Вкотре про об’єктивність

17 Жовтня 2006
1800
17 Жовтня 2006
14:04

Вкотре про об’єктивність

1800
Відповідь на статтю Бориса Бахтєєва про програму Федора Сидорука «Проблеми з орієнтацією».
Вкотре про об’єктивність

Цей коментар є полемікою з Борисом Бахтєєвим щодо його рецензії на програму «Проблеми з орієнтацією». Її автор - мій колега та друг Федір Сидорук. Програма вийшла на 5 каналі 4 жовтня і була присвячена українській зовнішній політиці, точніше її відсутності. Мені дуже приємно, що Борис Бахтєєв так детально проаналізував зміст програми, але насправді його висновки в статті «Прокляття багатовекторності та проблеми з об’єктивністю» (Детектор медіа, 10.10.2006) є досить сумнівними.

Насправді, програма Федора не є фільмом, як стверджує телекритик. «Перший відділ» - це цикл авторських поглядів на найбільш дискусійні проблеми національної безпеки України, один з жанрів телевізійної колумністики. Відповідно, дорікати авторові в «об’єктивності» чи «необ’єктивності» є не зовсім правильно.

Не зовсім вірним є також виривання певних цитат з програми та вкладання в них абсолютно інших сенсів. Приклад щирого обурення Бориса Бахтєєва: «Був під кінець першої частини й сумнівний момент: серед інших риторичних запитань пролунало таке: «Чи пишаються громадяни України українським паспортом?» І  – категорична відповідь: «Ні!» Чи так уже впевнений пан Сидорук у тому, що, попри все, українці не пишаються своїм громадянством? Що Україна для них – то порожній звук?» Автор критики чомусь ототожнює володіння паспорта з громадянською гордістю. Подібних логічних невідповідностей в статті більш, ніж достатньо.

 

Борис також дорікає Федорові за менторство, вживання непарламентських формулювань, різкість у судженнях. З подібними зауваженнями не просто не погоджуюсь, а раджу авторові бодай кілька годин подивитись дебати в британському парламенті – найкращий приклад політичної іронії, різкості та лаконічності у відстоюванні власної думки.

 

Але головний гріх Федора, на думку Бориса, - це «необєктивність». Так, Федір є необєктивним, тому що він - автор програми, а не новинного сюжету. На мою думку, Федір чітко визначив проблему нашої зовнішньої політики і довів її багатьма аргументами, навіть досить нестандартними.

 

В дискусії щодо об’єктивної та необ’єктивної журналістики хочу відіслати Бориса до цікавого діалогу, який відбувається в голлівудському фільмі «Good night, and good luck» («На добраніч та вдачі»). Стрічка присвячена роботі одного з найкращих американських журналістів Едварда Марроу. В одному з епізодів його редактор дорікає, що в програмі представлена тільки одна сторона. До речі, інша просто відмовилась від коментарів. Знайома для нас ситуація. Відповідь журналіста: «Не завжди в суперечці є дві розумні сторони. Можете обвинуватити мене в упередженості. Так це упередженість».

 

Інший приклад. Діяльність історика Джеймса Мейса. Він не був обєктивним до України і різко засуджував в своїх працях сталінський голодомор. Джеймс Мейс стверджував, що історик не може однаково ставитись і до жертв, і до катів. Так само і українські журналісти не повинні обєктивно висвітлювати діяльність тих політиків, для яких преса – це прислуга та наймані солдатики. Нинішній владі дуже комфортно існувати в умовах ніби то незаангажованої журналістики. За такої ситуації репортери (не)свідомо стають ретрансляторами піар-повідомлень. Натомість, якщо преса дійсно є четвертою владою - вона має думати про тих кого представляє. А представляти журналісти мають думки громадян, небайдужих громадян.

 

З повагою, Віктор Заблоцький, автор програми «Перший відділ», продюсерський центр «Закрита зона», 5 канал.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Закрита Зона»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1800
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду