Азаров і секс-шоп

13 Лютого 2013
18080
13 Лютого 2013
12:11

Азаров і секс-шоп

18080
Журналісти каналу ТВі, дізнавшись про термінове закриття секс-шопу на вимогу Миколи Азарова, виїхали на місце події. Огляд телепрограм за 4–10 лютого
Азаров і секс-шоп

Зрозуміло, що подією початку тижня мало стати відкриття чергової сесії Верховної Ради VII скликання 5 лютого. Тож більшість новинних ресурсів на загальнонаціональних каналах напередодні, 4 лютого, звернулися до теми прийдешньої сесії. І ось тут глядача очікувала несподіванка - вже в понеділок у програмі «Сьогодні» на ТВі та у «Фактах» ICTV йому запропонували готуватися до призабутого видовища - блокування трибуни Верховної Ради. У «Сьогодні» розповіли ще й про зустріч опозиційних сил із першим заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним. Останній пообіцяв розібратися, що відбувається в лікарні Юлії Тимошенко, а також доповісти про все це своїм візаві вже 5 лютого о 14.30.

 

А ще того дня опозиція оприлюднила свої плани визнати результати виборів на п'яти округах, де ЦВК раніше постановила провести перевибори. «Батьківщина», УДАР та «Свобода» вважають, що на кожному з цих округів перемогли опозиційні кандидати. Нардеп від ПР Володимир Олійник у телефонному режимі повідомив журналістам, що його політсила на таке ніколи не погодиться. Натомість ця сила вже пильно придивляється до системи «Рада-4», бо нині чинна вже, мовляв, застаріла.

 

У понеділок опозиція озвучила свій намір добиватися запровадження сенсорної кнопки «імені Яценюка» («Рада-3»), наполягаючи на вимозі персонального голосування. Тим часом громадськість на той момент більше переймалася вакциною, яку пов'язують із загибеллю дітей. «Сьогодні» на ТВі показали спеціально скликану Раїсою Богатирьовою прес-конференцію, на якій вона заявила: неправда, що фірма, яка випускає нібито неякісну вакцину, належить її родичам. Судячи з показаного великим планом обличчя заступника пані Богатирьової Олександра Толстанова, він слова шефині цілком схвалював і не сумнівався, що громадськість - на їхньому боці. Проте, як показав розвиток подій навколо сумнозвісної вакцини, спокій у цьому плані МОЗу ще довго не світить.

 

Адже наприкінці тижня репортери «ТСН. Тижня» («1+1») провели масштабне розслідування про «синдром раптової дитячої смерті», яка наставала саме після використання вакцини проти гепатиту В. Журналісти побували в Харкові, де міститься завод із виробництва тієї самої вакцини, й розповіли публіці про численні перевірки підприємства й про те, що кожного разу, коли завод закривали за критичні порушення, він у дивовижний спосіб знову запускався. Подали в цьому плані й дуже прикметний синхрон Тетяни Бахтєєвої. Остання в своєму коментарі зауважила, що матеріал для вакцини беруть на Кубі й везуть в Україну 20-літровими балонами. Але все це сталося вже в неділю, 10 лютого.

 

Тим часом у понеділок, 4 лютого, у програмі Андрія Куликова «Свобода слова» (ICTV) обговорювали камінь спотикання українського парламенту - персональне голосування. Нардеп від ПР Вадим Колесниченко, стоячи перед центральним мікрофоном, дуже самовпевнено посміхався на всі закиди експертів-політологів. Навіть коли Володимир Фесенко зауважив, що в разі неприйняття вимоги опозиції про персональне голосування народу не буде потрібен такий парламент, і він просто-таки знесе Верховну Раду, депутат-регіонал демонстрував зверхність.

 

Ну, а 5 лютого принесло кадри з Верховної Ради, яка так і не відкрила чергової сесії. Особливо колоритно виглядав хор імені Верьовки, який не пустили далі кулуарів, де він репетирував Гімн України, що його знаному колективові так і не вдалося виконати. Тим самим - відкрити сесію.

 

«Факти», щоправда, сюжет про блокування опозицією трибуни подали вже після того, як розповіли, чому українські дороги зникли разом зі снігом. Акцент зробили чомусь на Прикарпатті, де прокуратура розслідувала розкрадання коштів на ремонт доріг. Виявилося, що івано-франківські чиновники вкрали в держави цілих 800 тисяч гривень за допомогою перемоги в тендері на ремонт, який самі й провели. Враження склалося таке, що на сході країни з дорогами все просто чудово :)

 

Ті ж таки «Факти» розповіли посполитим про чергові кадрові призначення в Кабміні - міністром культури став Леонід Новохатько, а главою відновленого Мінпромполітики - Михайло Короленко. Короткі біографічні довідки, якими розжилися журналісти, допитливого глядача аж ніяк не задовольнили. Зате особливо мстиві кияни отримали певну сатисфакцію, коли почули, що президент країни таки звільнив голів трьох київських РДА за те, що не зуміли впоратися зі снігом на підвідомчих вулицях.

 

Ну, й хітом інформаційної картини дня став похід прем'єр-міністра до звичайного київського універсаму на Печерську. І хоч як старанно «замальовували» монтажери логотип «Великої кишені» на форменому одязі продавців та касирів, досвідчений глядач одразу впізнав, про яку мережу йдеться. Сам по собі візит пана Азарова до «народного магазину», аби перевірити, чи не піднялися ціни на хліб у столиці, мав, вочевидь, свідчити про добрі наміри прем'єра. Але те, як його обставили надміру старанні чиновники з району, викликає цілком природній спротив у людей, які ще не встигли остаточно забути радянської показухи. Ось і тут, коли такий глядач чув запевнення продавців, що ціни до візиту високого гостя не знижували, йому хотілося гомерично розреготатися у відповідь на цинічну брехню. Але навіть не це зачепило в сюжеті про Азарова в універсамі. Річ у тім, що до прем'єрського тіла допустили кількох так званих активістів. Один із них показав Миколі Яновичу фото з гнилими овочами та фруктами, якими зазвичай торгує крамниця. А другий чомусь завів мову про секс-шоп, розташований прямо навпроти входу до продмагу. Можливо, це був конкурент нещасного власника крамнички, що торгує товарами для кохання, бо вже за пару днів крамницю за дорученням прем'єра знесли як клас. Але про це - трохи нижче.

 

«Репортер» Нового каналу 5 лютого центром вечірнього випуску зробив відверто знущальний репортаж із Криму, де місцевий голова Ради міністрів особисто керував знесенням парканів, які перегороджують відпочивальникам шлях на ялтинські пляжі. Анатолій Могильов при цьому картинно кермував велетенським екскаватором, спрямувавши машину на металевий паркан. Голос журналіста за кадром, який порівняв паркани на кримських пляжах із птахом Феніксом, який щоразу постає з мертвих, не залишав сумніву - паркани були, є й будуть! Скільки б навколо них не піарилися високі чиновники.

 

ТСН 5 лютого приділив багато уваги блокуванню опозицією Верховної Ради та можливому десанту церкви «Посольство Боже» до Київради. Але почали тут із похорону харківського судді та його родини, по-звірячому вбитих два місяці тому. Журналісти особливий акцент зробили на синхроні православного батюшки, котрий пояснив, що тіло може бути розчленовано, але душа залишається безсмертною, за неї й молиться священик.

 

Картинка з Ради вийшла в ТСН дуже промовистою - УДАР у червоних регланах, «Батьківщина» з синьо-жовтими пов'язками на рукавах та «Свобода», нардепи від якої зняли піджаки та краватки, явно готуючись до силового протистояння з більшістю. Опозиція стоїть на своєму - увімкнути систему «Рада-3» з сенсорною клавішею. Тим часом Володимир Макеєнко, якого журналісти ТСН попросили прокоментувати позицію ПР, запевнив, що «Рада-3» вже морально застаріла та фізично зносилася. Тож, продовжив пан Макеєнко, її треба міняти на більш прогресивну. Після синхрону Олега Тягнибока, мовляв, це все відмовки, сюжет завершили резюме: перемовини фракцій зі спікером Володимиром Рибаком у глухому куті.

 

Наступний день, 6 лютого, приніс черговий перл від Миколи Азарова, який того вечора обійшов усі новинні випуски, а також здобув популярність у мережі. «Бєз сліз нє можна дівітися на трасу Одеса - Кіїв», - заявив прем'єр на засіданні уряду. Ну, якщо прем'єру без сліз не можна, то глядачеві сам Бог велів посміятися крізь сльози.

 

Того ж дня президент Янукович злітав до Вільнюса, де зустрівся з тамтешнім президентом Далею Грибаускайте. Про що допитливому глядачеві «Фактів» розповіла всюдисуща Дарка Оліфер. Маніпуляцій та перекручень у сюжеті не було, адже важко приписати президентові країни - члена ЄС щось таке, чого б ця організація не озвучувала досі в своїх вимогах до України. На одному важливому моменті під час спільної прес-конференції президентів України та Литви журналісти «Фактів» наголосили: Даля Грибаускайте у відповідь на скарги Віктора Януковича, що Енергетичне співтовариство Європи чомусь не заступається за Україну, змушену платити нелюдську ціну на газ, відповіла, що Литва, будучи в такій самій ситуації, подала на «Газпром» до Арбітражного суду в Стокгольмі.

 

Про суперечності між європейськими цінностями та позірною прагматичністю Митного союзу можна було судити з синхронів литовського та українського президентів. Пані Грибаускайте заявила, що не можна бути одночасно в ЄС та МС, а пан Янукович гнув лінію, що ми не можемо ігнорувати сусідній ринок.

 

6 лютого засвідчило й чергову спробу регіоналів скомпрометувати опозицію. Цього разу Владислав Лук'янов, який прийшов на програму «Сьогодні про головне» на ТВі, вперше запустив тезу про те, що систему «Рада-3» не можна вмикати, бо Арсеній Яценюк свого часу доручив її розробити за кошти, не передбачені на ці витрати. Тобто, підсумував «агент 007», на Яценюка треба заводити кримінальну справу. Пан Лук'янов пообіцяв подати запит до ГПУ з проханням розслідувати нецільове використання коштів паном Яценюком. Уже наступного дня стало зрозуміло, що регіонал свою погрозу виконав і з цього приводу навіть скликав прес-конференцію.

 

Роман Чайка та Святослав Цеголко в «Часі. Підсумках дня» 5-го каналу намагалися разом із опозиціонерами переконати регіонала Володимира Вечерка, що персональне голосування - це не забаганка опозиціонерів, а одна зі статей Конституції. Нічого, окрім фрази «Депутати всі прийшли, готові голосувати, а ви їм заважаєте!», від представника умовної більшості у ВР ні ведучим, ні нардепам-опозиціонерам добитися не вдалося. Навіть коли Віктор Таран, представник руху «Чесно», озвучив дані моніторингу, що засідання сесій ВР VII скликання пропустили 55 депутатів, і всі вони - з Партії регіонів, нардеп на це не зреагував. Ну, воно й не дивно, якщо врахувати: спікери на ток-шоу від ПР ніколи не мають власної думки, а завжди озвучують лише те, що їм наказують у штабі партії.

 

7 лютого, в четвер, політика проникла навіть у такий заповідник жовтизни й гламуру, як «ТСН. Особливе». Його ведуча Соломія Вітвіцька розповіла ошелешеному глядачеві, як народні депутати від «Свободи», покинувши ВР на УДАР, штурмом узяли КМДА, аби пройти на сесію Київради, де якраз мали розглядати бюджет столиці. Журналістка «ТСН. Особливого» зробила дуже сумлінний репортаж про події на Хрещатику, 36. Залучивши, зокрема, до коментарів звичайну гардеробницю з КМДА. Жіночка не приховувала свого радісного збудження через те, що на її робочому місці стало не так «скучно». Ну, а поведінку Галини Гереги, яка з переляку перед штурмом перенесла сесію на наступний день, можна схарактеризувати перефразованим словами з Хармса: «Герега испугалась и уехала в Баден-Баден».

 

Тема штурму КМДА знайшла продовження і у «Фактах», і в «Событиях» на каналі «Україна», і в «дорослій» ТСН.

 

Ще одна топова тема дня - візит в Україну єврокомісара з питань розширення ЄС Штефана Фюле. Нічого нового, тобто якогось прогресу України в реформах, єврочиновник за п'ять місяців своєї відсутності не помітив. Про що й сказав у Кабміні, перед цим навідавшись до заблокованої ВР.

 

У «Событиях» докладно зупинилися на пікетування Київради. Для початку тут озвучили вимоги пікетувальників, нагадавши, що минулого тижня було зірвано збори Громадської ради при КМДА. Активісти вимагали від депутатів Київради розглянути питання її створення, а також присутності на сесії міськради громадських активістів. Під кінець сюжету кореспонденти повідомили, що між активістами, які прорвалися всередину КМДА, та Олександром Поповим і Галиною Герегою досягнуто домовленості, що відтепер сесії Київради відбуватимуться в присутності активістів. Але останні, підкреслили автори сюжету, не розходяться, збираючись ночувати в приміщенні в очікуванні письмового рішення про допуск громадськості на сесію.

 

7 лютого ті ж таки «События» повідомили, що регіонал Владислав Лук'янов виконав свою погрозу щодо лідера ОО «Батьківщина» Арсенія Яценюка, подавши на останнього заяву в ГПУ про нецільове використання 8 млн грн, із яких було витрачено гроші на систему голосування «Рада-3».

 

У ТСН на «1+1» в контексті теми подали синхрон пана Лук'янова з його прес-конференції: «Эта кнопка легитимизирует кражу денег!»

 

8 лютого в програмі «Шустер live» на Першому національному зачепили дві важливі теми - блокування ВР опозицією (це було також і темою ток-шоу «Справедливість» на «Інтері») та європейський вибір України. У першій частині головним спікером був Віталій Кличко в уже знаменитому червоному реглані. Він цілком очікувано заявив: «Тут (у питанні персонального голосування. - Авт.) не може бути компромісів! Це питання принципове!». Найбільшою ж несподіванкою, яка розвіяла всі «регіональні» міфи, буцімто народ проти блокування Ради, стали результати голосування обох аудиторій - батьків і дітей - у студії. Як на початку дискусії, так і по її закінченні переважна більшість присутніх, майже по 90%, підтримали блокування ВР за персональне голосування. Попри те, що більшість наполягає на розблокуванні Ради, її спікер Олександр Єфремов у студії «Шустер live» не зміг знайти переконливих аргументів, чому його найбільша фракція не згодна на увімкнення «сенсорного пальця Яценюка». Єдине, що він зміг, то це абсолютно безпідставно звинуватити Віталія Кличка в самопіарі на темі персонального голосування.

 

У студії Савіка Шустера був іще один показовий момент, коли ведучий зацитував слова Анатолія Гриценка, що опозиція не доносить до своїх прихильників думки Юлії Тимошенко і взагалі Юлія Тимошенко не впливає на рішення фракції «Батьківщина». Анатолій Степанович як глава партії «Громадянська позиція» відверто зігнорував цей демарш ведучого, акцентувавши свій виступ на необхідності персонального голосування. Не вдалася й провокація Савіка Шустера із запрошенням до дискусії про цивілізаційний вибір України відомого українофоба Костянтина Затуліна. Як ніколи досі, студія була одностайною, обстоюючи європейський вибір своєї країни. Хоча російський політик і провокував наших на хамство у відповідь на свої натяки про «Дуньку, которая хотела в Европу неизвестно почему». А там ту Дуньку ніхто ніколи не чекав і не чекає, тоді як Росія Дуньку-Україну готова прийняти з розпростертими обіймами. Навіть слова євроскептика, італійського журналіста Джульєтто К'єзо про те, в Європі нині - важка криза і їй не до України, гарячу аудиторію студії на Першому національному не витверезили.

 

Того ж вечора на ТВі вийшла вже друга програма під назвою «Дорогі депутати», проект, покликаний весело й гостро розповідати про народних обранців тим, хто за них чи проти них голосував. Цей проект заслуговує на окремий аналіз, який ваш автор зробить найближчими днями.

 

У суботу «Факти» повернулися до теми вакцини проти гепатиту В, яку виробляє єдине в Україні підприємство «Фармстандарт біолік» у Харкові. З огляду на скандал, який спалахнув навколо загибелі дітей після вакцинації, полишити тему нерозкритою не випадало. Проте ніхто з власників заводу на запити журналістів не відповів, а Раїса Богатирьова, як і в понеділок, усе спростовувала. Цікаво, що про цей скандал розповідали всі телеканали, за винятком «України». Можливо, тому, що пані міністра пов'язують із Ринатом Ахметовим, і ці наїзди на соратницю геть не до вподоби її гаданому патрону, а за сумісництвом - власнику каналу «Україна»? На відміну від Бориса Колесникова, який вустами свого особистого лікаря Тетяни Бахтєєвої розповідає громадськості про всілякі страхіття на підприємстві, яке пов'язують із сином міністра охорони здоров'я.

 

Ну, а в неділю в програмі «Сьогодні. Дайджест» на ТВі докладно розповіли про перипетії, винесені в заголовок цього огляду. Журналісти каналу, дізнавшись про термінове закриття секс-шопу на вимогу Миколи Азарова, виїхали на місце й поспілкувалися з місцевими мешканцями та колегами нещасного власника крамнички. Виявилося, що МАФ демонтували буквально наступного дня після візиту прем'єр-міністра. Місцеві нічого особливого в існуванні такої крамнички не бачили, адже на вітринах стояли звичайні манекени в досить пристойних сукенках. Щоправда, один мешканець, який ішов повз кореспондентів із малою дочкою, коли його запитали, що він думає про все це неподобство, відповів, косуючи на малу: «Нічого страшного, але ж поруч три школи!». Колеги невдатного продавця еротичних товарів відверто його жаліли, кажучи, що причепитися можна до кожного власника МАФу. Вони самі тепер з дня на день чекають того самого щодо своїх кіосків...

 

Як на мене, останній сюжет можна вважати апофеозом ручного управління державою від Януковича та Азарова. Це ж треба, сам пан прем'єр видає розпорядження, аби знесли якийсь там кіоск, що не догодив якомусь активістові! Мабуть, лукавлять наші можновладці, декларуючи свій європейський вибір. Бо в Європі, аби закрити найменший магазинчик, довелося б боротися з купою організацій, що захищають малий бізнес. Отож, Європо, адьос?

 

Фото - ipress.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18080
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду