«Кіно», яке ми не дивимося з 1 липня

22 Серпня 2006
2042
22 Серпня 2006
09:00

«Кіно», яке ми не дивимося з 1 липня

2042
Існує, отже, негласна домовленість: канал «Кіно» не поспішає розвиватись, а ми з вами не поспішаємо його дивитись.
«Кіно», яке ми не дивимося з 1 липня

У липні цього року «Детектор медіа» писала про вихід у столичний телепростір нового телеканалу «Кіно». Багатьох глядачів мовлення цього каналу протягом перших двох місяців розчарувало: низька якість демонстрованого кінопродукту, погане дублювання, показ стрічок, які без натяжки можна зарахувати до порнографії… Однак, як обіцяє менеджмент каналу, у вересні повинен відбутись перезапуск, і тоді ми побачимо зовсім інший канал «Кіно». Наразі ж пропонуємо вам матеріал нашого постійного автора Андрія Кокотюхи про те «перехідне» «Кіно», яке кияни бачать на екранах з початку липня.


Незважаючи на те, що нові проекти у вітчизняному телепросторі зазвичай не стартують, 1 липня відбулась офіційна «заміна об’єкту»: на частоті «7 каналу» з’явився спеціалізований телеканал «Кіно».

Хто дивився «7 канал»? За офіційними даними, його технічне покриття, автоматично успадковане каналом «Кіно», становило 18% території України. Чи означає це, що на цьому телепросторі глядачі віддавали перевагу саме цьому каналу? Не факт. До речі, амбіції в керівництва досить великі: заявлено, що до кінця року «Кіно» має охопити 50% території країни.
З точки зору обивателя, небайдужого до того, що нам показують по телевізору, причини виникнення замість непопулярного «7 каналу» саме такого амбітного проекту, як «Кіно», пояснити просто. Після того, як канал «Ентер фільм» завдяки титанічним зусиллям «Волі Кабель» викинули з ефіру, це місце в соціальному пакеті лишилося незайнятим. Довго думали, чим би бодай частково заповнити нішу. До речі, в пакетах, які сьогодні пропонує «Воля», каналу «Кіно» немає, отже, він не входить у сферу впливу та інтересів монополіста, як і «Гравіс 35».

Можливо, це й добре. Адже народ, обмежений соціальним пакетом, - а отже, обмежений у виборі, - точно знає, чого хоче, а не чекає на блага, які йому можуть запропонувати. Тому «Кіно» цілком може відповідати запитам споживачів соціального пакету. До речі, його можна ловити з ефіру на звичайну антену, отже, абсолютна доступність гарантована.

Менеджмент каналу «Кіно» заявляв, що творчий колектив прагне створити канал для людей, які готові діяти. «Наша цільова аудиторія – глядачі у віці 18-35 років. Це ті люди, які насолоджуються життям, здатні експериментувати і пробувати все нове. Це телеканал для тих, хто диктує моду і задає тон життю», - говорить генеральний директор каналу Світлана Коротенко. Проте, наповнення каналу, пропоноване глядачам з 1 липня по цей день, свідчить про щось зовсім протилежне. Виглядає, що канал «Кіно» орієнтований насамперед на ті верстви населення, що не можуть щомісяця платити не те що 30, але й 10 гривень за послуги кабельної компанії. Тобто, на пенсіонерів. До того ж, апеляції до «Ентер Фільму» в окремих випадках надто очевидні.

Основна розвага – те, що раніше називалось «Кіноконцертом». Назви, втім, можуть різнитись – на «Ентер Фільмі» такий проект називався «Саундтрек». Це нарізка з фільмів, що даються в довільній послідовності і в довільний час. Головне, що в них лунають пісні, які заведено вважати улюбленими й навіть культовими. На каналі «Кіно» такі нарізки показують так само регулярно, як на «Ентер Фільмі». Як на мене, досить вдалий хід – повторювати їх із періодичністю в годину. Бо народ звик любити кіно не в цілісному вигляді, а фрагментами, які йому пропонують телевізійники. Проте, в цілому виглядає, що «Кіно» - продукт вторинного телевізійного ринку.

Аби тримати баланс, старі радянські фільми канал урівноважує… дуже старими. Причому дуже старі таки тягнуть на кінокласику,  тоді як просто старі, зразка 70-80 років, ми не завжди бачили в кінопрокаті. Більшість із них тоді мали другу прокатну категорію, що означало показ у малих залах великих кінотеатрів у незручний час, у сільських клубах і райцентрах, коли немає індійських фільмів…

Якщо розглядати програму серіалів та західних фільмів, тут ще гірше. Попри амбітні й закличні рекламні анонси, ці стрічки нічим не нагадують не лише класику, але й просто добротно зроблене кіно. Жодного гучного показу, жодної помітної прем’єри бодай старого, але невідомого дотепер фільму.

Вторинністю грішать і більш рейтингові канали. Наприклад, ICTV взявся за повтор уже показаних на інших канал російських серіалів «Менты» і «Каменская». Але разом із тим вони Мали ексклюзивне право на прем’єрний показ непересічного серіалу «Зона», а також включають до кінопоказів якщо не гучні, то помітні кінопрем’єри останніх років. Це саме можна сказати про деякі інші канали.

Правда, за словами програмного директора «Кіно» Оксани Іванюк, це лише початок. Мовляв, улітку, коли в ефірі немає нічого нового, і старенька «сірятина» приживеться. З вересня ж у сітці мовлення каналу почнуться зміни, властиві початкові нового телевізійного сезону. На початку осені телеглядачеві покажуть ті проекти, робота над якими вже практично завершена. Наразі ж інформація про те, який саме продукт з’явиться в ефірі, зберігається в таємниці. Генеральний продюсер Ольга Рудніченко взагалі каже: «Ми не хочемо поспішати. Наше завдання – впоратись із втіленням визначеної стратегії нового бренду». Вона розуміє, що знайти своє обличчя і перестати вирізнятися сірістю – справа не одного місяця, тому обіцяє: з часом канал буде цікавим і модним.

Минулого літа така сама ситуація була з каналом «К1». Молода команда також не мала свого обличчя, проте поставила на нестандартні випуски новин і претензійні кінопокази, в яких переважало європейське кіно та «режисерські тижні». Рейтинг каналу й справді почав рости. Однак, після відомої історії з витісненням «К1» із широкого телепростору канал, здається, ще не зовсім оговтався. Відтак, «Кіно» у вигіднішому становищі: його через гіпердоступність ніхто з ефіру не позбавить. Тож справді, можна не поспішати, й шукати власну ідентичність досить довго. Існує, отже, негласна домовленість: канал «Кіно» не поспішає розвиватись, а ми з вами не поспішаємо його дивитись.

Щоправда, є й позитивні моменти: є ще одна кнопка, на яку можна перемкнутись, рятуючись від політики. Адже «Кіно» заявляє про себе, як про суто мистецький канал. Ясно, «легендарний» канал «Культура» тут і поруч не стоїть. Але всі ті фільми та серіали, які показує «Кіно», можуть стати віддушиною для тих, хто не хоче дивитись політичні новини і втомився від зомбуючих програм кабельного телебачення, коли по всіх каналах крутять суцільних вампірів, кров і стрілянину.

Втім, канал «Кіно» не можна назвати повноцінною заміною тому ж «Ентер Фільму». Канал, скоріш за все, піде тим шляхом, який свого часу пройшли «К1» і «К2», повторюючи після всіх каналів нормальне, серйозне рейтингове кіно, вміло дозуючи його з нормальним масовим продуктом. У будь-якому разі, це не можна назвати телебаченням другого чи третього ешелону: це зародок майбутнього телебачення, якому ще треба розвинутись.

Чого ми можемо чекати від каналу «Кіно»? Ексклюзивних показів? Навряд. Нових серіалів? Не думаю. Чогось оригінальнішого за музичні кліпи? Не певен. Канал просто існує. І пробачмо йому ті недолугості, ту вторинність і ту дитячу наївність, яка йому притаманна зараз.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2042
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду