Рекламні хроніки Бурсіко

21 Листопада 2005
2071
21 Листопада 2005
16:33

Рекламні хроніки Бурсіко

2071
У ніч з 19 на 20 листопада в столичному комплексі „Ультрамарин” відбулося ювілейне 25-те світове шоу "Ніч рекламожерів".
Рекламні хроніки Бурсіко
Колекцію "Ночі…–2005", названу "The Best", склали 400 роликів з більш ніж 50 країн, що демонструвалися протягом 5 годин. Більшість рекламних творінь входять до шот-листів таких відомих рекламних фестивалів, як EPICA (Франція), Galla Della Publicita (Італія), Московського міжнародного фестивалю реклами.

Автор занесеного до Книги рекордів Гіннеса найтривалішого шоу і власник найбільшої колекції рекламних роликів Жан Марі Бурсіко першу "Ніч..." організував у 1981 році. З того часу щороку Бурсіко отримує близько 25 тисяч роликів з усього світу, з яких вибирає 500 найяскравіших і найкреативніших. Сьогодні "Сінематика" Бурсіко містить понад 700 тисяч рекламних фільмів з усього світу. У колекції є справжні раритети, наприклад, ролик братів Люм’єр 1898 року для мила Sunlight і реклама шоколаду із Сальвадором Далі. Уперше в Україні свою колекцію Бурсіко продемонстрував 7 років тому.

"Географія" роликів, зібраних Бурсіко для ювілейного показу, варіюється від США до Таїланду, від Норвегії до Камеруну. У колекції найбільше робіт з Бельгії, Німеччини, Великої Британії, а от зі США – батьківщини сучасної реклами – їх було порівняно небагато. Побачили "рекламожери" також ролики з Лівану, Кот-д’Івуару, Гонконгу, Мексики, зі Східної Європи – Росії, Польщі, Чехії, Угорщини, Сербії і Чорногорії. Бразильську рекламу виділили в окремий блок, настільки вона колоритна і незвична для європейського глядача (мабуть, тільки для бразильців актуальна реклама шльопанців). Цікаво, що ролики кожної з країн якнайкраще відображають її національну, суспільно-політичну, економічну і культурну специфіку, а не лише продають конкретний товар. Найвиразніше ці характеристики демонструє серія роликів для румунського MTV.

Стандартне румунське весілля: недорогий шинок, музикант-клавішник розважає гостей напідпитку. Наречена дозволяє собі флірт у танці із шафером. Це помічає нетверезий наречений, хапає порожню пляшку і починається бійка. Глядач усе це бачить очима музиканта, який спокійно спостерігає, а далі бере рамку від пюпітра, вішає в її куток логотип MTV і споглядає бійку як телекартинку в цій рамці. Серія називається "Зроблено в Румунії" і складається з трьох епізодів з румунського життя. Відчутно, що рекламісти не бояться „стібатися” над стереотипними явищами, характерними для їхніх націй. У деяких рекламних роботах відчутна глобалізація, взаємопроникнення різних культур. Так, у ролику Diesel американська масова культура у вигляді джинсів інтегрується в традиціоналістське індійське середовище, хоча сам ролик побудований на прийомах Боллівуду (у стилі індійського кіно з національними співами, танцями і елементами одягу).

Уперше 2005 року до колекції Бурсіко потрапили два українські ролики. Для вітчизняної реклами це великий прогрес, адже досі нашим спеціалістам бракує сміливості і нестандартності мислення західних колег. До того ж, за словами виконавчого продюсера "Ночі рекламожерів" пана Лекує, рекламісти з України поки що не виявляють активності. Цього року офіс отримав лише з десяток роликів, з яких відібрав два. Перший – реклама прального порошку Dax у жанрі мюзіклу (пам’ятаєте джингл "Я купую тільки Dax"?). Другий – соціальна реклама фонду "АнтиСНІД", яку не транслювали наші телеканали. У кадрі – могила в різні пори року. Камера наближається, на надгробку – "Борис Головач. 1974–2004". Голос за кадром: "Для того, щоб одягти презерватив, потрібно лише декілька секунд". Між іншим, соціальної реклами в колекції Бурсіко немало. Вона традиційно порушує найактуальніші для конкретного соціуму теми. Природно, що проблематика "соціалки" Європи і Близького Сходу різниться. У той час, як європейці занепокоєні поширенням СНІДу, в тому числі в межах Африки (французький ролик "Не даваймо СНІДу спустошити Африку!"), ліванцям та ізраїльтянам не дає жити нескінченна війна по всіх регіонах Західної Азії. На землю падають по черзі 3 гільзи, і шматок крейди. Голос за кадром: "Після всього, що вони пережили, діти Іраку хочуть навчатися". У Росії одна з найактуальніших проблем – смерть громадян у ДТП (цитуємо мовою оригіналу, бо слоган базується на каламбурі "Проскочи́в на красный свет, можно попрощаться с белым"). Серед інших порушених соціальних проблем: свобода віросповідання, проблеми наркоманії, нетверезості за кермом, паління. Маленький хлопчик вивертає дамську сумочку. З неї випадає пачка цигарок. Він висипає її вміст на килим. Ламає одну цигарку, нюхає її. Починає ламати інші, стрибати по ним, чавити їх іграшковою машинкою. Голос за кадром: "Жінки, які палять, у 12 разів частіше помирають від раку легенів. Не залишай його одного". Ще одна тема соціалки – охорона навколишнього середовища. Звучить чеський гімн, у якому оспівується краса природи. Відеоряд суперечить аудіосупроводу. У кадрі – звалища сміття, брудні ріки, спустошені кар'єри, мертві ліси. Напис на екрані – "Час змінити слова? Чи наші дії? Greenpeace". Звідси бачимо, що соціальна реклама є тим лакмусовим папірцем, який реагує на болючі рани певного суспільства або всього людства в цілому.

У "Сінематиці" Бурсіко чимало роликів дивують своїми салоганами. Наприклад, "Люблю твою попу" (реклама туалетного паперу Velvet). А як вам гасло "Ведмідь, який робить дешеві трюки" з реклами м'яких іграшок? Тільки маючи гіперкреативну фантазію, можна вибудувати асоціативний ряд: "73 % батьків піддаються стресам. Магазин презервативів www.condomshop.com". І таких божевільних ідей на "Ночі…" вистачає. Принаймні, сміх у залі не вщухав ні на мить. Певні ролики смішать, а тому запам'ятовуються своїм стьобом на межі з абсурдом. Голос за кадром коментує те, що відбувається на екрані: Візьмемо дитину і накриємо її рушником. Якщо вимкнути світло, її не видно". Темний екран. Далі в кадрі показано м'яку іграшку. Голос: "А Luminou світиться в темряві"… Інший приклад – реклама MTV. Конкурс самодіяльності. Сцена. Виходить хлопець із надувною кулею. Він вдихає з неї гелій і починає співати пісню "Baby, One More Time" Брітні Спірз. Періодично робить паузи, щоб поповнити запаси гелію в легенях. Голос, до речі, справді схожий на Брітні. Завіса. На ній напис: "Тільки хіти на MTV".

Окремої уваги заслуговують ролики, зняті визначними режисерами або за участі відомих акторів. Гра "зіркових" персон не рідкість в рекламному бізнесі, а от режисура таких метрів, як Емір Кустуріца, Террі Джилліам, Вім Вендерс робить рекламний ролик не звичайним комерційним засобом, а витвором мистецтва. Наприклад, сербська реклама соку, знята Кустуріцею, – це міні-фільм із повноцінним сюжетом і характерними вічними образами (Адам і Єва). Робіт з акторами-знаменитостями в колекції Бурсіко є декілька. Деякі саме завдяки "зоряним" персонажам до неї й потрапили. У ролику Audi, крім Дастіна Хоффмана-водія, немає нічого особливого. Натомість британська реклама пива із Шарон Стоун викликає інтерес іронічними ремінісценціями з "Основного інстинкту". Ось тільки тут у ролі спокусника, який перекидає ноги, – хлопець у кілті. Є в "Сінематиці" Бурсіко ролики з Жаном Рено, Майклом Гондрі, Девідом Боуї, а також з відомими футболістами та співаками.

На "Ночі...", крім роликів 2004–2005 років, демонструвалася ретроспектива шедеврів колекції Бурсіко, зібраних за 25 років. Перша оголена жінка в рекламі макаронів 1904 року, хрестоматійний ролик Pepsi з Майклом Джексоном, міні-мультфільм "Хоробрий кравець" 1948 року, де головний герой, перемігши велетня, отримує від короля нагороду –пляшку Coca-Cola. Дивлячись ролики 100-річної або навіть 10-річної давнини, розумієш, наскільки еволюціонувала реклама. Цей рекламний поступ пов'язаний передусім з науково-технічним прогресом. Середина 90-х – інформуюча реклама Інтернету як новітнього засобу комунікації, початок ХХІ століття – ця реклама іміджева, бо Інтернет – уже звичне для всіх явище. Реклама також є дзеркалом еволюції суспільної моралі. У сучасних роботах відпадають табу на гомосексуалізм навіть у рекламі брендів, не пов'язаних із цим (радіостанції, автомобілі, флюорисцентні лампи). У західній рекламі, на відміну від вітчизняної, не бракує еротичних мотивів. Сексуальні натяки є основною концепцією у рекламі як презервативів, так і цілком "мирних" морозива, театру, рекламного агентства чи телевізійного каналу.

"Ніч рекламожерів" епатує, викликає гомеричний сміх, овації, шок. За звичкою публіка починає сміятися на перших кадрах. Але, побачивши фінал деяких соціально орієнтованих роликів, вона ціпеніє і замислюється. "Ніч..." не просто колекція неординарних, сатиричних, видовищних роликів – це подія в культурному житті, яка змушує поставитися до реклами як до мистецтва.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Мар'яна Закусило, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2071
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду