Дискредитація брехні

15 Березня 2012
9691
15 Березня 2012
08:42

Дискредитація брехні

9691
Антон Лірник обіцяє, що в його шоу «Самозванці» (ICTV) люди брешуть відверто, легально й віртуозно. І коли з’ясовується, що обіцянка брехні – теж брехня...
Дискредитація брехні

Частина перша, лірична

 

Коли небесна пелена алкогольного отруєння втрачає щільність, я чую оплески і регіт. Розплющую праве око - так і є, це телевізор, і він увімкнений. І так останнім часом завжди: телевізор з'являється й оживає лише тоді, коли розплющене лише одне око. Якщо існують передумови для алкогольного отруєння - значить, буде і телевізор. Версію про те, що це я нарешті помер і потрапив у пекло, знову доводиться з превеликим жалем відкидати як малоймовірну.

 

За кілька секунд розплющене око передає мозкові достатньо інформації для обробки й сякої-такої систематизації. Четверо членів журі, з-поміж яких око виокремлює відраду кожного похмілля, Кузьму «Скрябіна», життєрадісно сперечаються через тарганів. Навпроти них сидять пірат, ковбой і студент - усі жіночої статі. Стать їхню члени журі обговорюють активніше за тарганів, і це зрозуміло. В битві сексуальностей таргани програють. Навіть якщо спарюються безпосередньо під час телегри.

 

Отже, є судді і є гравці. Так. Висновок: це або чергове талант-шоу, в якому діло дійшло до змагання між тарганами, або - з огляду на рясну сміхотрясцю в студії - новий парад недоумків, які за гроші будуть зараз цих тарганів або їсти, або цілувати, або... «Краще заплющити око», - встигає прошепотіти мозок, якому досі незатишно в черепі, й тому він не чекає від світу нічого, крім спецвипуску «Надзвичайних новин». До речі, на екрані - логотип каналу ICTV. Крім оплесків і реготу чути відчайдушний вереск. Отже, почалося. Цього разу мозок рекомендує розплющити інше око - раптом картина часопростору кардинально зміниться. У кадрі - розширене внаслідок радості й відповідної трудової діяльності обличчя Антона Лірника. «Так і є, - каже мозок. - Ти все ж таки в пеклі».

 

Око постачає мозкові докази: з голови Кузьми стирчить здоровенний ріг, учасниці шоу блаженно промовляють слова «таракашечки» і «таракулєчки», студія з елементами глибокої архаїки, як на гравюрах до «Божественної комедії» Данте (йдеться, як ви розумієте, про першу її частину). Бонус - невитравний аромат відходів камеді-клабу (тільки він і може «одомашнити» ще один запозичений формат).

 

Мозок панічно вимагає від організму здійснити послідовність ліквідаторських рухів, хоча кожен із них межує з героїчним чином. Тому душа лагідно втихомирює його, наче матір - своє плаксиве дитя. Душа покірно лине до екрану, де ведучий програми «Самозванці» обіцяє нагодувати її солодощами відбірної брехні. Й ми всі разом - мозок, душа і похмілля - доходимо спільного висновку, що це таки достойна пропозиція. Нарешті в телевізорі дають щось вартісне.

 

 

Частина друга, фізична

 

Отже, сімейно-розважальне детективно-психологічне шоу «Самозванці» на каналі ICTV - це суміш грошви, брехні та реготу. Позаяк на цих трьох китах бовтається безліч телевізійних проектів, значення мають лише пропорції. Грошва у «Самозванцях» має другорядну роль, - брехунам-самородкам у цьому проекті світить доволі посередня винагорода, та й змагання відбувається не так між ними, ба навіть не між членами журі, а між глядачами, яким пропонують чудову нагоду відчути власну інтелектуальну домінацію в ролі Лайтмана, Голмса чи баби Ванги. Заради глядача зірковим суддям доводиться розігрувати дивакуваті спектаклі «невпізнавання» воістину хрестоматійних фріків, які мандрують із каналу на канал; адже телепрограм, де харчуються сонячним безумством роду людського, значно більше, ніж відповідного антропологічного матеріалу. Ось, наприклад, в одному з лютневих випусків «Самозванців» експертам треба було розпізнати самого Валерія Винарського. Мало того, що сей чоловік є третім після каштанів і Галі символом Києва, поруч із яким зірковий статус членів журі блякне й дрібніє. До того ж, він і коміка на каналі «Інтер» смішив, і на кастингах шоу « Україна має талант» відзначився - й ось, нарешті, сидить цей велет поруч із двома «самозванцями», й ніхто його не впізнає. Бо така, значить, щедра драматургія, щоб усю радість розпізнавання барда віддати глядачеві - нічого собі не лишити.

 

Епізод із Винарським дозволяє нам замислитися про якість і консистенцію брехні - другого кита «Самозванців». Наважуся стверджувати, що вкраїнський глядач скучив за брехнею в телевізорі, якої в дистильованому вигляді практично ніде немає. Адже брехня - дуже нестійка сполука, вона в живій природі існує здебільшого у сплавах з іншими моральними якостями. Також брехня чудово вступає в бурхливу хімічну реакцію з кольоровими металами напівправди, і в ювелірних царинах політики, економіки та міжнародних відносин їй просто немає ціни. Різноманітні сплави брехні широко використовуються в промисловості, медіакультурі, правовій сфері.

 

Антон Лірник обіцяє, що в його шоу люди брешуть відверто, легально й віртуозно. І коли з'ясовується, що обіцянка брехні - теж брехня, перед глядачем спалахує червона лампочка тривоги. Невже так важко було уникнути чергового брехливого субпродукту? Де обіцяна якість? Де чистота? Навіщо мені показувати трьох жінок, які спілкуються з посланцями інших планет, і пропонувати викрити двох брехух? Якщо брехня нічим не відрізняється від правди, і поміняти їх місцями не складніше, ніж Путіна і Медвєдєва, то в чому ж полягає розвага? Відповіддю на це запитання мав би стати кит №3 - регіт. Адже саме заради великого тремтіння пупів і жирових заощаджень творилися «Самозванці». Важко сказати, що в програмі Лірника найсмішніше: зачіски Кузьми, що зцілюють похмілля та щедро компенсують психологічну інтригу? Чи той факт, що гравців - троє, а членів журі - четверо? Всюдисущі, як таракулєчки, жарти про хахлів? Присутність у студії бару з пляшками-фужерами, який чомусь став обов'язковим елементом декорацій кожного сміхотливого продукту? Привітання Антона Лірника, в якому Пилипом із конопель вискакує Майкл Баффер? Чи все ж таки зваблива обіцянка брехні, за якою так тужить душа моя - особливо в передчутті «Надзвичайних новин»?

 

Фото - samozvanci.ictv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9691
Теги:
Читайте також
21.06.2012 14:55
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
21 911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду