Трансформація незалежності

Трансформація незалежності

28 Серпня 2013
12102
28 Серпня 2013
13:50

Трансформація незалежності

12102
Більшість телеканалів країни День Незалежності проігнорували. А у святковому марафоні на «Інтері» було чимало чого. Не було єдиного — згадок про боротьбу за незалежність, про борців за незалежність, про козацьку державу, про УНР... Як і в промові президента Віктора Януковича
Трансформація незалежності
Трансформація незалежності

З року в рік телевізійний супровід Дня незалежності залишає одне й те саме запитання: чи є на українських телеканалах бодай яка-небудь концепція відзначання головного офіційного свята України? Тим паче такого відзначання, щоб це не було таке собі новітнє 7 листопада - ані суцільний офіціоз, ані суцільний гопак із шароварами?

 

Сьогодні дати однозначну відповідь на це запитання не вийде. Ефір минулої суботи показав: 5 канал та «Культура» таку концепцію мають. Утім, їм легше: ці канали, по суті, є нішевими. Тож на обох можна обійтися без надмірної фантазії: політико-інформаційний марафон на 5-му, трохи просвітництва, трохи фольклору, трохи історії на «Культурі» - саме на це глядачі обох каналів і очікували, саме це й прагнули побачити.

 

Більшість провідних «загальних» каналів теж обійшлися без фантазії й креативу. Першому національному, як то кажуть, за штатом належить. Тож і обіцяли анонси програм цього каналу репортажі про підняття державного прапора в містах України, «Мітинг-концерт до Дня незалежності України», «Фольк-м'юзик, спецвипуск до Дня незалежності», спецвипуск «Підсумків дня» та увечері ще концерт до Дня незалежності. Поза анонсами пройшов концерт Таїсії Повалій. Все було, як і завжди: трішечки офіціозу, трішечки фольклору й на десерт Таїсія Повалій як неперевершений символ нашої незалежності - втім, зважаючи на нинішнє місце працевлаштування пані Повалій, її концерт теж можна віднести до графи «офіціоз».

 

Натомість анонси програм «1+1», СТБ, ICTV та каналу з гордовитою назвою «Україна» ніяких спеціальних програм до Дня незалежності взагалі не обіцяли. Звичайна програма звичайного вихідного дня, й не більше. Фільми, серіали...

 

Турбота про рейтинги? Острах розлякати аудиторію - адже чимало українців не ставляться до Дня незалежності як до свята? Залишається великим питанням, чи не є серед причин такого ставлення й звичний, з року в рік, телевізійний супровід 24 серпня.

 

Інше запитання є от яким: чому тоді «Інтер» не побоявся втратити рейтинг і взяв на себе чи не основний тягар телевізійного відзначання Дня незалежності? Із цим пов'язане й ще одне запитання. Під час нещодавнього святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі головним висвітлювачем був той самий «Інтер», який вочевидь обставив Перший національний канал - канал державний, який, за ідеєю, й мусив би брати на себе провідну роль у телевізійному супроводі державних свят.

 

Але гаразд: ювілей хрещення - то було свято вельми специфічне. Але точнісінько те саме сталося й на День незалежності: Перший національний виглядав тихим відлунням «Інтера». То що це - випадковий збіг обставин? Чи різне усвідомлення різними «групами впливу» в оточенні президента країни, які контролюють ці два канали, власної ролі? Або ж їхнє різне ставлення до державних свят? 

 

«Інтер» підійшов до Дня незалежності вельми нестандартно. Принаймні, навіщо було випускати в ефір, м'яко кажучи, вельми неоднозначний фільм Андрія Кончаловського «Битва за Україну», і робити це напередодні Дня незалежності - зрозуміти це досить важко. Якщо, звісно, не вважати, що канал навмисне вирішив зіпсувати глядачам свято.

 

Святковий день «Інтер» розпочав із марафону. І зробив це теж вельми нестандартно: розпочався марафон о сьомій годині ранку й тривав до першої години дня. Вели марафон Ганна Гомонай та Сергій Дорофєєв.

 

Про що був марафон? Та про різне. Були в ньому розповіді про регіони. Про Рівненщину, Івано-Франківщину, Донеччину, Крим. Матеріал про Рівненщину приголомшив тим, що в ньому розповідали й розповідали про численні принади краю, а місць їхнього розташування так жодного разу й не назвали. «Мой адрес - не дом и не улица, мой адрес - Ривненская область». От розповідали про найдовшу в Україні вузькоколійну залізницю. Цікаво розповідали, аж негайно відвідати її закортіло - от тільки де ж вона проходить, які в неї кінцеві чи бодай проміжні пункти, хоча б один? Не сказали: на Рівненщині проходить - ото й усе. І, до речі, насправді вузькоколійка Антонівка - Зарічне (а саме про неї йшлося - для тих, хто й без того знає) найдовшою в Україні не є, вона поступається вузькоколійці Рудниця - Гайворон - Голованівськ.

 

«Для одних ця дорога є дорогою життя», - зваблював репортаж. Отака вона, як виявилося, Рівненщина - мало не відрізана від зовнішнього світу. Глуха й непролазна - просто тобі українська Амазонія. Насправді ж до будь-якого пункту залізниці можна дістатися й автобусом - хіба що не так зручно.

 

Ще з нарису про Рівненщину: «Усе, що не зруйнував Карл ХІІ на шляху до Полтави». От хто, як виявляється, був головним руйнатором усього в Україні сущого!

 

У Донецьку, як виявилося, святкування Дня незалежності - чи не найактивніше по всій Україні. То донечани найбільше цінують незалежність? Тут само розповіли: Донецьк святкує водночас три свята - День незалежності, День шахтаря та День міста. Розумному достатньо.

 

У матеріалі про Крим розповідали про святкування в Євпаторії. А в кадрі були якісь люди у військовій формі... Виявилося: це - щойно відкритий музей військової техніки. Для дітей нічого кращого й не треба: «Пушки - это уж лучше, чем компьютер» (з синхрону). А наприкінці репортажу зі святом привітали «всех жителей Украины». Не українців, не громадян - жителів: Украина - це така дєрєвня.

 

Ще глядачів вітали зірки, серед них Олександр Пономарьов, Злата Огнєвич, Таїсія Повалій, Потап, Анфіса Чехова, Євгеній Кисельов.

 

Були нариси про Володимира Івасюка - у студії була Марія Яремчук, про Миколу Амосова - у студії була його дочка.

 

Розповідали про проект «Сім чудес Києва», про архітектора Городецького. Тут пролунала чудова фраза: «Війни, радянська влада та сучасна забудова змінили Київ».

 

Показували хроніку подій по роках. Чомусь виходило, що в Україні за роки незалежності тільки й відбувалися, що катастрофи та спортивні перемоги. Хроніку цю поділили на декілька блоків. І от мусив бути передостанній, Дорофєєв оголосив: «2008 - 2011 роки». На екрані ж розповідали про 2012 рік; судячи з розповіді, в Україні того року не трапилося геть нічого, окрім футбольного чемпіонату. 2008 - 2011 роки просто випали, ніби й не було їх.

 

На кухні під керуванням Анатолія Бондаренка готували святковий коровай, час від часу показували включення. Насамкінець коровай спекли, винесли, й хвилин п'ять глядачі насолоджувалися тим, як учасники марафону насолоджувалися виглядом і запахом короваєю.

 

Але цим кулінарна програма не вичерпувалася: просто посеред марафону пройшов специвпуск «Літньої кухні» з Ніною та Антоніною Матвієнко. Чесно кажучи, після того, як ведучий Дмитро Шепелєв в одному з випусків, коли гості його кухні збиралися готувати крученики, заявив, що для нього слово «крученики» асоціюється зі словами «кручина» та «кручиниться», - після цього особисто для мене його поява у святковій програмі до Дня незалежності видалася моветоном.

 

Але тут і постало питання: а що воно таке - марафон? В інтерівському марафоні було чимало цікавого - але чи все було цікавим для всіх? Напевне, що ні, й якби глядачі бачили в анонсах не розпливчасте «марафон», а інформацію про конкретні матеріали, їм було б набагато легше орієнтуватися. Ті самі прихильники «Літньої кухні» й гадки не мали, що вона тієї суботи вийшла в ефір, тільки під прикриттям марафону. Не побачивши її у програмі, вони, найімовірніше, просто вирішили: через свято поточний випуск пропущено.

 

Телемарафони давно вже перетворилися в нас на таку собі рятівну паличку: не знаєш, що пустити в ефір до свята? Зроби марафон. Імітація креативності - от на що часто-густо вони перетворюються. Зрештою, все те саме можна було б тематично зблокувати й випустити в ефір як добірку святкових програм. Окремих, тематичних, цікавих.

 

Отже, чимало чого було в телемарафоні. Не було єдиного - згадок про боротьбу за незалежність, про борців за незалежність. Про історичні події й історичні постаті, які були саме українськими, й які асоціюються з боротьбою українців за свободу.

 

А ще під час марафону неодноразово анонсували парад вишиванок - але саме його й не показали; від першої години дня й до вечора святкова програма на «Інтері» взяла перерву й перетворилася на звичайну програму звичайної суботи.

 

Що ж було стрижнем програми в марафоні - то це репортаж із офіційних урочистостей. Цього разу їх перенесли на Володимирську гірку. Це був додатковий знак: нинішню Україну можна виводити з Київської Русі, але не з Гетьманщини, не з УНР, не з чого іншого, яке не можна, за бажання, потрактувати як спільне з Росією.

 

Отже, над Володимирською гіркою пролунало: «Пані та панове, президент України Віктор Янукович!» Заграв державний Гімн України, й одразу по його завершенні президент розпочав свій виступ. Це вже перетворилося на «добру» традицію, але цього разу це було особливо помітно: Гімн України й особу президента ніби навмисне намагаються поєднати у свідомості громадян, зробити з них щось нерозривне. Інакше навіщо оголошувати виступ (прибуття?) президента не безпосередньо перед його промовою, а перед виконанням Гімну?

 

У записаному там само, на Володимирській гірці, привітанні Януковича спочатку довго показували, як він іде доріжкою, й аж потім він почав власне вітати. А це було навіщо? Той самий вихід кінозірки, що перетворився на новітню традицію?

 

Що ж до виступу президента, то він, як і зазвичай, вражав розпливчастістю й еклектичністю. Було в ньому про все, й у не надто структурованому вигляді. І про «непростий шлях від тоталітарної системи радянського зразка через дикий капіталізм, соціальну розгубленість, економічну кризу - до свободи та демократії, поваги та визнання у сучасному глобалізованому світі... з ознаками зрілого, внутрішньо консолідованого, духовно багатого суспільства». Чи впізнаєте ви в намальованій картині сьогоднішню Україну? Й чи варто було це сприймати так, ніби всі перелічені чесноти з'явилися в нас протягом найостанніших років? І про те, що «кому б не хотілося зупинити, в нього нічого не вийде» - от цікаво, кого президент мав на увазі? Узагалі, промови Януковича відрізняє одна просто-таки дивовижна риса: на загал правильні слова, під якими підписалися б геть усі українці, можна потрактовувати як завгодно й, залежно від ситуації, сьогодні так, а завтра цілковито протилежним чином. Слова, за якими стоїть дуже вже невизначений зміст.

 

«Пострадянський характер суспільних інститутів (зверніть увагу: не державних, а суспільних; в усіх наших бідах саме суспільство й винне. - Б.Б.) стримує розвиток країни», - вів президент . То все ж таки: зріле й духовно багате суспільство - а чи пострадянський його характер? Мало б бути або - або?

 

Була в президента й теза про «нові кризи («у глобалізованому світі». - Б.Б.), які здавалися неможливими після завершення гарячих та холодних війн». «Сьогодні, у непрості для всього світу часи», - це вже з президентського привітання. От цікаво, чи справді двадцять років тому хтось гадав, що от він настав - рай земний, без криз та викликів? Якщо так, то це й справді нове слово у світовій політології. Головне ж: світ потерпає від криз, і тільки в Україні - суцільна модернізація: це слово вигулькувало декілька разів у найнеочікуваніших контекстах.

 

«Завершується велика приватизація, - повідомив Янукович, - тепер не держава, а приватна ініціатива... конкурентна боротьба...». А що ж тоді тривало в нас усі двадцять два роки незалежності, якщо нині - велика приватизація? І хто з ким конкурує, якщо цілі не те що галузі, а сектори економіки належать украй обмеженому переліку одних і тих самих осіб, стосунки між якими найбільше нагадують картельну угоду?

 

Ще однією вже звичною рисою було те, що промову було витримано виключно в майбутньому часі: «Ми прагнемо, ми поставили амбітні цілі...». Як доконані факти фігурували лише ювілей хрещення та Євро - 2012. Так і здавалося, що от зараз президент пообіцяє: у 2080 році ми житимемо при комунізмі... даруйте, при модернізації, високих технологіях та у суспільстві знань. Бо все це ніщо інше, як новітнє будівництво комунізму: Віктор Янукович щоразу ставить і ставить одні й ті самі цілі та завдання, а вони все відсуваються й відсуваються, мов той світлий обрій.

 

От ви можете собі уявити, щоб президент США, провівши у президентському кріслі три з половиною роки, тільки й робив би, що роздавав обіцянки світлого майбутнього? Та в нього вибори були б уже на самому носі, звітувати він би мусив. У нас же президент виступає так, ніби вибори йому не загрожують, і попереду в нього - стільки, скільки він забажає. Дуже цікава й дуже промовиста виходить ілюстрація до геополітичного вибору між демократичним Заходом та неототалітарним Сходом...

 

Багато про що було у президентській промові й в його привітанні. Не було єдиного - жодної згадки про боротьбу за незалежність та про борців за незалежність, про козацьку державу, про УНР... Промову й привітання Януковича було витримано в точнісінько тому самому дискурсі, що й марафон на «Інтері» в цілому. До того, що приватний «головний канал» країни стає ще й «головним офіційним каналом», ми вже потроху звикаємо. Але чи влаштовують нас ті офіційні, державні (з вуст вищих державних чинів!) позиція та риторика, які ми бачимо в телеефірі останнім часом?

 

Фото надане прес-службою каналу «Інтер»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду