Час брехні

26 Березня 2012
20528
26 Березня 2012
08:51

Час брехні

20528
Розповідаючи про переведення годинника, Перший національний вигадав свою власну теорію відносності й примудрився навіть сюди приплести Євро-2012
Час брехні

У висвітленні теми зимового та літнього часу розпочався новий етап. На зміну замовчуванням, перекручуванням та іншим маніпуляціям прийшла відверта брехня. Що й доводить сюжет вечірнього випуску новин Першого національного телеканалу 22 березня.

 

От повний текст цього повідомлення:

 

«Україна знову переходить на літній час. У ніч із суботи на неділю - 25 березня - о третій годині за київським часом стрілки годинника треба перевести на годину вперед. Перехід на літній час відбудеться через Євро-2012. Україна і Польща, яка також прийматиме чемпіонат, мають різницю в одну годину. Перевівши стрілки, Київ зрівняється з Варшавою, створивши більше зручностей для іноземних фанів. Утім, незабаром парламент має розглянути урядовий законопроект, за яким уже цього року літній час буде скасовано. В Україні запровадять другий годинний пояс і стрілки більше не переводитимуть».

 

Зрозуміло: журналіст може помилитися. Він (вона) може заплутатися в розрахунках. Він (вона) може не розумітися на темі часових поясів - тим паче коли йдеться про ведучу новинних випусків, якій доводиться висвітлювати кількадесят тем щовипуску. Але ж є випусковий редактор! Є інші редактори! Солідні канали мають потужну редакторську службу, яка убезпечує - мусить убезпечувати - випуски новин від ляпів. Бодай від суттєвих.

 

І якщо в даному разі вся ця служба не спрацювала, й навіть за три години після ефіру ця новина - й у текстовому, й у відеоформаті - висіла на сайті каналу, збираючи й збираючи коментарі, це може означати єдине: ніяких ексцесів не сталося, так і було треба. Повідомлення вийшло в ефір саме в такому вигляді, в якому воно й мало вийти. У вигляді брехні.

 

Перехід на літній час - це переведення стрілок годинників на годину вперед. Як і було сказано в сюжеті. І після переведення стрілок третя година ночі одразу ж перетвориться на четверту. Варшава й справді має часову різницю з Києвом на одну годину. Тільки не на плюс одну, а на мінус одну годину! Варшавський час не випереджає київський, а відстає від нього. Й коли кияни - ті, що не сплять, звісно ж - переводитимуть стрілки своїх годинників із третьої на четверту, у Варшаві буде друга. Отак «зрівняється» час. Що це - теорія відносності від Першого національного?

 

Насправді Польща теж переходитиме на літній час. І тієї самої миті, коли кияни переводитимуть стрілки з третьої години на четверту, варшав'яни - також ті, що не сплять - переводитимуть їх із другої на третю. Як то кажуть, не вмер Данило - болячка задавила. Як була між двома містами різниця в одну годину, так і залишиться. Чи стане від цього «більше зручностей» для іноземних фанів - то дуже вже філософське питання.

 

Якщо час в Україні й справді хотіли зрівняти з часом у Польщі, треба було просто залишити годинники у спокої й не смикати їх. Не переходити на літній час. Але ж ні, от саме спеціально через футбольний чемпіонат, судячи з цитованої новини, на нього й переходять. А всі тридцять попередніх років задля чого переходили? Теж заради Євро-2012?

 

Звернімо увагу на одну обставину. Оте «за київським часом», що пролунало у повідомленні (а чи є в Україні якийсь інший час, окрім київського?), насправді мало б звучати як «за східноєвропейським часом». Саме так офіційно зветься другий часовий пояс. А ми ж, здається, так хочемо інтегруватися до Європи! То хіба ж не диво: ведучи мову про «зручності» для європейських футбольних фанатів, тицяючи куди треба й не треба те горезвісне Євро-2012 (воно вже починає сидіти в печінках, ще навіть не розпочавшись), наші ЗМІ старанно зводять «залізну завісу» довкола України в питанні часових поясів. Підводять і підводять українців до враження: сезонне переведення стрілок - то одна з дурниць українського життя й лише його. Принаймні, з наведеної цитати чітко випливає: час у Варшаві змін не зазнає; підведе Київ стрілки на годину - й усе.

 

Утім... Найімовірніше, зовсім не журналістів у даному разі треба критикувати за недолугі, а тепер і брехливі повідомлення. Вони лише роблять, що їм кажуть. Автори ідеї прив'язування сезонної зміни часу до Євро-2012 перебувають за зовсім іншою адресою. Автори брехні про «зрівняння часу з Польщею» - там само. Журналісти - лише знаряддя у великій пропаганді, адже Перший національний - то державний телеканал.

 

Прогляньмо текст новини ще раз: «В Україні запровадять другий часовий пояс, і стрілки більше не переводитимуть». А як же повернення на зимовий час? А от саме воно й залишається в густому тумані. Адже здавалося б: хочете запровадити в Україні час другого поясу й скасувати сезонні зміни - нема нічого легшого, просто не переходьте на літній час, і все. І з Польщею час став би однаковим! Але ні, знадобилося віднайти причину, щоб таки перейти на літній час. А коли та причина не віднайшлася - вигадати її, випотрошивши реальність.

 

Тож і нема гарантії, що десь на початку осені нам не скажуть: повернення до зимового часу не буде, от вам літній - оце він і є часом другого поясу. І немає значення, що насправді це зовсім не так: прецедент брехні вже є, то чом би не повторити його ще раз?

 

На відміну від питань мови, геополітичної інтеграції тощо, тема часових поясів є просто клондайком для пропагандистів і маніпуляторів: переважна більшість українців ніколи не цікавилися цією проблемою, не знаються на ній, тож їм можна втюхувати що завгодно.

 

А почитати на сайті Першого національного коментарі до новини - волосся дибки встане. Тут вам і страждання над долею нещасних українських «діточок», які от саме цього року ну точно вже не переживуть сезонних змін часу. І численні варіації на тему «закордон нам не наказ», та ще й з уточненням: «ворожий закордон»: «А чого це ми маємо прогинатися під Польщу, а не Польща під нас?». Тут і інші заклики бути гордими й ані на кого не рівнятися. З архівів підсвідомості було дістано такі стереотипи, які, здавалося, ніколи вже не мають вигулькнути назовні. На те, що всі викладки стосовно «прогинання перед Польщею» були брехливими, не звернув уваги ніхто.

 

Пропаганда подіяла. Залишилася дрібничка - актуалізувати питання часових поясів якраз під вибори.

 

Фото - www.novate.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20528
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Листоноша
4414 дн. тому
Панове, Бахтєєв має цілковиту рацію. Я теж чув цю дебільну брехню Першого національного каналу. Питання переведення стрілок на годину не настільки складне, щоб у ньому не міг розібратися навіть найтупіший журналіст. Висновок один: це робиться ЗУМИСНЕ. Про це й стаття. Можливо, дехто пропустив повз вуха ці дурниці, але тоді не варто і коментувати те, чого не чув :)
тупик
4414 дн. тому
так не делают,это бред.Откуда такая точность,подлавливать где учились ?в спе
апрель
4414 дн. тому
так не было,не было этого !/Я видела выпуск!
яффа
4414 дн. тому
автор не прав.Этоне повод для наезда на канал,если ведущий и что то сказал не то,хотя я прослушал этот момент и его вроде как и не было
какбз
4414 дн. тому
ради такой мелочи столько писанины? не стыдно ?Ведь страну позорите.Увидели ошибку-набоали номер редакции и тихонько сказали что мол считаете что что то не такА вы канал позорите на всю страну.Поступайте просто как враг,и не как коллега
солярис
4415 дн. тому
такую бредятину пишут-читать противно.Все каналы измываютсся над зрителями по пол часа показывая рекламу,а тут на час перевели время.это же мелочь!!!
Sparrov
4415 дн. тому
Ігоре, ви не праві. Ви називаєте провокаторами якраз тих хто ними з-поміж наших телеканалів є в найменшій мірі. По збалансованому телеканалі ТВІ з акцентом в аудиторії на інтелектуалів, таке пройти б не змогло. Щодо трьох помилок у двох передачах з астрономії, я було навіть написав скаргу, що їхні перекладачі явно помилися, того ж дня отримав вибачення за допущенні неточності.
Игорь
4415 дн. тому
Если бы такое сказали по провокаторскому ТВi, никто бы даже внимания не обратил! Это и бесит! Надо быть объективным во всём!
Sparrov
4415 дн. тому
Пореготав з коментаторів. Цілковиту дурню називати правдою і щось тявкати про Польщу. Як відомо Сонце обертаються навколо Землі, а зорі це смарагдові цвяшки забиті в кришталеву сферу, а автори половини коментарів відьмівські байстрюки. 1) Переведення годин раціонально для країв поміж тропіками та полярним колом, дуже округлено між 30 та 60 паралелями. З таких країн його використовують практично вся Європа і Пн.Америка, частково Австралія та Бразилія, хоча ці ближче до екватора. Зовсім не використовує Азія, але окрім РФ і Цн.Азії решта держав або на межі або південніше. 2) Судячи з тієї дурні що тут написана в коментарях, починаю підозрювати, що або мій народ вже геть бовдур, або ж в УТН є посада штатного форум-троля і людина плідно працює під десятком ніків. 3) Журналісти в Україні частенько не тямлять в наукових темах про які пишуть. В статтях не дотичних до політичної кон'юктури теж буває таке, що хоч стій хоч падай. Та таку кількість помилок дійсно навряд чи наплетеш по дурості без умислу, хоча в житті всяке буває.
Откройте-Мосгаз!
4415 дн. тому
О BenHur !Сразу видно бандерлога по слэнгу!это ноый троль ил ив память о Бен Гурионе ник?Плохой ты выбрал ден ьдля того чтоы завязывать нюхать клей,паренек ,с улыбкой на лице
BenHur
4415 дн. тому
О СКОЛЬКО КЛАКЕРОВ НАНЯЛИ НЫШПОРКИ ВИТЮНА БЭКЭНДОРФО_АРФУШИКИ
варан
4415 дн. тому
Таак !Всем занять позицию.У врагов ут новый приход.Надо ждать новых "перлов"Видно идет борьба за кресло и все началось по новой
так это же Ленин!
4415 дн. тому
Если человеку сказать 100 раз свинья -он говорят захрюкает.Но люди разнрые бывают ,Но люди бывают разные.Если сказать Вам,что вы напишите 1000 раз про 1й что он такой,каим был 3 года юкать,назад,то вы не перестанете хрюкать,а первый так и будет в первой десятке посдле того,как годами был в самом конце по рейтингу.Динамика канала все равно остаетс яуникальной по развитию cреди всех остальных
trusardi
4415 дн. тому
И вообще при чем здесь брехня?Ведь все грамотно в эфире,а вы придираетесь.Другие вообще такие ошибки страшные допускают-а вы к пустому место придралисб-видно что кто то стоит и апплодирует,когда вы за ушлых енотов занимайтесь лайнометством,уж простите за откровение
trusardi
4415 дн. тому
так тупо отрабатывать 30 серебрянников,печатая никому ненужные пасквили на единственный канал,где все правильно написали.Поялки чтоб не путались-дали возможность улучшить время приезда отъезда.А что в это такого?Аж противно этот маразм синечулочный читать.Стыдно ,очень стыдно за наших коллег,что они так дисркедитируют Национальоное телефидениеэ этой статьей.
Авалон 77777
4415 дн. тому
очень похоже на заказушку для того,чтобы понизить рейтинг ут перед парламентским выборами.Это же полный бред то что здесь написано.Вопль простреленной навылет волчицы как писали в "12 стульях!"
BenHur
4415 дн. тому
а шо ожидать от помойкибэкэндорфоорфушей на так называем первом ебаньковыческом канале?!
бунд
4416 дн. тому
О. В подтверждение слов автора статьи , тут тоже совок отметился. Вообще всю эту муйню затеял колесниковв , у которого семья в моцкве живет. Не удобно ему ни ездить ни звонить. Отрыгыонал одним словом !
Игорь
4416 дн. тому
А... ну да, время переводят все страны ЕС? Может они уже и переводом времени упрекают, шантажируя своей ассоциацией???
Игорь
4416 дн. тому
Ну это лучше, чем нагло врать, как оппозиционеры о том, что время переводят для экономии электроэнергии. На самом деля я видел интервью со многими оппозиционерами, и они открыто заявляли: "Навіщо копуіювати Росію???", а то, что время не переводят 159 стран - это уже как бы не аргумент...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду