Сповідь телегрішника

20 Березня 2012
20958
20 Березня 2012
14:40

Сповідь телегрішника

20958
Який подивився минулої п’ятниці «Науку – криміналістику», «Добрий вечір» та «Пакуй валізи»...
Сповідь телегрішника

Будь уважний і не тисни кнопки, як у пропасниці; адже сьогоднішнє тремтіння пальців твоїх - відгомін дрижання землі, в надрах якої тіпатиметься душа твоя необачна, видовищами мерзоти земної наповнена. Настане час - і скажеш ти: ось, Господи, приніс я трилітрову банку душі своєї перед очі Твої. Тобі, одвічому кулінару всесвіту, я смиренно підсовую плоди життя свого - для дегустації та подальшої дистрибуції, як на те буде воля Твоя. І зомліє Господь, щедро скроплений глупотою людською. Адже душа твоя - не банка, й ніколи не була нею; а всередині - не варення. І спитає Господь, до вуха твого схилившись: «Що дивився ти у вечір п'ятниці, коли син мій страждав на хресті - не високих рейтингів ради, а лише з любові до пустої тари роду людського, який ще у ті далекі часи вимагав прямої трансляції з Голгофи й постійно скаржився на якість зображення?».

 

Смиренно згадавши вечір минулої п'ятниці, відкинувши дух нечистий, лукавий, розкажеш ти всю свою нікчемну правду, хоч і темнітиме від неї в очах, і чухатиметься мозок від нервів та сорому.

 

Скажеш ти приблизно таке:

 

Десь одразу по восьмій вечора, після дня тяжкого, турбот і клопотів виповненого, всіх зусиль, біганини та гамору, що в книгах Твоїх марнотою зветься, захотіла душа моя трилітрова наповнитись солодощами видовищ яскравих.

 

І так налаштований мій телевізор, Господи, що на першій кнопці - канал Viasat Explorer. І показували там труп людський, що пролежав на землі сорок діб, вкритий густою масою личинок, що звивалися й ворушилися; а поруч на землі, під небом твоїм, до плоті нещадним, лежали інші трупи в різній стадії розпаду. І голос за кадром сказав, що все це зветься «трупною фермою», створеною заради важливих і цікавих криміналістичних дослідів: з плоті зогнилої вибирають личинок мух та жуків усіляких, стежать за їхньою вгодованістю; всі ці спостереження дуже корисні для глядачів, бо дозволяють їм, знайшовши в лісі чи десь у горах труп задавнений, швидко зорієнтуватися, скільки він там гниє. Але не все так просто, Господи, з цими трупами. Особливо з тими, що розкладаються під водою.

 

І обхопив Господь вуха свої, голову опустив, і тихо так, приречено, мовив:

 

«Знаю я цю програму. "Наука - криміналістика" зветься. Там ще про відірвані ступні розповідали, які в сучасному спортивному взутті псуються дуже повільно... Й ти додивився цю програму до кінця?».

 

А як же ж її було не додивитися, Господи!? Адже ось уже четвертий рік на береги Британської Колумбії вимиває кросівки з ногами людськими всередині! Така інтрига! Погано тільки, що досі невідомо, чиї то ноги й що з ними робити. Навіть підводна трупна ферма не допомогла розібратися, що ж це у світі коїться. Головна ж версія слідства полягає в тому, що одірвані ноги в кросівках завжди вимивало на береги - просто раніше того ніхто не зауважував. Протягом багатьох років нікому не спадало на думку зазирати всередину кросівок, водоростями вкритих, - і лише завдяки телебаченню все приховане відкрилося, і потрапило на екрани: з хробаками та облізлою шкірою на кістках!

 

І сказав тоді Господь, прочистивши горло печаллю: «Немає загадки в плоті зогнилій та ногах одірваних. Але є загадка в ногах цілих, до тіла природою причеплених, які так затято шукають, в яке б іще лайно вступити. Невже не міг ти знайти того вечора видовище краще, для душі й тіла корисніше? Оно зразу дві прем'єри було - на "Плюсах" та Новому каналі?!».

 

І що ти скажеш на це? Невже знову прикрі слова правди, мовляв, ніякі то не прем'єри, Господи, а старі кросівки з одірваними ногами, вкотре викинутими на берег телевізійного ефіру вкраїнського? Адже що таке, Господи, нова програма «Добрий вечір» на «1+1», як не пережовування та зригування «Великої різниці», з безкінечними пародіями на фільми, серіали та зірок усіляких? Я вже мовчу, що в програмі цій - ні сіло, ні впало - простібали пророка Твого, Мойсея, який народ обраний з неволі єгипетської вивів. І стьоб цей пахнув одеськими джентльменами і Масляковим, - недобрий то й вельми характерний, упізнаваний запах, як сказали б експерти програми «Наука - криміналістика».

 

Й чи можна назвати прем'єрою шоу «Пакуй валізи» на Новому каналі, якщо проект на трупній фермі популярних форматів підібрано? Незрозуміло тільки, чому ці веселі старти, які зазвичай для малюків влаштовують, так пізно в ефірі поставлено? Що свіжого й цілющого для душі в шоу «Пакуй валізи», крім Олександра Педана в ролі керолівського Капелюшника та реклами туристичної фірми, котра охоче посилає людей до Єгипту, в царство древнього мороку й обезбожненого потьмарення?

 

І зітхнув Господь ще раз, а тоді каже: «Добре, будемо вважати, що цього разу тобі просто не пощастило».

 

І застигнеш ти перед чорним опівнічним екраном, а у вухах лунатимуть нові заповіді, які лише й зможуть уберегти душу:

 

Не помножуй скорбот і жорстоких випробувань, які не потрібні ані душі твоїй, ані дому твоєму, ані дітям твоїм, ані худобі твоїй кімнатній, до диванів привченій.

 

Не збагачуй Київенерго намарно.

 

Не випробовуй терпіння кволої проводки в квартирі своїй, - алюмінієвої, а не мідної, котра до полум'я і гніву Господнього трохи стійкіша; пам'ятай, що розетка, до якої під'єднано телевізор твій - наріжна для люципера, саме крізь неї суне він рило своє у затишок оселі твоєї.

 

І ще одне, наостанок. Пам'ятай слова, які випадково почув ти, спробувавши крадькома від Мене знову увімкнути канал Viasat Explorer: «Я не люблю говорити, скільки у мене зброї, щоб люди не подумали, ніби я - божевільний... Але в мене ду-у-уже багато зброї!».

 

P.S. від «Детектор медіа». Читайте завтра рецензію на «Добрий вечір» каналу «1+1» від Андрія Кокотюхи.

Ілюстрація - theprayeroftheday.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20958
Читайте також
21.06.2012 14:55
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
21 911
21.03.2012 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
37 454
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вик
4421 дн. тому
Графоман
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду