Громадська рада при Держкомтелерадіо поскаржилася генпрокурору на бездіяльність посадових осіб ГПУ

16 Квітня 2014
9189
16 Квітня 2014
10:47

Громадська рада при Держкомтелерадіо поскаржилася генпрокурору на бездіяльність посадових осіб ГПУ

9189
Громадська рада при Держкомтелерадіо поскаржилася генпрокурору на бездіяльність посадових осіб ГПУ

Члени громадської ради при Держкомтелерадіо на черговому засіданні, що відбулося 15 квітня, вирішили підтримати скаргу Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» генпрокурору про бездіяльність посадових осіб генеральної прокуратури.

 

Асоціація ще 7 березня звернулася до ГПУ з повідомленням про масові злочини проти журналістів, в якому нагадала, що з 23 листопада 2013 року по 19 лютого 2014 року під час виконання професійних обов'язків постраждало майже 170 журналістів. У їхньому повідомленні зокрема йдеться про те, що згідно з ч.1 ст.214 Кримінально-процесуального кодексу слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, зобов'язнаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Також Асоціація просила притягти винних осіб до відповідальності.

 

ГПУ прислала по суті відписку. За словами голови громадської ради, у цій відповіді немає жодних даних про внесення до ЄРДР відомостей, повідомлених Асоціацією, щодо таких кримінальних правопорушень, як: злочини проти життя та здоров'я особи; злочини проти власності; злочини у сфері службової та професійної діяльності. Крім того, у відповіді ГПУ йдеться про значно менший обсяг розслідування, ніж це було заявлено Асоціацією.

 

Громадська рада підтримала Асоціацію, яка оскаржила бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягала у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення. Члени громадської ради також вимагають внести відомості до ЄРДР за всіма фактами злочинів, скоєних проти 168 журналістів.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у Києві та регіонах під час висвітлення подій на Євромайданах з листопада 2013 року по 24 лютого постраждали 170 журналістів, операторів і фотографів. У тому числі двох - В'ячеслава Веремія й Ігоря Костенка - було вбито.

 

Крім того, громадська рада при Держкомтелерадіо підтримала пропозицію Федерації роботодавців медійної галузі звернутися до Верховної Ради України з питання внесення змін до ст. 320 Податкового кодексу щодо зниження ставок зборів за користування радіочастотним ресурсом.

 

Також більшість членів громадської ради підтримали звернення Української асоціації видавців періодичної преси до Міністерства економіки щодо ключових питань, які необхідно вирішити для створення сприятливого клімату, який стимулюватиме розвиток українських медіа та їх економічну сталість. За словами голови УАВПП Олексія Погорелова, владі потрібно перейти від принципу заборон до принципу стимулювання вітчизняної медіагалузі.

 

Дискусія розгорілася щодо двох положень звернення УАВПП: щодо формулювання першого пункту щодо припинення фінансування державних і комунальних ЗМІ та припинення фінансування Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко зауважив, що не можна закликати припиняти фінансувати державні і комунальні ЗМІ, потрібно спочатку ухвалити закон про реформування таких ЗМІ, який і передбачає їх роздержавлення. Щодо НЕК, то члени громадської ради Максим Васін та Руслан Кухарчук наголосили на необхідності існування такої комісії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9189
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду