«Йому вся Україна має дякувати». Пропагандистські телеграм-канали про суд над підозрюваним в убивстві Ірини Фаріон

«Йому вся Україна має дякувати». Пропагандистські телеграм-канали про суд над підозрюваним в убивстві Ірини Фаріон

28 Липня 2024
321

«Йому вся Україна має дякувати». Пропагандистські телеграм-канали про суд над підозрюваним в убивстві Ірини Фаріон

321
Агітпроп використав публічне судове засідання з обрання запобіжного заходу підозрюваному в убивстві Ірини Фаріон для підсилення наративу про «нежиттєздатність» держави та «громадянську війну» в Україні.
«Йому вся Україна має дякувати». Пропагандистські телеграм-канали про суд над підозрюваним в убивстві Ірини Фаріон
«Йому вся Україна має дякувати». Пропагандистські телеграм-канали про суд над підозрюваним в убивстві Ірини Фаріон

25 липня в Дніпрі затримали підозрюваного у вбивстві громадської діячки Ірини Фаріон. 26 липня 18-річного В'ячеслава Зінченка привезли на судове засідання до Галицького районного суду Львова. Юнак на опублікованому відео з допиту на питання про те, чи скоював він вбивство, відповів: «Буде видно, подивимося». Після обрання йому запобіжного заходу Зінченко сказав, що «нічого не робив» із Фаріон.

Як і вбивство Ірини Фаріон, затримання й арешт підозрюваного викликали реакцію російських пропагандистів. «Детектор медіа» проаналізував повідомлення, які поширювали у проросійських і російських телеграм-каналах на цю тему. Інформацію для аналізу дописів у телеграмі надав проєкт «TeleZip / Mantis Analytics». Вибірка дописів, створених протягом 25 липня і до 8-ї ранку 27 липня 2024 року, становить 3687 публікацій. Пошуковий запит російською мовою включав прізвище підозрюваного і потерпілої. А також слова, які характеризують інфопривід, cеред них були: суд, підозрюваний, затримання. У вибірку увійшли як публікації в російських телеграм-каналах, так і в іноземних проросійських телеграм-каналах, які публікують повідомлення російською.

«За вбивство Фаріон судити не можна»

У російських чи проросійських телеграм-каналах обговорювали особистість самої Фаріон і виправдовували мотивацію підозрюваного. Зокрема, в одному з каналів на 40 тисяч підписників назвали підозрюваного «героєм». «За ліквідацію цієї старої нацистки йому вся Україна має сказати “дякую”», — йдеться в повідомленні. Інший дописувач у російському каналі (майже 1,5 мільйона підписників) пише: «Убити Фаріон — це як розчавити клопа! За це судити не можна!».

Автори в іншому каналі із 700 тисячами підписників пропонують «вручити підозрюваному орден, призначити прижиттєве утримання та відпустити».

У чаті телеграм-каналу ведучого пропагандистського каналу «Соловьев Live» Андрія Пономаря один із дописувачів жалів заарештованого. Він називав його «жертвою пропаганди», яку, за словами дописувача, поширювала Фаріон. «Шкода пацана… Якби всі ці неонацистські організації були заборонені, якби таким як Фаріон затикали хліборізки, якби судили за Бузину та інших… Багато “якби”, але нічого вже не вдієш», — ідеться в повідомленні. Пов’язування вбивства Бузини та Фаріон уже було тезою пропагандистів, які коментували вбивство української мовознавиці.

«Свій рідненький нацист»

У проросійських телеграм-каналах обговорювали політичні погляди підозрюваного в убивстві Ірини Фаріон. Його пов’язують із «National-Socialism / White Power» («Націонал-соціалізм / Біла сила») — угрупованням, яке взяло відповідальність за вбивство Ірини Фаріон. Автори таких повідомлень у телеграмі, як правило, наголошували, що ті, хто взяв відповідальність за загибель Фаріон, є «українським неонацистським угрупованням», яке «називає війну між Україною та Росією “братовбивчою”». 

У цьому дусі у проросійських телеграм-каналах намагалися додати до мотивів Зінченка захист від мобілізації до Збройних сил України, на якій російський агітпроп загострює увагу від грудня 2023 року.

«Отже, пацан — російськомовний нацик. Мотив виринає… Самому доведеться в будь-який момент іти вмирати, а тут ця чума ротяку відкрила — ось нерви підліткові й здали», — написали у проросійському телеграм-каналі з майже тисячею підписників.

Характеристика Зінченка як непатріота України суперечить словам його тата. «Навпаки: він закінчив курси керування БПЛА, щоб долучитися до українського війська, займався футболом»,  прокоментував батько Зінченка «Радіо Свобода».

Враженню від Зінченка як патріота України склалось і в заступника голови Національної поліції, начальника кримінальної поліції Андрія Нєбитова. 

«Я особисто з ним спілкувався. Його батько воює, не буду казати в якій, у певній бригаді. Але тим не менше, він любить Україну. Він вважає, що діяв правильно. Він вважає, що не треба розділяти українське суспільство»,  — розказав про Зінченка в ефірі «Радіо Свобода» Нєбитов.

25 липня і до засідання суду щодо обрання запобіжного заходу Зінченкові в телеграм-каналах також обговорювали погляди підозрюваного в убивстві Фаріон, виходячи із зображень начебто коментарів Зінченка, які оприлюднили журналісти:

«Крім того, в одному з чатів затриманий відгукувався про книгу “Моя боротьба” Адольфа Гітлера як про улюблений твір», — ішлося у проросійському телеграм-каналі з 26 тисячами підписників.

Таким чином, у російських і проросійських телеграм-каналах спробували створити враження, що вбивство Ірини Фаріон мало ознаки суперечок між представниками різних течій націоналістів в Україні. Мовляв, мовознавицю вбив «свій рідненький нацист», «в цілому нею і вихований». Таку позицію, зокрема, висловив російський політик, колишній член Парламентської асамблеї Ради Європи Сергій Марков. На його канал підписані 72 тисячі користувачів телеграму.

«Треба було хоча б когось затримати»

Проросійські пропагандистські телеграм-канали поширювали власну інтерпретацію подій, відповідно до якої за вбивством Ірини Фаріон стоїть українська влада, а підозрюваний — лише «цап-відбувайло, якого Банкова використовувала для своїх внутрішніх розбірок». Так, один із каналів із 27,6 тисячі підписників апелював до того, що «зовнішність і хода підозрюваного не збігається з ліквідатором Фаріон». Його автор переконував свою аудиторію в тому, що Зінченко — не справжній убивця.

У російських групових чатах і в коментарях під публікаціями про затримання підозрюваного у вбивстві Фаріон користувачі залишали коментарі, в яких звинувачували українські спецслужби в затриманні «невинного хлопця» та перетворенні його на «цапа-відбувайла». Так, за версією одного з користувачів телеграму, «вбивство Фаріон — постановка, а СБУ затримала першого хлопчика, який їм трапився».

Одна з версій слідства про причетність Зінченка до російського нацистського угруповання «National-Socialism / White Power» зазнала критики в телеграм-каналі з аудиторією 135 тисяч підписників. У своїх публікаціях його автори повідомляли про буцімто фальсифікацію справи українськими спецслужбами, «замітання слідів СБУ» та що у вбивстві винні не послідовники «NS/WP», яких автори називають «екзотичними расистами», а «найголовніші фашисти в Україні — азовці». Мотивом для вбивства, на думку пропагандистів, є «багаторазові та брудні образи» в бік російськомовних військових від Ірини Фаріон восени 2023 року. Звинувачення в «замітанні слідів влади руками українських правоохоронців» поширив і російський провладний канал із 2,6 мільйона підписників.

«Уся історія дедалі більше схожа на підкилимні розбірки на Банковій, сліди якої Київ намагається замести», — написали в телеграм-каналі.     

В іншому телеграм-каналі з 220 підписниками стверджували, що вбивцями Фаріон є військовослужбовці з «Азову», які начебто вбили її «за прямим наказом Зеленського». Так само критикував версію про причетність «NS/WP» до вбивства Фаріон російський політик Сергій Марков, який у своєму телеграм-каналі написав, що «борці за чистоту білої раси — це фейк, найімовірніше, створений СБУ». Тиждень перед тим ця теза була однією із ключових у пропагандистських телеканалах під час обговорень загибелі Ірини Фаріон. Зараз ці повідомлення озвучувались лише в маловідомих телеграм-каналах.

Російське пропагандистське онлайн-видання «Царьград» також писало, що версії про причетність підозрюваного до расистського руху є «спробою відвести підозри від справжніх убивць». У цій статті автори пишуть про начебто причетність українських спецслужб до вбивства Фаріон. Таке ж твердження поширив уже згаданий канал зі 135 тисячами підписників, за версію якого, «Фаріон убили за наказом влади, бо вона почала сваритися з владою і заважала їм». Автори цього каналу запевняли свою аудиторію в імовірності такої версії, бо «українська влада втратила голову від безкарності за будь-які злочини, а тому Фаріон цілком могли ліквідувати».

Схожу версію висунув і канал з аудиторією 2,6 мільйона підписників, назвавши вбивство Ірини Фаріон «підкилимними розбірками на Банковій, сліди якої Київ намагається зачистити, повісивши все на Зінченка».

Після повідомлення заступника голови СБУ Сергія Андрущенка про перевірку причетності російських спецслужб до вбивства Фаріон російські пропагандисти почали висміювати версії про наявність російського сліду у справі. Один із каналів-мільйонників відреагував на повідомлення про ймовірне вербування підозрюваного жартом: «18-річний хлопець просто сидів удома, ніби не знав, що його шукають. Мабуть, завербували його так, що він навіть не подумав про втечу». Проти версії про зв’язки підозрюваного з Росією пропагандисти використовують те, що батько підозрюваного воює в лавах ЗСУ. 

«Через це повністю розбивається версія Києва щодо участі Росії в ліквідації нацистки. Уявити, що стрілець пішов на співпрацю з країною, проти якої воює його батько, неможливо», — написали в телеграм-каналі з двомільйонною аудиторією.

Утім, окрім спростування версії про «російський слід», російські пропагандисти використовували батька-військовослужбовця як інструмент для дискредитації української армії. Мережа російських телеграм-каналів опублікувала 24 однотипних дописи, які розпочиналися з фрази «син ЗСУшника — вбивця української нацистки Фаріон». У перші години після оприлюднення з порушенням презумпції невинуватості персональних даних підозрюваного, автори постів також намагались оперативно поширювати це повідомлення після машинного перекладу на англійську. 

 

Приклад поширення тези про «сина військового ЗСУ, якого підозрюють в убивстві Ірини Фаріон» англійською після машинного перекладу в телеграм-каналах із кількома сотнями підписників

У проросійських телеграм-каналах також обговорювали повідомлення міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка, що Максим Бужанський та інші публічні діячі могли бути «потенційними жертвами» підозрюваного у вбивстві Фаріон. Канал-мільйонник у телеграмі у своїх публікаціях став на захист підозрюваного, написав, що «українські силовики роблять із Зінченка мало не терориста, звинувачуючи у плануванні цілої низки вбивств членів київської верхівки». Автори іншого телеграм-каналу з 27 тисячами підписників відреагували на інформацію про наступні ймовірні вбивства підозрюваного жартом: «Хлопець хотів хлопнути ще й Бужанського. Шкода, що не встиг».

«Російськомовні українці чекають на Росію»

Підозрюваного в убивстві Ірини Фаріон і його мотивів обговорювали в постах із псевдоісторичним чи конспірологічним змістом. Такі повідомлення, як правило, публікували у дрібних анонімних телеграм-каналах, з аудиторією від однієї до чотирьох тисяч підписників.

«У кулуарах частково підтверджують інформацію, що Офіс Президента готовий піти на поступки Польщі та визнати ОУН винуватцями Волинської різні. Багато хто пов’язує вбивство Фаріон саме з підготовкою до цього кейсу і “зливу” інтересів українських “наці”», — написали в телеграм-каналі із 1,7 тисячі підписників.

Повідомлення, що в убивстві Ірини Фаріон підозрюють громадянина України, дозволили авторам публікацій у проросійських каналах відродити тезу про «громадянську війну» в Україні чи про «громадянську війну всередині триєдиного слов’янського народу»:

«Українство не лише вбиває, воно ще й самовбивче. Скільки разів ця думка підтвердилася відтоді, не перелічити, але так наочно, можливо, вперше. Всім сторонам внутрішньовидової боротьби побажаємо ще більших творчих успіхів, але з розумінням, що сама себе гидота до кінця все одно не з’їсть, що добивати її у будь-якому випадку. Нам», — написали в телеграм-каналі з 1,6 тисячі підписників.

У цьому дусі проросійський блогер Олександр Таліпов на окупаційному радіо у Криму, а потім у себе на каналі, на який підписані 134 тисячі користувачів телеграму, пов’язав загибель Ірини Фаріон з очікуванням на перемогу Росії у війні:

«Наші люди на територіях, тимчасово окупованих Україною, прокидаються: ми бачимо, як у Сумах, Харкові, Дніпропетровську, Одесі й Миколаєві починають горіти автомобілі працівників військкоматів… Думаю, що люди вже втомилися від того злочинного режиму, і наші історичні території чекають звільнення».

Резюме

Отже, в реакціях проросійських і російських користувачів телеграму на суд над підозрюваним у вбивстві Ірини Фаріон спостерігається характерна для пропаганди тактика поширення суперечливих версій подій. У проаналізованих повідомленнях можна виокремити кілька версій, які подаються паралельно. Згідно з однією з них, убивство Фаріон — конфлікт між різними течіями українських націоналістів. Мовляв, «нацисти одного типу вбивають нацистів іншого». Згідно з іншою версією, підозрюваний невинуватий. Його нібито «підставили» українські спецслужби, щоб приховати справжніх винуватців. Згідно з третьою, вбивство Фаріон — справа рук «російськомовних українців», у яких начебто увірвався терпець від повчань, якою мовою говорити.

Водночас адміністратори російських і проросійських телеграм-каналів публічне засідання суду з обрання запобіжного заходу підозрюваному в убивстві Ірини Фаріон обговорювали менш активно, ніж загибель мовознавиці тиждень перед тим. Минулого тижня у вибірці з цих же каналів за схожий відрізок часу було майже всемеро більше публікацій: 25,1 тисячі проти 3,7 тисячі.

Однак спостерігається тяглість повідомлень, які поширювали в російських і проросійських телеграм-каналах. Обговорення можливих мотивів підозрюваного і його поглядів дозволило пропагандистам повторити тезу, мовляв, «ключовими джерелами неспокою в українському суспільстві є націоналісти». І подати вбивство Ірини Фаріон тим людям, хто не вважає злочином воєнну агресію проти України, як «доказ» того, що фейки про потребу «денацифікації» України чи що українці чекають на Росію, не були брехнею.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
321
Читайте також
19.07.2024 23:32
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 400
19.07.2024 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
1 528
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду