Кличко і колода як парафраз картини «Ленін на суботнику»

Кличко і колода як парафраз картини «Ленін на суботнику»

13 Серпня 2014
8683
13 Серпня 2014
10:01

Кличко і колода як парафраз картини «Ленін на суботнику»

8683
Ці кадри могли би стати кульмінаційним завершенням дійства під назвою «Майдан очищають ті, хто стояв на ньому цілу зиму». Якби ж не звичка української влади все псувати дурними ініціативами. Огляд телепрограм за 4‒10 серпня
Кличко і колода як парафраз картини «Ленін на суботнику»
Кличко і колода як парафраз картини «Ленін на суботнику»

Отже, Майдану більше немає. Точніше, немає прихистку підозрілих бомжів, войовничих персонажів у бронежилетах і камуфляжі та бозна ще якої публіки. Котра одним своїм виглядом змушувала більшість із тих, хто днював і ночував тут узимку, відчувати спазми сорому за те, на що перетворилося місце звитяги. Майдан же як символ опору й революції не зник і не може зникнути нікуди й ніколи.

 

У телевізійному просторі «велике прибирання» на Майдані минулого тижня подавалося в цілому як воля справжніх майданівців. Ба більше, задля підсилення ефекту відрази до нинішніх мешканців наметового містечка на початку тижня, в понеділок, 4 серпня, випуски новин на загальнонаціональних каналах вийшли з практично ідентичними сюжетами про рейдерський напад на грузинське кафе в центрі Києва.

 

Повідомлялося, що кілька десятків озброєних битами людей у камуфляжі захопили заклад громадського харчування, вимагаючи від господаря покинути приміщення разом із гостями на користь якогось нового власника. Який буцімто попросив майданівських сотників захистити його право на кафе, показавши документи на власність. Про що ці сотники на Майдані говорили журналістам ТСН («1+1») уже наступного дня, 5 серпня.

 

Позаяк чинний власник кафе викликав міліцію, захоплювачі попросили на підмогу ще певну кількість «захисників Майдану», які й прибули за адресою автобусом.

 

Після чого доблесна київська міліція покликала на допомогу спецбатальйон особливого призначення «Київ-1», котрий саме повернувся до столиці з зони АТО на відпочинок і ротацію.

 

І саме ці браві хлопці в професійному екіпіруванні зуміли впоратися з рейдерами, поклавши їх обличчям на підлогу, а опісля ‒ «запакувавши» до автозаків.

 

Найкраще цю історію, що передувала прибиранню (чи то зачистці) Майдану, описав у програмі «Свобода слова» (ICTV) радник міністра внутрішніх 1справ Арсена Авакова Анатолій Геращенко. Якому, судячи з його постів у фейсбуку та телефонних розмов із одіозними політиками на кшталт Жириновського, геть не чужий публіцистичний стиль (на телеканалі «Інтер», втім, цей стиль радника Авакова називають тролингом).

 

«Андрій Куликов, ведучий: И кстати, люди в балаклавах на самом деле принимают участие не только в массовых акциях, но и просто в уголовных преступлениях: захватывают ресторан - вот только что поступило такое...

 

Геращенко: Я, кстати, хотел... Вот спасибо за вопрос. Вы говорите «люди в банданах" - я хочу коротко рассказать сегодняшнюю нарисовочку. Пока у нас идёт война с терроризмом, Киев, бульвар Шевченко, 36-Б, ресторан называется - грузинское такое название. Значит, сегодня сигнал 102: группа лиц, значит, в банданах, с дубинками, с колюще-режущим оружием захватила данный ресторан и требовала от лиц, находящихся в нём, выполнять их требования. Туда выехала под руководством координатора батальона «Киев-1» Евгения Дейде группа захвата - задержала 16 человек: 16 человек, которые приехали и решили, что они теперь здесь закон. Когда проходил процесс задержания, они отзванивались своим друзьям - и приехало ещё 20 человек с огнестрельным оружием и с гранатами РГД-5. Они тоже были задержаны - и сейчас у нас 36 человек, задержанных за попытку рэкета в центре города Киева. И граждане эти все пришли со стороны улицы Крещатик и Майдана Независимости - и эти же граждане, как и граждане в Одессе, решили, что они теперь закон и что они могут себе взять право решать, кто прав, кто виноват, кто кому должен платить и так далее. Так вот это будет не так. По всем этим гражданам сейчас оформляется мера их вины, будет возбуждено уголовное дело о рэкете, о незаконном - незаконной перевозке, хранения боеприпасов и гранат. Происхождение этих гранат будет уточняться. Скорее всего - они, скорее всего, с восточного фронта, потому что их везут сюда, в Киев в том числе, и везут в другие города, и не только террористы, к сожалению. 

Куликов: А может быть, за этими 36-ю - или сколькими? - людьми стоят определённые силы, которые пытаются ещё и обстановку, напряжение нагнетать, посеять страх? 

Геращенко: У нас есть такая информация: в большей степени информация об агентуре ФСБ, которая влияет на подрыв внутренний Украины, - владеет Служба безопасности Украины, но мы знаем чётко - я уже говорил в прошлой передаче, что идёт подъём общественного мнения в Центральной и Западной Украине о том, чтобы не пускать сыновей на войну, в том числе запускаются вопросы, зачем делать мобилизацию, если есть милиция и так далее, и так далее».

 

Тобто в свідомості глядача, вже давно підготовленій до того, що на Майдані засіли бандити, пияки, наркомани й безхатьки, яких давно пора звідти гнати ганчірками, завдяки цьому сюжету, де йшлося вже не про «невинні» забави нинішніх мешканців наметового містечка, а про цілий збройний напад на мирного підприємця, сформували агресивне неприйняття тих, хто своєю поведінкою не лише ганьбить пам'ять героїв Небесної сотні, а вже відверто загрожує спокою киян.

 

Події на центральній площі Києва 7 серпня, втім, показали: до загального розуміння (анонімного, як сказали б соціологи) того, що Майдан треба все-таки прибирати, ще далеко. І передусім через те, що кияни ніяк не схвалили силових методів «великого прибирання», до яких того дня намагалася вдатися так звана нова влада. Принаймні, з сюжетів ТСН, 5-го каналу, Першого національного, «Вікон» на СТБ та у «Фактах» на ICTV було дуже чітко видно ‒ запустивши вранці комунальників із спецтехнікою, київська влада один в один повторила ситуацію 29 листопада минулого року, коли на Майдан заїхала техніка для встановлення «йолки».

 

Протистояння помаранчевих жилетів, мешканців Майдану, які кинулися захищати свої намети, та бійців спецбатальйону міліції «Київ-1», було такою собі лайт-версією подій на Майдані 29‒30 листопада. З тією лише різницею, що швидко закінчилося. Проте охочі телевізійники встигли зняти й пожежу від шин, і криваві бійки між спецпризначенцями та «майданівцями», й відсутність міліції на місці подій.

 

Проба пера в плані силової зачистки Майдану анонімної й неанонімної підтримки не мала. Тож незважаючи на поразку комунальників, у яких гарячі голови відібрали 7 одиниць техніки (нібито для барикад, що їх вони збиралися будувати замість знищених), наступного дня, в п'ятницю, телевізійні ресурси розродилися повідомленнями ‒ буцімто Рада сотників Майдану ухвалила рішення звільнити головну площу країни після переговорів із мером Києва Віталієм Кличком.

 

7 серпня мер говорив про те, як нам облаштувати Майдан, у програмі Олеся Терещенка «Про головне» на Першому національному. З того, що врізалося в пам'ять, ‒ скарги Віталія Кличка на те, як майданівці під час переговорів щодня висували нові вимоги. Найголовніше ‒ дати їм намети з кондиціонерами, холодильниками й туалетами. Звісно, подібні вимоги аж ніяк не прикрашали нинішніх мешканців Майдану, а відтак лише підкидали хмизу в багаття дедалі більшого обурення киян тим, що відбувається в колишньому осерді Революції гідності. Не приховував свого обурення й нинішній мер Києва. На запитання ведучого, чому раптом у центрі столиці знову запалали шини й чи не нагадує це зиму, Віталій Кличко відповів, що це очевидна провокація сил, які хочуть дестабілізації в центрі столиці. Адже комунальники вже кілька тижнів поступово звільняють Майдан Незалежності від сміття, й ніхто з нинішніх майданівців досі проти цього не протестував. А те, що сталося 7 серпня, коли так звані майданівці почали нападати на комунальників, він назвав вигідним тим, хто жодного стосунку до Майдану не має.

 

Адже, підкреслив мер, міська влада робить усе, щоби порозумітися з мешканцями наметового містечка, пропонуючи їм переїхати в комфортніші умови ‒ приміром, санаторії під Києвом. Тим часом, наголосив Віталій Кличко, Хрещатик як центральну транспортну артерію міста має бути звільнено. І в цій позиції він дійшов згоди з реальними сотниками Майдану.

 

Мер був настільки переконливим у своєму щирому обуренні провокаторами, що передав ці емоції більшості глядачів програми. Відтак, треба думати, градус неприйняття нинішньої реальності Майдану як «алкомайдану» чи «алкосотні» (Андрій Кокотюха) в суспільстві лише підвищився.

 

8 серпня у програмі «Шустер live» на Першому національному Віталій Кличко, якого вперше запросили сюди в якості мера Києва, послався на соціологічне опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), згідно з яким 83% киян виступають за те, щоби звільнити Майдан Незалежності.

 

Але водночас він підкреслив: силою ніхто мешканців Майдану розганяти не збирається, адже там живуть не лише безхатьки чи алкаші, а й ті, хто щиро вважає своєю місією контролювати владу. Та й Рада сотників Майдану, за словами пана Віталія, напередодні все-таки ухвалила рішення про звільнення Майдану.

 

Тим часом Андрій Єрмолаєв, який нині представляв Інститут стратегічних досліджень «Нова Україна», порадив панові Кличку все-таки не вдаватися до силових методів зачистки Майдану, продовживши переговорний процес.

 

На що київський мер відповів, знову ж таки, що на пропозиції перебратися деінде нинішні майданівці реагують нервово, натомість вимагаючи нових туалетів і холодильників.

 

На вечір 8 серпня, не в останню чергу завдяки зусиллям Віталія Кличка, котрий має повне право звільняти Майдан через власне кількамісячне стояння на ньому, сформувати анонімну довіру до звільнення Майдану Незалежності нашим ЗМІ все-таки вдалося. Адже кредит довіри від киян мер ще не зовсім змарнував, та й його миротворчі зусилля на тлі грізної присутності аваковських «соколів» із батальйону «Київ-1» на Майдані 7 серпня вигідно вирізнялися закликами влаштувати суботник із мирного прибирання.

 

Ну а в суботу глядачі, які виросли на соцреалізмі, не без іронії споглядали варіації на тему давно забутої картини «Ленін на суботнику», де в ролі вождя пролетаріату виступав мер Києва. Якого в процесі розтягування дерев'яних конструкцій обаранили «вдячні» учасники суботника, фотографуючи процес на телефони й смартфони.

 

Прямі включення з Майдану цілий день вели 5 канал, канал «112», тож кадри з Віталієм Кличком, який з усією силою українського богатиря кидає шини в кузов вантажівки, навіки закарбувалися у вдячній пам'яті телеглядачів.

 

Ці кадри могли би стати кульмінаційним завершенням дійства під назвою «Майдан очищають ті, хто стояв на ньому цілу зиму». Якби ж не звичка української влади все псувати дурними ініціативами. Бо вже в неділю вранці 10 серпня, як, власне, могли спрогнозувати всі, хто має бодай дві клепки в голові, маргінали й справжні патріоти Майдану впереміш почали знову з'ясовувати стосунки, причому в способи, далекі від цивілізованих.

 

Варто було Віталієві Кличку, відпіарившись на суботнику, покинути периметр Майдану Незалежності, як сюди одразу ж набігла ватага тих самих підозрілих молодиків, що намагалися захистити свої пожитки. Проте назустріч їм виступили вже далеко не молодики, хоча деякі ЗМІ й назвали їх за звичкою тітушками. Вони явно не представляли тих киян, які щиро хотіли розчистити головну площу столиці від маргіналів. Хоча чергову пожежу з шин народ, на відміну від тієї, що спалахнула тут 7 серпня, швидко загасив, активно допомагаючи пожежникам. Який, до речі, ще в той самий четвер не мав на те ані бажання, ані змоги ‒ деякі особливо нахабні «захисники» Майдану просто перерізали брандспойти пожежникам.

 

У режимі прямих включень із Майдану на 5-му каналі щопівгодини було добре видно: люди, які «розчищали» Майдан, не гребували насильством, трощачи намети разом із нехитрим скарбом у них. Ну а те, як тягли по асфальту людину, що вчепилася в свій намет, побачили всі. В тому числі й глядачі російських телеканалів. І такі методи, як на мене, неприпустимі.

 

У недільному випуску ТСН на запитання кореспондента, яка цілий день бігала за його учасниками з мікрофоном, один із таких «прибиральників» категорично відмовився назвати себе або ж район Києва, де він живе.

 

Такі деталі не додавали тому, що відбувалося на Майдані, відчуття правильності. Ба більше, коли глядачеві в тому ж таки ТСН показали жіночку, яка, плачучи, збирала розкидані портрети Небесної сотні, знесені здорованями в процесі «великого прибирання», цей процес набув уже ознак відвертого насилля.

 

Хоча, судячи з реплік тих, хто все-таки зголошувався відповідати на запитання кореспондента ТСН, більшість киян звільнення Майдану Незалежності від «алкосотні» підтримує. Як і ті майданівці, хто нині воює в зоні АТО. Приміром, Володимир Парасюк, котрий у неділю на каналі «112» лише підтвердив: Майдан має бути в головах, а не тупо стояти в середмісті Києва. Бо якщо треба, кияни збіжаться на нього моментально.

 

Отож, владі все-таки варто було відмовитися навіть від натяків на силовий розгін Майдану. Тим паче, з високим рівнем анонімної довіри до влади. Але вийшло як завжди ‒ кепсько й через одне місце.

 

Фото - fakty.ictv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8683
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду