Не вчіть нас жити!

Не вчіть нас жити!

18 Червня 2013
16273
18 Червня 2013
13:08

Не вчіть нас жити!

16273
Той самий Станіславський із тим самим сакраментальним «Не верю!» аж проситься на фінал нового шоу від ICTV «Навчіть нас жити»
Не вчіть нас жити!
Не вчіть нас жити!

Не минуло й року від завершення проекту «Врятуйте нашу сім'ю» на СТБ, як на дружньому каналі ICTV стартувало аналогічне за форматом соціальне реаліті-шоу «Навчіть нас жити».

 

У суботу, 15 червня, у вечірньому праймі тут показали аж два випуски поспіль.

 

Той, хто підсів було на СТБ-шне шоу, а по його закінченні відчуває певну ломку, цілком може дістати чергову дозу улюбленого наркотику на ICTV. Адже посил і мета обох шоу ідентичні - з допомогою кваліфікованого психолога зробити родину, яка була на межі краху, цілком щасливою. Ну, отак просто й телегенічно, головне! Бо ж чого ще треба глядачці (переважно), як не поплакати над чужою родинною драмою, аби за 45 хвилин переконатися - герої все-таки житимуть довго й щасливо. І, якщо пощастить, помруть одного дня. Адже після того, як психолог розкрив очі чоловіку, дружині, а часто ще й дітям, на їхні помилки, вони прозріли, а відтак і нині, й прісно, й на віки вічні житимуть у любові й злагоді. Без пиятик і сварок.


Якщо головним героєм СТБ-шного проекту був нині мегапопулярний і затребуваний на тому ж таки каналі Дмитро Карпачов, то на ICTV взялися просувати його колегу Олексія Арестовича. Проте, на відміну від улюбленця СТБ, останній, окрім видатних талантів психолога, ще й акторствує потроху. І навіть присутній в анналах російського сайту «Кино.Театр. ru». Цитую мовою оригіналу: «Алексей Арестович. В прошлом - кадровый офицер Вооруженных сил Украины. Капитан запаса. Служебная деятельность была связана с разработками в области оперативной психологии, конфликтологии и психологии экстремальных ситуаций.

 

С 2002 года проводит тренинги и консультации в области групповой психологии, противостоянию недобросовестным манипуляциям, искусству общения, ораторскому искусству, переговорным техникам, публичным выступлениям, актерскому мастерству, психологии социальных контактов.

 

Учился в Одесском институте сухопутных войск, Международной языковой школе (Великобритания), обучается в российской авторской школе глубинной психологии "Человек среди людей". Актер театра и кино, создатель курса по обучению искусству драматической импровизации. Автор книги "Азбука Хирона. Начальный курс импровизационной драмы"».


Ага, осяяло автора, коли вона прочитала цю довідку. Ось чому в проекті «Навчіть нас жити» Олексій Арестович виступає в усіх іпостасях - і психолога-конфліктолога, і ведучого, і таки так, актора. А головне - брутального мачо, від якого жінки-учасниці тануть, як шоколадки в спеку, а їхні половини - маліють і знічуються під грізним поглядом.


Загалом у проекті «Навчіть нас жити» взяли участь 14 родин. Дві історії показали в суботу. Перша - про те, як можна подолати культурно-цивілізаційну прірву, куди неминуче котиться родина Кханів, де дружина українка, а чоловік уродженець далекої країни Бангладеш. Друга - як змусити членів кризової родини полюбити одне одного.


В принципі, історії далеко не унікальні. Навіть з огляду на екзотичність чоловіка з першої. Немало в нас усе-таки змішаних родин. Алгоритм виправлення ситуацій дуже простий. На місяць родина віддає себе в руки Олексія Арестовича й знімальної групи. Перший дає членам родини завдання на перший, другий та третій тиждень роботи, аби за місяць зустрітися з учасниками експерименту й переконатися, що ніхто з них не зірвався. Знімальна ж група, як заведено в усіх подібних реаліті, невідступно стежить за тим, як саме виконують завдання психолога піддослідні кролики. Подеколи камерами озброюють і самих кроликів, як це було з родиною Маркових.


Цілком традиційно для будь-яких реаліті, де проблеми сім'ї намагається розв'язати сімейний психотерапевт, під час знайомства з героями вони визначають, що саме заважає їм жити нормальною родиною. Далі, залежно від того, як зрозумів ці проблеми психолог, родині дають завдання. Перший тиждень присвячено ламанню сімейних стереотипів. Тобто кожен із учасників конфлікту виконує завдання, яких досі не робив. Далі, з метою вкорінення нових сімейних стереотипів, учасників ставлять в умови, де їм доводиться шукати компроміс задля спільного виживання як родині. Третій етап - усі учасники психологічного експерименту мусять закріпити нові стосунки завдяки позитивному досвіду. Приміром, колишній безробітний батько сімейства - влаштувати коханій дружині, з якою щойно був на межі розлучення, романтичне побачення. Скандальна ж дружина натомість - потішити коханого поїздкою на далеку батьківщину. Або ж, як у другій історії, з київською родиною Маркових, - вперше в житті одягтися в дорогому бутіку, а не в секонд-хенді, й провести час в аквапарку, на додачу запросивши дружину обвінчатися. Як наслідок - цілком прогнозований хепі-енд. Колишні непримиренні вороги ніжно цілуються, а їхні діти нарешті розквітають в атмосфері цілковитого взаєморозуміння.


Тобто канва для знавців і гурманів у царині психологічно-родинних реаліті-шоу - добре знайома. Власне, вони й дивляться такі реаліті задля того самого хепі-енду. Вочевидь, не заморочуючись питаннями, які так і кричать з екранів. Приміром, люди, які живуть або жили з тими, хто щовечора зловживав алкоголем, чудово знають - за тиждень, як це показали в другому випуску «Навчіть нас жити», позбутися алкозалежності (бо «чекушка» щовечора, а на додачу ще й пивасик - це не що інше, як та сама залежність!) неможливо. Навіть коли цього дуже захотіти.


До речі, в першій історії, з родиною Кхан, теж фігурувала алкозалежність. Тут чоловік на ім'я Сахєл в такий спосіб намагався знімати стрес після спілкування з занадто агресивною дружиною. Але й він, так само як глава сімейства Маркових Андрій на магічному порозі між першим і другим тижнем проекту на очах очманілої публіки позбувся своєї звички запивати проблеми спиртним без жодних зусиль. Дивно, що обійшлося без делірію, себто білої гарячки по-нашому. Яка виникає в хворого на алкоголізм унаслідок різкого припинення вживання спиртного.


Ну, не буває так - ти бухав як не в себе, кожен божий день, а тут - раз! - і просвітився! Це хіба що після кодування трапляється, та й то не з усіма. А в телевізорі глядача переконують: варто лише захотіти, як легко позбудешся шкідливої звички.


Так само питання виникають і щодо матеріального забезпечення учасників проекту. Ні, не те, скільки їм заплатили за участь. Ідеться про дуже суттєві подробиці із життя родин, які автори цього реаліті «сором'язливо» опустили. Наприклад, невже після пожежі дворічної давнини можна було відбудувати будинок лише за гроші тещі й далі жити всією родиною за її рахунок, як це декларується в програмі? При цьому чоловік десь бере кошти на свою втечу від реальності у вигляді алкоголю. Йому що, авторитарна дружина з маминих грошей виділяє? Ні, щось тут таки не те...


Щодо родини Маркових, то тут запитання такого роду ще множаться. Якщо батько - колишній наркоман, а нині алкоголік-сантехнік, котрий ненавидить свою роботу, а мама працює нянечкою, то де саме за таку роботу можуть платити місячний дохід родини - 5 тисяч гривень? При цьому тисячу витрачає на свої пиятики безробітний татусь... А взагалі, про яке духовне й душевне переродження членів цієї родини можна говорити, якщо вони за тиждень ледь долають одним-однісіньку п'єсу Шекспіра «Король Лір»? Тут, здається, ліпше підійшла б варіація на тему Леся Подерв'янського під назвою «Король Літр»! Принаймні, в класика укрсучліту хоч лексика близька для типажів, які являють собою члени родини Маркових...


Одне слово, враження таке, ніби для участі в цьому реаліті-шоу відібрали не реальні родини з реальними ж проблемами, а звичайних «підставних» акторів, яким загадали зіграти запропоновані характери в запропонованих обставинах. Занадто вже шви вилазять у цих історіях із щасливим фіналом. Ну, а найголовніша установка Олексія Арестовича для цієї сім'ї - «Не нужно играть чужие роли!», як для попередньої «У вас есть два слова - любов и внимание»  - демонструє крайній ступінь зарозумілості й самовпевненості психолога. Не повірю, що шлюби розвалюються тільки тому, що чоловік і дружина мають одним-єдину психологічну проблему. Зазвичай їх у кожній родині цілий букет.


Принагідно висловлю ще одне здивування. Щодо заставки програми, досить ефектної, до речі. Чому в ній крупним планом показують металевий російський рубль, а не українську гривню? Чи ми чогось не знаємо й цей продукт заплановано до паралельного показу на якомусь із російських каналів? Ну, тоді принаймні можна зрозуміти, чому його учасники старанно спілкуються російською, хоча в житті, як це видно навіть із дитячих малюнків на кухні Маркових чи з мови дітей подружжя Кхан, вони вочевидь послуговуються українською.


Підсумовуючи, мушу констатувати: проект «Навчіть нас жити» з Олексієм Арестовичем у плані психологічної вмотивованості та ефектів сильно програє аналогічним шоу на тому ж таки СТБ. Тут в особі Дмитра Карпачова знайшли універсальну відмикачку до сердець усіх без винятку глядачів кількох форматів. Відтак йому не можна не повірити. А ось психолог реаліті-шоу на ICTV чомусь довіри не викликає. Так-так, той самий Станіславський із тим самим сакраментальним «Не верю!» аж проситься на фінал «Навчіть нас жити». Може, краще було героям шоу просто допомогти матеріально?

 

Фото - life.ictv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16273
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду