«Наші в Раші»: ностальгія їх не мучить

10 Листопада 2012
9984
10 Листопада 2012
12:00

«Наші в Раші»: ностальгія їх не мучить

9984
А Ірена Карпа завжди робить тільки те, що їй хочеться тут і тепер. І робить блискуче
«Наші в Раші»: ностальгія їх не мучить

9 листопада на ТК вийшла стаття Михайла Бриниха «Ірена Карпа та бій курантів у головах співвітчизників». Автор категорично розбомбив увесь проект «Наші в Раші» на Новому каналі взагалі та його ведучу Ірену Карпу зокрема. На противагу думці лауреата й дипломанта кількох літературних премій, ще один постійний автор ТК вважає за потрібне сказати кілька слів на захист тієї самої Ірени Карпи, ім'я котрої винесено в заголовок допису шанованого письменника.

 

Якби мене хтось запитав, як почувається українець у Росії, я би відповіла - дуже некомфортно. Ну, по-перше, для особини з високим рівнем національної ідентичності слова «Ой, какая хахлушка приехала!» сприймаються як пряма образа, за яку хочеться, незважаючи на виховання, дати в пику. Що якось замалим не сталося, коли в Петропавловську-Камчатському, в нібито дружньому колі, зайшлося про самоназву українців і її московську варіацію. Пам'ятаю, тамтешня приятелька на повному серйозі переконувала авторку цих рядків, що в слові «хохли» немає нічого образливого. І навіть, зайшовши в своїй великодушності до небаченої толерантності, дозволила називати себе «кацапкою». Отоді саме я й збагнула, що моя українська душа може спокійно прожити без сала з часником, але без самоповаги - ніяк. Та невинна, з погляду моєї співрозмовниці, суперечка призвела до глобальних наслідків: ми з чоловіком поміняли його камчатську квартиру на київську, де й мешкаємо вже 20 років.

 

Про героїв нової програми «Наші в Раші», яка виходить на Новому каналі з 6 жовтня, зроду не скажеш, що їх замучила ностальгія, подібна до тієї, що мучила мене на березі Тихого океану. Можливо, тому, що для зірок російського шоу-бізнесу не проблема сісти в потяг чи літак і опинитися в рідних краях. А можливо, відсутність видимих ознак ностальгії на обличчях українських героїв російських світських хронік спричинено тим, що за свою тяжку працю на ниві корпоративів їм у Росії платять у кілька разів більше, ніж удома.

 

Ірена Карпа, яка веде новий проект, - це, звісно, феномен, унікальний для українського інформаційного, літературного та музичного простору. Головна ознака цієї унікальності - Карпу не сприймають як свою в жодній із цих «Корпорацій ідіотів» (назва роману Лариси Денисенко). Літератори не вважають її письменницею, музиканти - професійною виконавицею, а телевізійники - справжньою колегою. Але ще одна риса Ірени Карпи, до того ж, визначальна: їй глибоко на...чхати на чиїсь там думки. Відтак це субтильне створіння має неймовірну силу робити завжди тільки те, що йому хочеться тут і тепер. Чомусь, і цей феномен потребує набагато глибшого дослідження, саме завдяки рисам, які аж ніяк не сприяють успішній соціалізації в тій чи тій суспільній страті, їй удається бути успішною. Не відмовившись ні від української мови на догоду міфічним вимогам музичних продюсерів, ні від уміння бути собою в будь-яких ситуаціях.

 

У проекті «Наші в Раші» Карпа розважає нарід тим, що кожної суботи показує українських «гастарбайтерів» російського шоу-бізу. І якщо хтось очікував від «...Раші» зіркових сліз замилування подарунками з батьківщини або ж обмотування власними шмарклями на тему «Я так її, я так люблю, мою Україну убогу», то він дуже розчарувався вже після першого випуску проекту. Сльози й шмарклі - це не в стилі Ірени Карпи. Її манера вести інтерв'ю з московськими «звьоздамі» українського походження - іронічна, але не хамська, такий собі світський щебет на тему, як сама письменниця сформулювала в анонсі до «Наших...», розібратися, «чим їм у тій Москві намазано?».

 

Ну, й майже одразу з'ясовується - намазано дуже щедрими гонорарами. Що вже в прем'єрному випуску досить відверто озвучила Ганна Сєдокова. Якщо за корпоратив у якомусь сибірському Ханти-Мансійську, столиці нафтовиків, платять 60 тисяч доларів, то вдома за аналогічну вечірку можна отримати хіба що 20 тисяч.

 

Кожний із героїв проекту в розмові з ведучою постає людиною з безліччю комплексів, що їх треба було подолати, аби добитися успіху в Москві. Коли дивишся «Наших в Раші», в голові повсякчас крутиться чеховське «В Москву, в Москву!». Воно й не дивно, бо й сама ведуча проекту цю фразу з «Трьох сестер» теж цитує, йдучи з мікрофоном коридором потяга «Київ-Москва». 

 

Взагалі Карпа в ролі ведучої саме цього проекту від початку постає мініатюрною карикатурою на Поштаря Пєчкіна з Простоквашина. Вона везе своїм героям у досить габаритному фанерному ящику (а не в картонному, як нині заведено на пошті!) всілякі смаколики, іграшки чи напої, котрі теоретично могли би пробудити ту саму ностальгію, про яку йшлося на початку статті. Як бонус кожному героєві пропонується «модний у Києві тренд» - дизайнерська вишиванка. Реакція на подарунки зазвичай у московських зірок досить стримана. Принаймні гарячих сліз удячності досі на їхніх обличчях помічено не було. Ганна Сєдокова (чи радше - Анна?) натягає дорогий виріб українських майстрів просто на чорну футболку, а Ярослав Малий, соліст гурту «Токіо», одразу ж закочує рукави сорочки.

 

Натомість Евеліна Бльоданс надягає ту вишиванку так, як належить. І хвалиться своїм городом та курятником. А ще - з гордістю розповідає, що в неї в жовтні на тому городі достигає полуниця. Гордість стосується того, що артистка правильно вимовляє це слово. На що Ірена Карпа реагує: «О, новий тест на українськість - замість «паляниці» можна просити вимовити «полуниця».

 

Якихось сенсацій «Наші в Раші» не відкривають, адже мотиви заробітчанства саме в Москві давно й добре всім відомі. Проте формат програми дозволяє все-таки розкрити суто людський бік «звєздєй», не залазячи до їхніх ліжок. Ну, буває, спитає Карпа в Ярослава Малого, чи був у нього роман з Анастасією Калмановою, та й по всьому. Хто ж у такому зізнається? Калманова ще й прибити може за позитивну відповідь. «Де шопишся?» - може запитати Карпа в свого співрозмовника, а на відповідь, що переважно за кордоном, підхоплює: «О, я теж у Нью-Йорку шоплюся, бо там за триста доларів можна накупити купу шмаття!» Логічне запитання глядача до авторки, скільки коштує дорога туди й назад, повисає в повітрі. А вона зізнається, що хоче запустити власну лінію одягу для дітей, бо ненавидить усіляких котиків-собачок на дитячих речах.

 

Складається враження, що війти в контакт із цими «замученими» тяжкими буднями шоу-бізнесу ведучій нічого не варто, настільки невимушено вона почувається в суворому середовищі крижаних і нелюдських умов Першопрестольної. Уявити собі в такій ролі якусь гламурну діву українського шоу-бізу просто неможливо. По-перше, поруч із таким персонажіем герої програми почувалися би дещо дискримінованими в своєму зоряному статусі, який ніхто не може піддати сумнівам. По-друге, від Карпи, з її зростом «метр з кепкою й на ковзанах», ніхто не чекає підступних і провокаційних запитань. І це дозволяє приспати пильність зірок, вискочивши з несподіваним запитанням, коли від тебе чекають суцільного позитиву й дивляться не інакше, як згори вниз.

 

Карпа в ролі телеведучої ніколи не боїться бути смішною чи безтактною. Ось вона дихає в пуп майже двометровому Ярославу Малому, а тоді залазить на драбину, щоб бути вищою, й вигукує: «От бачиш, мамо, а ти казала, що з мене ніколи не вийде моделі!» Або втирається в довіру до Евеліни Бльоданс тим, що розповідає про своїх дітей, і та показує їй свого сина Семена з синдромом Дауна. Та ще й каже при цьому, що єдине, чого вона хоче добитися, то це, аби на президентському рівні в Росії заборонили страшну фразу: «Вы хотите отказаться от ребенка?»

 

Так само Карпа не дозволяє своїй героїні називати Україну Хахляндією, а себе - хохлушкою. У Москві, де українці, які мріють зробити тут кар'єру, з перших днів покірно змиряються зі своїм «хахляцтвом», такі уточнення, мовляв, «Не з Хахляндії, а з України!» загрожують певним остракізмом. Ну, щонайменше - цілковитим нерозумінням. Бо що ж такого образливого в загальновживаних визначеннях? «Это же ласкательно!»

 

Натомість колективний портрет українських вихідців російського шоу-бізу, який уже чітко вимальовується з перших п'яти випусків «Наші в Раші», вийде далеко не «ласкатєльним». Монстрів-запроданців із своїх персонажів Карпа не ліпить, але й однозначними патріотами їх назвати не можна. Окрім героя останньої за ліком програми Ярослава Малого, для якого найбільша мрія - жити й творити в Києві, ніхто з них додому повертатися не поспішає. Тим паче, свіжі продукти з українських базарів нині можна купити на спеціальному ринку в Москві біля Київського вокзалу. Там і сало тобі з часником, і кров'янка, й «Київських тортів» повно!

 

А за мовою вони навряд чи сумують. Підозрюю, якби бодай хтось із персонажів проекту володів англійською, французькою, німецькою (список можна подовжити), а не лише імперським койне під кодовою назвою «російська мова», він не «В Москву, в Москву!» прагнув, а кудись подалі від цієї Мекки російськомовної попси... Хоча дехто вже й записує альбоми в Стокгольмі, Лос-Анджелесі чи Лондоні. Проте це ще не стало масовою тенденцією. Відтак є шанс, що колись вихідці з України потішать своїх прихильників екзотичними піснями рідною мовою. А Карпа перекладе то всьо англійською й виступить із ними в дуетах чи квінтетах десь у Гімалаях. Але це вже - повний джаз і сюр!

 

Фото - http://vk.com/qarpa_the_best

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9984
Читайте також
09.11.2012 16:58
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
14 086
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Газетний
4194 дн. тому
Програми Карпи не бачив, але, як відомо з ком. часів...Знаєте? "Осуждаю". Як Солженіцина і проч. Справа в іншому. Вкотре захоплююся журн. майстерністю пані Долженкової. Не лийте на неї бруду заздрісники...
Великий
4195 дн. тому
Хорошая статья, а Карпа профессионально троллит)
Оксана
4195 дн. тому
Слово "нарід" також є вживаним, хоча вважається застарілим. А ось про те, щоби не ганьбитись - слушно. Пані Інно, ані програма, про яку Ви підготували матеріал, ані її ведуча з її "нашими в раші" не заслуговують, повірте, уваги журналістів. Звичайно тих журналістів, які поважають і себе, і своїх читачів.
Юля
4196 дн. тому
Инна, вы, извините, какая-то безграмотная! Во-первых, "Карпа розважає нарід тим..." Хм, може, розважає нарОд? А во-вторых, Настя не Калманова, а Калманович! Не пишите больше в уважаемые издания, не позорьтесь!
санчо-с-ранчо
4196 дн. тому
Автор точно подметила "Карпа... постає мініатюрною карикатурою". Это действительно карикатура на писателя, музыканта, ведущую и т.д., причём карикатура непохожая и несмешная.
Карпович
4197 дн. тому
Ну й обцілувала Карпу! Долженкова їй труси міняє?
Шміль
4197 дн. тому
"Блискуча" стаття про "блискучу" працю метелика-одноднівки.
Оксана
4198 дн. тому
Нещодавно на цьому сайті один фантазер (здається, Сергій Цигіпа) мріяв поплавати в басейні у Межигір'ї разом із самим Хазяїном. Спілкування з "нашими в Раші" - з тієї ж опери. "Доторкнутися" до "великих", які насправді в очах Історії є мізерними, - про це можуть мріяти лише такі ж мізерні. А нинішній час, який Юрій Макаров в одній із програм "РесПубліка з Анною Безулик" слушно назвав пануванням абсолютного зла, сприяє втіленню таких мрій. "Наші в Раші" - тому підтвердження.
Дем'ян Шаповал
4198 дн. тому
Програма "Наші в Раші" на одному рівні з непотрібом "Наша Раша". Дебільність і нікчемність. "Успіх" всього цього, як і "успіх" самозакоханої ведучої, яка нічого спільного не має ні з літературою, ні з музикою, є успіхом в очах деморалізованої і бездуховної частини суспільства. Марнославство та грошелюбство - ось і вся суть "наших в Раші". Чи стане вимірювати глибину цієї суті по-справжньому творча людина? Запитання - риторичне.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду