Турчинов підписав указ про інформаційну безпеку України

1 Травня 2014
11264
1 Травня 2014
20:41

Турчинов підписав указ про інформаційну безпеку України

11264
Турчинов підписав указ про інформаційну безпеку України

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов 1 травня 2014 року підписав Указ  № 449/2014 про рішення РНБО від 28 квітня 2014 року «Про заходи щодо вдосконалення формування та реалізації державної політики у сфері інформаційної безпеки України». Про це йдеться на сайті глави держави.

 

Зокрема, РНБО зазначає, що останнім часом Російська Федерація поширює недостовірну, неповну, упереджену інформацію про Україну, через що намагається маніпулювати суспільною свідомістю в Україні та за її межами.

 

Відповідно до указу Кабмін має у місячний строк розробити законопроекти «щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав, передбачивши, зокрема, визначення механізму протидії негативному інформаційно-психологічному впливу, в тому числі шляхом заборони ретрансляції телевізійних каналів, а також щодо запровадження для іноземних засобів масової інформації системи інформування та захисту журналістів, які працюють у місцях збройних конфліктів, вчинення терористичних актів, при ліквідації небезпечних злочинних груп».

 

Також уряд повинен протягом місяця разом з СБУ і Національним інститутом стратегічних досліджень розробити проекти Стратегії розвитку інформаційного простору України та Стратегії кібернетичної безпеки України. А у тримісячний термін розробити проект нової редакції Доктрини інформаційної безпеки України.


Крім того Кабмін має розробити і внести на розгляд парламенту законопроекти про внесення змін до законів «Про основи національної безпеки України», «Про інформацію», «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» та інші.

Уряд має опрацювати питання щодо створення національної захищеної операційної системи, антивірусного програмного забезпечення, спеціальних програмних і технічних засобів захисту державних інформаційних ресурсів та інформаційно-комунікаційних мереж;  ужити заходів щодо забезпечення поширення у світі об'єктивних відомостей про суспільно-політичну ситуацію в Україні, зокрема, шляхом створення відповідного медіахолдингу для підготовки якісного конкурентоздатного інформаційного продукту.

 

МЗС у місячний строк повинно розробити порядок аналізу інформаційних матеріалів іноземних ЗМІ, що мають представництва в Україні, з метою впровадження дієвого механізму акредитації журналістів, працівників ЗМІ; ужити заходів до активізації міжнародного співробітництва з питань протидії негативним інформаційно-психологічним впливам та кібернетичній злочинності.

 

СБУ, Держприкордонслужбі, Держміграційній службі потрібно вживати в межах компетенції в установленому порядку при вирішенні питань, пов'язаних із перебуванням на території України іноземців та осіб без громадянства, зокрема журналістів, телеоператорів, інших працівників ЗМІ, заходів щодо захисту національної безпеки в інформаційній сфері, охорони громадського порядку.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду