Валентина Довженко: "Ми виселимо тих, хто незаконно, нахально займає місця, сидить на наших меблях і ходить по моєму особистому килиму!"

25 Червня 2004
1456

Валентина Довженко: "Ми виселимо тих, хто незаконно, нахально займає місця, сидить на наших меблях і ходить по моєму особистому килиму!"

1456
Міністр у справах сім'ї та молоді Валентина Довженко прокоментувала причини конфлікту з Нацрадою за приміщення по вулиці Десятинній, 14. На засіданні 16 червня Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод вчергове звернувся до ЗМІ з проханням звернути увагу влади та громадськості на відсутність умов для повноцінної роботи Нацради.
Валентина Довженко: "Ми виселимо тих, хто незаконно, нахально займає місця, сидить на наших меблях і ходить по моєму особистому килиму!"
Нагадаємо, що з травня засідання Нацради проходили у кабінеті Бориса Холода, оскільки голова Міністерства у справах сім'ї та молоді розпорядилася заборонити Нацраді користуватися конференц-залом, де традиційно проходили публічні засідання цього регуляторного органу. За словами Бориса Холода, також було ухвалено рішення про виселення працівників Нацради з кабінетів, які вони займали на другому поверсі приміщення по вул. Десятинній, 14. Питання відсутності окремого приміщення для Національної ради вже неодноразово ставало причиною конфліктів із керівництвом Держкомітету, а тепер міністерства. Раніше КМУ виділив приміщення для Нацради по вул. М.Коцюбинського, яке займає зараз Мінюст, а Верховна Рада – кошти на його ремонт. Однак, через збільшення чисельності Міністерства юстиції у квітні приміщення залишили за Мінюстом. Це сталося якраз напередодні проведення Нарадою у травні цього року чергового конкурсу на частоти. Через це конкурс проходив, фактично, за закритими дверима у кабінеті Бориса Холода.

Нагадаємо, що минулого разу, коли В.Довженко заборонила Нацраді вхід до конференц-зали не відбулося також конкурсне засідання. Через це Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод вже звертався публічно до Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України. "Через деструктивні дії керівництва Державного комітету України у справах сім’ї та молоді в черговий раз зірвано засідання конституційного, постійно діючого позавідомчого державного органу – Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, - йшлося тоді у заяві Б.Холода. - Всупереч дорученню віце-прем'єр-міністра України Табачника Д.В. №71456 від 05.11.2003 р., голова Держкомсім’їмолоді В.І.Довженко своїм розпорядженням заблокувала вхід до зали, в якій проводяться засідання Національної ради по вул. Десятинній, 14. На засідання Національної ради 12 листопада для розгляду ліцензійних питань було запрошено 63 керівники ТРО з 18 областей України. Але з огляду на відсутність умов діяльності конституційного органу, визначених чинним законодавством, Національна рада позбавлена можливості проводити свої засідання. Враховуючи гостроту ситуації та можливі негативні політичні наслідки, звертаємось із проханням забезпечити умови для діяльності Національної ради".

І знову ситуація повторилася. Причина виселення Нацради нібито формальна. Однак, питання безпритульності найвпливовішого контролюючого телеефір органу виникло знову у важливий період. З одного боку, 9 червня закінчився термін повноважень члена Нацради Бориса Холода. З іншого, Нацрада може залишитися без умов для роботи на весь період виборчої кампанії, що стартує на початку липня. У такий спосіб Нацраду можуть формально позбавити впливу на ситуацію у цей період. Борис Холод повідомив, що планує знову звернутися до Кабінету Міністрів з цього питання.

У свою чергу у відповідь на прохання Бориса Холода "Детектор медіа" звернулася з відповідним інформаційним запитом до віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника, відповідь на який ми очікуємо. Крім того, сьогодні кореспондент "Детектор медіа" отримала змогу отримати коментар з приводу керівника міністерства у справах сім'ї та молоді Валентини Довженко.

- Чи могли в Ви пояснити причини конфлікту Держкомсім'ї та молоді з Національною радою через приміщення?


- По-перше, з 30 січня цього року Президент своїм указом перетворив Держкомсім'ї в Міністерство у справах сім'ї та молоді.

Але у нас не має ніякого конфлікту з Національною радою.

Можливо, керівник Національної ради є несерйозною людиною?.. Будинок по вул. Десятинній, 14, був переданий ще Міністерству сім'ї та молоді, яке було реформоване в 2000, в довгострокову оренду. Уряд виділив кошти, ми відремонтували цей будинок.

Правонаступники Державного комітету у справах спорту і фізичної культури і туризму займали цей будинок. Потім на один рік Київська міська влада дала згоду, щоб розмістилася в частині будинку Національна рада. Коли відновили діяльність Державного комітету, уряд прийняв рішення про розміщення по вул. Десятинній.

Національна рада не була з цим згодна, вона подала до Арбітражного суду.

Арбітражний суд відхилив їхні намагання залишатися у цьому будинку як не законні, тому що є орендар, який відремонтував приміщення, який платить орендну плату, який має угоду. Вони не погодилися з рішенням Арбітражного суду, подали в лютому 2002 року у Верховний суд. Верховний суд теж не підтримав.

У 2002 році Київрада прийняла рішення про передачу нам взагалі цього будинку, не тільки в оренду, а в оперативне управління. І таким чином, починаючи із грудня 2001 року, Нацрада абсолютно без ніяких підстав, тобто незаконно, займає частину будинку, на правах "сожителей". За оренду не платять, за комунальні послуги не платять, не вкладають кошти в ремонт будинку, а це - історична пам'ятка. Ну хоч із цього робіть висновки. Вони там все рівно не будуть знаходитись. Хай ще дякують за велику терплячість.

Ви запитайте чому проігнорував голова Нацради рішення, постанову уряду про переселення на вул.Коцюбинського? Ви почитайте лист голови Національної ради голові уряду, де він пише, що їм пропонували п'ять будинків. Так чого ж ви не переселяєтесь туди? Бо там треба руки прикласти, треба знайти кошти, щоб відремонтувати, купити меблі, щоб створити умови.

А займати незаконно приміщення, меблями користуватися, які купило міністерство, це законно? Ми вимушені будемо звернутися до судових виконавців, щоб їх просто у відповідності з рішенням Верховного суду, найвищої ланки судової гілки влади, щоб їх просто виселили звідси.

- Заборона використовувати Національною радою конференц-зал у цьому приміщенні під час конкурсів, це було ваше рішення?

- Хто вам сказав, що було таке рішення? Ви заходили у наш конференц-зал? Якщо ви захочете, я вас поведу туди після свят, і ви подивитесь, що там прийшла в абсолютну негодність електропроводка. І ми ремонтуємо не тільки конференц-зал, а й інші приміщення, тому що цьому будинку більше 150 років. Він був побудований у 1848 році поміщиком Поповим як доходний будинок. Поміщик здавав у цьому будинку квартири письменниками, художникам, акторам... І от в 1998 році ми відремонтували будинок на державні кошти. Відзначили 150-річчя, зробили на першому поверсі в окремій кімнаті напроти актового залу музей цього будинку. Він відноситься до тих приміщень, які треба доглядати і ремонтувати, бо є нашою культурною спадщиною. І він в дуже поганому стані. Тому ми, поки півтора роки не було міністерства, занедбали цей будинок, ми цього року будемо покрівлю ремонтувати, тому що дах тече.

Ми й свої колегії, семінари, наради проводимо у сусідній школі.

Ми ремонтуватимемо і інші приміщення і ми виселимо тих, хто незаконно, нахабно займає місця, сидить на наших меблях і ходить по моєму особистому килиму! Я сказала, Холод, ти мій земляк, ми з тобою з Дніпропетровська, ти не позорся, ти мужик, чи не мужик? Ти не мужик. Мені килим подарували у 1999 році, я поклала його в кабінеті [голова Нацради зараз займає колишній кабінет В.Довженко]. То прийди скажи: забери свій килим. Но он не догоняет... В таком возрасте и не догоняет...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 431
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду