч: скриншот із датою збору в застосунку Monobank — VoxCheck

Monobank розпочав збір на відновлення «Охматдиту» 8 липня, після ракетного удару.

До прикладу, на офіційному сайті банку та в особистому телеграм-каналі співзасновника Monobank Олега Гороховського дата російської ракетної атаки на «Охматдит» вказана правильно — 8 липня, і збір оголосили вже після удару.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
200
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду