Куди ж подівся «орангутанг»?

21 Жовтня 2011
14855
21 Жовтня 2011
17:07

Куди ж подівся «орангутанг»?

14855
Зліплений нашвидкуруч і показаний учора на ICTV фільм «Змова» справив на мене враження бляклого відбитку оповідання Едгара По...
Куди ж подівся «орангутанг»?

У музеї засновника детективного жанру Едгара По в американському м. Річмонді зібрано цілу галерею муляжних героїв його творів. Серед них - круки, провісники зла. Та найбільшу увагу відвідувачів привертає розлючений орангутанг. Головний герой «Убивства на вулиці Морг», він утік від свого господаря і вчинив чорну справу, по-звірячому вбивши двох невинних жінок.

 

Зліплений нашвидкуруч і показаний учора на ICTV фільм «Змова» справив на мене враження бляклого відбитку оповідання Едгара По, що увійшло до золотого фонду світової літератури. (Хоча маю великий сумнів стосовно того, що принаймні його замовники знайомі з художньою спадщиною великого американця і з прийомами класиків детективного жанру Агати Крісті та Жоржа Сіменона.)

 

У фільмі - ціла купа тих, кого представлено круками:

 

головний герой - екс-майор М.М. (до речі, як це не дивно, жодної спроби довести, що його плівки не автентичні, у фільмі по суті не було. Адже синхрон журналіста Олексія Степури, наприклад, від 2002 року - про можливий монтаж плівок, але не про їхню неавтентичність),

 

політичний пенсіонер Є.М. (йому присвячено цілий розділ під назвою «Генерал»),

 

уже майже політичний пенсіонер О.М.

 

І навіть (на що тільки не надихнуть буйну фантазію гроші!) Ю.Т. Як «доказ» її винуватості фігурує кадр, коли чарівна леді в білому граційно сходить трапом літака.

 

Усі вони, за задумом творців «документальної» стрічки, - виплодки пекла. Усі - крім головного героя, Л.К., який з'являється в кадрах епізодично. Це не якийсь там мсьє Пуаро, міс Марпл чи капітан Мегре. Він зі шкури ліз, щоби врятувати Україну. А вони сплутали йому всі карти. Невгамовне прагнення правди творців фільму на ICTV перевершило хворобливу фантазію Едгара По, і вони створили справді позитивний образ.

 

А куди ж усе-таки подівся «орангутанг»? Наш «орангутанг», О.П., фізично більше схожий на мавпеня, діяв не тільки за рефлексами примата, а й за наказом згори. Та, схоже, не все докумекав. Визнавши на судовому процесі вину за вбивство, він необачно вказав на «янголят» - замовників злочину. Тому й не потрапив у кадри «документального» фільму, мета якого - звалити все на інших і замести сліди. Щоправда, він не вартий плівки, на яку його знято.

 

Ілюстрація - ukranews.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14855
Теги:
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sdd
4572 дн. тому
Ще один "орангутанг" - Литвин. Чому канал пінчука не зміг узяти у нього коментар?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду