Вставай, хто серцем кучерявий!

21 Березня 2002
2533
21 Березня 2002
11:22

Вставай, хто серцем кучерявий!

2533
...саме умоглядність уявлень про таке собі нічне інтелектуальне збіговисько зіграла недобрий жарт з авторами концепції програми “Остання барикада”. “Детектор медіа” вже писала про дуже потрібний для українського ТБ проект інтелектуального ток-шоу, який започаткував канал “1+1”. На жаль, скоріше, можна вважати, що поки що – перший млинець глевкий, чому є свої як об’єктивні, так і чисто технологічні причини.
Вставай, хто серцем кучерявий!
“Детектор медіа” продовжує вболівати за цей проект, сподіваючись на його обов’язкове продовження. Що не заперечує, на наш погляд, необхідність деяких змін у програмі, які б допомогли їй знайти адекватну увагу глядача.

Насправді, немає нічого дивного в тому, що інтелектуальна дискусія не лише як телевізійний жанр, але як спосіб творення думки та психологічна здатність і схильність вдаватися до непобутових роздумів, виявилась справжньою пасткою, в буквальному розумінні – “Останньою барикадою”, яку у прямому ефірі “1+1” раз у раз безславно залишають наші визнані пролетарі розумової праці. Саме ця пролетарська закваска способу мислення, здається, і позбавляє учасників програми тої бажаної у даному випадку умоглядності, відстороненості, абстрагованості мислення як процесу. І в той же час саме умоглядність уявлень про таке собі нічне інтелектуальне збіговисько зіграла недобрий жарт з авторами концепції програми “Остання баррикада”.

Отже, помилкою номер раз можна вважати надмірну кількість учасників. Не будемо, як герої відомого мультику, з’ясовувати кількісний склад поняття “куча”, але вісім – це точно забагато. Принаймні для того, щоб дискусія розвивалася спонтанно, як це практикується у програмі, не підпорядковуючись певній жорсткій умовній структурі.

Втім, подальший перелік прорахунків абсолютно недоцільній. Адже представлятиме собою точно таке порочне замкнене коло, як те, у якому за пресловутим круглим столом сидять вісім барикадників. Тобто, поки їх буде стільки, особовий склад учасників жодного значення не матиме. Як, зрештою, і нюанси формулювань запропонованих до обговорення тем. Цього, до речі, шкода найбільше.

Всі безперечні досконалості ведучих “Барикади” Михайла Бриниха та Марини Баранівської - лише зайві свідчення неадекватності замаху на розумовий слалом і тієї кучі малої, до якої все зводиться з першої ж репліки. Жодні вдалі дефініції не здатні підтримати рівень інтелектуального осягнення теми, коли замість того, щоб бути підтриманими, розвинутими, або спростованими, залишаються просто не почутими.

Отже, в результаті найбільш неадекватно виглядають саме найбільш обізнані в предметі розмови учасники програми, бо грунтовність погляду вимагає відповідного викладення, якому оточення не сприяє. Найбільш активні і самовпевнені , відповідно, виглядають доволі ексцентрично, щоб не сказати просто - комічно. І, нарешті, пристойно виглядають – найбільш соціально адаптовані, здатні бути адекватними не стільки меті та змісту, скільки - ситуації. Ситуація ж, реальна, а не декларована, вимагає, аби не втратити благопристойність, не надто перейматися а ні змістом, а ні метою. Досить влучної репліки з присмаком скепсису. Але й це вдається не всім, не завжди, і не з успіхом.

Саме у екстремальних для інтелектуала умовах скупченості відкриваються деякі особливості, що могли б залишитись непоміченими за більш комфортних умов. Ось, наприклад, одне спостереження за характерними ознаками барикадних баталій в залежності від тематичного спрямування. Якщо предмет розмови вказано більш-менш конкретно, знавці поводяться доволі стримано, бо обмежені рамками якщо і не невпевненості у власній обізнаності, то, принаймні, підозрюють у надмірній компетентності когось із співрозмовників.

Якщо ж тема, як у вчорашній програмі про свободу і гроші, нібито дозволяє кожному бути найпершим спеціалістом, то – лише тримайся. Тут вже інтелектуальне піднесення сягає справжніх вершин. Тобто зграя пролетарів розумової праці, відчужених від задіяних у нинішніх виробничих стосунках засобів виробництва, в компанії з успішними представниками середнього бізнесу, замість поринати в омріяні інтелектуальні хащі, намагалась компенсувати соціальну фрустрацію розв’язанням свіженьких “хто винний?” і “що робити?”. При цьому всує згадували Маркса, перебудову і ціни на комплексні обіди. Звичайно, хтось при цьому виглядав жалюгідно, хтось смішно, а хтось – адекватно і сумно. Ведучі ж зберігали довершеність підготовлених питань і невимушений вираз обличчя. Здається, образ забронзовілої діви-свободи в заставці програми слід доповнити портретом Маркса у студії. Ну визначає буття свідомість, і все!..

Можливо, тому, що ця барикада – не так остання, як одна з перших. І, принаймні, тепер зрозуміло, за що на ній треба битися.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2533
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду