Акція «Детектор медіа»: Медіа-підсумки-2002, Чи дасть собі раду Умка?

4 Січня 2003
1079
4 Січня 2003
17:21

Акція «Детектор медіа»: Медіа-підсумки-2002, Чи дасть собі раду Умка?

1079
Пам’ятаєте мультфільм, де кумедний білий ведмедик потрапив у скруту, коли залишився сам на сам із полярним холодом? Щось подібне, як із ведмедиком з мульфільму, відбувалося упродовж 2002 року з українською журналістикою. У традиційному для «Детектор медіа» грудневому опитуванні наші відомі і поважні експерти відповідають на два або одне запитання:.
Акція «Детектор медіа»: Медіа-підсумки-2002, Чи дасть собі раду Умка?


1.Підсумки медіа-року-2002: події, проблеми, успіхи, невдачі, позитивні та негативні тенденції, особистості-антиособистості.



2. Прогнози на медіа-рік 2003?





Будемо також раді думкам з приводу цих питань всіх наших читачів. Пишіть нам на info@detector.media. Всі точки зору будуть опубліковані на „Детектор медіа”. Всіх – з святами! Хай Новий рік принесе здійснення гарних та щирих сподівань, на спільне благо.



Пам’ятаєте мультфільм, де кумедний білий ведмедик потрапив у скруту, коли залишився сам на сам із полярним холодом? За сценарієм фільму, він зміг усе подолати. Він зрозумів, що може розраховувати лише на себе. І тоді відступила полярна ніч і засяяло сонечко. Щось подібне, як із ведмедиком з мульфільму, відбувалося упродовж 2002 року з українською журналістикою. Ще ніколи за останні 11 років над нею не нависала така грізна полярна ніч. Ще ніколи вона не зазнавала стількох загроз, які, з одного боку, ставили на грань існування саму журналістику, а з іншого – на грань фізичного існування ставили самих журналістів. І дехто з них цю грань вже переступив…

Цю вибірку в хронологічному порядку укладено за такими джерелами, як УНІАН, «Українська правда», «Детектор медіа», «УКРОП», ForUm, part.org, obozrevatel, Bi-Bi-Ci , «День», «Сегодня», Інститут масової інформації. На нашу думку, вона, хоч і не претендуючи на всеохопність, все ж надзвичайно промовисто ілюструє те, з якими проблемами зіткнулася українська журналістика 2002 року і як журналісти намагалися дати собі раду.



26.03.02

„Українська правда” оприлюднює („Детектор медіа” – передруковує) документ, який потрапив до «УП». У ньому йдеться про те, яким чином два загальнонаціональних телеканали, контрольовані СДПУ (О), використовують так звані "темники" (від слова "тема") – інструкції висвітлення у соціал-демократичних ЗМІ поточних передвиборних подій. У матеріалі зазначається, що пишеться "темник" раз на тиждень. Судячи з нумерації, готувати їх почали в середині-кінці вересня 2001 року. Автором цих рекомендацій джерела УП вважають групу політтехнологів СДПУ(О). Судити про її національний склад важко, однак відомо, що до неї входять російські фахівці. Активну участь в розробці стратегії бере і Марат Гельман. Оскільки легальний контракт між ФЕПом і СДПУ(О) стосувався тільки інтернет-ресурсів, говорити про участь Фонду Павловського в цій кампанії складно. Можливо, фахівці ФЕПу беруть участь в розробці передвиборних ходів як окремі "свідомі" громадяни.

"Темники", які опинилися у розпорядженні УП, судячи з усього, є проміжними рекомендаціями. Пізніше на їх основі верстається щотижневий або щоденний план подачі інформації в конкретному ЗМІ.

20.05.02.

Генеральний продюсер телеканалу «1+1» Олександр Роднянський, відповідаючи на запитання «УП», мовляв чому вийшло так, що кут подачі, або своєрідні акценти, які були позначені в "темниках", обов'язково були присутніми в ефірі, відповів: «А ви впевнені, що у вас знаходяться темники-оригінали? А не ті, які були написані пізніше, за матеріалами, що вийшли в ефір?».

23.09.02.

На круглому столі, присвяченому обговоренню ініціатив Президента, Голова профільного парламентського комітету Микола Томенко оприлюднив нову інформацію про «темники» та продемонстрував їх присутнім. За словами Томенка, "темники" він одержав від людини, що входить до керівництва одного з телеканалів. "У силу зрозумілих причин я не можу її назвати", - сказав депутат у коментарі "Українській правді". Ця людина вказала, що газети і канали одержують такі "темники" із Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента.

"Загальний аналіз документа показує, що основні медіа, які знаходяться під впливом влади, діють адекватно рекомендаціям", - сказав Томенко. - Така коректура ЗМІ направляється Адміністрацією Президента, що прямо суперечить нормам Конституції про заборону цензури".

На думку Томенка, елементом доказу правдивості отриманих ним документів є порівняння написаного з тим, що у дійсності відбувається у випусках новин телеканалів. Так, на думку голови комітету, дуже чітко простежується зв'язок із тим, що центральні телеканали не передавали новини про прес-конференцію трійки опозиційних лідерів, за відповідною вказівкою у темнику, що звучить так: "прохання ігнорувати".

16.09.02.

Голова правління Олександр Ткаченко повідомив, що “Новий канал” переходить на нову сітку мовлення, і саме з цим пов'язана зміна ведучих програми "Репортер" Андрія Шевченка та Іванни Найди. Як раніше повідомилося, Андрій Шевченко та Іванна Найда не вестимуть більше "Репортер", а Ігор Куляс не буде випусковим редактором новин каналу. За словами Ткаченка, зміни стосуватимуться не тільки зазначених, але й "майже всіх" журналістів каналу, оскільки у новому сезоні телекомпанія значно скорочує обсяг новин: денний і нічний випуски триватимуть 5 хвилин, вечірній – 15. Це, як висловився Ткаченко, відбувається через "комерційний підхід" у діяльності телекомпанії і збільшення частки "комерційних проектів" у сітці мовлення. "Оскільки змінюється формат новин, то зменшується хронометраж всіх рубрик, в тому числі і політичних".

18.09.02.

Засновники газети «Сегодня» здійснили кадрові зміни в редакції газети. Зокрема, пішов з посади головний редактор Олег Непадимка. Він заявив, що не виключає, що несподіване його звільнення з посади може носити політичний характер.

19.09.02

В редакції газети "Правое дєло" було проведено обшук на підставі постанови суду. Обшук тривав кілька годин, оперуповноважений Жовтневого управління з питань боротьби з економічними злочинами в Одесі пан Борщ вилучив майже всю службову та бухгалтерську документацію видавничого центру "Студія "Негоціант", яка видає газету "Правоє дєло", за 3 роки їхньої діяльності. Все почалося з того, як на шпальтах газети "Правоє дєло" з'явилася критична стаття головного редактора Леоніда Штекеля "Волк и ягненок"( за 23 липня 2002 року), присвячена діям оперуповноваженого управління МВС Олександра Півторака. Л.Штекель вважає, що проведений у редакції обшук є ще одним етапом боротьби з опозиційною пресою в Одесі. Він звернувся з відкритим листом до прокуратури з вимогою закрити порушену кримінальну справу у зв`язку з відсутністю складу злочину.

26.09.02

На запитання «Детектор медіа» «чи не є те, що коїться цими днями в газеті „Сегодня”, гучні звільнення Нипадимки і вас, прикладом певної кон’юнктури або власного піару?”, політичний оглядач газети «Сегодня» Віктор Шлінчак заявив: «Це не лише ситуація в газеті „Сегодня”. Щодо цензури - проаналізуйте інші видання. Проаналізуйте телеканали. Є люди, яким такий стан справ вже набрид А є такі, що в силу різних обставин змушені його терпіти, тому що на них сім”ї, діти, тощо. Я - молодий, і думаю, що прогинатися сьогодні для мене є неприпустимим. Попереду все життя, і доведеться пояснювати своїм дітям, як я його прожив».

30.09.02

Головний редактор Інформаційно-аналітичної служби мовлення телеканалу ТОНІС Олесь Ковальчук повідомив, що команду інформаційної служби телеканалу “ТОНІС” збираються покинути чотири журналісти. Причина, як можна припустити з тексту інтерв’ю на «Телекритіці» – політична цензура.

01.10.02

Головний редактор луганської газети "Ракурс-плюс" Микола Северин заявив, що 28 вересня невідомі особи викрали хлопчика, з яким дружить його син Антон. Микола Северин припускає, що справжньою мішенню кіднепперів був Антон, проте зловмисники попросту помилилися, оскільки хлопчики мешкають в одному будинку і ходять до однієї школи. На думку Миколи Северина, все, що відбувається зараз навколо газети, пов'язане з позовом депутата Володимира Медяника до редакції газети.

Того ж дня журналістський колектив агентства УНІАН оголосив заяву, в якому йшлося про те, що, що агентство потрапило під шалений тиск на формування незалежної інформаційної діяльності. З призначенням тиждень тому нового керівника агенства журналісти почали відчувати, що в журналістські справи агентства втручаються люди, які представляють політичні інтереси влади і, зокрема, Адміністрації Президента України. Журналісти УНІАН оголосили, що залишають за собою право на страйк, а також планують звернутися з відкритим листом до Президента України Леоніда КУЧМИ, спікера українського парламенту Володимира ЛИТВИНА, народних депутатів та світової громадськості.

У свою чергу, Голова парламентського комітету з питань свободи слова та ЗМІ Микола Томенко оприлюднив відкритого листа до Президента України щодо ситуації в інформаційному просторі. Голова Комітету звернув увагу на невідповідність законодавству низки указів Президента та постанов Кабміну стосовно діяльності в інформаційному просторі, про повний контроль з боку однієї партії - СДПУ(о) - на чолі з головою АП Віктором Медведчуком за ключовими посадами в цій сфері та впливом на зміст інформаційних та інформаційно-аналітичних програм у ЗМІ. "Ступінь політичної цензури після приходу на посаду Віктора Медведчука якісно зріс - я готовий це довести", - заявив Микола Томенко.

У цей же день Суддя Івано-Франківського міського суду Степан Попович виніс ухвалу за позовом Івано-Франківського міського голови Зіновія Шкутяка до ТРК "3-студія", в якій зобов'язав ТРК "3-студія" виплатити міському голові Зіновію Шкутяку 50 тисяч гривень, як компенсацію за завдану моральну шкоду. На думку керівництва ТРК, суддя С. Попович не задовольнив практично жодного клопотання "3-студії", проігнорувавши всі аргументи та докази відповідача. Міський голова подав позов до них після того, як ТРК у третій декаді березня оприлюднила заяву колишнього керуючого ринками Івано-Франківська Івана Галюка, який нині відбуває покарання. Останній звинуватив мера в зловживанні службовим становищем, корупції та хабарництві.

02.10.02

"Вечірні Вісті" звернулися до прокуратури Дніпровського району Києва з вимогою порушити кримінальну справу за фактом поширення фальшивого номеру газети. Як повідомили Інституту Масової Інформації (ІМІ) в редакції, в прокуратурі кілька разів відмовляли прийняти заяву, нічим це не мотивуючи. Врешті юристу газети довелося відправляти заяву поштою. Заява має бути розглянута до 27 жовтня. А сьогодні до редакції "ВВ" знову принесли підроблений номер - за 24 вересня.

03.10.02

В агентстві УНІАН було відключено доступ до інтернету. Робота сайту УНІАН також паралізована. Зранку при виході на сайт з'являється такий напис: "По техническим причинам сайт временно недоступен" (російською мовою). Пізніше він був доповнений українським перекладам цієї фрази. Як повідомив УП один з журналістів УНІАН, новий в.о. гендиректора Василь Юричко сказав, що звільнив Альбіну Трубенкову з посади редактора відділу політики, а також, що не буде проти, якщо звільняться ті працівники агентства, які підписали листа протесту. Ще Василь Юричко повідомив, що сайт агентства не працює після його розпорядження, оскільки дії журналістів, які продовжували поповнювати ресурс, є неправомірними.

Того ж дня було оголошено заяву Громадської Ради з питань свободи слова та інформації з приводу ситуації, що склалася в інформаційному агентстві УНІАН. Зокрема було зазначено, що в інформаційному просторі посилюються негативні тенденції – зростає вплив органів державної влади на засоби масової інформації (ЗМІ), тотально впроваджується політична цензура, право на свободу слова в Україні поставлено під сумнів. Громадська Рада висловила солідарність та підтримку колективу агентства УНІАН та звернулася до всіх журналістів України із закликом підтримати своїх колег з інформаційного агентства.

А ще в цей день у Сумах було розкрито вбивство радіожурналіста обласної державної телерадіокомпанії Володимира Провороцького. Про це повідомив начальник Управління МВС України в Сумській області генерал-майор міліції Микола Плеханов.

В іншому регіоні керівники чотирьох кіровоградських ЗМІ звернулися до громадськості з заявою, в якій констатували виникнення проблем у виконанні ними професійних обов'язків. Головні редактори газет "Народне слово", "Україна-Центр", "Кіровоградська правда" та генеральний директор обласної держтелерадіокомпанії Валерій М'ятович, Юхим Мармер, Володимир Бєлінський та Сергій Омельчук, відповідно, відзначають спроби впливу на редакційну політику.

Проблемою, яка стала першопричиною подібної заяви, стали судові позови на відшкодування моральної шкоди з боку суддів. Так, лише Володимир Ярошенко, заслужений юрист України, доцент Кіровоградського педуніверситету, голова Кіровського місцевого суду оцінив свої моральні страждання в півтора мільйона гривень. З газети "Україна-Центр" юрист намагається стягнути 500 тисяч гривень лише за те, що вона оприлюднила повідомлення, зроблені учасниками прес-конференції в УНІАН. Обласна державна телерадіокомпанія, на переконання голови суду, завдала йому моральної шкоди на мільйон гривень за репортаж з мітингу, газета "Кіровоградська правда" - на 100 тисяч гривень за опублікування резолюції мітингу, в якій про пана Ярошенка були сказані не найкращі слова.

Цього ж дня група журналістів провідних українських видань і телеканалів підписали "Маніфест українських журналістів про політичну цензуру". У Маніфесті, зокрема, констатується наявність в Україні політичної цензури, вираженої в формі тиску з боку влади на електронні і друковані ЗМІ. У документі вказується, що журналісти готові боротися за свободу слова всіма можливими заходами. „Маніфест” публікується на сайті „Детектор медіа”, протягом кількох днів його підписують біля 400 журналістів та громадських діячів зі всієї України.

05.10.2002 19:56

У Будинку вчителя на зборах журналістів голосами близько ста осіб було ухвалено рішення про створення Незалежної профспілки працівників ЗМІ. Профспілка має захищати журналістів від тиску, цензури та можливого звільнення у випадку страйку. Поки ця структура буде проходити необхідні реєстраційні процедури, паралельно сформовано страйком. Новопроголошеною профспілкою йому надано право вести переговори із владою, власниками та керівниками ЗМІ, а також ініціювати сам страйк. Вимоги - припинення цензури. Докладніше вони були сформульовані в чотирьох пунктах:

1.Проведення парламентських слухань щодо політичної цензури в Україні.

2.Накладення мораторію на звільнення тих журналістів, які повстали у боротьбі з цензурою (тобто підписантів або "Маніфесту українських журналістів з приводу політичної цензури", або протоколу про створення профспілки).

3.Генпрокуратурі порушити кримінальну справу за фактом втручання у діяльність ЗМІ. Можливі докази – "темники". Можливі свідки – працівники ледь не всіх центральних українських засобів масової інформації.

4.Розкрити та передати до суду резонансних злочинів проти журналістів.

08.10.02

Президент України Леонід Кучма заявив, що готовий сісти за стіл переговорів з представниками незалежної профспілки журналістів і страйкому та «розбиратися, що вони бачать під політичною цензурою на конкретних прикладах». Як сказав Президент на прес-конференції, він не виключає, що «десь такий тиск відбувається, але згідно з Конституцією України цензура не допускається. Тут хтось щось перегинає». Представник Президента України у парламенті Олександр Задорожній оголосив, що підтримує створення профспілки журналістів.

Того ж дня на сайтах «Детектор медіа» та „Українська правда” журналіст «1+1» Вахтанг Кіпіані оприлюднив матеріали, за його словами, підшивки «темників», а також спростував тезу Сергія Васильєва про те, що насправді їх автором є Микола Томенко.

09.10.02

Народні депутати - члени опозиційних фракцій підтримали вимоги журналістського Оргкомітету по створенню профспілки та страйкового комітету, зокрема, щодо проведення парламентських слухань з проблем свободи слова в Україні.

Цього ж дня вийшов перший номер луганської газети "Ракурс". Вона стала наступницею "Ракурса-плюс", на 10 наступних номерів якої суд наклав арешт. "Враховуючи весь негативний досвід тривалого розгляду справ національними судами, в процесі боротьби за право існування ми вирішили створити нову газету," - сказав головний редактор Микола Северин. Наразі в Апеляційному суді Луганської області на розгляді знаходиться апеляційна скарга на ухвалу суду про арешт майна, обладнання редакції газети та десяти номерів газети "Ракурс-плюс".

10.10.02

Оприлюднено Відкритий лист Інституту масової інформації до українських журналістів, Президента України Леоніда Кучми та спікера парламенту України Володимира Литвина. У рамках діалогу між українськими журналістами і керівництвом держави, можливість якого обговорюється цими днями, Інститут масової інформації - представництво Міжнародної організації захисту свободи слова „Репортери без кордонів" (ІМІ-RSF) - висловлює готовність надати власні дані про існування політичної цензури, а також про заохочення самоцензури в українських ЗМІ.

11.10.02

Генеральна прокуратура України поновила кримінальну справу проти донецького журналіста Володимира Бойка.

12.10.02

Струсу мозку зазнав журналіст Олег Завада в результаті побиття співробітниками міліції під час акції протесту опозиції. За словами Олега Завади, він, виконуючи свої професійні обов'язки, фотографував біля Національного університету колону Соцпартії, коли на нього напали люди в шкіряних куртках. Вони скрутили журналістові руки. Один із невідомих завдав йому удару в ліву скроню. Свідком інциденту став народний депутат Юрій Луценко та інші учасники маршу соціалістичної опозиції.

13.10.02

Увечері в центрі Києва було вчинено спробу пограбувати кореспондентку газети "Вашингтон таймз" Наталю Федущак. Н. Федущак не виключає, що напад пов'язаний з її журналістською діяльністю, оскільки в сумці був диктофон із записом інтерв'ю щодо проблеми можливого продажу Україною "Кольчуг" Іраку.

15.10.2002

Голова Верховної Ради Володимир Литвин визнав факт існування політичної цензури в Україні. Про це він заявив під час зустрічі з представниками страйкому та оргкомітету майбутньої профспілки працівників ЗМІ. За словами Литвина, "це було б просто блюзнірство, якби я заперечував існування цієї проблеми в Україні". Разом з тим спікер парламенту зазначив, що вважає необхідним оприлюднити перелік ЗМІ разом з їхніми реальними власниками.

16.10.2002

Як повідомив у парламенті народний депутат Сергій Соболєв, цілий ряд видань Запорізької області отримав від обладміністрації не просто побажання щодо висвітлення певних тем, а вже готові матеріали для розміщення на сторінках газет. Тим часом про "темники" говорять уже на рівні ПАРЄ (Парламентська Асамблея Ради Європи), члени якої Хане Северінсен, Рената Вольвенд та Роман Варнович три дні перебували в Києві. Щоправда, як зауважила на прес-конференції 16 жовтня Ганне Северінсен, голова АП Віктор Медведчук заперечив продукування "темників" Адміністрацією Президента. За її словами, багато журналістів підтверджує їхню наявність. Вони мають мужність підписувати свої заяви.

Того ж дня кримінальну справу проти "Сільських вістей" закрито. Про це повідомив народний депутат України Іван Бокий. Ухвалу про закриття кримінальної справи, порушеної 2,5 року тому, винесла податкова міліція державної податкової інспекції в Солом'янському районі міста Києва. Скасовано також запобіжний захід - підписку про невиїзд - щодо тодішнього головного редактора "СВ", а нині народного депутата України Івана Сподаренка та головного бухгалтера газети.

17.10.02

Журналіст Олег Завада, побитий міліцією під час виконання ним професійних обов'язків на демонстрації Соцпартії 12 жовтня, прийняв рішення подати позов до суду. Юридична фірма "Надія", якою керує відомий правозахисник Богдан Ференц, надала Олегу Заваді перші адвокатські послуги.

Того ж дня слідом за ведучим інформаційної програми "Репортер" Андрієм Шевченком "Новий канал" залишив випусковий редактор телекомпанії Ігор Куляс.

21.10.02

Видавець черкаської газети "Фактор" Вадим Комаров звернувся з заявами до УСБУ, міліції, прокуратури. Він вимагає порушити кримінальну справу проти офіцера діючого резерву УСБУ Ігора К. За словами В. Комарова, 18 жовтня ця людина раптово напала на нього в центрі міста. Заявник вважає, що це пов'язано з публікацією анонсу матеріалу, який мав з'явитися в наступному номері газети "Фактор". У ньому йдеться про зловживання посадових осіб одного з приватних підприємств. Співробітники УСБУ в Черкаській області від коментарів цього інциденту утримуються.

21.10.02

Зник директор інформаційного агентства "Українські новини" Михайло Коломієць. (Як повідомив шеф-кореспондент "УН" Єгор Соболєв, агентство подало про це заяву до Печерського районного управління міліції лише 28 жовтня.)

Того ж дня розпочалось судове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням головного редактора газети "Свобода" Олега Ляшка. Справа розглядається місцевим судом Соснівського району міста Черкас. Олег Ляшко звинувачується попереднім слідством в опорі працівникам правоохоронних органів.

22.10.02

Дніпропетровський обласний трансляційний центр, пославшись на лист компанії ICTV, яка претендує на 3-й метровий канал, припинив мовлення студій місцевої Асоціації телестудій. Тепер весь павлоградський телеефір, - сказав "Вільному мікрофону" ІМІ один із керівників Асоціації Ігор Ледін, - належить ICTV. Причому для свого мовлення ця компанія абсолютно незаконно використовує 2 передавачі, які є власністю Асоціації телестудій. Керівники трьох телестудій, позбавлених ефіру, звернулися з листом до голови Комітету зі свободи слова та інформації Верховної Ради Миколи Томенка з проханням ужити належних заходів "для захисту регіональних телекомпаній міста Павлограда" від дій Нацради. Вона видала ICTV ліцензію на обидва міські канали - метровий і дециметровий. Це рішення оскаржено в апеляційному суді міста Києва, проте ICTV вирішила зайняти "місце під сонцем" явочним порядком - не чекаючи рішення третьої влади.

23.10.02

Верховна Рада України проголосувала за направлення депутатського запиту Генеральній прокуратурі щодо ситуації навколо інтернетного видання "Обком". У документі йдеться про необхідність прискорити розгляд справи "Обкому" правоохоронними органами. Тим самим, - говорить заступник головного редактора "Обкому" Сергій Сухоток, - закладено прецедент прийняття парламентського рішення щодо Інтернет-видання. Раніше депутатські запити, як і інші документи Верховної Ради стосовно ЗМІ, стосувалися винятково друкованих медіа, телебачення, радіомовлення. Водночас "Обком" констатує, що 274 депутати утрималися від голосування.

24.10.02

Дві журналістки стали заручниками львівських міліціонерів. Редакційне приміщення інтернет-видання www.anty-teror.lv.ukrtel.net опинилось під арештом. У ньому знаходилися Зоряна Іленко, журналіст веб-сайту, і Надія Денисенко, програміст і перекладач. Зоряна Іленко не виключила, що їх можуть заарештувати через відмову віддати жорсткий диск, на якому зберігається вся інформація.

28.10.02

Співробітники агентства „Українські новини” повідомляють про зникнення свого директора Михайла Коломійця.

Співробітниці львівського інтернет-видання "Антитерор" Ірена Тершак і Зоряна Іленко звернулися до прокуратури та обласного управління СБУ з проханням захистити їх від переслідування працівниками управління внутрішніх справ Львівської області. Як зазначив керівник прес-служби УМВС у Львівській області Олександр Прокопчук у розмові з представником ІМІ, конфлікту як такого немає: "Річ у тому, - сказав він, - що в нас бракує коштів на утримання інтернет-видання. Відтепер співробітники УМВС продовжать його випуск своїми силами."

29.19.02.

ЦГЗ ГУМВС України в місті Києві повідомив про те, що директор інформаційного агентства "Українські новини" Михайло Коломієць періодично телефонує своїм родичам, пояснюючи свою відсутність особливими обставинами, і підримує зв'язок з рідними та близькими. За словами заступника начальника ГУ УМВС міста Києва полковника міліції Наумова, на цей час ані від рідних, ані від колег офіційної заяви про зникнення Михайла Коломійця не поступало.

Того ж дня агенція „Українські новини" повідомила, що Михайло Коломієць протягом минулого тижня по кілька разів на день розмовляв зі своєю знайомою Любов'ю Рубан. А 28-го жовтня, приблизно о 17.00, він попрощався з нею і натякнув на те, що має намір вкоротити собі віку. Після цього вона намагалася кілька разів зателефонувати йому, але телефон було відключено.

30.10.02

У Солом'янському місцевому суді Києва завершилося судове слідство в кримінальній справі Валентина Романова. Попереднє слідство звинувачує директора підприємства "БВО-продукт" В. Романова в створенні "фіктивної" фірми, відмиванні "брудних" коштів, ухиленні від сплати податків. "БВО-продукт" є партнером видавничо-поліграфічного центру "Такі справи", якому Державна податкова адміністрація інкримінує участь у конвертаційній діяльності та інших протиправних діях. Інтереси підсудного, на прохання ІМІ, представляє керівник адвокатської фірми "Надія" Богдан Ференц.

31.10.02

Редактор Новопсковської районної газети "Перемога" надіслав скаргу президентові Леоніду Кучмі. Він скаржиться на голову Новопсковської райдержадміністрації Луганської області С.С. Чернявського, першого заступника голови райдержадміністрації О.А. Мороза, заступника голови райдержадміністрації О.М. Чертову за їхні незаконні дії щодо журналіста. Районна газета передрукувала статтю голови Луганського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації "Громадський контроль", керівника прес-центру газети "Громадський контроль" В.П. Бакуменка "Милицейський режим" з всеукраїнського громадсько-політичного тижневика "Громадський контроль" - № 38, 3-10 жовтня 2002 року. Після цього, за словами журналіста, весь колектив газети було викликано до кабінету голови Новопсковської райдержадміністрації С.С. Чернявського для, так би мовити, виховної роботи.

07.11.02.

Інститут масової інформації оприлюднив „Барометр свободи слова”, де було наведено факти нападів, переслідувань та інших незаконних дій щодо журналістів.

Того ж дня Ліга економічних журналістів звернулася до генпрокурора та міністра внутрішніх справ з відкритим листом з приводу зникнення Михайла Коломійця.

11.11.02

Пошуки директора «Українських Новин» Михайла Коломійця продовжила міліція Бєларусі.

18.11.02

Тіло Михайла Коломійця знайдено у лісі поблизу міста Молодечне (Біларусь). Міліція стверджує, що це, скоріш за все, самогубство. Колеги директора „Українських новин” ставлять під сумнів цю версію.

29.11.02

Директор творчого об'єднання ТБ-програм Державної телерадіокомпанії «Крим», голова Кримської республіканської організації Національного союзу журналістів України Людмила ХОРОШИЛОВА оголосила, що заява частини колективу «12 минут новостей» «про запровадження цензури» є спробою уникнути відповідальності за фінансові та інші порушення, прикриваючись гаслами про свободу слова. У заяві, переданій в УНІАН, вона підкреслює, що «природа ж цього конфлікту - в особистих амбіціях і корисливих інтересах».

02.12.02

Страйком журналістів висловив підтримку колективу “12 минут новостей” ДТРК «Крим».

03.12.02

Валерій Хорошковський, один із співвласників агентства "Українські новини", у розмові з матір'ю Михайла Коломійця, Ольгою Михайлівною звинуватив журналіста у привласненні коштів та невиплаті заробітної платні своїм працівникам.

04.12.02

У Верховній Раді України відбулися парламентські слухання "Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова і цензура в Україні".

Вперше в практиці подібних слухань, їх ініціаторами виступили самі журналісти. Серед тих представників медіа, що виступили з парламентської трибуни –Андрій Шевченко, Роман Скрипін, Євген Глібовицький, Лілія Буджурова, Олександр Харченко, Юхим Мармер та ін.

Виступаючи з парламентської трибуни, журналіст Андрій ШЕВЧЕНКО, підтвердив, що "цензура в Україні існує не де-юре, а де-факто".

Як представник одного з регіонів України, я свідчу: цензура, як добре налагоджений механізм контролю над суспільством і тиску на журналістів, в Україні існує", заявила голова Асоціації вільних журналістів Криму Ліля БУДЖУРОВА. "І чим далі від центра, тим цей механізм діє нахабніше й безсовісніше".

"Нагадаю, журналісти є однією з найбільш поінформованих частин суспільства. Ми можемо відрізнити правду від брехні, чорне від білого. Ми вважаємо, що потрібні глобальні і конструктивні зміни, щоб медіа могли працювати незалежно від того, який політик прийде до влади", - заявив журналіст Євген ГЛІБОВИЦЬКИЙ. Звертаючись до присутніх, представник журналістського страйкому зазначив: "Панове законодавці! Рівень політичної культури підказує, що кожна стаття і пункт, що стосується журналіста і свободи слова, повинні бути деталізовані до подробиць. Панове виконавці! Нагадуємо, що крім букви закону, є і дух закону, в якому може критися справжня причина прийняття цього закону".

Журналіст "Громадського радіо" Роман СКРИПІН заявив, що цензура не оминула навіть дані слухання, коли на радіо не повідомляли про прямі трансляції слухань, а тему цензури намагалися "заговорити" за допомогою розбавлення гострих доповідей поміркованими виступами. "Журналісти хотіли б вибачитися перед усім суспільством через те, що ми сприяли зростанню цензури і своїми руками утискали свободу слова", звернувся до учасників парламентських слухань Роман СКРИПІН, слово якому надали лише після того, як Микола Томенко відмовився на користь журналіста від свого права підбити підсумки слухань.

"Нас позбавили права на роботу, права на професію", наголосив СКРИПІН. "Якщо ви думаєте, що я просто так, заради забавки звільнився з роботи, як і інші мої колеги - то це лише страшні якісь і дурні фантазії". "Я звинувачую тих, хто це зробив. Це влада, це Верховна Рада, Кабінет Міністрів, президент України й адміністрація президента", сказав СКРИПІН.

"Свобода слова – це панацея від усіх проблем суспільства, яка забезпечить нормальний розвиток держави. Не вбивайте журналістів, поважайте журналістів, і ми будемо вас поважати. Ми хочемо просто працювати", емоційно закінчив свій виступ Роман СКРИПІН.

Лідер "Нашої України" Віктор ЮЩЕНКО з приводу слухань заявив, що ці дискусії матимуть суспільні наслідки. „В юридичні наслідки тих слухань я не вірю", - підкреслив він, висловивши сумнів у тому, що слухання можуть змінити ставлення влади до преси. Як повідомили УНІАН у прес-службі "Нашої України", на думку В.ЮЩЕНКА, "влада, яка придушує демократичну пресу, має йти у відставку". Головним висновком дискусії лідер "Нашої України" назвав те, що представники ЗМІ, які виходили на трибуну, "відчули потребу в консолідації своїх сил". Він також зазначив, що "українські журналісти мають систему цінностей, яка потрібна країні". "Українські журналісти не хочуть працювати за „темниками", а влада водночас прагне, щоб у державі панувала система подвійних стандартів," - зауважив він. Коментуючи позицію "Нашої України" у ставленні до ЗМІ, В.ЮЩЕНКО заявив, що "нам потрібна правда, і ми ніколи нікого не купуватимемо".

У свою чергу, заступник Голови Верховної Ради України Олександр ЗІНЧЕНКО переконаний, що незалежність засобів масової інформації може бути реалізована лише у компромісній взаємодії журналістів, власників ЗМІ, влади та громадських інституцій.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, колишній член фракції Блоку Юлії Тимошенко Сергій ПРАВДЕНКО переконаний, що "в разі приходу до влади нинішніх опозиціонерів питання про свободу слова буде знято з порядку денного, бо самої свободи не буде".

Віце-прем`єр-міністр України Дмитро ТАБАЧНИК у своєму заключному виступі на парламентських слуханнях з питань свободи слова запропонував створити спеціальну робочу групу для напрацювання змін до законодавства, що регулюватиме відносини в інформаційній галузі. Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, до такої групи могли б увійти народні депутати, урядовці, журналісти і представники громадських організацій. Д.ТАБАЧНИК висловив думку, що в українському законодавстві існує достатня кількість невизначених моментів у діяльності засобів масової інформації.

Головний редактор інформаційного агентства УНІАН Олександр ХАРЧЕНКО заявив, що народ України переконують, що серед тих, хто не вписується у свободу слова, яку хочуть

владні структури, "модно їздити" з Луганська до Києва (йдеться про журналіста Петра Шевченка) або з Києва до Білорусі (йдеться про Михайла Коломійця), щоб повіситись. О.ХАРЧЕНКО вважає, що "така мода" якнайяскравіше характеризує "ту свободу слова, що процвітає в Україні".

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна КАРПАЧОВА заявила, що у Криму на головному редакторові газети "Євпаторийская неделя" Володимирові ЛУТЬЄВУ відпрацьовувався новий метод боротьби зі свободою слова, при якому б, не вбиваючи, знищували журналістів, застосовуючи статтю Кримінального кодексу, що передбачає довічне ув`язнення.

Голова Державного комітету інформаційної політики Іван ЧИЖ не виконав своєї обіцянки розповісти під час парламентських слухань з питань свободи слова про факти переслідування журналістів. Як повідомляв УНІАН, І.ЧИЖ заявляв про свій намір оприлюднити факти утиску журналістів у листопаді на прес-конференції в Києві. Тоді він стверджував, що Держкомінформполітики має набагато більше фактів утиску журналістів, ніж члени Страйкому та Оргкомітету Незалежної профспілки працівників ЗМІ.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО звинуватив Адміністрацію Президента у перебиранні на себе конституційного права управління інформаційною політикою держави, яке, згідно з Основним законом, належить іншим державним органам.

5.12.02.

Народний депутат, член фракції В'ячеслав КИРИЛЕНКО заявив, що фракція "Наша Україна" підтримає всеукраїнський страйк журналістів. За словами народного депутата, "дуже важливо, що журналісти чесно сказали про ті проблеми, які створила їм влада". На його думку, виходом з кризової ситуації в ЗМІ має стати "громадський контроль за тим, щоб влада не порушувала права журналістів". "Якщо для покращення умов роботи ЗМІ потрібен всеукраїнський страйк журналістів, фракція "Наша Україна" його підтримає, оскільки це один із способів повернути свободу слова в Україну".

12.12.02

У Києві було завершено технічну частину повторної експертизи тіла українського журналіста Михайла Коломійця, знайденого повішеним минулого місяця в Білорусі. Крім українських фахівців, у дослідженнях беруть участь білоруський та французький судово-медичні експерти. Як повідомив Бі-Бі-Сі виконавчий директор українського представництва міжнародної організації "Репортери без кордонів" Леонід Звєрєв, попередні результати експертизи можуть бути відомі вже у четвер увечорі. Тіло Михайла Коломійця після ексгумації та експертизи у Білорусі було доставлене в Україну. Мати журналіста наполягала на повторній експертизі та на залученні до неї французького фахівця Жана Ріволі, найнятого міжнародною журналістською організацією “Репортери без кордонів”. За попередніми даними слідства, директор “Українських новин” покінчив життя самогубством. Київська експертиза мала дати відповідь на питання, чому і коли загинув Коломієць. Інформаційні агенції поширювали повідомлення про те, що кожен експерт провадитиме окремі дослідження, а загальний результат може бути відомий за тиждень. Виконавчий директор українського представництва Леонід Звєрєв в інтерв’ю Бі-Бі-Сі спростував цю інформацію і повідомив про завершення технічної частини спільної експертизи. "Усі експерти працювали разом – українські, французький, білоруський. Технічна частина експертизи завершена. Зараз готуються документи. І невдовзі має бути підписаний протокол", - сказав пан Звєрєв.

Того ж дня Ганне Северінсен відповіла голові інформаційного управління АП Сергію Васильєву, який звертався до неї з листом, в якому спростовувалась наявність тиску на ЗМІ в Україні Як Се
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Усатенко, спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1079
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 666
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду