Як в Україні регулюють ютуб-канали, оцінюють дебати Гарріс проти Трампа і кому вручають «Золоту дзиґу»

Як в Україні регулюють ютуб-канали, оцінюють дебати Гарріс проти Трампа і кому вручають «Золоту дзиґу»

14 Вересня 2024
444

Як в Україні регулюють ютуб-канали, оцінюють дебати Гарріс проти Трампа і кому вручають «Золоту дзиґу»

444
«ДМ» проаналізував і розібрав теми, які обговорюють наприкінці тижня.
Як в Україні регулюють ютуб-канали, оцінюють дебати Гарріс проти Трампа і кому вручають «Золоту дзиґу»
Як в Україні регулюють ютуб-канали, оцінюють дебати Гарріс проти Трампа і кому вручають «Золоту дзиґу»

Субота, 14 вересня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Ютуб  без правил?

Як в Україні регулюють ютуб-канали, мені було цікаво знати завжди. Поясню чому. Точніше, це вже зробила моя колега Наталія Данькова. Ось почитайте: «під час однієї з дискусій форуму “Воєнні медіавиклики 2024: стійкість” журналіст запитав у представника Нацради з телебачення та радіомовлення, що робити з українськими ютуб-каналами, наприклад “Інтера”, де є старі випуски “Орла і решки” з російськими учасниками. Окрім цього, в ютубі є багато каналів колишніх ведучих каналів Медведчука та Мураєва й іншого небезпечного контенту на каналах українських блогерів». Якщо й ви досі не знайшли відповідей, що з цим робити та чи має регулятор важелі впливу на них, то цей матеріал варто читати.

Гарріс vs Трамп

Якщо ви не дивилися дебати в Америці, як я, тоді варто почитати про них текст Олександра Морського: «Битва тактик. Дебати Камали Гарріс та Дональда Трампа»: «Дональд Трамп (хоч і визнаний 154 профільними істориками “найгіршим президентом в історії США”), все ще досвідчений оратор та імпровізатор. Навіть відверту ахінею йому вдається нести впевнено чи, цитуючи самого кандидата: “Я можу когось застрелити й не втратити голосів”. Камала Гарріс, з іншого боку, чудово підготувалася до зустрічі саме з цим опонентом. Вона настільки часто атакувала Трампа (46,2% свого хронометражу, за оцінкою The New York Times), що змусила того нетипово виступати в захисті. Гарріс має понад двадцятирічний стаж у прокуратурі». А ще цікавим було те (так писали американські політичні оглядачі), що Гарріс дивилася на Трампа, коли він говорив, а він усі дебати дивився строго перед собою, — це як дитина, яка відводить погляд, коли намагається тебе обманути. Тільки є нюанс: Трамп не дитина (але ж і не котик).

Можливо, дебати ви й не дивились, але чи могли не бачити інстаграм-пост Тейлор Свіфт на підтримку Камали Гарріс? Принаймні, вкрай мало світових медіа не звернули увагу на нього і буквально на котиках пояснили нам, чому всім є діло до того, за кого голосуватиме ця співачка.

Звісно, дебати Трампа і Гарріс коментувала й ворожа пропаганда — «Безглузді, заангажовані, на користь американського ВПК».  Олександр С’єдін розповідає, як орієнтовані на міжнародні авдиторії російські медіа маніпулювали темою дебатів між кандидатами в президенти США.  

Не давали спокою пропагандистам і кадрові перестановки в Кабінеті Міністрів України. Ось, до прикладу: «“Міністропад”, “кадровий цирк” і “косметична рокіровка” — реакція російських телеграм-каналів на зміни в уряді України». Арсеній Субаріон розібрав основні тези російського агітпропу й відстежив цікавий факт: тема урядових перестановок стала приводом для повторення давніших повідомлень. Чим це небезпечно, як реагувати й розпізнавати маніпуляцію та пропаганду — читайте в новому тексті мого колеги у спецпроєкті «Кремлеграм».

«У нас купа крутих, недооцінених журналістів»

А «наша інформаційна політика перетворилася на мочилово в телеграмі». Саме цю цитату Юлія Лавришин обрала для заголовку свого інтерв’ю з політичною журналісткою Юлією Забєліною. За неповні три роки повномасштабної війни вона пройшла шлях від парламентської кореспондентки до політичної журналістки, яка має контакти серед українських та американських політиків і посадовців, веде адвокаційну роботу в США та пише про відносини України з іноземними партнерами. Говорили про проблеми державної комунікації, наш інфопростір, телеграм та виклики, які стоять перед українськими медійниками. Яка є і якої хотілося б співпраці влади та медіа, про комунікаційні перемоги та провали, а також інформаційну прірву між Україною та США.

Не на часі

На телеканалі «1+1 Україна» стартував новий, 16-й сезон сімейного реаліті-шоу «Міняю жінку». Попередній сезон вийшов ще у вересні 2020-го. Як написала моя колега, оглядачка Марія Спалєк: «повернення популярного проєкту після великої перерви — саме по собі помітне явище. А тут камбек відбувся на тлі війни, яка змінила геть усе». Здається, творці добре усвідомлюють це, тому новий сезон «Міняю жінку» — принаймні перший його випуск, що зараз є в доступі — вийшов украй обережним. Жодних гучних суперечок, образ і лайки не було. Але коментарі на ютубі показують, що українське суспільство зараз настільки емоційно вразливе, що будь-яка дрібниця може спровокувати вибух: «я не розумію, війна...горе..., а тут, дивлюся, чоловіки живуть у сім’ях, беруть участь у передачі… якось дивно… Не хватає воїнів — так от же вони, герої...». До того ж, «в полі нема кому пахати». «Як реаліті “Міняю жінку” посилює розкол у суспільстві» — розбиралась Марія Спалєк.

Антоніна хвалить «Дизель-шоу»

«Шок-контент. Виконується вперше і, мабуть, востаннє». Так написала сама редакторка проєкту «Антоніна», Лєна Чиченіна, у себе на фейсбуці, пояснюючи заголовок тексту про останні випуски розважального проєкту «Дизель-шоу». Ну, як «хвалить». Антоніна констатує, що в цілих двох випусках немає вже «повного ідіотизму, іспанського сорому, сексизму, гомофобії, українофобії та скандалів. Ростуть люди!». Антоніна ж пише про це тому, що у твітері натрапили на кілька шакалячих експресів, де авторів знову проклинають, але не цілком зрозуміло, за що. І  закликає «шакалити ці недолугі гумористичні проєкти усе ж не за традицією, а по ділу».  А я вас закликаю читати, щоб зрозуміти, чи то з Антоніною щось не так, чи й справді «дизелі» виросли.  

І одразу переходьте за ще одним посиланням, де Антоніна розповідає про те, як у  Києві роздавали «Золоті дзиґи» , а Марина Кудерчук ошелешила своєю сукнею (не звинувачуйте Антоніну в лукізмі — переходьте за лінком, щоб зрозуміти чому).  А я нагадаю, що церемонії (так, дві) відбувалися в контексті конференції Української кіноакадемії. У перший день нагородили лавреатів двох минулих років.  Імена переможців нагадайте собі тут і тут. А на другий день нагородили стрічки, які виходили в прокат у 2023 році. Ось тут список номінантів. Як зізналась Антоніна: «даремно думала, що буде нудно».

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа».  Не залишаю вас на вікенд і без посилання на новий випуск «Ньюспалму». Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям. 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
444
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду