Припинити "комунальні розбірки" між держвідомствами не вдалося навіть Табачнику

12 Листопада 2003
991
12 Листопада 2003
16:40

Припинити "комунальні розбірки" між держвідомствами не вдалося навіть Табачнику

991
Припинити "комунальні розбірки" між держвідомствами не вдалося навіть Табачнику
Сьогодні Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод звернувся із відкритою заявою до Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України.

"Через деструктивні дії керівництва Державного комітету України у справах сім’ї та молоді в черговий раз зірвано засідання конституційного, постійно діючого позавідомчого державного органу – Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, - йдеться у заяві Б.Холода. - Всупереч дорученню віце-прем'єр-міністра України Табачника Д.В. №71456 від 05.11.2003 р., голова Держкомсім’їмолоді В.І.Довженко своїм розпорядженням заблокувала вхід до зали, в якій проводяться засідання Національної ради по вул. Десятинній, 14. На засідання Національної ради 12 листопада для розгляду ліцензійних питань було запрошено 63 керівники ТРО з 18 областей України. Але з огляду на відсутність умов діяльності конституційного органу, визначених чинним законодавством, Національна рада позбавлена можливості проводити свої засідання. Враховуючи гостроту ситуації та можливі негативні політичні наслідки, звертаємось із проханням забезпечити умови для діяльності Національної ради".

Конфлікт між двома державними установами, що займають приміщення по вул. Десятинній, 14, - постійно триваючий. Свого часу Національну раду навіть намагалися виселити з цього приміщення розпорядженням міського голови Києва Олександра Омельченка після того, як не було ухвалено рішення про видачу ліцензії на мовлення на 30 ТВК ТРК "Київ".

Як уже писала "Детектор медіа", рішенням КМУ Нацрада отримала приміщення по вул. Коцюбинського, 12, яке все ще займає Міністерство юстиції України, через що переїзд відкладається.

У чому ж причина нового загострення комунального конфлікту між двома відомствами навколо нібито вирішеного питання? За коментарями "Детектор медіа" звернулася до обох сторін конфлікту. Щоправда, отримати коментар голови Деркомсім"ї не вдалося. У цей день Валентина Довженко та її перший заступник Ростислав Драпушко перебували у відрядженні. Інший перший заступник - Ігор Пекарєв - повідомив "Детектор медіа", що нічого не знає про інцидент.

Думку Нацради для „Детектор медіа” оприлюднила Тетяна Лебедєва, відповідальний секретар Нацради:

- Так случилось, что Нацсовет в вопросе помещения находится в зависимости от Минюста. Существует утвержденный в КМУ план-график освобождения помещения Минюстом и нашего постепенного освоения здания к Новому году. Но, кажется, Валентина Довженко и Госкомитет не хотят ждать до этого времени и создают невозможные условия для работы.

В свое время был удобный зал для открытых заседаний на третьем этаже, его Госкомитет загромоздил столами.

Вот и сегодня, когда много компаний приехали получить и переоформить лицензии, нам сказали, что ключи от конференц-зала просто не дадут.

Понятно, что Госкомитету хотелось бы иметь отдельное помещение. Но мы же тоже не нахлебники. Есть решение Кабинета Министров о постепенном переезде в новое помещение, и мы не можем проводить заседания на улице, так же, как не можем выбросить вещи Минюста и занять их помещение.

С этим Комитетом у нас мало точек пересечения. Поэтому, как это ни парадоксально и не мелко, конфликт между государственными органами такого уровня возник исключительно из-за помещения.

Примечательно, что результатом прошлого нашего обращение в КМУ по той же проблеме стала резолюция вице-премьер-министра по гуманитарным вопросам Дмитрия Табачника Валентине Довженко: "прекратить коммунальные разборки".

Сегодня нам пришлось объявить представителям телекомпаний, которые приехали из разных концов Украины за законным решением своих законных вопросов, что не можем провести заседание.

В силу технических причин проводить заседания даже в кабинете Бориса Холода невозможно. Там негде разместить ни протокольный отдел, ни представителей аппарата Нацрады, которые всегда присутствуют на наших заседаниях, и представителей компаний. Важно и соблюдение технологии: ведение стенограммы, протоколов и их подписание, а члены Нацсовета, согласно правилам работы, обязаны подписывать протокол по каждому вопросу.

Нацсовет - один из немногих коллегиальных органов, и странно, что у нас нет возможности работать в нормальных, приспособленных для этого условиях.

- Это значит, что вы не будете работать какой-то период времени, пока не переедете в отдельное здание?

- Я не думаю, потому что КМУ обязал Госкомитет по делам семьи и молодежи до нашего переезда не препятствовать выполнению наших обязанностей. Но как пани Довженко это для себя понимает, понять трудно.

Пока мы не знаем, будет ли в следующую среду заседание Нацсовета. Мы опять вызовем компании, но будет ли доступ в зал заседаний, или мы должны будем лицензировать компании на лавочке, сказать сейчас сложно.

Анатолій Білий, завсектором забезпечення роботи дорадчих органів молодіжної політики Державного комітету у справах сім"ї та молоді:

- На жаль, я не знаю про цю ситуацію. Але конфлікти між двома відомствами через спільне використання приміщення були й раніше. Я можу сказати тільки одне: ми знаходимся в одному приміщенні з Національною радою, і виконувати функціональні обов'язкі, що покладені на Держкомітет та Нацраду, зрозуміло, в таких умовах дуже тяжко.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду