Закон про мови й телебачення

5 Липня 2012
28169
5 Липня 2012
20:40

Закон про мови й телебачення

28169
Як телеканали показали події навколо прийняття Верховною Радою Закону про засади державної мовної політики. Огляд
Закон про мови й телебачення
Коли я пишу ці рядки 4 липня, під Українським домом триває протистояння «Беркуту» й тих, хто вийшов протестувати проти незаконного і, головне, неконституційного ухвалення Верховною Радою Закону про основи державної мовної політики.

 

Для мене як телеглядача грім гримнув о 18-й годині 3 липня, у «Вікнах» на СТБ. Одразу ж після занудного жіночого тележурналу під назвою «Все буде добре!» ведуча новинного випуску сказала таке, чого осягти з першого разу не вийшло, а саме про ухвалення в другому читанні та в цілому Закону про засади державної мовної політики. Парламентський кореспондент СТБ Ольга Червакова у своєму стендапі виглядала так само розгублено, як і ті, хто мовчки застиг перед телевізорами. Що відбувається? Те, що блискавичне ухвалення сумнозвісного законопроекту в другому читанні та в цілому стало цілковитою несподіванкою навіть для більшості депутатів, не кажучи вже про журналістів, відчувалося в кожному слові розгубленої журналістки. На час виходу «Вікон» канал не мав відео, тож довелося обмежитися коротким звітом журналістки. Саме у «Вікнах» я того дня вперше почула безсмертну фразу Чечетова про те, що «ми розвели їх, як кошенят». Але не востаннє, бо важко знайти більш вдячний привід продемонструвати глядачам, наскільки їх зневажає чинна влада. Трохи згодом екранами прокотилася репліка Колесніченка про те, що журналісти для нього - не народ!

 

Зате київські кореспонденти російського Першого на 18.10 того ж таки 3 липня примудрилися оперативно передати патронам у Москві аматорське відео, де було знято момент голосування й те, що йому передувало. Ведучий у студії, коментуючи цю подію у ВРУ, не приховував особистого задоволення фактом ухвалення одіозного Закону про регіональні мови. До сюжету присобачили ще й цитату міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, котрий висловив цілковите схвалення результатів роботи народних депутатів ВРУ.

 

Український Перший національний сюжетом про ухвалення скандального законопроекту в цілому розпочав перший вечірній випуск новин. Тут обмежилися цілком нейтральним інформаційним повідомленням без жодних емоцій, проілюструвавши його тим-таки аматорським відео з парламенту. В око впало те, що новину про рішення Європейського суду з прав людини, який визнав незаконним арешт екс-міністра Юрія Луценка і юридично закріпив за ним статус політв'язня, провладні канали подавали буквально одним рядком. Тим часом ця інформація мала всі шанси потрапити в топ, якби її не витіснив скандал із мовним голосуванням.

 

«Факти» на ICTV до 18.45 встигли підготувати повноцінний сюжет із кількома синхронами головних спікерів із мовного питання. Після виголошення інформації про ухвалення мовного закону з кадрами з уже розтиражованої відеозйомки Олена Фроляк надала ефір кореспондентам «Фактів», які записали синхрон В'ячеслава Кириленка на східцях Українського дому, куди прийшли деякі народні депутати з пов'язками «Я голодую». Нардеп від НУНС заявив, що він та його колеги оголосили голодування, доки сумнозвісний закон не скасують. Синхрон батька нової мовної політики в Україні Вадима Колесніченка відзначався проєвропейською риторикою: «Мы выполнили свои обязательства перед Европой! Мы боролись за права человека!» Кореспонденти «Фактів» у свій сюжет вмонтували також кадри бійки під Верховною Радою 24 травня, коли опозиція зірвала голосування з мовного законопроекту. Одне слово, картина навколо мовного закону ближче до пізнього вечора ставала дедалі виразнішою.

 

Ірина Волкова у вечірньому «Репортері» на Новому каналі теж не обійшла увагою мовний закон і початок акції протесту під Українським домом. Щоправда, на відміну від «сусідів», на висвітлення теми вона мала менше часу, проте головні моменти самого ухвалення та оголошення голодування депутатами зуміла передати. Кореспонденти Нового сумлінно поспілкувалися з одіозним Колесніченком, опозиціонерами Томенком та Яценюком, подавши їхню пряму мову.

 

О 19.30 настав час аналітичних спроб розібратися, кому й що вигідно в українському політикумі.

 

Зрозуміло, що в перших лавах тут опинилися ТВі та 5 канал. «Альбертейшнейн» у традиційному складі Андрія Грищенка, Сергія Власенка та Ігоря Ліскі чи не вперше того дня озвучив версію про те, що мовний закон ухвалили в неконституційний спосіб, аби відволікти увагу громадськості від рішення Європейського суду у справі «Луценко проти України». Тим часом, наголосив Сергій Власенко, це рішення безпрецедентне, адже вперше юридично визнано політичні переслідування в Україні, і водночас воно створило прецедент, який може допомогти всім політичним в'язням в Україні. Але до справи Луценка автори програми перейшли, досить пристрасно обговоривши мовний закон. Ігор Ліскі навіть на знак протесту проти його ухвалення заговорив українською. Адвокат Юлії Тимошенко навів три кричущі порушення процедури в парламенті, які зводять нанівець усі спроби регіоналів видати своє голосування за цілком легітимне.

 

«Час. Підсумки дня» на 5-му Святослав Цеголко та Сергій Дорофеєв розпочали з обговорення вердикту Європейського суду щодо Луценка. Адвокат екс-міністра Олексій Баганець на запитання Святослава Цеголка, чи можна вважати ухвалення мовного закону спробою відволікти увагу від справи «Луценко проти України», відповів ухильно, мотивуючи це тим, що він не надто стежить за подіями у Верховній Раді, цілком присвятивши себе справам свого підзахисного. Отже, озвучена ведучим версія підтримки в пана Баганця не знайшла.

 

До обговорення мовного скандалу в Раді ведучі запросили народного депутата від НУНС Олеся Донія, солістку гурту «Крихітка Цахес» Кашу Сальцову (Сашу Кольцову), директора Інституту української мови НАНУ Павла Гриценка, голову ГО «Форум видавців» Олександру Коваль, а також у своєму кріслі лишився «універсальний солдат» ПР Володимир Олійник, який перед тим «пробігся» по всіх каналах, коментуючи рішення ЄСПЛ і мотивуючи неможливість його виконання.

 

Сергій Дорофеєв, який почав демонструвати початкові знання української, запитав у пані Коваль, що тепер, після ухвалення такого закону, робити громадськості. Розгублена незалежний глядач для початку констатувала, що так активно, як нині, українську мову ще ніколи не добивали, і щоб її врятувати, треба об'єднатися всьому народу. «Наша мова - це держава», - підкреслила пані Олександра. І якщо ми втратимо мову, від України залишиться тільки територія. Штатний спікер регіоналів Володимир Олійник намагався довести, що новоухвалений закон жодним чином не загрожує українській мові, бо залишає її державною. І взагалі, продовжив регіонал, якщо українську досі не вбили, то й надалі нікому це вдасться. Аргументував він цей спіч тим, що сам розмовляє українською, і його діти, й онуки - також.

 

Ця демагогія викликала емоційний вибух у мовознавця Павла Гриценка, який обурювався тим, що жодне зауваження науковців до недолугого проекту не було враховано. Так само, втім, як і висновки Венеціанської комісії. Пан Гриценко приніс до студії «Красную книгу языков России» і, показуючи список вимираючих мов нацменшин сусідньої держави, довів, що в разі створення аналогічної праці в Україні на перше місце мов, що зникають, треба буде ставити саме українську. Каша Сальцова запропонувала протестувати не на мітингах, а в книгарнях: просто купувати українські книжки і відверто ігнорувати недолугий закон.

 

Олесь Доній розповів, що він та його друзі нині активно відкривають курси української мови у великих містах, і це, можливо, наразі єдиний спосіб протистояти навальній деукраїнізації.

 

У перервах «Часу. Підсумків дня» Ігор Татарчук інформував глядачів про розвиток подій під Українським домом із прямими включеннями голодуючих, а парламентський кореспондент 5-го Ольга Сніцарчук розповідала нові подробиці скандального голосування.

 

4 липня інформаційний день розпочався з кадрів ночі протестувальників під Українським домом. Особливо телевізійники полюбили виграшне відео з Віталієм Кличком, який спілкувався з правоохоронцями, закликаючи їх не застосовувати сили.

 

«Перший інформаційний» цього дня підтвердив свою призабуту було репутацію «каналу чесних новин». Новинні випуски на початку кожної години журналісти робили в стилістиці новинної стрічки. Інакше, втім, і не можна було, адже події розвивалися надто стрімко. Тут першими розповіли і про бійки «Беркуту» з протестувальниками, і про те, що прес-конференцію Віктора Януковича перенесли на невизначений термін. У режимі реального часу 5-й інформував, як до Українського дому заносили техніку для трансляції в прямому ефірі прес-конференції, показували залу, де вона мала відбутися, але не відбулася...

 

Зранку канал першим повідомив і про заяви щодо відставки Володимира Литвина та Миколи Томенка, а також про нараду віце-спікера Адама Мартинюка та лідерів провладних фракцій ВР із президентом України. Синхрони Литвина про те, що, як «котят», «розвели мене, розвели український народ», а також про те, як Мартинюк його підставив, теж були в топі щогодинних випусків новин на 5-му.

 

О 16-й Ольга Сніцарчук розповіла посполитим, як у ВР швиденько ухвалили новий закон про відставку та вибори голови Верховної Ради. На початку її репортажу прозвучала інформація, що, виявляється, такий законопроект регіонали запропонували внести на розгляд ще в понеділок. Отже, всі все знали, і жодних несподіванок ані для більшості, ані для опозиції, включно з відсутністю Володимира Литвина на робочому місці, в голосуванні за мовний закон не було? Принаймні, такі висновки напрошувалися ще тоді, коли напередодні ведучий «Часу. Підсумків дня» Сергій Дорофеєв зацитував нардепа Олега Надошу, який сказав, що Яценюк прекрасно знав про голосування 3 липня.

 

О 17-й годині 4 липня детальну картину того, що відбулося і відбувається нині навколо ухвалення скандального законопроекту, подали «Події» на каналі «Україна». Журналісти ньюзруму попрацювали досить сумлінно: на початку стисло дали хроніку подій учорашнього дня, далі розповіли про акцію протесту під Українським домом із синхронами учасників, скасування прес-конференції президента та його коментар щодо новоухваленого закону, який він збирається ретельно вивчити і піддати експертизі. В «Подіях» знайшли місце і для висвітлення протестних акцій у Львові, Івано-Франківську, Харкові та Дніпропетровську. У всіх цих містах кореспонденти поспілкувалися з учасниками протестів, у цьому контексті навіть гнів одіозної досі Ірини Фаріон виглядав цілком праведним. «Україна» також дала міні-репортаж із «альтернативного» мітингу біля Адміністрації президента, учасники якого не змогли чітко артикулювати журналістам свою мету, белькочучи щось про підтримку реформ президента.

 

Синхрони Арсенія Яценюка та Миколи Томенка, які (за їхніми словами) вперше згодні з президентом у плані оголошення дочасних парламентських виборів, ближче до вечора охоче транслювали і 5-й, і «Україна». Ну, а оператори не могли пройти повз таку колоритну картинку, як свинячі голови з відрізаними язиками і підписані прізвищами прикарпатських депутатів ВР, котрі голосували за мовний закон. Ці моторошні голови виставили «вдячні» мешканці Івано-Франківська на площі перед ОДА.

 

В очі впадала надто нечисленна кількість протестувальників як на Європейській площі, так і в регіонах. Що дало привід відомому захисникові «русскоязичного насєлєнія» Олександру Чаленкові зловтішно написати в блозі на УП: «На Элтона Джона пришло 100 тысяч, а на защиту мовы - 500-700 человек».

 

До маніпуляцій із фотошопом, аби візуально зменшити чи, навпаки, збільшити кількість протестувальників, вдаватися справді не було потреби, й тут усі теленовинарі показали те, що є, а не те, що хотілося б більшості чи опозиції.

 

На «Інтері» та на Першому національному мовний закон і події навколо нього стали топовою темою в перших вечірніх випусках новин. «Інтер» стисло подав хронологію подій, додавши синхрони Олега Зарубинського та Євгена Царькова. Перший потішив самокритикою, відповівши на прохання журналіста прокоментувати голосування фракції Литвина словами: «Я що, ідіот?». Другий розводився про те, що спікер не правий, бо він усе знав.

 

Перший національний у сюжет про мовне протистояння, переповівши все, що сталося за добу від моменту ухвалення закону, вмонтував неминучі синхрони президента, в яких останній говорив про можливість розпуску парламенту в разі, якщо не буде досягнуто стабільності, та про необхідність експертизи нового закону. Відставку спікера ВР теж не оминули увагою. На відміну від більшості каналів, що обмежилися синхроном Литвина про «котят» і про зрадливого друга, Перший його розширив, і глядач дізнався, що Литвин задовго до наради в президента знав: нардепи готують до розгляду закон про зміну процедури відставки та обрання голови Верховної Ради простою більшістю і голосуванням у сесійній залі.

 

Вечірній новинний блок засвідчив наростання протистояння. «Факти» ICTV й «Репортер» на Новому подали розгорнуті сюжети про парламентську кризу, що виникла через заяви про відставки Литвина та Томенка.

 

У програмі «Сьогодні» на ТВі Ілона Довгань та Мустафа Найєм спробували домогтися правди, зіткнувши лобами опозиціонерів Андрія Парубія та Володимира Бондаренка з регіоналом Владиславом Лук'яновим. Регіонал, цілком у дусі своєї партії, на адресу опозиціонерів кинув зневажливе: «Поганому танцору яйця заважають!». Усі його спроби хоч якось надати видимість законності голосуванню за мови натикалися на тонке знання процедур та регламенту нунсівцем та бютівцем. Проте ні Мустафа, ні Ілона не змогли добитися конструктиву ні від одного, ні від інших. Опозиціонери називали своїх політичних суперників «шулерами» та «бандитами», а представник більшості ледве стримувався від ненормативних пасажів. Єдине, що міг винести з цієї балачки глядач, - те, що парламент нині втратив дієздатність остаточно й безповоротно. І це визнають навіть ті депутати, яким геть не хочеться втрачати мандати.

 

Тим часом новина про рішення ЄСПЛ щодо Юрія Луценка доповнилася інформацією про те, що українська влада запевнила - вердикт Європейського суду вона виконає. Глядача свого всі вищезгадані канали про це поінформували, але у форматі коротких повідомлень.

 

Що буде далі, покаже «ніч у музеї», себто сходи біля Українського дому. За останньою інформацією ТСН («1+1»), яка щойно дала пряме включення свого кореспондента з місця події, кількість протестувальників на Європейські площі зростає, і розходитися на ніч вони не збираються...

 

Картинка – zik.ua 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28169
Читайте також
07.11.2012 13:00
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
14 055
17.10.2012 17:57
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
27 877
10.10.2012 19:10
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
24 913
03.10.2012 17:58
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
17 117
19.09.2012 12:50
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
29 319
12.09.2012 17:14
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
11 419
05.09.2012 14:18
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
15 579
22.08.2012 16:07
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
20 111
15.08.2012 16:23
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
28 736
08.08.2012 11:55
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
30 687
08.08.2012 09:20
Сергій Таран, «Українська правда»
17 758
01.08.2012 18:04
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
27 625
17.07.2012 13:14
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
22 046
11.07.2012 14:00
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
21 601
09.07.2012 13:57
Валерий Зайцев
для «Детектор медіа»
9 953
06.07.2012 11:59
Діана Дуцик
MediaSapiens
1 617
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Людмила
4378 дн. тому
На якій підставі директор Інституту української мови поширює байки про вимирання української мови? Лужицька мова з її стотисячним, якщо не помиляюся, населенням сотні років тримається в іномовному оточенні, а нас МІЛЬЙОНИ! Українська мова за кількістю носіїв посідає друге-третє місце серед слов'янських мов. За двадцять років незалежності багато що змінилося у свідомості молоді. Зневаги до української мови нема, хіба що у малоосвічених і малокультурних людей. Ця влада не вічна. Сподіваюся, ми врешті виберемо розумний парламент. який по-розумному вирішить мовне питання. А цей закон мають скасувати через суд, або ж відібрати мандати у народних депутатів і надати статус народного депутата їхнім карткам. Принаймні для бюджету буде економніше.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду