Пакуй валізи, хто зверху

23 Березня 2012
16007
23 Березня 2012
13:00

Пакуй валізи, хто зверху

16007
За майже рік одиночних плавань колишні підйомівці Фреймут, Притула й Педан загартувалися, але незбагненна хімія-магія між цими трьома нікуди не поділася
Пакуй валізи, хто зверху

Ура! Вони повернулися! Приблизно так зреагувала ведуча «Репортера» Ірина Волкова на появу в оновленому «Підйомі» своїх давніх улюблених колег за ранковими ефірами Нового каналу - Ольги Фреймут, Сергія Притули та Олександра Педана. Минулої п'ятниці ця трійця благословила нових ведучих ранкового шоу.

 

Але то було так, принагідно. Бо з'явилися вони в уже призабутій для себе студії з приводу поважного - Оля з Сергієм промотували своє нове шоу «Хто зверху?», а Сашко, відповідно - «Пакуй валізи». При цьому Педан проносився перед приголомшеними глядачами в якихось абсолютно диких маскарадних костюмах. Іру, яка вже приготувалася вести випуск новин, він узагалі заскочив, залетівши на її територію в костюмі Адама. «Репортерська» душа з того надзвичайно втішилася, розпочавши новини з найрадіснішої - появи в студії «Підйому» всіх трьох його колишніх ведучих.

 

Радість була швидкоплинною, адже Фреймут, Притула й Педан покинули «Підйом», аби поступитися місцем новим зірочкам. Їх, тьху-тьху, щоб не зурочити, здається, таки знайшли. Принаймні, за темпераментом Юлія Довган, Володимир Скічко та В'ячеслав Соломка не поступаються найкращим підйомівцям, серед яких і вже згадана трійця.

 

«Батьки з'їхали, все, тепер ви - господарі в цій квартирі! Ви класні, справді!» - приблизно такими словами благословив молодняк на творчі успіхи Олександр Педан. А сам побіг далі, мабуть, готуватися до чергової серії зйомок «Пакуй валізи». При цьому променився посмішкою настільки загадковою, що його нове шоу одразу ж захотілося подивитися.

 

Ольга Фреймут і Сергій Притула поводилися набагато пристойніше, але... я би сказала, еротичніше. Вочевидь, формат «Хто зверху?» зобов'язує. Незважаючи на те, що той-таки формат передбачає передусім змагальність між статями. Але про це - трохи нижче.

 

Наразі зупинюся на тому, чому так зраділа Ірина Волкова, коли в студії «Підйому» опинилися його колишні ведучі.

 

Гадаю, її щирі емоції викликав не так сам факт побачення з колегами, а та атмосфера, яку створюють Фреймут, Притула й Педан навколо себе. Вони за три роки роботи в «Підйомі» настільки добре вивчили одне одного, що оце рідкісне взаєморозуміння на рівні першої сигнальної системи спричинило дивовижну хімічну реакцію, з якої постає магія впливу на оточуючих. Кожен із них торік поодинці вирушив у небезпечне сольне плавання, де хімія - іншого роду, порівнювана хіба що зі спробами гіпнотизера-початківця ввести в транс цілий зал. Де якщо й спалахне коли іскра, то вже так рідко, що її й не помічаєш.

 

За майже рік одиноких плавань колишні підйомівці, звісно, загартувалися в боях з «Інтуїцією», «Я - героєм», «Фабрикою-4», «Ревізором», «Шоуманією»... Але ж незбагненна хімія-магія між цими трьома нікуди не поділася, і коли Новий купив формат Battle of the Sexes, питання, хто правитиме бал у цій «Битві статей», навіть не виникало: звісно ж, капітанами команд призначили Ольгу Фреймут (жіночої, само собою!) та Сергія Притулу (чоловічої). Олександрові Педану теж знайшли місце - він грає роль такого собі Бога з машини, верховного судді, який оголошує переможців.

 

Задля справедливості зауважу, що спроби використати потенціал цих «троїстих музик» на одному майданчику в Нового вже були, приміром, у шоу «Зроби мені смішно». Але там наші герої перебували переважно в ролі статистів, адже парадом командував Сергій Кузін.

 

Для нашого телебачення спроба адаптувати гендерний формат не нова, досить пригадати «Фактор статі» каналу «Україна». Проте щось у них не спрацювало, тож проект тихенько пішов з ефіру.

 

Ще перед запуском нового шоу Ольга Фреймут висловлювала побоювання щодо його успіху, сказавши: «Він (проект. - ТК) або вистрелить, або ні». Вже після першого випуску «Хто зверху?» його творці зітхнули з полегшенням: згідно з даними компанії GfK Ukraine, 10 березня перший епізод ігрового шоу «Хто зверху?» мав рейтинг 4,05%, частку 11,96% за комерційною аудиторією каналу (14-49, вибірка «50 тис.+»). За тиждень 5-11 березня Новий канал мав середню частку 8,13% за «50 тис.+» та 7,3% за «Всією Україною».

 

Таким чином, показники прем'єри перевищили середні цифри каналу. Отже, проект таки вистрелив.

 

Хоча, здавалося б, нашого глядача важко зачепити якимось там ігровим шоу, адже він уже такого добра наївся доста. Аж ні, виявляється, стара аксіома про те, що все вирішують кадри, лишається актуальною.

 

Ольга Фреймут і Сергій Притула почуваються на майданчику напрочуд органічно. Згадавши старі добрі часи, Притула не стомлюється підколювати Фреймут, а та в боргу не залишається. Усе це разом створює потрібну в такому формат напругу, коли між ведучими зависає просто-таки вольтова дуга давньої взаємної приязні. Тож розвага в дусі піонерського табору перетворюється на видовище елегантне й водночас до кольок кумедне. При цьому регочуть як переможці, так і невдахи.

 

У самих конкурсах - жодних ноу-хау. Будь-який телеглядач може згадати безліч корпоративних вечірок, де знудженим членам «дружного» колективу який-небудь масовик пропонував зробити те саме, що пропонується зробити зірковим учасникам команд «Хто зверху?». Але чомусь корпоративи якщо й згадуються, то з присмаком притлумленого сорому за участь у «дебільних конкурсах», а те, що робиться в балагані на Новому, викликає виключно позитивні емоції. І річ тут не тільки й не стільки в тому, що в халепи потрапляють відомі люди. Хоча мужчинам, мабуть, приємно, дивлячись на недолугі спроби сестер Завальських та Ольги Цибульської скористатися шуруповертом, почуватися справжніми експертами зі вкручування шурупів. Проте всі учасники так самозабутньо поринають в атмосферу дитячих по суті змагань, що геть забувають про свій зірковий статус і поводяться щиро й без жодного пафосу. Втім, якби хтось із них і захотів це зробити, можна не сумніватися - Притула швиденько збив би з нього будь-яку пиху.

 

Фреймут у своєму бажанні довести жіночу вищість і досконалість теж не пасе задніх - вона своїх «дівчаток» щосили і рекламує, і підтримує, і разом із ними лізе в самісіньке пекло конкурсів, особливо небезпечних для будь-якої білявки бодай тим, що в якомусь із них можна не лише ніготь зламати, а й пальчик порізати... Одне слово, всі присутні на майданчику відверто клеять дурня, одночасно впавши в дитинство. І з яким же азартом вони це роблять! Так, наче востаннє. Хтозна, може, це й справді так, адже не щодня завсідникам модних тусовок випадає шанс поринути в безжурну атмосферу змагань, де немає різниці між переможцем і переможеним, бо всі вони однаково щасливі. І де ти програєш віртуальні гроші, а виграш розподіляється між сотнею вболівальників твоєї команди.

 

За тиждень після старту «Хто зверху?» на Новому настав зоряний час Педана, який виявився справжньою людиною-оркестром у шоу «Пакуй валізи». Він недарма лякав у «Підйомі» своїми фантасмагоричними образами. Бо в українській адаптації французького формату Honey, Pack the Bags! Сашкові довелося приміряти на себе чи не цілу крамницю маскарадних костюмів.

 

У прем'єрному випуску він постав в образі Капелюшника з «Аліси в країні чудес». Гримували ведучого нового ігрового шоу під Джонні Деппа, який зіграв цю роль в останній голлівудській екранізації безумної казки Керолла. Склалося враження, що Педан трохи заплутався у фільмографії Деппа, бо непевну ходу він явно запозичив в іншого персонажа цього актора, Джека Горобця. Але однаково, і грим, і капелюх, і камзол, і перука виявилися такими підігнаними під Сашка, наче він у цьому образі народився.

 

Навантаженню ведучого «Пакуй валізи» можна лише поспівчувати. Проте єдине, що видає напругу сольного конферансу Педана - його охриплий голос. Умови гри нібито простенькі: в кожній програмі проходять шість конкурсів, у яких визначаються троє фіналістів.

 

Гравці мають змогу виграти призи - від плеєра до турпоїздки, а в фіналі поборотися за грошовий приз у розмірі 50 000 гривень. Але це на перший погляд, бо головна фішка шоу «Пакуй валізи» - карнавальні костюми, в які одягнено не тільки ведучих, але й усіх 200 глядачів у студії. А ви спробуйте просидіти весь час запису гри в костюмі Панди, хай навіть ця нещасна Марина нею «працює» на Хрещатику, фотографуючись із усіма охочими. Ну, а вже що відчуває Педан, змушений ганяти по всьому немаленькому павільйону, де знімається шоу, в своїх складних, далеких від самодіяльності костюмах, можна лише уявити. Втім, він, як видається, в тому ж таки азарті гри, як і його колеги Притула та Фреймут, забуває про будь-які незручності й без жодних страхів чи комплексів, явно пригадавши непросте «підйомівське» минуле, виникає саме в тому місці, де потрібен.

 

Подеколи здається, що Сашко примудряється опинятися навіть у кількох місцях одночасно, блискавично реагуючи на всі штатні й нештатні ситуації. Конкурси в «Пакуй валізи» нетривіальні так само, як і вбрання учасників. Здається, ще ніхто не примушував гравців малювати пензлем, прикріпленим до голови, або мчати до потрібної кнопки в прозорій кулі-зорбі. Проте ця гра того варта: можна виграти і путівку на курорт у проміжних конкурсах, і 50 тисяч у фіналі.

 

І над усім цим «дурдомом» (вислів Олександра Педана про нове шоу!) незримо панує та сама атмосфера, про яку вже писалося на початку. Бо їх на Новому все-таки троє, навіть коли на майданчику - один.

 

Фото - kp.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16007
Читайте також
16.05.2012 12:05
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
21 841
08.05.2012 12:01
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
23 107
03.05.2012 15:59
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
27 966
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
так ось
4419 дн. тому
Я давно помітила,що вони утрьох стали для багатоьх чимось легендарним,добрим та дуже душевним.хочеться завжди вірити в їхню дружбу та у те,що поза ефіром вони такі ж веселі,так само підколюють один одного та щиро люблять. вони є,напевно,найкращим прикладом спрацьованих ведучих на укр. ТВ. Тому і шоу взяло класну частку лише завдяки їм,бо насправді воно досить просте та банальне,як все що останнім часом робить НК
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду