Схаменіться!

18 Листопада 2003
1100
18 Листопада 2003
17:07

Схаменіться!

1100
Тетяна Мельник, для "Детектор медіа" Перепрошую за розлоге цитування, але роблю це свідомо, оскільки тут недоречні пафосні слова про громадянську свідомість і оскільки складається враження, що телевізійні профі згаданих нижче каналів не мають ані найменшого уявлення про подію, офіційні 70-ті роковини якої випадають на 22 листопада, і яка спричинила і написання цих рядків.
Схаменіться!
Отже, 14 травня 2003 року відбулося спеціальне засідання Верховної Ради України, результатом якого стало Звернення його учасників до Українського народу щодо вшанування пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років.

"Вітчизняна і міжнародна громадськість відзначають 70-ті

роковини української національної катастрофи, коли, певно, вперше

в історії людства конфіскація продовольства була застосована

державою як зброя масового знищення її власного населення з

політичною метою, - говориться у Зверненні. - Голодомор 1932-1933 років, що став нелюдським засобом ліквідації мільйонів українців, є підтвердженням злочинної суті тодішньої влади.



Жорстоке вилучення урожаю 1932 року і вивезення його за межі

України, конфіскація у кожної селянської родини усіх продуктів

харчування, руйнування святинь і храмів, масові репресії

української інтелігенції та духовенства - все це спрямовувалося на

підрив національного духу українства, викорінення його еліти,

ліквідацію економічної незалежності селянства.



Тотальне винищення мільйонів українських хліборобів штучним

голодом стало свідомою терористичною акцією політичної системи

сталінізму. Поруйновано соціальні основи української нації, її

вікові традиції, підірвано духовну культуру і унікальну етнічну

самобутність...



...Голодомор 1932-1933 років був свідомо організований

сталінським режимом і повинен бути публічно засуджений українським суспільством та міжнародним співтовариством як один з найбільших за кількістю жертв у світовій історії факт геноциду".



Я людина політично не заангажована, однак, розумію, що телевізійні профі згаданих нижче каналів не можуть усі як один належати до тих політичних сил, які не підтримали тоді цього Звернення. Нагадаю, як це було:

Комуністи не вважають голодомор геноцидом

"Репортер", Новий канал, Середа, 14 травня 15:17



Спеціальне засідання, присвячене сімдесятим роковинам голодомору, провела сьогодні Верховна Рада.


У 32-33 роках, за різними даними, від голоду загинуло від 7 до 10 мільйонів українців. Виступаючи з трибуни, віце-прем‘єр Дмитро Табачник закликав робити все можливе, щоб ООН визнало голодомор актом геноциду проти українського народу.

Фракція компартії демонстративно залишила сесійну залу, щойно було оголошено початок засідання.




Нагадаю і ще один сюжет Нового каналу минулорічної давнини: "Протягом минулого століття українці пережили три голодомори... Найжорстокішим був 33-го року. За різними оцінками, в ті трагічні роки померло від 7-ми до 10-ти мільйонів людей. Це означає, що кожен день помирало 25 тисяч чоловік..." ("Репортер", Новий канал, Субота, 23 листопада 13:35).

Не виключаю, що 22 листопада у "Репортері" покажуть покладання квітів вищих посадових осіб до пам"ятного знака і нагадають співвітчизникам ще раз про страшну трагічну сторінку в українській історії.

От тільки не розумію, як усе це звучатиме у контексті суботньої програми Нового каналу, яка серед іншого передбачає о 10:00 "Посмiхнiться, Вас знiмають!", а о 18:45 Х/ф "Укол парасолькою"?

Не хочеться вірити, що телеканал „ІНТЕР” на завершення попередніх сюжетів (нагадаю: • 11.11.2003 20:01 - ООН признает голодомор в Украине трагедией, которая произошла по вине тоталитарного режима

• 10.11.2003 14:13 - НРУ и "Батькивщина" провели в Николаеве митинг в память жертв голодомора в Украине

• 31.10.2003 20:17 - Парламент Австралии принял резолюцию по голодомору в Украине в 32-33 годах

• 31.10.2003 18:07 - Сенат Австралии признал голодомор в Украине 1932-1933 геноцидом

• 22.10.2003 13:32 - Нижняя палата конгресса США признала голодомор в Украине 1932-1933 массовым убийством) вирішив обмежитися 22 листопада тільки сюжетом про покладання квітів.

Однак не уявляю, як 70-ті роковини голодомору можна поєднати в ефірі з пропонованими програмою о 10:50 "Камерою смiху"; об 11:30 "Перехрестям кохання"; о 17:30 святковим (!) концертом "Love story"; о 19:20 - "Академiєю смiху".



Неприємно вразила недалекоглядністю програма 5 телеканалу: 13:00 Комедiя "Будинок, який побудував Свiфт", 2 с. 14:30 "Ideea-Studio"; 22:00 Комедiя "Лондон: номери "Люкс".



Однак перевершив усіх (життєстверджуючим невіглаством? оптимістичним цинізмом?) „1+1”: 15:00 "Прихована камера"; 15:55 "Жарт за жартом"; 16:30 Комедiя "Мiстер Магу"; 20:10 Концерт Є. Шифрiна "Треба легко жити"; 22:00 Комедiя "Полiцейська академiя 7.

Мiсiя в Москвi
".

До речі, любителям американських серіалів, гадаю, незайве буде знати, що минулого тижня у США завершився Тиждень пам'яті голодомору 1932-1933 років ( розпочався 8 листопада в Науковому товаристві ім. Шевченка в Нью-Йорку симпозіумом "70-ліття голодомору в Україні 1932-1933 рр." ). Завершився скорботною панахидою у найбільшому храмі Нью-Йорка -- кафедральному соборі св. Патрика. 15 листопада сотні людей зібралось біля Української Греко-Католицької Церкви св. Юра, щоб узяти участь у "Марші пам'яті" і пройти понад чотири кілометри. Серед учасників маршу були не лише мешканці Нью-Йорка, але й представники українських громад з сусідніх штатів Нью-Джерсі, Коннектикуту, Пенсильванії. Під час "Маршу пам'яті" перехожим роздавали листівки про голодомор англійською мовою.

30 хвилин загальнонаціональний УТ-1 відвів для програми "Дзвони народної пам`ятi" (16:40). Я не стану ставити сакраментальне запитання – це багато чи мало, сподіваюсь, воно недоречне (До відома: у згадуваному вже Марші пам’яті їхала машина, на якій було встановлено дзвін, у котрий дзвонили семінаристи впродовж усього маршруту).

...Американський президент, звертаючись до українського народу з нагоди 70-ї річниці голодомору, заявив, що світ повинен пам'ятати про цю чорну сторінку історії, щоб не допустити подібних жахів у майбутньому. Джордж Буш підкреслив, що американці приєднуються до вшанування пам'яті загиблих і підтверджують свою прихильність до принципів свободи.

Цими рядками автор ніяким чином не намагається втрутитися у редакційну політику телеканалів. Однак існують речі, які вищі за це. І тому навіть якщо забракло снаги підготувати на цей день інтерв"ю з очевидцями, погортати архіви, словом, виявити повагу до жертв (нагадаю: 22 листопада в Україні День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій) і оформити відповідно програми телеканалів, ще не пізно перечитати "Голодомор" Євгена Гуцала, а 22-го замість святкового концерту – запропонувати моторошну правду "Колискової 33-го" Тараса Петриненка у виконанні Тетяни Горобець, або зачитати співгромадянам депутатське звернення, або на підтримку журналістів "Дня" звернутися до співвітчизників з проханням запалити свічку на вшанування світлої пам’яті жертв, врешті-решт – оголосити хвилину мовчання... Це потрібно живим.

Тетяна Мельник, для "Детектор медіа"



«Детектор медіа» приєднується до заклику нашого автора, адресованого програмним службам та керівникам телеканалів. Пропонуємо зателефонувати або направити електронні листи у прес-служби центральних телеканалів усім тим, для кого пам’ять жертв голодомору – це не пустий звук.



Користуючись відкритою інформацією, надаємо координати прес-служб:



"1+1": 490-70-96, ira@base.1plus1.net

"Інтер": 490-67-65, pr@inter.kiev.ua

СТБ: 456-20-60, piar@stb.ua

ICTV: 235-46-48, piltjaj@telefabrica.com.ua

Новий канал: 238-80-15, post@novy.tv

5 канал 239-16-86, stets@trcnbm.com.ua

Тоніс: 490-11-35, lera@tonis.kiev.ua

Гравіс: 274-10-23, lena@gravis.naverek.kiev.ua

ТЕТ: 241-66-53, tv-tet@i.kiev.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1100
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду