Віктор Янукович: сеанс конституційної самореклами

30 Червня 2012
11579
30 Червня 2012
14:43

Віктор Янукович: сеанс конституційної самореклами

11579
Ні, не з Днем Конституції привітав громадян України Віктор Янукович. Він привітав їх із собою, зі своїм перебуванням у президентському кріслі.
Віктор Янукович: сеанс конституційної самореклами

Коли вітають подружжя з річницею весілля, якось не заведено казати: часи, мовляв, змінилися, тож настав час чоловікові й дружині пошукати собі нові пари. Коли вітають людину з ювілеєм, нікому й на думку не спаде тільки й вести мову, що от би відправити ювіляра на пенсію, а на його посаду призначити когось нового.

 

Президент України Віктор Янукович, відкинувши умовності (часи ж бо змінилися), саме в такому ключі витримав своє звернення з нагоди Дня Конституції: «Шістнадцять років тому молода українська держава прийняла Конституцію - Основний закон нашої країни. Він закріпив статус України як незалежної, демократичної та правової держави. Країни, в якій найвищою соціальною цінністю є людина, її життя та здоров'я, честь і гідність, недоторканність та безпека. Динамічний розвиток України та світу ставить перед нами нові завдання».

 

Ні, хоч що кажіть, а Віктор Янукович - президент-новатор. Із чим зазвичай зверталися в День Конституції до українців усі попередні президенти? Із банальними привітаннями. Ніхто тих привітань тепер і не пригадає. Нинішній президент виголосив не менш ніж звернення. Як і належить не просто політикові, а державному діячеві й, не побоюся цього слова, вождеві народному.

 

Узагалі-то, після того, як телеканали та радіо анонсували трансляцію звернення президента, стало якось не по собі. Бо так уже заведено: глави держави виступають зі зверненнями до громадян зазвичай тоді, коли сталося щось надзвичайне й, здебільшого, аж ніяк не приємне. Фраза «Шановні співвітчизники!», з якої почав президент своє звернення зі звичною для нього інтонацією, теж нічого доброго не віщувала. А виявилося, що мова всього лише про День Конституції. І як же потеплішало одразу на душі! Як спокійно стало, як затишно! Ні, хоч що кажіть, а підняти настрій наш президент уміє.

 

Тож учитаймося в наведені вище слова. Динамічний розвиток світу - то, поза всяким сумнівом, дуже вагома причина змінювати Конституцію однієї окремо взятої України. Із динамічним розвитком самої України дещо цікавіше. Ще одна цитата: «Оновлення Основного закону - це, фактично, основа нашого сучасного державотворення. Це - фундамент модернізації країни і наш обов'язок перед майбутніми поколіннями». Щодо обов'язку перед майбутніми поколіннями - то як часто той обов'язок треба виконувати? Тобто, як часто він вимагає змінювати Конституцію? Хто й коли його, той обов'язок, на нас поклав? Що ж до модернізації країни... У благополучних країнах модернізація - це постійний і безперервний процес. Але чомусь конституції свої вони безперервно не змінюють - ледарі, мабуть, безпросвітні.

 

От що вже зовсім важко зрозуміти, то це такий пасаж президента: «І сьогодні я закликаю все суспільство, всіх, кому не байдуже майбутнє держави, долучитися до оновлення Основного закону». Воно, звісно, дуже добре було б (адже відомо, що в Україні геть усе суспільство - то компетентні фахівці з конституційного права), от тільки як це зробити? Як пересічний українець - член суспільства, якому не байдуже майбутнє держави - може сказати своє вагоме слово, у який спосіб і за якою процедурою? Та ще й так, щоб його слово бодай хто-небудь почув - не кажучи вже про те, щоб розглянув по суті?

 

Ні, не хочеться вірити, що президент це сказав просто так, задля красного слівця, не вкладаючи у свої слова жодного змісту.

 

«Переконаний, лише спільними зусиллями можна змінити країну на краще. Разом ми збудуємо сучасну, сильну, заможну Україну, - сказав Віктор Янукович. - Країну, де кожен громадянин справді відчуватиме захист своїх прав, гарантований державою». І під кожним із цих слів хотілося б підписатися - можливо, навіть по декілька разів. Одного тільки шкода: президент так і не сказав, скільки разів треба ухвалювати нову Конституцію, щоб одного чудового ранку (чи, може, вечора) все це взяло й стало реальністю. Може, оновлювати Конституцію щодня, а то й двічі на день? Може, закинути всі буденні справи, а тільки й виконувати магічний ритуал зміни Конституції? А може, під час ухвалення нової Конституції якесь заклинання треба вимовити - щоб вона тут само запрацювала, а не залишилася на папері?

 

Дуже хотілося б дізнатися відповідь на одне дріб'язкове запитання: що саме не влаштовує Віктора Януковича в нині чинній Конституції? Які її положення гальмують «динамічний розвиток світу»? Але у зверненні президента шукати цієї відповіді марно. Як, боюся, й у повному на даний момент зібранні його публічних виступів. Так само марно шукати відповідь і на інше запитання: яким хотів би бачити президент новий конституційний устрій, які фундаментальні положення він хотів би до нової Конституції включити - бодай у загальних рисах. Як має виглядати омріяна модернізована Україна. Головне - вступити в бій, а там видно буде?

 

Утім, навіщо всі ці запитання? Президент - непересічний державний діяч - вирішив подарувати народові нову Конституцію, тож усі ми хоча б за це мусимо бути йому дуже й дуже вдячними. Зрештою, навіщо взагалі нам та Конституція, коли є в нас такий президент?

 

От тільки раптом за два місяці, 24 серпня, виявиться, що й сама незалежна Україна взірця 1991 року безнадійно відстала від «динамічного розвитку світу»?

 

Якщо ж серйозно... Ні, не з Днем Конституції привітав громадян України Віктор Янукович. Він привітав їх із собою, зі своїм перебуванням у президентському кріслі. Що ж, ми привіталися. Щиро дякуємо.

 

З відгуком Інни Долженкової про конценрт на Першому національному на День Конституції можна ознайомитися тут.

 

Фото - http://president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11579
Читайте також
30.06.2012 11:03
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
19 846
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ават
4339 дн. тому
Хочеться порадіти за майбутні покоління. Може в майбутньому (далекому чи близькому ?) буде виконуватися Конституція ! «Оновлення Основного закону - це, фактично, основа нашого сучасного державотворення". А що ж ми робили 16 років, як не творили нашу державу ?! Поки що зовсім не зрозуміло, навіщо оновлювати нашу теперішню Конституцію ? Невже вона не дозволяє будувати "сучасну, сильну, заможну Україну" ?! Згідно із діючою Конституцією кожен громадянин і так ПОВИНЕН відчуватиме захист своїх прав, гарантований державою.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду