Кухня лихослів’я

23 Жовтня 2012
9171
23 Жовтня 2012
11:58

Кухня лихослів’я

9171
Чому на реаліті-кухні СТБ не можна обійтися без матюків? Репліка.
Кухня лихослів’я

«Майстер-шеф» на СТБ - програма ні про що. А тому жанр цього дійства, анонсований самим каналом як «кулінарне талант-шоу», цілковито пасує сезонному естебешному гаслу «Можливо все». Тут можна здобути якісь кулінарні знання й отримати якесь задоволення від людських якостей учасників. В основу шоу покладено кухню не рецептів, а психологічних взаємин тих, хто щось там готує. Драйв по людських почуттях та емоціях, які часто опиняються на узбіччі гуманних взаємин, - принципово непогана ідея для телевізійних акцій із власною сталою аудиторією, але ж не з такою кількістю ненормативної лексики.

 

Складається враження, що більшість учасників другого сезону «Майстер-шефа» не лише навипередки вправляються у першості з матюків - вони насолоджуються власним умінням гарно матерітися навіть не під час кухонних баталій, а даючи інтерв'ю - тобто, смачно матюкаються, звертаючись безпосередньо до глядачів.

 

Між двох концепцій сучасного розважального телебачення - максимальне наближення до ментальних реалій «своєї» аудиторії та хоча б мінімальне збереження етичних норм - менеджмент цього проекту не замислюючись обрав першу. Вибір, звісно ж, за СТБ, але навряд чи такий вибір можна вважати вдалим: перегодована примітивізмом новинної журналістики та вбогістю «художнього» мовлення, і без СТБ матірна українська телевізійна аудиторія вкрай потребує екранних ілюстрацій того, що можна і не крити нецензурщиною. Хоча б під час приготування їжі - процесу, який мав би заряджати страви добрим натхненням повара, а не злістю та заздрістю кухмістера.

 

А отже на «Майстер-шефі» не банять навіть такі слівця, як (даруйте, але це цитата) «на хєр» і «жопа». Комусь від цього добре. А комусь - повний піпєц...

 

 

Юрій Фінклер, завідувач кафедри журналістики Українського католицького університету, доктор філологічних наук

Фото - reality-shows.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Фінклер, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9171
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
лінгвіст
4223 дн. тому
Канал просто не враховує специфіку україномовних регіонів. Адже для значної частини держапарату на Донбасі, скажімо, рідною мовою є щедро пересипана матом феня, яку вони намагаються нав'язати всій Україні. А іншої мови вони просто не зрозуміють.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду