Найбільш адекватна картина протистоянь на Грушевського була на  «24» та 5-му телеканалах

Найбільш адекватна картина протистоянь на Грушевського була на «24» та 5-му телеканалах

20 Січня 2014
14598

Найбільш адекватна картина протистоянь на Грушевського була на «24» та 5-му телеканалах

14598
Лише з трансляції «24» можна було збагнути, чому протестувальники вирушили на Грушевського. Тут показали, як учасник Автомайдану Сергій Коба закликав майданівців блокувати Верховну Раду з вимогою, щоб депутати вийшли в понеділок на роботу й скасували все, що вони наприймали 16 січня
Найбільш адекватна картина протистоянь на Грушевського була на  «24» та 5-му телеканалах
Найбільш адекватна картина протистоянь на Грушевського була на  «24» та 5-му телеканалах

Пряму трансляцію чергового Народного віча з Майдану Незалежності в Києві, як і завжди, вели 5 канал, «112», ZIK та канал новин «24». На жаль, в кабельних мережах Києва канал ZIK присутній далеко не у всіх, тож ваш автор не мала змоги бачити його трасляцію. 5-й припинив трансляцію  Народного віча о 14-й годині,  далі  інформація про розвиток подій  була у випусках новин щогодини, та периодично були включення «Без коментарів», в тому числі іноді -  через  Аронець live.

 

Під час трансляції на 5-му звук не збігався з артикуляцією тих, хто виступав зі сцени, проте головні меседжі опозиційних лідерів було донесено. Принаймні, слова лідера автомайдану Дмитра Булатова з вимогою до опозиції визначити єдиного лідера протестного руху почули всі глядачі. Як і план дій опозиції, озвучений Арсенієм Яценюком.

 

Тим часом Народне віче о 14-й не закінчилося, як можна було подумати глядачам 5 каналу. І в цьому пересвідчилася вже аудиторія каналів «24» та «112». Тетяна Гончарова, головний редактор та ведуча останнього, з великою гордістю не втомлювалася нагадувати, що пряму трансляцію з епіцентру подій, запрошуючи до коментарів експертів, ведуть лише її канал та Громадське телебачення. Проте пряму трансляцію, хоча й без залучення гостей, вели ще й «Еспресо-ТБ» та «Аронець-ТБ» . Її використовували в студії каналу «24».

 

Після 14-ї пряма трансляція на «112» перейшла в лівий нижній кут екрана, де показували події в режимі «без коментарів». Тим часом у студії «112» Тетяна Гончарова та Олексій Ананов розмовляли з гостями студії, періодично надаючи слово своєму стрингерові Андрію Дрофі, який разом із протестувальниками дійшов до вулиці Грушевського й став свідком спроб майданівців прорвати кордон внутрішніх військ, аби дійти до Верховної Ради.

 

Про те, навіщо й на чий заклик до майданівців іти саме до Верховної Ради в неділю, коли там нікого немає,  Андрій Дрофа не повідомив. Натомість він зосередився на деталях екіпірування протестувальників, у руках яких бачив бейсбольні битки. Щоправда, жінка в касці, яку намагався розговорити журналіст, не підтвердила його звинувачень і сказала, що  ніяких бит саме  у майданівців немає.

 

Тим часом у студії тривала розмова з політологом Олександром Палієм, яка закінчилася тим, що учасник протестів роздратовано сказав: більше ніколи не прийде до цієї студії. Що стало причиною такої реакції політолога, він пояснити не зміг, незважаючи на щирі спроби ведучої це з'ясувати. Можливо, спровокували її слова Тетяни Гончарової, буцімто в Народному вічі брали участь не більше 10 тисяч людей. Хоча візуально з прямої трансляції можна було зрозуміти -  кількість учасників на порядок більша. Що й доводив Олександр Палій. Перед цим гостем студії був політолог (не знаю прізвища), який пояснював: протистояння на Грушевського - це не громадянська війна, а реалізація священного права на протест тих, кого вже дістала ця влада. Він же зауважив, що жодних мирних перемовин між владою та протестувальниками вже бути не може.

 

Всі ці балачки тривали в супроводі прямої трансляції з Грушевського в лівому нижньому куті екрана, з картинки якої важко було збагнути, що ж там власне відбувається.

 

 

 

 

Між на каналі «24», де на екран виводили трансляцію то «Еспресо-ТБ», то «Аронець-ТБ», було чітко видно, як Віталій Кличко намагається стримати гарячі голови з мегафоном у руках. Трансляція переривалася на  новини про нерухомість у Києві, підсумки тижня та репортаж про попередню мирну акцію на Банковій, куди прийшли жінки в друшляках, каструлях і масках, щоб вимагати в президента нормального життя для своїх дітей. При цьому вони закидали вояків м'якими іграшками. Але навіть під час цих перерв на новини на екрані була адекватна картина актуальних подій на Грушевського.

 

Лише з трансляції «24» можна було збагнути, чому протестувальники вирушили на Грушевського. Тут показали, як учасник Автомайдану Сергій Коба закликав майданівців блокувати Верховну Раду з вимогою, щоб депутати вийшли в понеділок на роботу й скасували все, що вони наприймали 16 січня.

 

Періодично на каналі «24»  давали закадрові коментарі кореспондента «Еспресо-ТБ», який був, вочевидь, у самій гущі подій, його розповіді були дуже емоційні, й він явно симпатизував протестувальникам. В якийсь момент кореспондент розповів, що на їхню машину щойно зчинили напад невідомі, після чого перервався репортаж, й було чутно лише, як хтось питається, це телебачення? Кореспондент час від часу кашляв, пояснюючи, що це відь газу.   24-й також давав й закадровий синхрон своєї кореспондентки, яка теж була в гущі подій на Грушевського й намагалася коментувати те, що бачила на власні очі.  Одразу це виходило не дуже добре, бо зрозуміти, що відбувається й чому загорівся автобус (перший із кількох, як стало відомо ближче до ночі), будучи у вирі подій, дуже складно. Але на повагу заслуговує саме той факт, що юна дівчина не злякалася жодних загроз і мужньо виконувала професійний обов'язок. Коментувала вона більш відсторонено, ніж кореспондент  «Еспресо-ТБ».

 

На каналі «24» показали й момент, коли нардеп від «Батьківщини» Володимир Яворівський оголосив, що Віталій Кличко збирається на перемовини з президентом, і його заклики почекати на результати цих перемовин. Як і те, що нікого це не зупинило. Далі канал давав синхрон-зверенення Віталія Кличка до  Віктора Януковича, прямо з вулиці, де точилося протистояння, в якому лідер «Удару» закликав президента дослухатися народа й припинити протистояння. 

 

Тут можна було побачити, як протестувальники в масках і касках виколупують з бруківки каменюки - «зброю пролетаріату». А також - чорний дим та періодичні спалахи від світлошумових гранат.

 

Інформація про те, що проти мітингарів збираються застосувати водомети, як і про те, що учасники подій з обох боків надягли протигази, теж озвучили на каналі «24». І потім в прямому ефірі глядачі побачили дію водомета, й те, що струмені від нього подавалися не лише на палаючий автобус, а й не протестувальників.

 

Далі трансляція тривала з усіма жахливими подробицями - застосування водометів за мінусової температури повітря, що заборонено; стрілянина гумовими кулями з боку «захисників Грушевського»; поранені з обох боків; руїни на Грушевського тощо.

 

Канал також давав коментарі простих учасників протистоянь, які казали, що їм дуже страшно, але вони не бачать іншого виходу. Давали синхрони поранених.  Давали весь час в окремому віконці титрами цитати з актуальними повідомленнями з ФБ, інтернет-сайтів. Давали також включення з Майдану, синхрони лідерів опозиції, які спочатку закликали протестувальників з Грушевського схаменутися, а потім А.Яценюк повідомив зі сцени, що йому зателефонував Віктор Янукович з пропозицією до переговорів.

 

Далі канал почав робити включення й з Громадського ТV, зокрема, показав розмову у студії Романа Скрипіна та Анастасії Станко з Віталієм Кличко, який щойно повернувся з перемовин з Януковичем. Потім Кличка ми бачили вже знову на Майдані, поміж протестувальників.

 

Одне слово, апокаліптичну картину протистоянь у центрі Києва канал «24» з усіх телевізійних, а не мережевих ресурсів,  в режимі онлайн передав найбільш адекватно, користуючись допомогою найбільшої кількості мереживих мовників й дуже оперативно реагуючи на події.

 

5-ий канал  був  важливим з точки зору отримання концентованої інформації щогодини, до ранку у студії працював Віталій Гайдукевич. Під час прямих включень кореспонденти каналу також надавали слово учасникам протестів, тут дуже активно після опівночі почали розповідати про напади на журналістів, дали десь о третій годині ночі синхрони кореспондента «1+1» Завгороднього, який сказав, що він такого ще ніколи не бачив, щоб цілили безпоспередньо у журналістів, і що, мабуть, точку неповернення вже перейдено. Показали також коментар кореспондента Громадського ТБ Богдана Кутєпова, який продемонстрував свій пробитий планшет.

 

Водночас жоден з великих ефірних каналів не вів трансляції подій, не перейшов у режим  телемарафону з репортажами та експертними студіями.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14598
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петро
3720 дн. тому
Ну-ну, девушка обвиняет там кого-то в манипуляционности, но сама делает то же самое, выставляя в свете "правильную" точку зрения. Некрасиво это. И прикрываясь праведным гневом на власть - ложь от этого не станет правдой. Но просто в голове не укладывается, фашисты развязали бойню, а милиция такая-сякая водой их полила, и ни слова о реальных бандитах, что прикрываются майданом.
Віктор 29
3720 дн. тому
Дякую. Цікава стаття.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду