Моніторинг медіа-технологій

3 Вересня 2004
1334

Моніторинг медіа-технологій

1334
Тиждень з 22 по 28 серпня 2004 року.
Моніторинг медіа-технологій

„Детектор медіа” Тиждень з 22 по 28 серпня 2004 року.

Головною темою тижня з 22 по 28 серпня залишалися вибухи на Троєщинському ринку. Якщо звернутися до передісторії проблеми, то основне послання на провладних ТБ-каналах до моменту виявлення, начебто, винуватців вибухів правоохоронцями, було у тиражуванні спільної заяви силових відомств про підготовку опозицією провокаційних заходів для дестабілізації ситуації в Україні. Цікавим видається також і той факт, що канали Перший Національний та „Інтер” розповсюдили згадану заяву практично без коментарів 22 серпня (Перший Національний, „Вісті”, УТ-1, 22-08 21.00; „Інтер”, „Подробности”, 22-08 20.00).

Канали Новий, СТБ та ICTV, які входять до умовного медіа-холдингу Віктора Пінчука, інформацію про заяву силовиків подали лише 23 серпня і вже з коментарями опозиції:

СТБ, „Вікна-новини” (2004-08-23 22:00)

Силові структури заявляють, що володіють інформацією, що ніби опозиційні політичні сили готують серію провокацій

СТУДІЯ: …Відомства не розкривають ані їхніх сценаріїв, ані назв політичних блоків. Натомість СБУ та МВС називають це авантюрами, що їх задумують у штабах опозиції. Цю заяву зроблено в контексті майбутніх президентських виборів. Відомства твердять, що провокації опозиції можуть початися на День Незалежності України. На заяву силовиків устиг відреагувати Віктор Ющенко, що перебуває на Дніпропетровщині. Він запевнив, що ані його блок, ані інші, що входять до коаліції "Сила народу", не мають екстремістських планів. Решта опозиційних блоків поки не відповіли на закиди СБУ та МВС.


Новий канал, „Репортер” (2004-08-23 17:00)

Генпрокуратура, МВС і СБУ опублікували спільну заяву про підготовку опозицією провокаційних заходів для дестабілізації ситуації в країні


СТУДІЯ: Генпрокуратура, Міністерство внутрішніх справ і СБУ опублікували спільну заяву про підготовку опозицією, починаючи від Дня Незалежності, провокаційних заходів для дестабілізації ситуації в країні.

ТИТРОВАНО: Спільна заява Генпрокуратури, СБУ та МВС. Деякі представники опозиції... у разі їх поразки на майбутніх виборах закликатимуть населення України до виразу протесту в крайніх формах – до повстання. Прагнення надати президентській кампанії не просто скандальний, а екстремістський характер свідчить про політичне банкрутство цих осіб і очолюваних ними політичних сил.

СТУДІЯ: …Натомість коаліція “Сила народу”, створена Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко, сьогодні спростувала інформацію про підготовку опозицією провокацій. Вони вимагають відставки керівників силових відомств, які втягують підлеглі їм структури у політичну боротьбу.


ICTV, „Факти” (2004-08-23 18:45)

Опозиція заперечує твердження правоохоронних органів про підготовку провокацій

СТУДІЯ: …У Дніпропетровську, де зараз з передвиборчою поїздкою перебуває Віктор Ющенко, його коаліція "Сила народу" поширила заяву, в якій наголошує, що не допустить провокацій з боку влади і вимагає відставки керівників правоохоронних органів. Якщо таке рішення не ухвалить Президент, опозиція порушить це питання в парламенті. Такі заяви стали відповіддю на вчорашнє спільне звернення Генпрокуратури, СБУ та МВС. Три силові структури стверджували, що в штабах опозиції готують провокаційні заходи і що правоохоронці сповнені рішучості їм протидіяти.


У той же час, якщо до цього моменту звинувачення опозиції в радикалізмі та екстремізмі були лише опосередковані: від неконкретних натяків до репортажів із гори Яворина (відомі заяви О.Тягнибока та виступ П.Ющенка), то з 22 серпня можна говорити про наступну, більш активну фазу телевізійних маніпуляцій. Давня теза технологів про грузинський сценарій в Україні знайшла своє продовження і в контексті відомої заяви силовиків:

Перший Національний, „Вісті” (2004-08-25 21:00)

Володимир Яворівський не виключає того, що грузинський сценарій в Україні є реальним

РЕПОРТАЖ: Автор: Тетяна АНКУДІНОВА. Володимир Яворівський, член фракції "Наша Україна" та голова Національної спілки письменників, не виключає того, що грузинський сценарій в Україні є абсолютно реальним. Про це він заявив на прес-конференції. Водночас він підкреслив, що йому б хотілось вірити у те, що нам вдасться разом із світовими спостерігачами забезпечити справедливі вибори, і все закінчиться нормально. Як повідомлялося у нещодавно поширеній спільній заяві Генпрокуратури, СБУ та МВС, у правоохоронців з’явилося чимало матеріалів про те, що у деяких штабах опозиції готуються провокаційні заходи. І тому правоохоронні органи наголошували: всі ці дії небезпечні для суспільства і мають каратися відповідно до чинного законодавства.


Водночас це повідомлення послужило своєрідним “місточком” під час паузи у справі про вибухи – МВС ще не оприлюднило своїх матеріалів та заяв щодо, начебто, політичних мотивів та виконавців вибухів на Троєщинському ринку. До 27 серпня всі версії вибухів 20 числа стосувалися, з одного боку, кримінальних порахунків за вплив на вигідний і дешевий торгівельний майданчик та з іншого – намагань столичної влади скористатися цим для зведення ще одного дорогого торгівельного комплексу.

Новий поворот у справі, який стосувався політичного тероризму, за збігом обставин (в чому є сумніви) або прораховано був оприлюднений досить вдало – у п’ятницю. П’ятничні вечірні, суботні денні та недільні тижневі телепрограми мали, вочевидь, донести "всю правду" навіть до лінивого телеглядача. Акцентували на партійній приналежності підозрюваних. Членство заарештованих в УНП – не найрадикальнішій організації в “Нашій Україні” – мусило б підштовхувати виборців до висновку, що оточення В.Ющенка, очевидно, здатне і на більший екстремізм.

Присутність у списку “терористів”, які вже, начебто, зізналися у скоєному, молодшого працівника технічного персоналу „5 каналу”, контрольованого „НУ”, мало б підірвати довіру і до цього ЗМІ.

Показовим є те, що всі три загальнонаціональні канали, на які має значний вплив Адміністрація Президента, подавали лише виправдання керівництва штабу Віктора Ющенка і заперечення членства підозрюваних в УНП, дружно проігнорувавши членство заарештованих осіб в “Братстві”, “УНА” та “Тризубі”, про що повідомляли опозиційні політики та медіа. Створення відеоряду з вибухівки, запалів, інструкцій з виготовлення вибухових пристроїв, агітаційних матеріалів Ющенка та його портретів, цілком очевидно, мало на меті позиціонувати В.Ющенка як політика, якому притаманні екстремістські методи політичної діяльності. З іншого боку, ця спецоперація могла мати на меті і тиск на саму фракцію „Нашої України” перед відкриттям чергової парламентської сесії на початку вересня, на якій знову буде підняте питання про політичну реформу. Поки що, як відомо, „НУ” відмовляється від підтримки варіанту політреформи, запропонованого Президентом та більшістю у ВР.

„Інтер”, „Подробности” (2004-08-27 20:00)

По подозрению в организации взрывов на рынке "Троещина" милиция задержала 5 человек

СТУДІЯ: … Как сообщил начальник столичного ГУВД Александр Миленин, при обыске у них была изъята взрывчатка, а также инструкции по изготовлению взрывных устройств и запалы к ним. А первый замминистра внутренних дел Михаил Корниенко во время сегодняшней "горячей линии" сообщил, что один из задержанных – сотрудник "5 канала", который при этом является членом Украинской народной партии.

РЕПОРТАЖ: … Киевский градоначальник Александр Омельченко, в свою очередь, сообщил, что задержанные признали свои преступные действия. У двоих из них обнаружены удостоверения Украинской народной партии. Это сообщение не на шутку встревожило избирательный штаб Виктора Ющенко, ведь УНП входит в блок "Наша Украина". Первый заместитель руководителя штаба Игорь Грынив сегодня заявил журналистам, что никакой связи между командой кандидата и возможными организаторами взрывов на "Троещине" нет и быть не может.

СИНХРОН: Игорь ГРЫНИВ, первый заместитель руководителя избирательного штаба Виктора Ющенко: "Между членами УНП и кандидатом в президенты, который вошел путем самовыдвижения, – большая дистанция".


„1+1”, ТСН (2004-08-27 19:30)

У справі вибухів на Троєщинському ринку у Києві є перші підозрювані

СТУДІЯ: … Міліція вбачає у їхніх діях політичний підтекст. Одразу після затримання 5-х підозрюваних начальник київської міліції оголосив, що вони мали посвідчення членів Української народної партії і намагались дестабілізувати ситуацію напередодні виборів. УНП свою причетність до троєщинських подій категорично спростовує.

РЕПОРТАЖ: Начальник київської міліції генерал Міленін розповів і подробиці розслідування, і про можливий політичний підтекст злочину. Мовляв, підозрювані зізналися, що хотіли дестабілізувати ситуацію напередодні виборів.

РЕПОРТАЖ: Пізніше міліція повідомила, що один з двох затриманих із партквитками УНП – технічний співробітник „5 каналу” Дмитро Савченко, іншу, працівницю секретаріату партії Наталю Ковальчук, наразі вже звільнили з-під варти. Вона вагітна і свідок у справі…


Тема вибухів та причетності до них представників опозиції отримала свій розвиток в аналітичних тижневих програмах. Так скажімо, і „1+1” – “Епіцентр” (2004-08-29, 19:30), і „Інтер” – “Подробности недели” (2004-08-29, 20:00) до арсеналу вищезгаданих аргументів додали ще й, так би мовити, ретроаргумент із 2000 року. А саме – дуже і дуже докладну розповідь про захоплення у 2000 році молодіжною організацією “Самостійна Україна” офісу КПУ. Важливим у системі звинувачень В.Ющенка в політичному екстремізмі цей факт є, по-перше, тому, що стався він за час прем’єрства останнього. По-друге, що не отримав тоді належної негативної оцінки від багатьох представників правих партій. Також були використані телеканалами коментарі лідера КПУ Петра Симоненка, який проводив паралелі між подіями 2000 року та нинішніми з точки зору настроїв певних політичних сил...

„1+1”, „Епіцентр” (2004-08-29 19:30)

Вибух на столичному Троєщинському ринку – новий етап політичного протистояння

…Що дозволяє рахуватися із версією міліції і з її доказами? Березень 2000 року. 10 юнаків та одна дівчина з організації "Самостійна Україна" увірвалися до штаб-квартири Компартії України. …А потім заарештованим самостійним українцям допомагали чимало з тих, хто зараз входить до блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Чи не у тому, поблажливому ставленні до політичного хуліганства, корені сьогоднішньої нетерпимості? … Тоді, все починалося і закінчувалося політичним хуліганством, а тут – труп. До закінченні слідства не маю права робити жодних висновків про зв`язок між цими подіями. Проте, хто стоїть за терактом на Троєщині?..


Прямо звинуватив штаб В.Ющенка в дестабілізації в державі і представник кандидата в президенти В.Януковича в ЦВК С.Гавриш. При цьому координатор більшості в парламенті свої висновки прямо не пов’язував з подіями на Троєщинському ринку.

Перший Національний, „Вісті” (УТ-1) (2004-08-27 21:00)

Акції протесту для дестабілізації ситуації в державі готують в штабі кандидата в президенти Віктора Ющенка, заявив Гавриш

СТУДІЯ: … Про можливість таких акцій, заявив Гавриш, напередодні Дня Незалежності попереджали Генпрокуратура, Служба безпеки та Міністерство внутрішніх справ.

СИНХРОН: Степан ГАВРИШ, представник кандидата в президенти Віктора Януковича у ЦВК: "Заява і заклик Тягнибока, заява одного із головних модераторів на цей час виборчої кампанії Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко в "Дзеркалі тижня" і нарешті позиція керівника кампанії Зінченка на "5 каналі" про право громадян згідно Конституції на повстання проти політичного режиму засвідчують, що подібний сценарій може відпрацьовуватись як засіб дестабілізації ситуації в Україні, який може мати наступний логарифм. Добитися того, що Захід не визнає компанію виборчу такою, що мала не демократичний характер і не погодиться з її результатами. Зважаючи на чисельні втручання спостерігачів у виборчий процес. Вихід ними за межі повноважень передбачених законом, пряма агітація. Приймаючи до уваги також ту обставину, що лідери політичної команди Віктора Андрійовича Ющенка все частіше говорять про необхідність, у випадку програшу Віктора Андрійовича Ющенка, взятися за вили, починаючи з 31 жовтня 20 години вечора. То можна зробити висновок, що сьогодні мова йде саме про руйнування демократичного поля в проведенні виборчої кампанії".


Позицію Гавриша практично підтримує П.Симоненко.

Перший Національний, „Вісті” (2004-08-26 21:00)

Про передвиборчі обіцянки Петра Симоненка

…СИНХРОН: Петро СИМОНЕНКО, кандидат у президенти України, лідер КПУ: "Я вперше практично заявив про це, що сьогодні ті, хто заклики роблять відносно чесних прозорих виборів, сьогодні готують певні сили для того, щоб практично тиснути фізично під час проведення виборів чи після проведення першого туру і повторення чи Бєлградського, чи Тбіліського варіанту у нас в Україні. За моєю інформацією, на території Польщі відбувається підготовка ось цих якраз бойовиків".


Іншою складовою цієї багатоходової технології є спроба перетворити прихильників сьогоднішнього лідера перегонів на “тих, хто не визначився”, а в ідеалі – на його противників.

Досягнення цієї мети йде, серед іншого, ще й за допомогою маніпулювання результатами соціологічних досліджень. Так, практично всі підконтрольні владі телеканали наголошують на думці більш ніж половини опитаних, які вважають, що президентом стане Янукович при півтора десятках відсотків впевнених у перемозі Ющенка. При цьому жоден із ЗМІ не висвітлює причини таких електоральних настроїв виборців, зумовлених, не в останню чергу, політикою самих телеканалів.

Перший Національний, „Вісті” (2004-08-25 21:00)

Соціологи твердять, що розрив між 2-ма основними кандидатами у президенти скорочується

СТУДІЯ: За результатами соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 7 по 15 серпня в усіх регіонах України, до 2-го туру президентських виборів з великим відривом від решти кандидатів виходять Віктор Янукович та Віктор Ющенко. За них готові віддати голоси відповідно 36,7 та 39,2% респондентів. Тобто розрив у 2-му турі у порівнянні з попередніми результатами опитування скоротився до 2,5%. Не хочуть голосувати за Ющенка 24,7%, а за Януковича – 23,4%. При цьому більш як 51% опитаних думає, що наступним президентом буде Янукович, а 15,7% вважає, що переможе Ющенко. В опитуванні взяли участь 2002 респонденти в усіх регіонах України. Похибка вибірки – 2,4%.


„Інтер”, „Подробности” (2004-08-25 20:00)

Лидерами избирательной гонки по-прежнему остаются Ющенко и Янукович

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. …За Виктора Ющенко готовы проголосовать 30% респондентов, за Виктора Януковича – 25%. Подтверждается тенденция сближения рейтингов Петра Симоненко и Александра Мороза – сейчас за обоих кандидатов готовы проголосовать по 8% избирателей, в то время как месяц назад лидер КПУ опережал главного социалиста в полтора раза. Во втором туре разрыв между лидерами сократился до двух с половиной процентов – то есть практически до размера статистической погрешности. У Ющенко чуть больше 39%, у Януковича – 36,7. 14,5% опрошенных пока не определились со своим выбором, а 9,7% намерены голосовать против обоих кандидатов. При этом уже 51,3% опрошенных считают, что следующим президентом Украины будет Виктор Янукович. В победе лидера "Нашей Украины" Виктора Ющенко уверены только 15,7% респондентов.


Як бачимо, ці маніпуляції дозволяють створити В.Януковичу “ефект переможця”. І це при тому, що його начальник штабу, Сергій Тігіпко, практично сам визнав використання штабами Януковича адміністративного ресурсу.

„1+1”, „Епіцентр” (2004-08-29 19:30)

Прем`єр Віктор Янукович – його варіант передвиборчої кампанії

І нарешті, прем`єр Віктор Янукович. Його варіант кампанії, він працює, а пропагують за нього інші. Ось зразок. В ногу з часом відкрито інформаційний сервіс Центрального штабу Януковича за інтернет адресою www.Ua2004.com.ua…

СТУДІЯ: Янукович іде, як вал. І це, позиціонує більшість українців щодо нього. Це доводить порівняльний аналіз соціологічних опитувань Київського міжнародного інституту соціології. Голосування у другому турі. Рейтинг Віктора Януковича у червні – 32%, у липні – 36%. Рейтинг Віктора Ющенка у червні – 39%, у липні – 40%. За рівнем довіри лідирує також Янукович і Ющенко. Тут, обоє додали, але Янукович більше. У липні йому довіряли 30,1%, тоді як у червні 21,2%. Ющенку довіряли в липні 35,8%, і липні 33,4%. І найцікавіший показник, у липні 46,3% опитаних українців вважали, що наступний українським президентом буде Віктор Янукович, зокрема і 18,9 тих, хто не збирався за них голосувати. І лише 16,5% респондентів вірить в перемогу Ющенка. Що найбільше заважає Януковичу нарощувати успіх – найкраще сказав керівник його штабу Сергій Тігіпко.

ТИТРОВАНО Сергій ТІГІПКО, Інтернет-видання LIGA, 18 СЕРПНЯ 2004 року: "Виборчій кампанії Віктора Януковича заважають не в міру "ініціативні" адміністратори, які намагаються продемонструвати прем`єру свою лояльність... Вони, я б сказав, бездумно включають адмінресурс, що викликає у людей тільки протидію. Така допомога Януковичу не потрібна, вона працює проти нього".


Соціологічні дослідження активно використовуються і для переконання виборців у неспроможності вплинути на події, в разі масових фальсифікацій чи порушень з боку влади. Підсилює такі настрої і позиція силовиків. Так, уже через кілька днів після відомої заяви МВС, СБУ та ГПУ, були оприлюднені результати соціологічного дослідження “Фонду Свободи”. За інтерпретацією загальнонаціональних каналів, усі спроби опозиції використати своїх прихильників в акціях масової непокори приречені на провал.

УТ-1, „Вісті” (2004-08-27 21:00)

Заклики опозиції до акцій протесту не мають підтримки в населення, свідчать результати опитування

СТУДІЯ: Заклики опозиції до акцій протесту не мають підтримки в населення, як повідомив президент Фонду свободи Ігор Дємєнтьєв, про це свідчать результати опитування, яке провела очолювана ним організація.

РЕПОРТАЖ: Автор: Любов МАРЧЕНКО. За даними опитування, якщо опозиційний кандидат програє вибори, 76% громадян не збираються брати участі в акціях масового протесту. Погодились на це 13%, а 11% не визначились. Готовність протестувати ставала ще менше, коли називали прізвища кандидатів. У разі поразки лідера Компартії Петра Симоненка, непокору продемонструють 9% респондентів. Якщо програє лідер "Нашої України" Віктор Ющенко, запротестують 8%, якщо лідер Соцпартії Олександр Мороз – 5%. Чим менш законними є ті чи інші форми протесту – тим менше громадян готові брати в них участь. Якщо позиційний кандидат програє вибори – до страйку готові вдатися 5%. Особисто перекривати транспортні шляхи та магістралі підуть майже 3%, а щодо крайньої форми протесту – повстання, то візьмуть участь в ньому менше, ніж півпроцентна. Отже, заяви деяких лідерів опозиції про неповоротність повстання в разі, якщо виграє не той кандидат, якого вони підтримують, безпідставні – роблять висновок соціологи. Крім того, результати опитування засвідчили, що між різними силами опозиції немає єдності. Опитування проводилось методом інтерв’ю. У ньому взяли учать 1300 громадян України віком від 18 років і старше. До уваги бралися стать, вік, рівень освіти респондента і територіально-регіональна структура населення нашої держави. Похибка в результатах становить не більше, ніж 3%.


До речі, те, що такі настрої населення, які опозиція не може не враховувати, суперечать тезі про начебто готовність антивладних політичних сил до силового перебігу подій – провладних політтехнологів чомусь не бентежить. Між тим, очевидна алогічність тез, що вкидаються у медійний простір з метою впливу на виборця, не може не кидатися в око більш-менш уважному виборцю.

Продовжувалося на ТБ досить широке і детальне висвітлення кампаній двох основних кандидатів від лівих сил – П.Симоненка і О.Мороза. Досить сприятливе висвітлення кампанії лідера соціалістів з самого початку перегонів та його передвиборчого туру країною призвели до вирівнювання показників його електоральної підтримки з показниками П.Симоненка. Влада всіляко заохочує президентські амбіції лідерів КПУ та СПУ і розбіжності, ними викликані. Розкол між гіпотетичними союзниками вдало підтримується несподіваною, для СПУ, підтримкою їх КПУ(о). Таким чином, унеможливлюється навіть теоретичний шанс об’єднання цих політиків для виходу одного з них у другий тур разом з В.Ющенком.

„1+1”, „Епіцентр” (2004-08-29 19:30)

Про четвірку лідерів-кандидатів на президентство

СТУДІЯ: Тепер до четвірки лідерів. Олександр Мороз та Петро Симоненко в агітаційному турі Україною. Мороз і Симоненко надто впливові для української політики, щоб випадати, хоча б на день, з її контексту і поза Києвом. Мороз удостоївся згадки у промові Кучми на День Незалежності. Президент порівняв його поведінку конституційної ночі 1996 з чудернацькою машиною “швидкої допомоги”, яка сама калічить і сама допомогу надає. Ішлося про стару ідею лідера соціалістів про вертикаль рад усіх рівнів. Сам Мороз називає нинішню кампанію продовженням попередньої парламентської. Його тези – “Антивладність”, “Реформування профспілок”, “Екологія”. Час від часу помітна заочна полеміка Мороза з Симоненком. Наприклад, ось як відреагував Мороз на закиди Симоненка про зв’язки лідера соціалістів з впливовими українськими бізнесменами.

СИНХРОН: Олександр МОРОЗ, кандидат у президенти: "…мене з Петром Симоненком в тому, що мене підтримує Пінчук на тій підставі, що підтримку офіційну висловила КПУ(об’єднана) рівнозначно, якби я звинувачував Петра Миколайовича у співробітництві з Березовським через те, що його підтримує Доренко”.

РЕПОРТАЖ: Петра Миколайовича Симоненка активність Мороза дратує. Мороз був змушений подякувати Симоненку за пропозицію очолити уряд у разі президента лідера комуністів, але назвав її передчасною.


„Інтер”, „Подробности недели” (2004-08-29 20:00)

Кандидати в президенти зустрічаються з виборцями, щоб довести останнім, хто найкращий…

Ще місяць тому Петро Симоненко випереджав Олександра Мороза у півтори рази, зараз вони йдуть поряд. Можливо, саме цим пояснюється своєрідний "обмін люб`язностями" між лівими. Йосип Вінський, наприклад, скаржиться, що, з одного боку, Симоненко пропонує Морозу посаду прем’єра, з іншого – його однопартійці звинувачують Соцпартію у всіх смертних гріхах. Втім, Петро Симоненко каже, що на правду нічого ображатися.

СИНХРОН: Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: "Им не на что обижаться. Мы просто говорим правду, что было в парламенте за эти 2 года, вот и все. Если ты союзник, то плечо у тебя должно быть крепким, локоть крепким и рука крепкая и локоть и рука крепкая. Если такие союзники, то это союзники. А если говорят об одном, а делают о другом – то это совершенно не союзники".


У контексті внутріполітичної ситуації та перебігу президентських перегонів виникає окрема тема із ще одним кандидатом у президенти, мером Києва Олександром Омельченком. У зв’язку із троєщинськими подіями він практично розписався у власній неспроможності впоратися з ситуацією і “здався” на користь Прем’єр-міністра.

Після втручання В.Януковича 26 серпня протистояння на ринку припинилося. Сам міський голова, поруч із міліцейськими чинами, став головним ньюзмейкером у цій справі. За версією “Інтера”, він відзначив і позитивну роль прем’єра, і намагання опозиційних політичних сил використати ситуацію і одним з перших подав інформацію про зізнання підозрюваних. На перший погляд, із цієї стрункої конструкції випадає заява Омельченка про непідтримку політичної версії розвитку подій. Але достатньо простежити те, як „змонтовані” акценти у сюжеті, наприклад, того ж „Інтера”, щоб зрозуміти, що таким чином була реалізована банальна маніпуляційна технологія: по-перше, прив’язка „НУ” та Ющенка до подій на троєщинському ринку все одно була зроблена. По-друге, для цього досить цинічно використали самого Омельченка. По-третє, потім подавши власне думку Омельченка, яка суперечить попередній тезі щодо політичних витоків подій, тим самим, начебто, зняли можливість звинувачень у маніпуляції його думками.

„Інтер”, „Подробности” (2004-08-27 20:00)

По подозрению в организации взрывов на рынке "Троещина" милиция задержала 5 человек

РЕПОРТАЖ: …Киевский градоначальник Александр Омельченко, в свою очередь, сообщил, что задержанные признали свои преступные действия. У двоих из них обнаружены удостоверения Украинской народной партии. Это сообщение не на шутку встревожило избирательный штаб Виктора Ющенко, ведь УНП входит в блок "Наша Украина"…

РЕПОРТАЖ: …Впрочем, Александр Омельченко уверен, что говорить о политической версии происшедшего нет оснований. По его словам, "администрация рынка не обеспечила надлежащий порядок и охрану, что дало возможность деструктивным силам – их можно назвать уголовными или воюющими кланово-уголовными структурами – выяснять отношения, взрывать или запугивать друг друга". Политика, по мнению градоначальника, в другом: когда торговцы начали протестовать против закрытия рынка, их выступление попытались использовать кандидаты в президенты. По словам Омельченко, с соответствующими заявлениями выступили Леонид Черновецкий и Николай Рогожинский, ему лично звонили Александр Мороз, Анатолий Кинах и руководитель избирательной кампании Виктора Ющенко – Александр Зинченко.

СИНХРОН: Александр ОМЕЛЬЧЕНКО, глава Киевской горадминистрации: "Напомню, что ситуация с рынком "Троещина" была урегулирована после вмешательства Премьер-министра, который дал распоряжение возобновить работу рынка в ближайшее время".


Отже, в останній тиждень літа в інформаційній політиці українських телеканалів продовжували панувати маніпулятивні технології, спрямовані на підтримку провладного кандидата та дискредитацію його основного конкурента.

Можна сказати, що в оглянутий період розгорнулася наймасштабніша кампанія з початку виборчих перегонів щодо дискредитації В.Ющенка та його оточення. При недоведеній причетності осіб. які зізналися у скоєнні вибухів на Троєщинському ринку до партійних структур “Нашої України”, провладними каналами тиражується саме міліцейська версія. Треба думати, тільки великі помилки, які цю версію не зробили надто достовірною для більшості виборців, а також останні трагічні події в Росії завадили авторам довести цю технологію до логічного завершення. І 2 вересня ввечері був здійснений замах на одного з керівників троєщинського ринку, очевидно, як „відводка” від політичної версії назад до бізнесових розборок. Але про це детальніше ми поговоримо в наступному огляді подій за тиждень з 30 черпня по 5 вересня.

Як і впродовж усієї попередньої кампанії, практично повністю відсутня пряма мова кандидата у президенти В.Ющенка. Чи не єдиний випадок прямої присутності В.Ющенка в ефірі стався при звинуваченні останнього у поданні неправдивої інформації щодо виведення українських військ з Іраку – (“1+1”, “Епіцентр”, 2004-08-29 19:30).

Натомість продовжилась практика коментарів програми чи діяльності опозиційних кандидатів (В.Ющенка, О.Мороза) іншими кандидатами або членами їхніх команд (Гавриш, Тігіпко, Корчинський, Симоненко та ін.).

Місце у ефірі знаходиться навіть для відвертих аутсайдерів президентських перегонів.

„Інтер”, „Подробности” (2004-08-27 20:00)

Николай Грабар планирует уволить всех высших должностных лиц, причастных к коррупции, взяточничеству и хищению бюджетных средств

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. В свою очередь, Николай Грабар планирует уволить всех высших должностных лиц, причастных к коррупции, взяточничеству и хищению бюджетных средств, и заменить их честными, порядочными и высокопрофессиональными кадрами. На встрече с избирателями Закарпатья бывший прокурор отметил, что база данных "нечестных" чиновников уже есть. В первые же дни после победы на выборах Грабар планирует создать Координационный комитет по борьбе с мафией, коррупцией и организованной преступностью, который сам и возглавит.

СИНХРОН: Николай ГРАБАР, кандидат в президенты Украины: "Взагалі, моя програма, на мiй погляд, є програмою душевного болю, душевного крику рядового українця, який сьогодні хоче жити краще i має на це повне право".


На фоні поодиноких появ і претензійних заяв маргінальних кандидатів, повна особиста відсутність в ефірі головного опозиційного кандидата виглядає ще більш разючою. Особливо якщо врахувати наведені нами раніше факти технологічного використання цих кандидатів в антиющенківській кампанії.

Тепер ця ж технологія перекинулася і на офіційні виступи кандидатів у теле- і радіоефірі. Віктор Ющенко потрапляє у лещата тих самих "технічних" маргінальних кандидатів, які у своїх відеовиступах більше переймаються дискредитацією Ющенка, ніж презентацією власних програм. Штаб лідера опозиції змушений був навіть заявити про своє невдоволення з такого "планування" офіційних передвиборчих виступів.

Правда, донести своє обурення до виборців опозиціонерам вдалося тільки на СТБ, „5 каналі” та частково на "Тонісі".

СТБ, „Вікна-новини” (2004-08-27 22:00)

Центральний штаб Віктора Ющенка обурений трансляцією на деяких загальнодержавних каналах неякісної передвиборчої реклами

СТУДІЯ: Центральний штаб іншого впливового кандидата у президенти Віктора Ющенка обурений трансляцією на деяких загальнодержавних каналах неякісної передвиборчої реклами, яка, на їхній погляд, суперечить законові про вибори голови держави. Журналістам продемонстрували запис відеороликів, де певні кандидати у президенти з низькими рейтингами кажуть не стільки про себе, скільки про Ющенка. У штабі сподіваються, що суд розглядатиме цю справу не з політичної, а з правової точки зору. Згідно ж із законом про вибори президента, винні в його порушенні ЗМІ будуть змушені надати час для спростування неправдивої інформації і розмістити рекламу Віктора Ющенка своїм коштом.


Втім, спроби подолання інформаційної блокади і форми протистояння адміністративному ресурсу, який, попри публічні заяви Сергія Тігіпка, активізується останнім часом, явно вимагають від опозиції значно більшої організованості, оперативності і гнучкості, ніж вона демонструє на сьогодні.

„Моніторинг теленовин та медіа-технологій” здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

„Моніторинг теленовин” також підтримується Центром медіареформ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1334
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду