10 Листопада 2011
11:59

«Територія Б», або Чому згасають зірки

18682
Чому український шоу-біз із «Території А» остаточно перетворився на «Територію Б», тобто царину сваволі, спробували розібратися автори «ТСН. Особливе» каналу «1+1»
«Територія Б», або Чому згасають зірки

«Я не знаю, хто такий "А", але це його територія!» - чомусь із концерту на Співочому полі в травні 1997 року запам'ятався саме цей жарт команди КВН КПІ. То була якась акція, організована тодішнім главою Печерського району Анатолієм Коваленком, і вели її Анжеліка Рудницька, співзасновник хіт-параду «Територія А», з Олександром Богуцьким. За кілька років останній зробить шалену кар'єру на телебаченні і візьме участь у ліквідації тієї самої «Території А» на каналі ICTV, концерт якої він вів на Співочому полі. Й український шоу-бізнес, починаючи з 2000 року (воістину - злам віків!) поверне голоблі в той бік, де він нині перебуває, а саме в ямі глибокої, перепрошую, комерціалізації.

Тим часом перший в історії України музичний хіт-парад «Територія А» успішно існував цілих п'ять років, остаточно змінивши поняття про українську популярну музику. Анжеліка Рудницька й Олександр Бригинець показали посполитим, що українська музика - це не лише брати Майбороди, Ігор Поклад чи Володимир Івасюк, а й надзвичайно модерні на той час (середина 90-х) світові тренди, від панк-року до техно-попу. Героями щоденного телевізійного хіт-параду «Територія А» були Юрко Юрченко, ЕL Кравчук, Олександр Пономарьов, Ірина Білик, гурти «Аква Віта», «Ван Гог», «Фантом 2», «Пліч-о-пліч» із солісткою Ольгою Юнаковою та багато-багато інших виконавців. Причому співали вони здебільшого українською мовою, збираючи велетенські зали і стадіони в усіх містах і селах України.

Про них, народних улюбленців середини 90-х, той самий народ благополучно забув, поринувши в екстаз дикого гламуру й епатажу, із яким почав асоціюватися український шоу-бізнес. Останній наприкінці двотисячних остаточно втратив будь-які національні ознаки й тепер успішно експлуатується «от Москвы до самых до окраин».

Від потужної хвилі української популярної музики 90-х лишилися хіба що незначні скалки бурштину в пустелі так званого українського шоу-бізнесу. Більшість персонажів того ж таки хіт-параду «Територія А» зникли з великої сцени й нічим про себе не нагадують. Про Юрка Юрченка або ж «Аква Віту» настільки міцно забули, що ніхто б не здивувався, якби прочитав десь про них некрологи.

Тим часом вони, виявляється, живі й здорові. Про їхнє існування вирішив нагадати... ні, не ICTV, що було б цілком логічно в історичному контексті, але геть неприпустимо з огляду на сучасний формат каналу «для чоловіків». Повернув глядачеві пам'ять про українських зірок 90-х канал «1+1» у нещодавніх випусках «ТСН. Особливе». Припускаю, що міні-серіал «Перші українські» про зірок 90-х - ініціатива ведучої «Особливого» Соломії Вітвіцької, яка в такий спосіб вирішила згадати свої юнацькі «гоцалки» під тодішні хіти. Хоча в серіалі «Перші українські» ніде жодним словом не згадано хіт-параду «Територія А», він мимоволі присутній у кожному з чотирьох сюжетів про призабутих зірок 90-х.

У «ТСН. Особливе» показали Ольгу Юнакову, EL Кравчука, учасника дуету «Аква Віта» Ігоря Балана і Романа Матіяша, колишнього соліста гурту «Фантом-2». Завдання, яке ставили перед собою автори серіалу, - відповісти на запитання «Чому гаснуть зірки?». При цьому Соломія Вітвіцька на своїй сторінці у Facebook виклала таку собі анкету для голосування. Запитання було сформульовано в такий спосіб, щоби визначити, що заважає поп-виконавцям утриматися на музичному олімпі. Під час підбиття підсумків з'ясувалося, що більшість учасників опитування проголосували за те, що справжні зірки залишаються популярними завжди. Тож висновок напрошується один: автори серіалу про призабутих зірок зробили все, щоби показати їх невдахами, які не витримали конкуренції з колегами, чиї зірки після ліквідації «Території А» не лише не згасли, а й засяяли ще яскравіше.

Звісно, в кількахвилинних сюжетах не можна розкрити всіх причин і наслідків такого складного явища, як здатність/нездатність того чи іншого виконавця посісти гідне місце під сонцем. Добре вже те, що репортери випуску «ТСН. Особливе» знайшли час навідатися до колишніх зірок додому чи в студію й поговорили з ними про часи минулі й нинішні. Глядачеві було цікаво подивитися на вагітну третьою дитиною Ольгу Юнакову й послухати її плани одразу по народженні бебіка знову влитися в клубне життя столиці. Відповідь співачки про причини її зникнення зі сцени, а саме бажання віддатися вихованню дітей, щоправда, трохи суперечить озвученому вище прагненню повернутися до музики. Ну, а коли на екрані замиготіли ретроспективні кадри заповнених залів і стадіонів, на сценах яких шаленіла й сама Оля, і її фанати, стало зрозуміло, що причини забуття співачки ховаються десь глибше. А виступи в клубах - то лише подоба колишньої слави.

Версія зникнення популярних українських виконавців із обріїв комерційного успіху від Ігоря Балана, екс-учасника «Аква Віти», виглядає набагато переконливіше - композитор і виконавець пов'язує переформатування українського шоу-бізу, а отже й зникнення з нього національних виконавців із масовою купівлею радіостанцій та телеканалів у 2000 році олігархічними кланами.

Андрія Кравчука, втім, якому теж було присвячено сюжет у серіалі «Перші українські», не можна однозначно назвати згаслою зіркою. Він і нині виступає в клубах, навіть брав участь у національному відборі на «Євробачення», але, знову ж таки, як і у випадку з Ольгою Юнаковою чи Ігорем Баланом, про колишню славу може лише мріяти. Нині стадіони збирають зовсім інші виконавці.

З усіх героїв серіалу тільки Роман Матіяш із гурту «Фантом-2» воліє не згадувати блискучого минулого, бо воно - минуле, а він живе теперішнім, що його уособлює спортзал і тренерська робота в ньому.

Насамкінець, в останній день демонстрації серіалу «Перші українські» журналісти програми «ТСН. Особливе» поцікавилися думками великих босів нинішнього шоу-бізу, чому зірок 90-х нині майже забуто. Юрій Нікітін сформулював свою думку гранично відверто: вони всі не зуміли вчасно відчути кон'юнктуру. Кон'юнктура ж тоді, на зламі століть, полягала в переорієнтації на російськомовну публіку, що, на думку продюсерів, розширювало ринок збуту поп-музики, а отже гарантувало більші прибутки з кожного виступу підопічного артиста.

За 10 років такої кон'юнктури ми отримали незчисленних клонів російських «Фабрик», «Сливок», «Корней» та інших boy's чи girl's бендів, а також зграйку слухняних маріонеток на всіляких талант-шоу в телевізорі. Український шоу-біз із «Території А» остаточно перетворився на «Територію Б», тобто царину сваволі, або ж, користуючись широковживаним сленговим слівцем, «беспрєдєла». Апофеозом цього стало ухвалення в другому читанні і в цілому Верховною Радою закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Згідно з цими змінами, квоту на українську музику в ефірі скасовано взагалі, а відсоток національного аудіовізуального продукту скорочено з 50 до 25 відсотків. Цікаво, чи програм про історію популярної української музики це теж стосуватиметься? Якщо так, треба низенько вклонитися «Плюсам» за те, що вони таки зробили свій серіал «Перші українські»!

Ілюстрація - teleprostir.com

18682