Моніторинг медіа-технологій

13 Серпня 2004
1155

Моніторинг медіа-технологій

1155
За тиждень з 2 по 8 серпня 2004 року.
Моніторинг медіа-технологій

"Детектор медіа" Минулого тижня, який співпав із закінченням першого офіційного місяця президентської виборчої кампанії, головні тенденції інформаційної політики провідних українських телеканалів не зазнали суттєвих змін.

Зокрема, збереглася головна з них – практично повна відсутність прямої мови Віктора Ющенка у новинах шести загальнонаціональних каналів. Присутність в телеефірі лідера нинішніх перегонів “успішно” заміняють коментарі в студії опонентів: його активно критикують нинішній та колишній президенти, “колеги”-політики, представники регіональних громадських організацій тощо.

Чи не єдиний матеріал, який досить нейтрально і більш-менш адекватно передавав виступ В.Ющенка в ході його першого виборчого туру на півдні України, дали протягом тижня Вікна-новини (СТБ, 2004-08-06 22:00).

СТУДІЯ: Національні інтереси України повністю залежать від співпраці з північним сусідою – Росією. Про це сьогодні на Запоріжжі заявив кандидат в президенти Віктор Ющенко. Агітаційний маршрут лідера "Нашої України" пролягає районними центрами Запорізької області. Кільком сотням людей, котрі прийшли на зустріч, Ющенко заявив, що не лише симпатизує Росії, а й уважає її за стратегічного партнера України. Зустрічаючись з електоратом у райцентрі Василівці, кандидат у президенти нагадав, що саме за часів його керівництва Нацбанком в Україні з’явилася тверда гривня. Тоді ж вдалося уникнути тяжкої банківської кризи. Ющенко сказав, що був і залишається прибічником демократичної моделі влади”.

Всі інші телеканали будь-якої адекватної інформації щодо туру Ющенка півднем України своїм глядачам не запропонували.

Продовжували загальнонаціональні телеканали використовувати й іншу маніпуляційну технологію: “розкручування образу” Ющенка як проамериканського, прозахідного політика - з одного боку, з іншого – як політичного екстреміста, готового застосувати в Україні так званий грузинський сценарій.

Для цього використовувалися як зовнішні інформаційні приводи (грузинського-російське протистояння), так і внутрішні (повернення до теми діяльності в Україні органіізацій третього сектору, які фінансуються за рахунок іноземних грантів). Канали наперебій давали коментарі політиків, які традиційно будують свою політику на критиці Заходу (Симоненко, Грач, Вітренко, Корчинський).

Вісті, Перший національний (2004-08-05 21:00).

СИНХРОН: Петро СИМОНЕНКО, кандидат у президенти України, лідер КПУ: "Відносно заяв Саакашвілі, це заяви, на мій погляд, викликані тим, що він не є самостійний політик, бо з самого початку спирався тільки на підтримку Сполучених Штатів …".

РЕПОРТАЖ: Грузинський сценарій під американську музику прогресивна соціалістка не виключає і в Україні. насамперед, за словами Вітренко, Сполучені Штати намагатимуться повторити грузинські вибори президента на українських.

СИНХРОН: Наталія ВІТРЕНКО, кандидат у президенти України, лідер ПСПУ: "Сценарий не выборами народа, а политическим решением, выведением людей на улицы привести к власти своего ставленника, который потом использует любую причину для обострения конфликта внутри страны…"


Подробности, Інтер (2004-08-05 20:00)

СИНХРОН: Дмитрий КОРЧИНСКИЙ, лидер объединения "Братство": "У наших внутрішніх справах ми маємо розбиратися самі, без іноземців. І крім всього іншого, ОБСЄ, організація, яку вони представляють, це є злочинна організація, саме вона брала участь у розвалі Югославії. Під її прикриттям зараз знищуються православні святині в Косово ".

Вісті, Перший національний (2004-08-06 21:00).

Леонід Грач прокоментував заяву Михаїла Саакашвілі.

СТУДІЯ: … Саакашвілі висловив готовність вести переговори з російським урядом у тім за посередництва Америки. … Таке висловлювання глави Грузії прокоментував народний депутат України Леонід Грач. Він зокрема, зазначив, що заява та дії Михайла Саакашвілі не повинні викликати у нас жодного здивування. Саме такі дії чекають від нього його американські господарі.


Подібної тональності дотримувалася і Р.Богатирьова – безпосередній шеф якої (за сумісництвом він же і кандидат в президенти) Янукович до речі, досить часто декларує свою прихильність євроатлантичній інтеграції.

Вісті, Перший національний (2004-08-05 21:00):

- За словами Богатирьової, у тліючому протистоянні між Москвою і Тбілісі присутня й третя сторона, яка, власне, і підливає масло у вогонь собі на користь.

СИНХРОН: Раїса БОГАТИРЬОВА, народний депутат, фракція "Регіони України": "Ця заява, це якраз сьогодні і демонстрація, до чого можуть призвести дії тіньових ляльководів в міжнародній політиці. Я переконана, що ті політичні сили, які сьогодні захищають і намагаються бути захисниками маленького українця, мусять дуже зважено підійти до своїх кроків і до уроків, які вони беруть сьогодні у грузинського лідера, для того, щоб нам в Україні не погрожувати грузинським сценарієм розвитку подій. Команда кандидата в президенти Віктора Януковича переконана і рішуче заявляє, що ми не допустимо в Україні ні таких сценаріїв, ні дій таких ляльководів".


На всіх згаданих телеканалах картина, начебто, „зовнішніх загроз” для України доповнювалася демонстрацією настільки ж достовірних „внутрішніх проблем”.

Подробности, Інтер(2004-08-05 20:00).

СИНХРОН: Петр СИМОНЕНКО, лидер фракции КПУ: "Ви пам’ятаєте, який вчинили галас, коли я попросив розібратись з фондами, з фондами у нас в Україні, які фінансуються і чи виконують певні грантові програми і чим це закінчується для народу України. А вчинили галас саме ті, хто не хоче, щоб у нас Україна була незалежна, посприяли саме своєю позицією, щоб втручався іноземний капітал. А як ви пам’ятаєте О. Брадзейвера, ми витратили вже 2 мільярди гривень на підтримку певних так званих демократичних засобів масової інформації. Ми здатні ще значно більше заплатити, щоб був представник американських інтересів при стані президента України".

Наступна технологія, що активно просувалася протягом зазначеного тижня у вітчизняному медійному просторі – “Янукович – жертва брудних технологій опозиції”.

Тут прислужилися запевнення, так би мовити, “VIP -агітатора” чинного прем’єра, Леоніда Кравчука, щодо відсутності використання адмінресурсу в кампанії Януковича, зокрема при зборі підписів (Вікна-новини, СТБ (2004-08-04 22:00).

Водночас інші офіційні представники виборчого штабу В.Януковича – С.Тігіпко та Р.Богатирьова - виступили із заявами про використання брудних технологій щодо їх кандидата.

Факти,ICTV(2004-08-06 18:45)

Заяви, які зробив Сергій Тігіпко на прес-конференції./b>

РЕПОРТАЖ: Кандидат у президенти Віктор Янукович обов’язково виступить у теледебатах з будь-яким зі своїх суперників, чітко заявив керівник його виборчого штабу. Такі словесні бої у прямому ефірі є ознакою демократичності країни, зазначив Тігіпко. Водночас жодних угод про чесні вибори Януковичу підписувати не варто. Тігіпко каже, що проти його кандидата вже розгорнуто брудну кампанію, тому укладати такі домовленості було б цинічно.

Вісті, Перший національний (2004-08-05 21:00;), Подробности, Інтер (2004-08-05 20:00)

СИНХРОН: Раиса БОГАТЫРЕВА, лидер фракции "Регионы Украины": "Пошкодження бігбордів з портретом нашого кандидата Вiктором Януковичем говорить про кризу в станi опозицiонерiв, якi сьогоднi вичерпали аргументи, в яких немає фактiв на свою полiтичну користь, i вони почали такий дев`ятий вал негативу нарощувати. Вони демонструють на паперi начебто чеснi вибори, а в дiях роблять зовсiм iнше".

Дуже схоже, що тій же меті – підтвердженню начебто нечесної гри опонентів чинного прем’єра - мали стати повідомлення про „шахрайські методи” компрометації Януковича.

Подробности, Інтер (2004-08-05 20:00)

Ловкие дельцы представляются сотрудниками штаба одного из кандидатов и просят перечислить средства в некий "благотворительный фонд".

СТУДІЯ: Еще один способ предвыборного мошенничества выявлен в Донецкой области. Ловкие дельцы обращаются в к руководителям коммерческих струтур, представляются сотрудниками штаба одного из кандидатов и просят перечислить средства в некий "благотворительный фонд".

РЕПОРТАЖ: Автор: Світлана ФЕДЧУН. Об этом инциденте в общественный штаб Януковича сообщили сами донецкие коммерсанты. Поставив в известность правоохранительные органы, руководители срочно подготовили специальное заявление. В нем отрицается существование благотворительного фонда. Называя псевдо-агитаторов "проходимцами", сотрудники штаба порекомендовали избирателям, в случае подобного казуса, вызывать милицию.


Підсумковий випуск ТСН, „1+1” (2004-08-05, 23:55)

В Донецькій області невідомі збирають гроші з місцевих підприємств за підтримку Віктора Януковича РЕПОРТАЖ: Автор: Оксана ЩЕРБИНА. В Донецькій області невідомі збирають гроші з місцевих підприємств за підтримку Віктора Януковича. Обласний штаб кандидата заявив, що не має до цього відношення і вимагає покарати винних.

“Інтер” також продовжує розвивати тему про нездатність В.Ющенка контролювати справи свого оточення та союзників. До популярної з позаминулого тижня теми участі двох “нашоукраїнців” на теперішніх виборах минулого тижня додалася „проблема С.Комісаренка” – ще однієї доволі помітної постаті в стані партії–політичного союзника Ющенка:

Подробности, Інтер (2004-08-04 20:00)

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Претендент на главный пост страны Сергей Комиссаренко приостановил свое членство в Украинский республиканской партии "Собор". Он объясняет свой шаг тем, что партия входит в блок Юлии Тимошенко и официально поддерживает Виктора Ющенко. Формально подчиняться партийной или фракционной дисциплине закон кандидатов не обязывает – к примеру, в нынешней гонке участвуют сразу два "нашеукраинца" – Виктор Ющенко и Леонид Черновецкий.

Не оминули своєю увагою провідні канали і ситуацію із акціями протесту сумських студентів проти об’єднання ВУЗів. Факт публічної підтримки опозиційними лідерами студентських вимог змусив провладну “команду” вдатися до нейтралізації морального ефекту від акції. Ситуація ускладнилася через незграбні дії місцевих правоохоронних органів, через які конфлікт набув ще більшої гостроти. Лише кількома днями пізніше влада спромоглася вибудувати адекватну інформаційну протидію. Суть якої, з одного боку, зводилася до заяв С.Тігіпка щодо використання студентів опозиційними політичними силами у власних інтересах.

Факти,ICTV (2004-8-6 18.45)

Заяви, які зробив Сергій Тігіпко на прес-конференції

СТУДІЯ: Студентські протести в Сумах перетворюються на суто політичний проект, заявив сьогодні журналістам у Києві керівник виборчого штабу Віктора Януковича Сергій Тігіпко. Він вкотре наголосив на неприпустимості використання молоді для політичної боротьби. Сергій Тігіпко особисто пропонував організаторам акції відвезти їх до Києва і допомогти в їхній справі, але марно. Однак штаб Януковича не залишиться осторонь цього конфлікту.

РЕПОРТАЖ: Автор: Руслана МОСКАЛЕНКО. Втягти студентів у політику дуже легко, але робити це категорично не можна. Так прокоментував останні події навколо студентської акції протесту керівник виборчого штабу Віктора Януковича Сергій Тігіпко. Це вже друга за цей тиждень його публічна заява на цю тему. Тігіпко продовжує стверджувати, що виступ сумських студентів, невдоволених планами об’єднання 3-х місцевих вузів в університет, штучно політизується. Він запевнив, що від злиття вузів ніхто не втратить: ні студенти, ні викладачі. Тігіпко застерігає від поганих наслідків впливу політики на цю справу. Вже скоро він планує вилетіти у Суми.

СИНХРОН: Сергій ТІГІПКО, керівник виборчого штабу Віктора Януковича: "Дуже важливо, щоб ми не роз’єднали Україну все ж таки, а максимально попробували об’єднати її, вирішуючи надзвичайно важливі проблеми, в першу чергу, тих же молодих людей".

З іншого боку – була нашвидкоруч підготовлена “безіменна” заява групи студентів–прихильників об’єднання ВУЗів та “ревнителів громадського спокою”.

Подробности, Інтер (2004-8-7 20.00)

Студенты Сумского национального университета обратилось к правительству с просьбы принять все необходимые меры для прекращения спекуляций вокруг их учебного заведения СТУДІЯ: Студенты недавно созданного Сумского национального университета просят руководство страны принять все необходимые меры для прекращения спекуляций вокруг их учебного заведения. Соответствующее заявление они направили на имя президента, председателя Верховной Рады, премьер-министра и средствам массовой информации. В акции протесте против объединения трех сумских вузов, цитирую "нет никаких студентов". В безпорядках, считают авторы заявления, принимают участие в основном так называемые "гастролеры" - приезжие люди из сомнительных организаций. Толкают же этих людей на баррикады политики, которые на словах защищают студенчество, а на самом деле используют их в своих целях. Авторы заявления требуют, "прекратить грязную провокацию и не втягивать их в политические игрища, а также создать им условия для нормальной учебы" – конец цитаты.

Чи не перша активна спроба "нашоукраїнців" використати єдиний доступний для них інформаційний ресурс – "5-й канал" - була також зафіксована з метою альтернативного висвітлення акцій сумських студентів. Інформаційні повідомлення каналу містили доволі детальний виклад подій, зокрема, розгрому студентського походу у Ромнах, широкі коментарі самих учасників акції та представників опозиції, виклад студентських вимог, які, з часом, явно набрали політичного характеру.

***

З поміж інших кандидатів вже традиційно місце в телеефірі знайшлося лише для окремих заяв Олександра Мороза. Зокрема, він виступив з ініціативою про перенесення Конституційного Суду з Києва до Харкова – з метою забезпечення його більшої незалежності від виконавчої влади. Треба також відзначити, що Мороз та його команда досить вдало почали використовувати радійний ресурс, розміщуючи свою політрекламу у програмах УР-1. Ефективність саме цього виду реклами пояснюється тим, що для великої частини традиційного сільського електорату Мороза проводове радіо залишається авторитетним джерелом інформації.

Коротко підсумовуючи технологічні “досягнення” тижня з 2 по 8 серпня, варто відзначити, що провладні ЗМІ досить вдало використали існуючі інформаційні приводи, в коментарях до яких, скажімо, “ліва” риторика критики американського імперіалізму як загрози для України, виглядала досить ефективною.

Разом із технологіями, які вже активно використовувалися дотепер: замовчування діяльності лідера президентських перегонів; представлення його як політика, керованого зовнішніми силами; здатного - у своєму прагненні до влади - до політичного екстремізму; неспроможного навести лад у своїй команді тощо, з’явилися і нові.

Це, передусім, намагання спростувати звинувачення єдиного кандидата від влади у використанні адміністративного ресурсу. Для цього були використані зустрічні звинувачення опонентів Януковича у застосуванні брудних технологій. Окрім історії із “збором коштів у донецьких бізнесменів” та пошкодженням агітаційних бігбордів, до спроб спровокувати суспільні конфлікти віднесли і підтримку опозиційними лідерами акцій протесту сумських студентів

Поки що подібні обвинувачення виглядають досить бездоказово, але, як показує досвід, технології вдосконалюються…

"Детектор медіа"

„Моніторинг теленовин та медіа-технологій” здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

„Моніторинг теленовин” також підтримується Центром медіареформ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1155
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду