На міжнародних кінофестах гуманізують російських воєнних злочинців, в Україні майже нове міністерство і зовсім новий міністр, а Василь Байдак знімає тревел-блоги

На міжнародних кінофестах гуманізують російських воєнних злочинців, в Україні майже нове міністерство і зовсім новий міністр, а Василь Байдак знімає тревел-блоги

7 Вересня 2024
224

На міжнародних кінофестах гуманізують російських воєнних злочинців, в Україні майже нове міністерство і зовсім новий міністр, а Василь Байдак знімає тревел-блоги

224
«ДМ» проаналізував і розібрав теми, які обговорюють наприкінці тижня.
На міжнародних кінофестах гуманізують російських воєнних злочинців, в Україні майже нове міністерство і зовсім новий міністр, а Василь Байдак знімає тревел-блоги
На міжнародних кінофестах гуманізують російських воєнних злочинців, в Україні майже нове міністерство і зовсім новий міністр, а Василь Байдак знімає тревел-блоги

Субота, 7 вересня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Мінус інформаційна політика, плюс стратегічні комунікації

5 вересня Верховна Рада призначила міністра культури і стратегічних комунікацій — ним став Микола Точицький. Але ось новина: такого міністерства на момент призначення Точицького не існувало. Тож ми запитали в тепер уже колишнього виконувача обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, чому змінили назву, що він сам буде робити далі і коли дізнався про всі ці зміни. «Важливіше зрозуміти, хто прийде зараз працювати і буде формувати нову політику міністерства, в тому числі й в інформаційній сфері, хоч її не залишилося в назві», — відповів Карандєєв. Про зміни у МКІП читайте тут.

Новини про (не)свободу слова в медіа

Пам’ятаєте, в попередньому листі я писала про конференцію, де йшлося про  свободу слова та роль Суспільного в часи війни? Почитайте тепер виступ голови наглядової ради Суспільного Світлани Остапи на цій конференції. Він був присвячений тому, як збереження свободи слова в цей час впливає на процес євроінтеграції України та виконання нею зобов’язань за Угодою про Асоціацію: «Роздержавлення телерадіомовлення та друкованої преси — це складова свободи слова в Україні. Це означає, що Україна позбувається радянського спадку, а саме — прямого впливу влади на редакційну політику медіа. Але чи насправді це у нас відбувається? На жаль, ні». Що з цим робити, як можна вплинути і змінити ситуацію на краще та яка роль Суспільного в цих процесах — читайте ось у цьому  тексті

А от із якими викликами продовжують стикатися редакції релокованих медіа, Ользі Чорній розповів головний редактор онлайн-видання «Трибуна». Війна змусила редакцію луганського медіа двічі міняти «місце дислокації». У 2014 році воно релокувалося з Луганська до Рубіжного. А після початку повномасштабного вторгнення журналістам довелося переїхати й звідти. Зараз команда медіа, що складається з 14 співробітників, троє з яких — на аутсорсі, розкидана по різних містах України. Про особливості роботи в евакуації, зв’язок із читачами на окупованих територіях і плани на «після перемоги» — читайте ось у цій розмові Олексія Артюха з Ольгою Чорною.

 

Подкаст-новини

До 10 вересня ще триває голосування за подкасти, які потрапили до коротких списків премії «Слушно» від Megogo Audio. Переможців оголосять 2 жовтня. Серед учасників виявилися переможці минулої премії. Вони розповіли «Детектору медіа» про свої здобутки за рік, труднощі з платформами монетизації та ідеї для розвитку. А організатори премії пояснили, як змінилися умови голосування цього року та які категорії стали найпопулярнішими. Детальніше про номінації та склад журі «Детектор медіа» писав тут. А от про зміни, які команда Megogo Audio внесла у відзнаку самих подкастерів «Слушно», Ірина Семенюта розповідає в статті «У тренді подкастів зараз доступність і чесність, бо неякісний матеріал тільки шкодить ринку». Які подкасти у трендах і популярні, яких подкастів не вистачає, а яких забагато? Яким став ринок подкастів у 2024-му та якими будуть ідеї майбутніх проєктів — цей текст найповніше відображає подкаст-ситуацію в Україні сьогодні.  

Як сховати воєнні злочини за «історичною справедливістю»?

Олександр С’єдін розповідає, як російський агітпроп ховає злочини Кремля за одним патетичним словосполученням – «історична справедливість». Його росіяни вживають у своїх телеграм-каналах як виправдання старих і планування нових анексій, основоположну цінність російського суспільства, аргумент суперечок у різних частинах світу. За ці роки фраза «історична справедливість» стала невіддільним лінгвістичним атрибутом російських державних медіа і чиновників різних рівнів. Насправді ж, ідеться про  насильницьку зміну кордонів, загарбання, примусове переселення, заборони, вчинення кари від імені історії та справедливості. Повний аналіз тактик пропаганди Росії — тут: «“Історична справедливість” як алібі для насилля».

«Світові престижні кінофести продовжують демонструвати чи то свідоме підігравання Росії, чи то якусь уже дику інфантильність», — пише  моя колега Лєна Чиченіна.  І є чому здивуватися (або ні) на третьому році війни: відомі фестивалі продовжують показувати пропагандистські стрічки російських авторів, які тепер отримали паспорти інших країн і стають канадськими, американськими чи німецькими режисерами. Цього разу редакторка «Антоніни» розповідає, як на Венеційський кінофестиваль пролізла пропаганда колишньої співробітниці  Russia Today. Нині публіці у Венеції представили фільм «Росіяни на війні» Анастасії Трофімової. Вона (стрічка) — ніяка не російська, ні-ні, а французько-канадська. Перед тим, як читати цей текст, Лєна застерігає дістати блювальні пакети, бо буде синопсис того, що режисерка назнімала.  Утім, ви знаєте, що очікувати від Лєни простого переказу відео з пропагандистських фільмів марно, бо наша редакторка одразу ж піднімає теми реакції та протидії пропаганді з боку української держави та профільних відомств. Як мають реагувати на все це  Держкіно (реакція з’явилась у момент написання цього листа, ось тут) та Мінкульт (ой, вибачте, Міністерство культури і стратегічних комунікацій)? Чи чули в цих установах відповідь російської режисерки на запитання закордонних журналістів про те, «чи не здається їй, що вона займається відбілюванням та олюднюванням злочинців»? Якщо не чули, ось вона: «Російські військові не винні!» І ось це пропагандистка збирається заявляти й показувати також на інших кінофорумах (сумно).

 

Огляди ютубу

Але завершувати листа ні сумно, ні пропагандою я не планую. Тим більше, що в моїх колег для вас іще є огляди ютубу. Сьогодні — про Василя Байдака. Комік випустив тревел-відео про Ісландію. Це ролик тривалістю 1 годину 14 хвилин, який повністю складається зі світлин. І закадру Байдака. Вийшла ледь не аудіовистава —  з мімімішними жартами та смішними фоточками ще безбородого коміка на чорному ісландському піску.

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа». Не залишаю вас на вікенд без посилання на новий випуск «Ньюспалму». Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
224
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду