Реакція росіян на появу F-16 в Україні, війна за Крим і фільми з передової

Реакція росіян на появу F-16 в Україні, війна за Крим і фільми з передової

3 Серпня 2024
539

Реакція росіян на появу F-16 в Україні, війна за Крим і фільми з передової

539
«ДМ» проаналізував і розібрав теми, які обговорюють наприкінці тижня.
Реакція росіян на появу F-16 в Україні, війна за Крим і фільми з передової
Реакція росіян на появу F-16 в Україні, війна за Крим і фільми з передової

П’ятниця, 2 серпня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».  

«Тепер в України є все, окрім ядерки»

Як росіяни реагували на появу F-16 в Україні (за відсутності офіційних спростувань можна з посиланням на низку західних медіа та допис голови МЗС Литви стверджувати, що F-16 справді прибули), проаналізували Леся Бідочко та Олександр С’єдін. Вони розповідають, як пропагандисти в телеграмі брехали про появу в українському небі американських винищувачів.  Низка так званих z-блогерів написала, що, мовляв, літаки буде знищено прямо на військових аеродромах ще до їх вильоту. Інші пропагандистські телеграм-канали стверджували, що прибуття винищувачів — свідчення початку українського контрнаступу. Чого домагаються, яка мета подібних повідомлень та як ворожа пропаганда пробує маніпулювати очікуваннями українців — читайте в цьому тексті: «Західні винищувачі — більше для піару, ніж для перемоги».

Війна за Крим

Упродовж перших восьми років окупації Криму Україна розробляла невійськові плани повернення півострова під контроль Києва. Проте повномасштабне вторгнення повністю змінило підхід до звільнення Криму. З 2022 року до дипломатичних зусиль України додалися і військові шляхи деокупації. Цілями українських ударів стали російські аеродроми, командні пункти, бази для ремонту техніки й обладнання, центри зв’язку, логістичні шляхи та інші військові об’єкти. Леся Бідочко проаналізувала, як велика війна вплинула на риторику окупаційної адміністрації про безпеку кримчан та залученість півострова в бойових діях. Розбиралася, до яких комунікаційних стратегій вдається ворог та які висновки Україна може зробити на шляху до когнітивної та військової деокупації півострова. Про все це читайте в матеріалі «Війна за Крим: тактики кризових комунікацій окупаційної влади та можливості для України».

Як подолати «логіку зайчика»?

Багато українців послуговуються «логікою зайчика». Так вважає один із політкоментаторів, військовий і гість токшоу Наталії Мосейчук «Тема» Кирило Сазонов. Така поведінка полягає в переконанні: якщо вовка не злити, він не з’їсть зайця (йдеться про Росію та її очільника, ахаха). Тактика не спрацювала. Але чи варто вважати окупантів усемогутніми? Хіба їм не бракує боєприпасів, а особового складу? Олександр Крумін подивився політичні токшоу за 25 липня 2024 року і розповідає, про що там говорили. У студії Наталії Мосейчук міркували про «зайчиків» і чи чекає на Україну вічна війна з Росією.

А от на Прямому намагалися зрозуміти, чому парламент досі не заборонив УПЦ МП.

Інтернет без світла: нові технології хPON і FTTx

Наталія Данькова буквально склала повну інструкцію з розуміння, що таке оптоволоконний інтернет і скільки часу він працює, коли нема світла. Розібралась і розповідає про дві основні технології (і в чому відмінність між ними) — хPON і FTTx, а також їхні ціни, надійність і поширеність. В умовах відімкнення електрики, коли потрібен такий інтернет, який дає змогу бути на зв’язку впродовж кількох годин, а то й діб, цей текст — як академічний тлумачний словник. Дивіться самі: скільки годин може працювати інтернет під час знеструмлень у технології PON? Яка з цих технологій найбільш поширена в Україні і яка її ціна? Хто з провайдерів надає послугу такого інтернету в Україні та столиці? Що окрім роутера потрібно для того, щоб інтернет працював в умовах відімкнень світла? У Наталії Данькової є відповіді на ці й інші запитання. Читайте.

«Фільми з передової»

Це авторський альманах, що поєднує репортажну зйомку з яскравими характерами захисників. Короткометражна трилогія «Фільми з передової» є спільним проєктом Медіацентру ЗСУ та «Архіву війни». Альманах складають новели «Бадабум», «Плем’я Апача» та «Хочеш літати — копай». Автором фільмів є Сергій Лисенко. Знімаючи на фронті, він дав голос усім, навіть епізодичним героям, наповнив рамку репортажу добре змальованими портретами. І вкотре нагадав, що найміцніше залізо — це люди.

Дмитро Десятерик коротко описав кожен епізод так, що і запрацювала чарівна сила уяви, і нерви було полоскотав у жанрі «страхіття реальності».

Українські серіали та олімпійський креатив (ох, знов за рибу гроші)

Серіал «Сімейний консультант» про дітей з аутизмом змусив свою цільову аудиторію страждати. Але перед таким висновком у нашої Антоніни було цілком логічне питання: чи правдиво наші серіальники зображують нюанси буденного життя родин з такими дітками? Щодо правдивості Катерина Городнича була лаконічною, як синоптик: «Місцями. Як опади». Що ж робить продукт, який покликаний бути соціально вагомим, пізнавальним та захопливим для тих, хто прагне зрозуміти інакший спосіб мислення, абсолютно непридатним для високої мети? Антоніна подивилась черговий український серіал і має вам щось сказати.

І ще один текст Катерини Городничої про скандал довкола креативу на Олімпіаді — «Велика Французька Олімпійська революція». Катерина прямо запитує: чи всі вже встигли захоплено або обурено обговорити відкриття Паризької Олімпіади? А тепер нумо обговорювати обговорення. Бо що? Бо французьким організаторам Ігор вдалося змусити цілий світ говорити про церемонію відкриття чотири дні. А потім (від гріха та Варфоломіївської ночі подалі) перепрошувати в католиків та інших вірян за парафраз із «Таємною вечерею». Але чи треба було перепрошувати за креатив? Відгуки неоднозначні, але вони й не могли бути інакшими — весь світ дивився цю церемонію, а всім не догодити, ну правда ж.

Зіркова школа

Суспільне організувало для учасників нацвідбору на «Дитяче Євробачення 2024» навчання з представниками музичної індустрії. 15 юних виконавців, які пройшли відбір і потрапили до довгого списку, чотири дні проходили прослуховування та навчання, щоб максимально розкрити талант, здобути нові знання та навички з вокалу, хореографії та акторської майстерності. «Детектор медіа» отримав ексклюзивну можливість зазирнути за лаштунки «зіркової школи», подивитися, з чого складається один із навчальних днів, та поспілкуватися з експертами: «У мене доволі великий досвід в різних талант-шоу, зокрема й із дітьми. Цей досвід я максимально застосовую тут. Якщо порівнювати з торішнім відбором, то це буде зовсім інший рівень. Я не буду зараз усього розкривати, хочеться зробити вау-ефект, і, повірте, він буде»,— поділився з Оксаною Наумовою хореограф Євген Кот.

Ось як у себе на фейсбуці написала сама Оксана про свій текст: «Коли я робила цей репортаж, то переді мною стояла задача і не "засвітити" те, про що поки не можна писати, і разом з тим показати, наскільки крутий майданчик для розвитку, навчання та спілкування організувало Суспільне для талановитих дітей. Тих, хто пройшов відбір та потрапив до лонглісту національного відбору на "Дитяче Євробачення 2024".

І я думаю, що мені це вдалось».

 

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа». Не залишаю вас у п’ятницю без посилання на новий випуск «Ньюспалму». Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду