У соцмережах стартувала сатирична кампанія Держдепартаменту США проти терористів ISIS

У соцмережах стартувала сатирична кампанія Держдепартаменту США проти терористів ISIS

7 Вересня 2014
6951
7 Вересня 2014
16:39

У соцмережах стартувала сатирична кампанія Держдепартаменту США проти терористів ISIS

6951
У соцмережах стартувала сатирична кампанія Держдепартаменту США проти терористів ISIS
У соцмережах стартувала сатирична кампанія Держдепартаменту США проти терористів ISIS

Держдепартамент США поширює в соцмережах відеоролики сатиричного змісту, намагаючись протистояти вербувальникам із терористичної «Ісламської держави в Іраку і Леванті» (ISIS) Про це повідомляє CNN.

 

Як приклад, на сайті телекомпанії наводять ролик-пародію американського зовнішньополітичного відомства на відео терористичної ISIS, що починається зі слів «Утікай. Не ступай на землю ISIS». Далі, за сюжетом, мусульман розпинають на хрестах, їх січуть батогами, вбивають пострілами впритул у голову, скидають у канави тощо.


У відео Держдепартаменту фігурують пропагандистські кадри, що їх ISIS розміщує у соціальних медіа як рекламу так званих «корисних навичок». З неї симпатики терористів, приєднавшись до них, можуть дізнатися, як підривати мечеті під час богослужіння, розпинати й страчувати мусульман, розкрадаючи громадське майно...

Відео «Ласкаво просимо на землю «ісламської держави» (Welcome to the 'Islamic State' land), розміщене на YouTube. Його підготував Центр стратегічних антитерористичних комунікацій Держдепартаменту (the State Department's Center for Strategic Counterterrorism Communications), який бореться з екстремістським розповідями ISIS у соціальних медіа.

Кампанія, пояснює СNN, розрахована на мусульман у Сполучених Штатах, яких вважають вразливими щодо вербування ісламістським екстремістськими угрупованнями. Вона відбувається на тлі повідомлень, що понад 100 американських громадян вже відбули за кордон, аби приєднатися до джихадистів.  

 
Держдепартамент вважає соціальні медіа потужним знаряддям вербування терористичними групами, відзначає американська телемережа. Ідея кампанії відомства полягає в тому, щоби переконати потенційних новонавернених до ісламського екстремізму замислитися над їхніми діями.


Координатор Центру стратегічних антитерористичних комунікацій Держдепартаменту Альберто Фернандес (Alberto Fernandez), який здійснює цю програму, розцінює їй як «участь у боротьбі за місце на ринку ідей».

Реагуючи на загрозу, уряд США протягом трьох років розповсюджував  меседжі у соціальних медіа, арабською, урду та сомалійською мовами, намагаючись проникнути у віртуальні камери джихаду з протилежними думками.

СNN аналізує тривожне становище, що склалося нині. Такі угруповання, як ISIS, виставляють шокуючі відео із зображеннями відтятих голів, рекламуючи їх як трофеї у переможних боях чи зображення власних жертв, супроводжуючи їх клятвами помсти.

 

Контент стрімко поширюється по всьому світу в інтернеті через різноманітну мережу джихадистів та їхніх прихильників, журналістів, аналітиків і спостерігачів.

Раніше у центрі уваги американських кампаній по боротьбі з екстремізмом були «Аль-Кайда», її філії та симпатики. Нині головною ціллю зусиль США став ISIS. 


Крім YouTube, названий центр веде серії проти ISIS у Facebook, Twitter і Tumblr. Це - частка масштабної інформаційної контркампанії «Подумай знову і відвернися від джихаду» (Think Again, Turn Away From Jihad») у соціальних мережах проти насильницького екстремізму, запущеної наприкінці минулого року.

 
«Наша місія - у тому, щоб викривати факти діянь терористів та їхню пропаганду. Не дозволяйте вводити себе в оману тим, хто руйнує сім'ї та знищує їхні справжню спадщину», - говориться на сторінці Facebook Держдепартаменту.

 
В одному з останніх відео відомства зі спрямованих проти  ISIS міститься саркастичне «зваблювання до подорожі» джихадистів. «Подорож коштує недорого, - говориться у ньому. - Зворотній квиток вам не знадобиться!». І слідом за цим, за сюжетом відео, тіло «туриста» скидають зі скелі.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6951
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду