Відеоряд, Не тільки оператор, а й художник

3 Грудня 2002
1019
3 Грудня 2002
13:19

Відеоряд, Не тільки оператор, а й художник

1019
Переглянувши минулого тижня програму “Сільський час” (УТ-1), не можу зрозуміти: навіщо в ефірі штучно створювати інтер’єр сільської хатини? Почну з того, що головний оператор будь-якої телевізійної компанії обов‘язково повинен брати участь у розробці концепції та оформленні ефірної студії, покладаючи на себе відповідальність за її остаточний вигляд. Таку студію має бути не соромно продемонструвати мільйонам глядачів.
Відеоряд, Не тільки оператор, а й художник
Серед операторів, може, фотографів і небагато, але багатьом притаманне почуття гармонії, стилю та доброго смаку, який не варто псувати низькою якістю “картинки”.

Переглянувши минулого тижня програму “Сільський час” (УТ-1) , не можу зрозуміти: навіщо в ефірі штучно створювати інтер’єр сільської хатини? Чи не логічніше знімати підводки ведучої у справжньому селі? Дякувати Богові, сільських хат маємо вдосталь – є з чого вибирати. Невже коровай, що потрапив до кадру, композиції зі штучних квітів та вікно, у якому бачиш завмерлу під час програми вулицю, можуть конкурувати зі справжнім колоритним селом? („Детектор медіа” – можливо, справа в тому, що для виїзду ТЖК у село потрібно трохи більше коштів, ніж для зйомок у студії? Саме так, принаймні, можуть мотивувати колеги з державного ТБ).

Студія “Експрес –Інформ” має цікавішу відмінність від інших – її простір абсолютно легко можна розділити на три рівні частини: ведучий у кріслі, елемент декорації з двома квадратами, за яким розміщено монітори, та “космічна” конструкція, що має фіолетову підсвітку десь посередині. Що саме в оформленні студії вказує на економічну тематику програми – не зрозуміло. Але навіть і в такому варіанті, треба було б крісло ведучого трохи відсунути від фону.

“Економічний вісник” (ТРК „Київ”) дивує присутністю у кадрі багатьох елементів, які також не мають до економіки ніякого відношення (крім напису), хоча вони й дуже яскраві... Погляд хаотично рухається від величезного напису зліва до низу, потім до еліпсів на підлозі, далі на ведучу, на стіл, потім на кола, що розміщені справа у кадрі – й так увесь час . Неможливо зосередитись на чомусь конкретному та дивитися спокійно, очі втомлюються.

Цікаво, на яких саме глядачів розраховують автори подібних ефірних рішень?

Гарним прикладом вважаю “Вікна-Кримінал” – ця студія відрізняється від інших програм СТБ. Клітинки блакитного кольору прозоро натякають, що відбувається з тими, хто не поважає закон. Поєднання кольорів дуже вдале, особливо зважаючи на нічний ефір. Єдине, що порадив би – трохи додати контрового світла, щоб волосся ведучої не зливалося з темним фоном.

“Вікна- Новини” (СТБ) . Чесно кажучи, не можу зрозуміти, навіщо у кадрі знаходиться немаленький телефонний апарат? Якщо він вже так функціонально аргументований, раджу замінити його на сучасніший. Ще мені здалося, що у кадрі забагато логотипів каналу. Принаймні, чотири на моніторах та ще один на екрані телевізора.

Симетрія кадру, притаманна програмам СТБ, на жаль, не додає динаміки кадру. Скажу більше: вертикальні сріблясті конструкції, які тримають фон, умовно відсікають “зайвий” простір кадру, роблячи його квадратним, важким для сприйняття.

Студії спортивних програм не відрізняються особливою вишуканістю та фантазією. У “Футбольних діалогах” на УТ-1 крупні плани ведучого та гостя студії руйнуються віконним склом, яке займає значну частину кадру, й існує за межами правильної експозиції. До того ж, за тим склом футбольного поля майже не видно.

Студію “Штрафного удару» на ICTV можна сміливо назвати малобюджетною: пластик та великій монітор. Зосередитись на обличчі ведучого заважають сріблясті пластикові горизонталі за його головою та відблиски на них. Мені здається, що в оформленні програм не варто використовувати лише монітор, нехай і великий. Тематика програми повинна бути зрозуміла з першого погляду.

Перед фінальним свистком доби не дав спати “ Гол!”(Новий канал) . У цій студії знову присутній великий монітор, який може за хвилину змінювати економіку на футбол і навпаки , але його поява, скоріше, пов’язана з телевізійною модою. А чому б не зробити студію, використовуючи, наприклад, лише бутси, м‘ячі та цікаве світло?

Деякі зміни відбулися у “Проекті- F” (“Інтер”) . Великі крісла з червоними спинками було замінено на пристойний стіл. Можна сперечатися щодо надто насичених червоних та зелених кольорів, але це може бути “фішкою” у оформленні та відмінністю від інших спортивних програм. На мою думку, на загальному плані не завадили б непрозорі екрани, які б прикривали ноги ведучих. Даниною часу назвав би мікрофони, що кріпляться за вуха. Найближчим часом їх кількість на різних каналах буде не меншою, ніж кількість великих моніторів.

Серед якісної операторської роботи минулого тижня хотів би відзначити Максима Палкіна , “Спецрепортер” (Новий канал) , якому вдалося у відео відтворити трагічну подію, яка сталася нещодавно. Він побачив та доніс глядачеві специфічні умови життя маленьких злочинців, які роблять великі злочини.

Зображення, яке привернуло увагу, було й у Сергія Тарасова, ТСН (1+1) . Відзнявши цікаву серію сюжетів про українських заробітчан у Португалії, Сергій ще раз підтвердив, що він не просто оператор, а передусім, художник.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
оператор каналу „1+1”, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1019
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 613
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду