Клиника острого горя

22 Березня 2007
13654
22 Березня 2007
17:25

Клиника острого горя

13654
Главные темы новостей 12-18 марта 2007 года.
Клиника острого горя

В процессе поисков скрытого смысла, который спрятан в потоке новостей, вашему автору удалось отловить одну, но очень важную мысль украинским политикам нечего сказать своему народу. Нет, не то чтобы Янукович не порадовал нас новыми цифрами украинского «экономического чуда» или Тимошенко не рассказала о своих планах свергнуть «это чудо» с поста премьер-министра. Просто, создается ощущение, что это делается для галочки, для, так сказать, отчета перед избирателем. Политики кричат – как кричит истеричный ребенок, когда не хочет слышать никаких возражений, – хотя говорят они, конечно, спокойно, но в каком-то трансе, параллельно общаясь с астралом (подсказчиком, бумажкой, шпаргалкой, просто используя хорошую память). А зритель, как умудренный опытом дедушка, старается не вмешиваться в тот коловорот событий, который идет вокруг маленького истерика.

 

В противном случае как, например, объяснить следующие вещи?

 

Понедельник, 12 марта, ТСН, «1+1», 1-й сюжет ночного выпуска.

«СТУДІЯ: У студії – Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Об’єднана опозиція ставить ультиматум антикризовій коаліції. На загал, опозиціонери висувають 17 вимог. У разі невиконання  погрожують. БЮТ обіцяє усіляко блокувати роботу парламенту. "Наша Україна" не відкидає, що демонстративно залишить сесійну залу і поїде по регіонах. Парламентська більшість готується до оборони. 2 сесійні тижні можуть стати гарячими».

 

Из данной студии понятно, что оппозиция занимается угрозами, а коалиция готовится к обороне. Вот негодяи, мешают людям работать! Но теперь из второго сюжета:

 

«СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Багато часу, – я на це з сумом дивлюся, особливо в діяльності уряду, – тратиться на те, що можна назвати одним словом "узурпація влади". Ці зазіхання торкаються будь-якої сторони – чи теми національної безпеки, чи інституційного, конституційного органу РНБО, чи формулювання закону про Кабінет Міністрів, чи формулювання земельного кодексу по ключовому питанню – бути чи не бути селянину розпорядником своєї землі? За нього хтось вирішує».

 

Градус меняется ровно на 180: Кабмин захватывает власть, о чем говорит Президент. А что говорит премьер? А он отвечает в третьем сюжете выпуска, цитируя вице-премьера РФ Сергея Иванова:

«СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: "Міністр оборони приїжджав. Він сказав, що якщо ви кожен день будете казати, що ви завтра вже будете в НАТО, безумовно, ми будемо плани свої будувати без вас. Тому нам треба чітко виписати сьогодні наші орієнтири».

 

А дальше идет сообщение о бывшем министре и советнике Президента Юрии Луценко «СТУДІЯ: Юрій Луценко має ізраїльський паспорт. Це підтвердило Міністерство закордонних справ Ізраїлю на запит Генеральної прокуратури України. Інформацію подало видання "Коммерсант", посилаючись на копію документу, надісланого Ізраїлем. У паперах, буцімто, навіть вказана адреса в Тель-Авіві, Яффа, за котрою зареєстрований українець за походженням Юрій Луценко. Заступник генпрокурора Ринат Кузмін підтверджує, що слідство отримало офіційну відповідь Тель-Авіва і тепер провадить додаткову перевірку. Сам Юрій Луценко наявність у нього ізраїльського громадянства, як і раніше, заперечує».

 

Если кто-то думает, что, посмотрев подобный вечерний выпуск новостей, может сохранить психическое здоровье, – он шибается. Половина новостей противоречит другой половине! Может, нам новости сделать отдельно для Януковича, а отдельно для БЮТ?

 

Ведь на «Интере» (12 марта) то же самое, только акценты чуть другие:

«РЕПОРТАЖ: Автор: Тарас ГОВДЯ. Президент погодився з більшістю пропозицій опозиційних фракцій, які вони оприлюднили в проекті спільної заяви».

 

То есть, все же не парламенту, а Президенту мешают работать. Но на это – явно из астрала – отвечает тот же Янукович:

«СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: "Нам не треба нічого прикрашати, треба, як кажуть, називати все своїм ім’ям, так, як воно є. Ми також добре розуміємо, що на сьогоднішній день наш головний партнер – це Росія. Зараз негайно даю це доручення – готувати зустріч із росіянами, сідати за стіл переговорів і, врешті-решт, визначатися».

 

ТРК Ера явно решила подготовить своих зрителей к подобному эксперименту над сознанием и спросил у психолога (12 марта):

 

«СТУДІЯ: Як впливають особливості характеру українців на євроінтеграцію? Цим питанням зацікавилися вчені та дослідники. Зійшлись на тому, що наш народ може звикнути до будь-яких умов.

РЕПОРТАЖ: Автор: Марина МАЗУРАК. У зовнішньополітичних маневруваннях Україна віртуозна. Сидячи на шпагаті між Заходом і Сходом, найкращу розтяжку вона продемонструвала за часів автора книги "Україна – не Росія". Сьогодні офіційний курс чіткіший – євроінтеграція, яка не виключає дружби та партнерства із Москвою. Але багатовекторність буде, аж поки українцям не стануть напіврідними європейські мови, – вважає психолог Павло Фролов. Поки що ж ми різні. Для них важливіша буква закону, а в нас дієвіші неписані правила, котрі – як дишло: куди повернеш, так і вийшло.

СИНХРОН: Павло ФРОЛОВ, політичний психолог: "Наші люди адаптують під себе будь-які норми, будь-які правила і навчаються ними користуватися у виключно власних інтересах. Для європейця з їхньою культурою це в більшості випадків досить важко уявити".

РЕПОРТАЖ: Отже, Євросоюзом нас не злякаєш. Та все ж домовитися нашому брату легше з ближчими сусідами, якщо лише йдеться не про газ.

СИНХРОН: Олександр СТРАЖНИЙ, письменник, лікар-психіатр: "Европа, она пунктуальная, Европа, она... там власть закона. А у нас? Вот как-то у нас... така демократично-козацька ментальність. Закон как-то у нас никогда не действовал. Там культ денег, как бы, счастье ассоциируется с багатством, с какой-то... У нас, в общем-то, так же, как и в той же античной Греции: они никогда не считали, что счастье заключается в благосостоянии народа".

РЕПОРТАЖ: Багатовекторність притаманна українцям, як ментальна риса, – кажуть експерти. У силу географічного розташування та, як наслідок, історичного зазіхання на наші землі. Відтак для нас важлива безпека: моя хата скраю. І притаманна терплячість: а я не скорилася, хай так, аби не гірше.

СИНХРОН: Анатолій ЖУКОВСЬКИЙ, 1-й заст. голови Рівненської облдержадміністрації: "Ну, така вже терпимість у цієї української нації, що далі нікуди. Ви собі уявляєте, як би таке безобразіє, які у нас робляться, коли відкрито крадуть, могли робитися в Європі. Ну, звичайно, ні. Там за в сотні разів менші речі моментально йдуть у відставку. Ну, чому ж це така терпимість?"

РЕПОРТАЖ: Утім, на євроінтеграцію як на політичний процес особливості характеру не впливають. Це різні площини, – погоджуються і психологи, і політологи. Основним буде економічний чинник. От як складе зарплата наших вчителів та лікарів принаймні кількасот євро, тоді подивимось, чи треба нам спільна Європа».

 

А теперь сравним выделенное автором начало и конец сюжета и заметим, что небезынтересная его середина никакого отношения к началу и концу не имеет, как, впрочем, и к новостям. Это, скорее, теленовелла, но какая-то неоконченная.

 

Хотя психиатрические искания авторов понятны. Ведь кому, как не самим журналистам, знать, что в ньюз-румах наших каналов не принято обращаться к комментариям независимых экспертов, которые хоть как-то помогали бы понять зрителям, а что все-таки на самом деле происходит в стране. Как не принято и давать именно суть позиции ньзмейкеров, а не выхватывать из их синхронов куски, основываясь на каких угодно мотивах, кроме желания вооружить граждан достоверной и точной информацией о происходящем. Остается одно: соболезновать своему зрителю :)

 

 

СТБ – тоже о психиатрии (12 марта):

 

«Президент влаштував опозиції сеанс психотерапії.

СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Не забудьте ім`я своє. Чого ви прийшли в парламент. Я ніяк не буду жалкувати, як від одної чи другої фракції відійде декілька, можливо, десятків людей, бо там мова йде на десятки. І ці десятки шукають серед вас. Шукають того, хто може продатися сьогодні за 33 ломаних серебряних. Не митарьтеся, не мучтеся. Або ми раз назавжди виграємо правову державу, яка захистить всіх, хто чесно живе в цій країні. Або ніколи не вистачить подачок для того, щоб захистити чиїсь приватні інтереси"».

 

И тут же:

«СТУДІЯ: На найближчих президентських виборах переможе Янукович. Такий прогноз оприлюднили сьогодні соціологи з компанії "ФОМ-Україна". За їхніми даними, щонайменше чверть виборців саме прем’єра бачить у президентському кріслі. 16,5% проголосували б за Тимошенко, а вірність чинному президентові не порушує нині 11% українців».

 

Получается – народные избранники собираются вокруг национального лидера? Сложно сказать, но народу все равно.

 

12 марта, Новый канал:

«Водночас, соціологи відзначають байдужість населення до політичного стану справ. Мало хто, мовляв, збирається йти на вибори, а в тому, що потрібні дочасні, переконаний лише кожен четвертий».

 

Новому каналу – респект. Единственные, кто о телезрителе вспомнил.

 

Жалко, что Новый не смотрел Гайдукувич, вот его слова на следующий день (13 марта, «ТСН»):

«СТУДІЯ: У студії – Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Ви прагнете бійки? – Бійки не буде. Правляча коаліція підтвердила: опозиційні вимоги виконати або важко, або не можливо. Опозиція зачитала з трибуни парламенту свій ультиматум і пішла геть. Лідери БЮТ і "Нашої України" знову заговорили про масштабні вуличні акції протесту навесні. А поки що Верховна Рада працювала без 200 депутатів».

 

Тут важно понять, что украинское население в целом психически здоровое и ему в большинстве своем наплевать на политиков и их драки. Но ради красного словца не пожалеешь и бывшего шефа (Гайдукевич, как известно, перешел на «Плюсы» с канала НТН):

 

«СТУДІЯ: Кулінарний день сьогодні в Україні. В Рівному своєрідно зустрічали прем’єр-міністра Віктора Януковича. Просто посеред центральної площі міста змагались, хто краще поцілить яйцем в портрет прем’єр-міністра. Так місцевий осередок УНП та біля тисячі жителів міста Рівне висловлювали власну позицію щодо підвищення тарифів нинішнім урядом. Щоправда, прем’єр цього не побачив: його кортеж проїхав повз натовп».

 

Можно, конечно и не любить премьера, в конце концов, он не женщина, более того, никто не требует не критиковать Януковича и его правительство (это как раз весьма кстати), но налицо явная бравада одной политической силы – УНП, которую – или вашему автору только показалось? – в данный момент поддерживают Гайдукевич и Карташков. Все же прежняя команда била более профессионально, не опускаясь до пропаганды. 

 

А по версии «Интера», Янукович идет на уступки оппозиции (13 марта):

 

«СТУДІЯ: Більшість готова до компромісу заради стабільності в державі. Про це заявив прем’єр сьогодні у Рівному. Щоправда, за словами Віктора Януковича, деякі з вимог він вважає політиканством та популізмом. Зокрема, коаліція не погодиться відправити у відставку міністра внутрішніх справ та генерального прокурора.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: "И министр внутренних дел, и генеральный прокурор – люди, которые не работают под политические заказы. Они сегодня следят за порядком в стране, за исполнением законов. А мы будем ставить эти вопросы очень жестко"».

 

У «ТСН», 13 марта,  это более колоритно:

«Абсолютно нереальним є одне – генпрокурора Медведька і головного міліціонера Цушка за жодних обставин не здадуть.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, Прем`єр-міністр України: "Я вспомнил, знаете, фильм "Место встречи изменить нельзя". Слышали, как там, как его, Высоцкий..."

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (голос за кадром – "УС"): "Жеглов".

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, Прем`єр-міністр України: "Жеглов, да, как он сказал: баранку от бублика вам, а не Шарапова. Так и это. Или как дырку от бублика. Так и это. Это мы понимаем, что это политиканство"».

 

В этом плане плюс «Плюсам», но если в синхроне есть подначка, то не стоит делать подначку из всего выпуска.

 

Кстати, а как альма-матер наших балагуров, то есть, НТН (13 марта):

«СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Я не бачу ніяких проблем в реалізації тих засад, які відзначені в заяві. Я розумію, що будуть "гарячі голови" і зі сторони позиції, і зі сторони опозиції, які, ну, намагатимуться максимальну робити температуру навколо цих положень. Я б цього не радив".

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: "Те требования, которые выдвинуты оппозицией, коалицией, они будут рассмотрены в самое ближайшее время, и по каждому из этих вопросов будут даны ответы. Там, где можно будет пойти навстречу или пойти путем поиска консенсуса, естественно, мы будем это делать. Почему? Потому что мы всегда были и будем за стабильность в нашей стране. И сегодня это главное"».

 

НТН мирит двух Викторов. Не самая плохая позиция. Но судя по тому, что в цене сейчас скандал, ее вряд ли оценят. 

 

14 марта неутомимый Гайдукевич («ТСН», «1+1») рапортовал поклонникам Юлии Владимировны:

«СТУДІЯ: У студії – Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Щойно висохло чорнило під учорашнім ультиматумом опозиції, щойно Юлія Тимошенко залишила Київ в напрямку Житомира, як президент, прем’єр і спікер домовились жити дружньо. І аби цього разу хтось когось не перехитрив, а домовленість відобразилась у практичній площині, лідери вирішили створити комісію. Вона має напрацювати зміни до Конституції, що розведуть по кутах основних гравців».

 

Но простите, «1+1» смотрят не только поклонники БЮТ, но и поклонники Ющенко. И им такое начало вполне может показаться оскорбительным (как и фанатам Мороза + почитателям Януковича, но они – не костяк зрителей канала).

 

Тут явно замашки школы НТН, в самых ярких традициях «желтизны». И ведь неплохой ведущий Виталий, хорошо ведет интервью, добивается ответов, но до конца не понимает, что сменил формат канала. И то, что мило смотрится на НТН, может повергнуть в шок зрителей «1+1».  Если так и дальше пойдет, то старой-доброй (добротной) информационной школы «Плюсов» в «ТСН» практически не останется. «ТСН» станет филиалом НТН или…  уже становится?

 

А как вам такой пассаж «Интера» за 15 марта:

 

«СТУДІЯ: "Політичними викрутасами" називає сьогоднішні події у Верховній Раді голова президентського Секретаріату Віктор Балога. За його словами, аби покласти край руйнації домовленостей, Віктор Ющенко знову запрошує прем’єра та спікера на переговори. А лідер БЮТ зустрілася з главою держави вже сьогодні вранці. Про що конкретно йшлося, достеменно не відомо. Ймовірно, про результати вчорашніх перемовин на Банковій. Близько 8 ранку Юлія Тимошенко приїхала до Борисполя, звідки глава держави вилітав до Данії».

 

Тут явно три (а не одна) новости:

 

Балога недоволен ситуацией в ВР (прокатили  в очередной раз Владимира Огрызко, которого Президент выдвигал на должность министра иностранных дел).

 

Виктор Ющенко зовет на ковер представителей Коалиции.

 

Тимошенко встретилась с Ющенко.

 

Вопрос – зачем было сводить три новости в одну? Ответ – а затем, что первая новость до новости немного недотягивает, вот и укрепили еще двумя новостями – «Я тебя слепила из того, что было…».

 

Ну что – пришло время анализа  и  итоговых  еженедельных выпусков. Честно говоря, писать на сей раз страшно. На «1+1», в «ТСН. Підсумки», 18 марта из Олеся Терещенко вышла лучшая половина – в виде Натальи Мосейчук. Сразу видно, что оба ведущих несовместимы в кадре, что как бы (специально?!) подчеркнули и крайне странной рассадкой их за студийным столом. Спокойный, иногда даже на «тормозе», Терещенко и егоза Мосейчук активно перетягивают одеяло, которого не всегда хватало и одному. Ведь это не утренний выпуск новостей, где милая перебранка ведущих (которой хотят, очевидно, менеджеры канала – хотя таковой пока явно у Терещенко-Мосейчук на получилось) будит людей. Боливар, как говорится, не выдержит двоих. И кто этот второй – уже ясно. В бюрократии, прежде чем «съесть» чиновника, назначают ему зама. И тогда работу одного выполняют двое. А потом, «по многочисленным просьбам трудящихся…». «Совок» – не приведи Господи…

 

Но «совок» был не только в эфире «Плюсов» – «Интер» напоминал о нем еще больше. Это была какая-то «Международная панорама», где прогрессивная общественность выступала против империалистической политики президента США. Автор даже проверил,  не переключился ли он случайно с современного «Интер» на какой-то  ретроканал...

 

Кто хороший – было ясно:  это Янукович. И Президент – который не поддается на шантаж Тимошенко.

 

«СТУДІЯ: У студії – Олександр МЕЛЬНИЧУК. Ультиматуми, вимоги та погрози, – це нова реальність української політики. Принаймні таке враження складалося на початку тижня. Рішучі заяви об’єднаної опозиції мали засвідчити: у неї є чіткий план здобуття влади. Щоправда, емоційна презентація політичної кризи завершилася нічим. А чим саме погрожує опозиція, не зрозуміло. Сподівання на якийсь таємний козир або креативний прорив поки не справдилося. Судячи з усього, головна ставка була на президента. Але він дав зрозуміти, що не погоджується на роль механічного ветувальника коаліційних законів. Віктор Ющенко вкотре ініціював багатогодинні перемови з Морозом та Януковичем, але без Тимошенко. Зрештою, хто з ким і про що насправді домовився, говорити зарано. У політичному театрі – антракт. Завершилася перша дія».

 

А далее: «Правда, з іншого боку, не можна виключати, що цей демарш Компартії є спланованим (КЕМ???  - Н.К.), хоч і нашвидкоруч. Його мета – забезпечити виконання якихось інших домовленостей президента та прем’єра, про які вони поки що не розповідають. (ЧЬЯ ИМЕННО СПЕЦОПЕРАЦИЯ ПРОТИВ ЮВТ? – Н.К.). Принаймні,  на адресу Ющенка представники коаліції висловлюються досить обережно: не те що про керівника президентського Секретаріату Балогу чи про Тимошенко (Балога явно просто для красоты добавлен. – Н.К.). А ситуацію оцінюють спокійно: віддавати владу вони не збираються. Таке враження склалося після зустрічі з прем’єр-міністром».

 

А дальше такое впечатление, что во время интервью ведущего Александра Мельничука с премьером Виктор Федорович читает по бумажке, подобно Леониду Ильичу.

 

Спецоперация на спецоперации. Программа пишется известно кем, и из какого приближенного к СНБО кабинета. Остается неясным одно: зрители тут причем?

 

В психиатрии есть такой вид заболевания, когда человек от нервного напряжения забывает настоящее и впадает в прошлое. Говорят, это лечится, что это не шизофрения, а из клиники острого горя. Будем надеяться.

 

 

Повний текст програми «Подробиці тижня» за 18 березня.

Повний текст програми «ТСН. Підсумки» за 18 березня.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду