Крокодил Кузя і підозра в підозрі

24 Січня 2013
10469
24 Січня 2013
12:00

Крокодил Кузя і підозра в підозрі

10469
Синхрон «прокуратора всія України» про беззаперечні докази вини екс-прем’єра та Павла Лазаренка в розстрілі губернатора Донеччини 1996 року залишив враження надзвичайно суперечливі. Огляд телепрограм за 14–20 січня
Крокодил Кузя і підозра в підозрі

Генеральна прокуратура настільки одержима в своєму священному бажанні помститися Юлії Тимошенко, що навіть не стала чекати закінчення зимових святок, аби пред'явити їй повідомлення про підозру в організації замовного вбивства Євгена Щербаня.

 

І сталося це напередодні пресвітлого свята Йордану, Водохреща. Ну, такий подаруночок отримала Юлія Володимирівна від влади у відповідь на свою акцію громадянської непокори. Хоча протягом усього інформаційного тижня нібито ніщо не провіщало такого його фіналу.

 

Адже, скажімо, в понеділок, 14 січня, топовою темою для «Вікон» СТБ, «Новин» на «Інтері» й ТСН («1+1») стало ув'язнення, а опісля - щасливе визволення крокодильчика Кузі на митниці «Гоптівка», що на Харківщині. Ніде правди діти, сюжет про нещасну рептилію, замучену господарями до стану напівмумії, дуже сльозогінний, і цілком уписується в канон святочних історій. Але це, як виявилося, була така собі емоційна прокладка до подій більш серйозних. Бо, скажімо, «Факти» ICTV того вечора досить докладно висвітлили акції протесту під Апеляційним судом, де мали розглядати справу Павличенків. Суд перенесли на 23 січня, а тим часом ще один суд, уже в Миколаївській області, закрив судове провадження щодо Тетяни Суровицької, матері Оксани Макар, яку намагалися звинуватити в змушуванні дочки до проституції. Ті ж таки «Факти» подали досить розлогий сюжет про смерть Михайла Гориня, включивши в нього синхрон-спогад його побратима Левка Лук'яненка. Цю тему, до речі, найбільш повно було висвітлено в програмі «Гра в слова і не тільки» на ТВі. Ведучі Ірина Славінська та Віталій Гайдукевич запросили до студії Левка Лук'яненка, й той розповів багато унікальних подробиць про Михайла Гориня.

 

Тим часом у «Подробицях» на «Інтері» довго розповідали про прийдешнє підвищення комунальних тарифів на третину від їхньої нинішньої вартості. Задля ілюстрації нелюдськості цих планів уряду журналісти зробили спеціальні репортажі з глибинки, де вже й без жодного підвищення від високих тарифів потерпають мати-одиначка та пенсіонерка. Сюжети про страждання малозабезпечених громадян виявилися, як показала подальша інформація, передчасними, адже прес-служба Кабміну запевнила: підвищення не буде! Проте цього «збалансованим» нині в бік «опозиційності» «Подробицям» виявилося мало. Адже тут подали синхрон колишнього міністра ЖКГ в уряді Юлії Тимошенко Олексія Кучеренка. Останній казав дуже правильні речі - про те, що перш ніж підвищувати тарифи, треба розібратися з ціноутворенням на газ, яке приховують монополісти. Але загальне враження від цього важливого для всіх глядачів сюжету було - як від мильної бульбашки. Тобто жодної конкретної відповіді на свої животрепетні нагальні запитання вони не отримали. Втім, учора з приводу сюжетів на «Інтері» висловився й «заклятий друг» каналу, сам Микола Азаров. Ну що тут скажеш: як би там не було, а історіям про те, як виживають прості люди, віриш більше, ніж розказням чиновників про те, як насправді все добре, а журналісти брешуть. А от те, що «Інтер» змусив чиновників здійснити перевірки - тільки позитив! Виявляється, й наші ЗМІ можуть на щось впливати - хай навіть реакція державних діячів буде лише у вигляді звинувачень у необ'єктивності. Тож хочеться побажати журналістам «Інтера» лише одного: більшої ретельності :)

 

Перший національний 15 січня дуже потішив о 18.20, по-перше, самим фактом повернення новин у сітку в цьому слоті, а по-друге - сюжетом про фестиваль «Маланок» у Чернівцях. Так, 3 тисячі учасників - це вам не кіт начхав, а як мінімум - кит, через «и». Ну, якщо не знати, хто все те дійство оплатив (а був це олігарх та меценат Дмитро Фірташ), то можна було б подумати й про відродження справжнього національного свята Маланки як альтернативи «совєцькому» старому Новому року. На Першому згадали й про 100-річчя легендарного підводника Олександра Марінеску, яке відзначали в Одесі.

 

Тим часом «Факти» того вечора сконцентрувалися на виселенні лікарні для ВІЛ-інфікованих із Києво-Печерської лаври. А ще тут приділили увагу перипетіям навколо акції громадянської непокори Юлії Тимошенко, подавши сюжет із-під стін лікарні «Укрзалізниці», куди прибули нардепи від опозиції. Останні хотіли перевірити, чи виконуються вимоги Юлії Тимошенко про зняття камер спостережень у місцях інтимного користування та взагалі забезпечення нормальних умов лікування. Синхрон Олександра Бригинця засвідчив, що жодна з вимог ув'язненої не виконується. Протилежну сторону подали в особі представника харківського управління ДПтСУ, який стверджував: «Все направлено на то, чтобы дискредитировать систему!».

 

«Репортер» Нового каналу того вечора потішив кадрами заметених снігом Британії й Шотландії. Ці картинки дуже контрастували з перуанським сюжетом Михайла Шаманова, котрий висвітлював перебіг екстремальних автоперегонів «Дакар» на території Перу. Отак, подивившись на те, як небагато живе ця країна суворих пустельних ландшафтів, починаєш сам собі заздрити, що «Україна - не Перу». А проте місцеві мешканці, з якими спілкувався журналіст, просто-таки випромінюють оптимізм і патріотизм, і тут уже починаєш заздрити їм. За те, що люблять свою країну просто тому, що вона в них є.

 

15 січня на «1+1» показали першу серію британського серіалу «Шерлок», зробивши справжній подарунок шанувальникам бездоганно сконструйованого серіального продукту. Втім, ці британські варіації на теми оповідань сера Артура Конан Дойла вимагають більш розлогого аналізу, яким ваш автор поділиться зовсім незабаром.

 

Того ж дня перші дзвіночки майбутньої гучної крапки в інформаційному тижні пролунали в програмі «Альбертейнштейн» на ТВі. Андрій Грищенко, Сергій Власенко та Андрій Пишний якщо й знали про наступну оперативність ГПУ, то мовчали, зосередившись на розвінчанні чергової фальсифікації навколо Юлії Володимирівни. Цього разу - електронного листування Григорія Немирі та Євгенії Тимошенко щодо астрономічних сум, яких нібито коштує лікування екс-прем'єра німецькими фахівцями. Виявилося, що знайдений айтішниками опозиції Вадим Курилович справді власник доменного імені, на яких зареєстровано айпі-адреси обох кореспондентів, але, мовляв, жодного стосунку до сайтів із листуванням він не має. Хто має - про це глядачів поки що не повідомили, отже, можливо, далі буде. Хоча вже зараз можна сказати, що у зламаних поштових скриньках Григорія Немирі та Євгенії Тимошенко нічого насправді «смаженого» не знайшлося, тож у практичному аспекті вся величезна робота авторів «спецоперації» дала «нуль». Співчуваємо :)

 

В середу, 16 січня, ньюзмейкерами стали народні депутатки від опозиції Олександра Кужель, Людмила Денисова й Тетяна Слюз. Троє жінок-опозиціонерів оголосили, що приєднуються до акції екс-прем'єра в її вимогах до тюремників і не підуть із палати соратниці, допоки їх не виконають. Досить повно подав цей сюжет кореспондент «Фактів». До заяви Олександри Кужель додали синхрон Сергія Власенка, який підтвердив: депутатки сидітимуть без їжі й води разом із Юлією Тимошенко.

 

Наступний день, 17 січня, приніс дежавю десь так років із тридцятих. Принаймні, слівце «саботаж» - звідти, з часів, коли воно було улюбленим сигналом до масових репресій. А позаяк видав його не хто інший, як сам глава держави, а зацитували абсолютно на всіх загальнонаціональних телеканалах, можна лише здогадуватися, чим обернеться таке звинувачення в бік усього Кабміну, діяльність якого в галузі реформ Віктор Янукович і назвав саботажем. Починаючи від «Вікон» і закінчуючи ТСН, усі ведучі та автори практично ідентичних сюжетів про прочуханку президента міністрам буквально смакували і «саботаж», і слова Януковича про те, що «вам же (міністрам. - Авт.) ніхто пальці дверима не защемляв, коли ви йшли на цю роботу».

 

Ілюстрацією міністерського «саботажу» став сюжет про те, чому буксує медична реформа взагалі і «швидкої допомоги» зокрема у програмі «Факти». Синхрон заступника міністра охорони здоров'я Олександра Толстанова показав, що винуваті не «саботажники», а місцева влада, бо не забезпечила розподілу служби швидкої допомоги на екстрену та невідкладну. Тобто - не поновили на 80% парку машин швидкої допомоги. Що й казати, журналістам Віктор Янукович своїм визначенням запровадження реформ зробив неоціненну послугу. Адже кричущі приклади провалів у чиновницькій роботі лежать на поверхні. От якби президент, навпаки, назвав міністрів реформаторами, яких пошукати і які працюють не покладаючи рук, знайти підтвердження цьому було б дуже проблематично. А так - радісно, з піснями, танцями і прапорцями - вперед, на розвінчання «саботажників»! Ой, щось це так нагадує...

 

Новинарі в четвер не забули й про акцію жінок-депутатів у лікарні «Укрзалізниці». Акценти у висвітленні демаршу нардепок у «Фактах» та в ТСН загалом не відрізнялися. У «Фактах» хіба що хронометраж сюжету з лікарні був більшим. Адже окрім мовчазного пікету лікарів медзакладу проти присутності нардепів у кімнаті побачень, яке буцімто заважає іншим хворим нормально лікуватися, на чому зосередилися в ТСН, тут розповіли й про те, що керівництво ДПтСУ готує позов проти учасниць акції непокори.

 

У п'ятницю 18 січня глядачеві загальнонаціональних каналів дали зрозуміти, що останнє - не просто погроза. Уже о 18.00 «Вікна» повідомили, що Олександру Кужель, Людмилу Денисову й Тетяну Слюз вранці викинули з лікарні «Укрзалізниці». Після цього показали прес-конференцію опозиціонерок та Сергія Власенка. Пані Кужель докладно показала на схемі, де розташовано відкриті й приховані камери відеоспостереження, що, звісно, аж ніяк не відповідало запевненням пенітенціарників про те, що в душі, туалеті та в процедурній кімнаті за пані Тимошенко ніхто не стежить. Емоційна розповідь нескореної «пасіонарії» пані Кужель справила враження ще й демонстрацією синців, які з'явилися на її руках та ногах після «контакту» з бритоголовими, котрі винесли її разом із соратницями з приміщення, де вони провели добу на знак солідарності з Юлією Тимошенко.

 

Цей сюжет обійшов у п'ятницю «Факти», «Репортер» і ТСН. Так само, як і надзвичайно чулий синхрон Сергія Власенка, котрий на тій-таки прес-конференції розповів: побачивши свою підзахисну, подумав, що вона мертва. «Факти» до нього додали інформацію про те, що того дня знову не відбувся суд у справі ЄЕСУ, бо Тимошенко відмовилася на нього прибути, перебуваючи в критичному стані. Відстежуючи хроніку подій навколо віп-бранки, журналісти ICTV поставили в ній жирнющу крапку, подавши кадри з термінової прес-конференції генпрокурора Віктора Пшонки 18 січня. Останній озвучив те, у що не вірили навіть запеклі вороги екс-прем'єра: ГПУ висунула Юлії Тимошенко обвинувачення в організації замовного вбивства Євгена Щербаня з «корисною метою» (саме так це прозвучало в устах якогось занадто вже знервованого генпрокурора, який мусить виконувати, на думку вашого автора, цілком політичне замовлення високопоставленого куратора). Синхрон «прокуратора всія України» про те, що досудове слідство встановило беззаперечні докази вини екс-прем'єра та її покровителя Павла Лазаренка в розстрілі губернатора Донеччини 1996 року, залишив враження надзвичайно суперечливі. З одного боку, Віктор Пшонка намагався демонструвати, що підозра в організації вбивства - це геть не політичне, а суто кримінальне обвинувачення. З другого, сам вигляд генпрокурора та його очевидні мовні помилки свідчили про дикий страх перед можливими наслідками власної причетності до процесу. Ця картина аж занадто скидалася на тремор Геннадія Янаєва, коли той оголошував у тоді єдиній країні під назвою СРСР запровадження надзвичайного стану. Хто ще пам'ятає той ҐКЧП, внаслідок якого Україна отримала незалежність, той мене зрозуміє.

 

На цьому місці просто-таки мушу зробити дуже особистий відступ. Новини 18 січня я відстежувала, гостюючи в мами на Черкащині. І ось мама, людина з університетською освітою, котра ще рік тому була палко закохана в Юлію Тимошенко, почувши новину про те, що її колишній улюблениці висунули звинувачення, яке пахне довічним ув'язненням, сказала: «Господи, як вона вже набридла, ця Юлька!» Ну, про що тут можна говорити? По-перше, про успішну кампанію влади в дискредитації екс-прем'єра. По-друге, і це набагато прикріше, - про цілковиту яловість опозиції, якій, вочевидь, усе-таки набагато вигідніша Тимошенко в тюрмі, аніж на волі...

 

Повертаючись до аналізу сенсаційної новини про можливість «пожиттєвого» (чомусь саме такий варіант обрали Валентина Доброта й Наталя Мосейчук, висвітлюючи повідомлення Пшонки про підозру Юлії Тимошенко в організації вбивства Євгена Щербаня) ув'язнення лідера партії «Батьківщина», скажу: ТСН, як жодна інша новинна програма 18 січня, підійшла до цієї теми дуже ґрунтовно. У першому сюжеті, який стосувався можливості «пожиттєвого» ув'язнення (так хотілося відправити Наталі Мосейчук есемеску, що все-таки «довічне»!) Тимошенко, ведуча переказала слова Віктора Пшонки про те, що досудове слідство отримало всі докази вини екс-прем'єра. Далі подали інформацію, що керівник Качанівської колонії отримав для своєї віп-бранки обвинувальний висновок (пізніше, з інших джерел, з'ясувалося, що, згідно з новим КПК, це називається повідомленням про підозру в організації вбивства). Ну, а далі пішов цілковитий ексклюзив: Валентина Доброта сумлінно переконувала глядача в тому, що слідство буцімто встановило - Павло Лазаренко та Юлія Тимошенко в центрі Києва 17 років тому зустрічалися з бандитами, яким і замовили вбивство Євгена Щербаня. Та ще й домовилися при цьому, що 500 тисяч американських доларів заплатить Паша, а 2,3 млн - Юля.

 

Наступним сюжетом ТСН про злигодні пані Тимошенко був іще один ексклюзив, цього разу - від державного обвинувача в справі ЄЕСУ Марини Капінос у сюжеті харківського кореспондента ТСН Аліни Цибової. Остання заявила, що підсудна вже 9 місяців не з'являється на засідання суду, через що черговий суд знову відклали. Далі пішов сюжет про те, як Арсена Авакова під лікарнею «Укрзалізниці» облили зеленкою зі шприца і як народний депутат затримав кривдницю. І лише після цього драматурги від ТСН подали те, що всі теленовинарі до них зробили центральним сюжетом своїх випусків. Тобто - дали матеріал із прес-конференції Віктора Пшонки (читай вище). До честі ТСН зауважу, що тут свято дотрималися принципу римського правосуддя, а заразом і нормальної збалансованої журналістики - хай буде вислухано іншу сторону. В нашому конкретному випадку це був синхрон Сергія Власенка. Останній стверджував: чергова справа проти Юлії Тимошенко потрібна владі напередодні винесення рішення Європейським судом з прав людини, який однозначно визнає його підзахисну невинною в «газовій справі».

 

Наступний день, тобто власне Водохреще, принесло купу сюжетів про купання в ополонках віпів і скупі повідомлення про те, як опозиція збирається боротися за свого лідера. Зокрема, в тій-таки ТСН вустами Арсенія Яценюка озвучили намір ОО «Батьківщина» зібрати необхідну кількість підписів за скликання позачергової сесії ВР. Але якщо всі небайдужі подумали, що сесія необхідна, щоб ухвалити закон про імпічмент президента, то вони помилялися. «Яценюки» всього-на-всього хочуть добитися рішення про створення ТСК щодо розслідування замовних убивств. Не лише Євгена Щербаня, але й інших осіб, які стали жертвами кримінальних розбірок середини 90-х років минулого століття.

 

У неділю на 5-му замість «РесПубліки» з Анною Безулик, яка вже готує ток-шоу «Справедливість» на «Інтері», показали першу серію фільму «Українська революція», знятого за спогадами каманданта (командира) українського полку імені Костя Гордієнка військ УНР Всеволода Петріва. Докудраму знято 2012 року силами мистецького об'єднання «Остаnnя барикада», і в ролі Симона Петлюри в ній знявся голова цього об'єднання Олесь Доній. Голос за кадром - Богдан Бенюк, і розповідає він про часи, коли українці, в черговий раз відчувши, що пахне свободою, й дізнавшись у лютому 1917 року про революцію в Росії, одразу почали гуртуватися в українські полки. Уже в першій серії цього фільму закладено розуміння того, чому саме ми програли свої визвольні змагання на початку минулого століття. Принаймні, для тих, хто знає, що Петлюра наказав розстріляти найбільш авторитетного в національних військах УНР командира полковника Болбочана, маючи його за конкурента. Ну, а далі на 5-му пустили повтор програми «Портрети з Сергієм Дорофеєвим», гостею котрого була чудова актриса Наталія Сумська.

 

Наразі вгадати, чи знайде 5-й гідну заміну Анні Безулик у форматі суспільно-політичного ток-шоу, не випадає. Проте з нетерпінням чекаємо, що в неї вийде 25 січня на «Інтері».

 

Фото - www.radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10469
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
До джерел
4120 дн. тому
"день 17 січня, приніс дежавю десь так років із тридцятих. Принаймні, слівце «саботаж» - звідти, з часів, коли воно було улюбленим сигналом до масових репресій". а ви хіба не чули багато разів про "саботаж" від Турчинова, коли той керував СБУ? то гляньте: http://www.aaa-agro.com/news/8323.html http://pda.ura-inform.com/politics/2005/06/18/22784 http://www.delfi.ua/news/daily/society/turchinov-mestnye-vlasti-vedut-sabotazh.d?id=193113 а то ҐКЧП автор ніби пам"ятає, це добре, а ідіотизму юліанців - ні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду