«Територія Ута» на Одеському міжнародному кінофестивалі

«Територія Ута» на Одеському міжнародному кінофестивалі

18 Серпня 2014
8873
18 Серпня 2014
14:00

«Територія Ута» на Одеському міжнародному кінофестивалі

8873
Авторка культового для арт-тусовки проекту, улюблениця Кіри Муратової, незалежний арт-критик та відеоперфомер – про міську складову ОМКФ. Арт-критик Марія Хрущак – про Уту Кільтер
«Територія Ута» на Одеському міжнародному кінофестивалі
«Територія Ута» на Одеському міжнародному кінофестивалі

Цим матеріалом автор завершує цикл публікацій з V ОМКФ та починає розбирати валізу після відрядження. :) До речі, в ній виявилися не лише аудіозаписи й фотоматеріали, а й фломастери від одеської Статуї Свободи для арт-середовища - Ути Кільтер. Автор і ведуча улюбленої у вузьких колах програми «Територія Ути» презентувала для роботи оглядачу «Детектор медіа» білий і помаранчевий «олівці», проявивши таким чином симпатію до її блокнота з чорними сторінками.

 

Пані Кільтер постійно відверто висловлює своє захоплення естетичними, на її смак, втіленнями життя. В такі хвилини до її експресивних жестів додається одеський гумор, притаманні їй інтонації й така нескромність у поєднанні з інтелігентністю, що годі висловити це літерами й словами.

 

Коли ви говорите з Утою Кільтер, уся Одеса завмирає і прислухається - вона справді тут така одна. Недаремно арт-критик Марія Хрущак шкодує, що про цю непересічну постать так мало відомо в «широких колах». Програма «Територія Ута» знайома, переважно, лише глядачам одеського телебачення. Її автор віддала цьому проекту 15 років життя, виступивши і критиком, і популяризатором сучасного мистецтва, і лідером креативної авторської журналістики - у масштабах регіонального ТБ. Нині її матеріали доступні користувачам Vimeo, де, наприклад, можна переглянути й репортаж «Довкола V ОМКФ».

 

Ута Кільтер у фильмах Кіри Муратової - окрема тема, яку поціновувачі авторського кіно за участі одеської Грети Гарбо, як її називає режисер, вже знають напам`ять. Під час ОМКФ арт-діячка отримала запрошення литовського кінорежисера Мантаса Кведаравічюса взяти участь ще й у зйомках грецько-турецько-французсько-литовського проекту. Робота над ним мала розпочатися в серпні. У цій стрічці Уті Кільтер дісталася роль Антигони, котра представлятиме доленосні історії Афін, Стамбула й Одеси. Нагадаємо, найвідоміший фільм пана Кведаравічюса - документальна стрічка «Барзах» про повоєнну Чечню епохи Рамзана Кадирова. Перед тим, як відзняти її, Мантас Кведаравічюс захистив докторську дисертацію й виступив автором монографії про державну владу та катування на Кавказі.

 

Наше інтерв`ю з Утою Кільтер так і не відбулося - ми встигли тільки поговорити про сам фестиваль у короткому проміжку між показами фільмів та майстер-класами. Що таке ОМКФ для інтелігентної людини - читайте між рядків заклопотаної власними проектами пані Кільтер. Але насамперед пропонуємо історію арт-діячки, з якою найкраще знайома Марія Хрущак.

 

 

Марія Хрущак: «Кіра Муратова часто дорікала Кільтер за те, що та займається невдячною арт-критикою замість того, аби повністю віддатись акторській справі»

 

- Уту неможливо збагнути з першого погляду, однак одразу зрозуміло, що вона унікальна і як особистість, і як арт-критик.

 

Кільтер - одна з небагатьох українських арт-критиків часів Незалежності, які осмислюють наше мистецтво в контексті європейського та світового. Головне її досягнення - відеопередачі з телепроекту «Територія Ута», що виходили в ефірі одеського телеканалу «Арт» протягом майже 15 років. Це виключний випадок для вітчизняних телепроектів: нічого подібного в нашому культурному полі не було й немає.

 

За цими її передачами - з місця ключових культурних подій України - можна зробити шикарне авторське видання, адже Ута - це особливий голос часу, глибокий, наповнений знаннями не лише з історії нашого та зарубіжного мистецтва, але й культурології та соціальної філософії (Ута філософ за спеціальністю, закінчила Київський університет імені Шевченка). Що найприголомшливіше: її записи вже декілька років потребують оцифровки, і, наскільки мені відомо, Ута все ще шукає людей, яким би можна було передати ці відеоархіви.

 

 

Кадр зі стрічки «Настройщик» Кіри Муратової. У цьому епізоді Ута Кільтер зіграла продавчиню кухликів

 

Шкода, що її передача особливо не вийшла за межі Одеси - вона цього була варта. І як архів мистецьких подій останніх десятиліть вона повинна бути принаймні на Youtube.

 

Уту мало знають в Україні як критика, більше - як найулюбленішу одеську акторку Кіри Муратової. Кільтер знімалася в її картинах «Письмо в Америку», «Чувствительный милиционер», «Настройщик», «Второстепенные люди», «Чеховские мотивы», «Вечное возвращение». І достатньо процитувати Муратову, аби зрозуміти, за що вона любить і цінує Уту - «вона одеська Грета Гарбо». До речі, режисерка часто дорікала Кільтер за те, що та займається невдячною арт-критикою замість того, аби повністю віддатись акторській справі.

 

Також мало хто знає, що Ута Кільтер - єдиний в Україні дипломований «відео-денс-перфомер» та досвідчений куратор. Так склалося, що найчастіше її запрошують із лекціями до Швеції, Норвегії, Франції, що й не дивно, бо стажувалась Ута на берлінському та шведському телебаченні, на ВВС World, була стипендіатом у ФРН, працювала у Франції, співпрацювала з австрійським державним телебаченням. Там її пам'ятають та люблять. Натомість у нашій так званій «арт-тусовці» Уту бояться. Вона занадто сильна й неупереджена для середовища, в якому досі критику приймають на власний рахунок і віддають перевагу взаємній похвалі всього та всіх, за принципом - «ну, людина старалась, щось зробила, а могла би взагалі нічого не робити».

 

За це я люблю Уту, що вона це «щось» не пробачає. Вона воїн професійності. І часом для багатьох у цьому нестерпна, адже масштаб її особистості виходить за межі нашого культурного середовища.

 

У її київському перфоменсі на честь Віри Холодної (проходив у рамках міжнародного арт-проекту «Аут», присвяченого синдрому аутизму) через тіло та жести було передано ті відчуття й емоції, які люди в наш час розучилися висловлювати вербально. Це була надзвичайно сильна акція, значення та зміст якої жоден із наших критиків так і не зміг сформулювати. І як відео-денс-перфомер, єдиний в Україні, Ута вже потрапила в історію, хоч ми ще цього й не усвідомили.

 

І ще. У 2011 році Ута Кільтер була співкуратором та автором текстового супроводу проекту Post vs Protorenessans Оксани Мась на 53-й Венеційській бієнале, спільно з великим і могутнім куратором наших днів, професором Акіле Боніто Олівою. Безпрецедентний випадок, який засвідчує, що Ута - куратор-інтелектуал світового рівня.

 

 

 

 

Ута Кільтер: В Одесі ще пам'ятають часи, коли сюди приїздили діячі з усього світу, а морем надходила вільна література

 

Порт №1: контейнери в концепції V ОМКФ, мемуари та значення порту

 

Фото Ігоря Меделяна

 

- Ідея автора цієї обкладинки просто чудова. Я згодна з ним: Одеський кінофестиваль є портом, воротами до країни України, якими Одеса колись була й, може, ще колись буде. Можливо, Одесі те на користь, що ми втратили Крим? :)

 

Я завжди хотіла мешкати тут. Одеса була воротами Радянського Союзу для всіх. Тут таке шалене життя було, моряків було... Місто було живе. Круїзні пароплави звідси плавали, навіть навколо світу.

 

А потім усе це якось зупинилося. Море віддалилося. І взагалі якось не відчувається, що тут воно є.

 

Самі контейнери (зображені на обкладинці каталогу. - ТК) для мене мають символічне значення. У 1996 році, коли Копенгаген ще був культурною столицею Європи, там робили величезну експозицію: 96 контейнерів, і в кожному з них себе мала представити окрема країна. І ми з моїм чоловіком представляли Україну. Про це ніде немає інформації - начебто того не було, начебто окрім Сороса в Україні взагалі нічого не відбувалося...

 

У мене зберігся запис цієї події.

 

Фонтан на одній із локацій фестивалю біля Театру муз. комедії

 

Порт №2: «Гамбурзьке право» для кінематографістів і його наслідки для Одеси

 

- Узагалі, Одеса була фрайштадтом - вільним містом. За Гамбурзьким правом, вона була вільна й від мита. Тут була Одеса - стара Порто-франківська, Пантелеймонівська. А там - за кілька метрів - починався кордон із Російською імперією. Через що тут було багато євреїв, поляків, німців, італійців, греків, кого завгодно. Й одесити трималися згадкою про ці часи досить довго. І за радянської влади вони переповідали один одному не про бандитів, які часто фігурують у серіалах про Одесу, а про часи, коли сюди приїздили всі й привозили всю необхідну інформацію. І вільна література через море надходила. Ми всю цю культуру споживали через Одесу...

 

Знімають в Одесі багато кацапських серіалів і бандитських історій. Я хочу нагадати, що в тому самому Петербурзі був такий страшний бандитизм, просто незбагнений. Але про це чомусь немає ані такої кількості літератури, ані фільмів, ані серіалів...

 

Інша картина в Одесі. Тут, по-перше, дуже поважають письменників-гебістів, які писали про бандитів. Коли йдеш по вулиці, бачиш виключно меморіальні дошки «освободителям Великой Отечественной войны». Тобто, тут не було ні літераторів, ні аристократів, ні вчених - виключно «ветераны Великой отечественной войны»!

 

Одесити обурені, вони просто не знають, що з цим робити. Є люди, яких ці «визволителі» виганяли з дому, показуючи ордер і заявляючи, що вони хочуть тут жити!

 

 

Фото Олени Коркодим

Ринок Привоз на вулиці Пантелеймонівській. Пані Кільтер обходить його десятою дорогою

 

 

Порт №3: Маршрути ОМКФ - для одеситів і бариг із Привозу

 

- Одеситам фестиваль дуже подобається. Всім дуже цікаво, що люди їдуть звідусіль, що тут спілкуються кінематографісти, що це культурна подія в місті. До того ж, зазвичай із усіх абсолютно фестивалів виростають якісь іще події. На сходах і музика грає класична, й німе кіно показують, проходять перформанси, присвячені мистецтву, й навіть якісь мистецькі виставки відбуваються. Чудово!

 

Показ стрічки «Шантаж» Альфреда Гічкока на Ланжеронівських сходах - одна з подій кінофестивалю, що поєднала одеситів і кіноманів-гостей ОМКФ

 

 

 

 

 

 

 

Але всіх абсолютно одеситів дратує феномен червоної доріжки. Через те, що ми знаємо в Одесі всіх тих людей: «вот барыга с Привоза, который купил себе место депутата, одолжил себе девицу, у которой ноги выше, чем его рост, идёт по этой красной дорожке». З іншого боку, самому фестивалю це, вочевидь, потрібно - поміж бариг, може, й якась пристойна людина з'явиться.

 

 

 

 

Цьогоріч Кіра Муратова прийшла на ОМКФ зустрітися з глядачами під час перегляду стрічки «Астенічний синдром». Іншого разу, під час церемонії закриття ОМКФ, їй було вручено «Золотого Дюка» за вклад у національне кіномистецтво

 

Кіра Муратова на фестивалі, на червоній доріжці? А що їй тут робити? Вона пристойна людина. У минулому році був її фільм, і ми, її бригада, були всі на червоній доріжці й дуже старалися, представляючи її кіно. Звернули на себе увагу. Цього року її роботи немає - чому вона там має бути? Вона себе поважає.

 

 

Порт №4: Дерево як символ життя Одеської кіностудії

 

- Тиждень тому мене колеги запросили на Одеську кіностудію. Колись там була кав'ярня. Вона була переповнена, вона була жвавіша, ніж фестивальні кафе. Там можна було зустріти кого завгодно! Наразі - абсолютно мертвий сезон.

 

 

 

 

На кіностудії діяв цех комбінованих зйомок, де працював мій екс-чоловік. Тепер у цьому приміщенні дах провалився. Там виросло дерево, вище за кінотеатр «Родина». Нічого більш страшного я не бачила.

 

Між іншим, в Одесі є таке спеціальне місце, яке можна знайти ще тільки в Штатах. Тут рівень горизонту співпадає з морем і можна робити спеціальні постановочні зйомки - так, начебто дія відбувається на морі.

 

 

Порт №5: Значення та вплив 3D у формуванні незалежної арт-критики

 

- Кінотеатри в Одесі такі ж, як і всюди. Тут крутять чимало усяких «стрілялок» та інших подібних стрічок. Щодо цього, пригадую історію з дитинства. В ті часи на Хрещатику був стереокінотеатр «Орбіта». І в одному фільмі про цирк тарілки летіли просто на мене! Відріже воно мені голову, чи ні? Влучить по очах? Я такого жаху перетерпіла... Відтоді мене 3D не цікавить абсолютно. Кіно - це кіно, 3D - це 3D.

 

Урочиста церемонія відкриття V ОМКФ

 

Звісно, в Одесі й хороше кіно трапляється. Є незалежні клуби, U Cinema (кінотеатр із арт-хаусним репертуаром, розташований на території Одеської кіностудії. - ТК). Його засновник - просто герой, постійно влаштовує якісь кіноподії. В кінотеатрі «Родіна» (ми його «Родиною» називаємо) йде англійське кіно, присвячене Шекспіру.

 

А щодо решти улюблених фільмів, я часом думаю, чи не помре в епоху Youtube та інтернету мережа дистрибуції? Особливо в нашій країні, де можна все, абсолютно все, стирити...

 

 

 

 

 

Ута Кільтер була захоплена майстер-класом Пітера Вебера

 

 

Порт №100: Фільм-відкриття Ути Кільтер на V ОМКФ

 

- Питання про те, як я обираю фільми для перегляду на фестивалі, досить приватне. Але я спробую на нього відповісти. Я вже знаю, хто є хто, - так і обираю стрічки.

 

Кадр із фільму «Натюрморт»

 

На цьому фестивалі я дивилася Still Life. Назву його переклали як «Натюрморт», але на цю тему там нічого немає. Там є життя - це все одно, що прочитати Томаса Манна «Доктор Фаустус». У Still Life стільки сенсів... Там є британський гумор, однак глядачі й плакали. Цей фільм - приватна історія, в якій є щось загальнолюдське.

 

Фото з сайту Одеського міжнародного кінофестивалю

Портрет Ути Кільтер - Ірена Ерегрос
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8873
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду