«Альбертейнштейн». Читво на сон прийдешній?

18 Жовтня 2011
15910
18 Жовтня 2011
14:00

«Альбертейнштейн». Читво на сон прийдешній?

15910
«Альбертейнштейн» еволюціонує в бік вечірнього легкого, але не обов’язкового до перегляду шоу. Або бенефісу Тетяни Монтян?
«Альбертейнштейн». Читво на сон прийдешній?

Програма каналу ТВі «Альбертейнштейн» виходить на екрани вже більше року. 2 жовтня 2010 року, а саме тоді відбулася прем'єра нового, як було заявлено, іронічно-економічного шоу, програма мала назву «Рабіндранаттагор». Творці програми пояснили назву тим, що розмова в студії вестиметься на політико-економічні теми, а ситуацію в цих царинах можна змалювати лише нецензурно. Тож варіант «Рабіндранаттагор» видався виробникам шоу найбільш прийнятним із цензурного погляду.

 

За якийсь час від імені індійського поета відмовилися, натомість подарувавши глядачеві ще одну загадку - програма почала називатися «Альбертейнштейн». І якщо попередню назву ще можна було пояснити відсиланнями на старий радянський анекдот часів Хрущова про те, як хтось запропонував назвати колгосп іменем Рабіндраната Тагора, бо, мовляв, дуже вже на «Їтіть його мать!» схоже, то звідки взявся автор теорії відносності та нобелівський лауреат із фізики в назві телевізійного продукту, не знають, мабуть, навіть його виробники.

 

Проте глядач до химерного написання імені та прізвища ексцентричного американського фізика досить швидко призвичаївся і встиг цю всю химерію, яку позиціонують уже не як економічно-іронічне, а іронічно-політичне шоу, щиро полюбити.

 

За час, що сплив від старту шоу, його учасники остаточно визначилися зі своїми амплуа. Приміром, «людина з народу» Андрій Грищенко, шоумен та кавеенщик, перебрав на себе функції модератора, адже саме він пропонує теми для обговорення. Тетяна ж Монтян - сама по собі амплуа і бренд. Вона, як завжди і скрізь, користується нагодою, щоб висловити все, що думає про українську владу, як нинішню, так і попередню. А щодо того, як вона сама себе позиціонує в «Альбертейнштейні», то адвокат без тіні сумніву пише під ніком MentBuster в інтернеті: «Сьогодні, 6 вересня, о 21:30, стартує новий сезон моєї передачі на ТВі "АльбертЕйнштейн". Смотрєть і камєнтіть!». Тобто це її авторський проект, виходить? Чи як це розуміти? Пані геть забула про колег! Тим часом вони нікуди не поділися і регулярно з'являються разом із Монтян в ефірі ТВі щовівторка ввечері.

 

Амлуа Ігоря Ліскі з «бізнесмена-політика» зробило крен у роль експерта саме в політичних питаннях. Вочевидь, із бізнесом у нього справді проблеми.

 

Остання в часі програма «Альбертейнштейн» цілком очікувано почалася з обговорення найрезонанснішої події 11 жовтня - виголошення вироку Юлії Тимошенко суддею Родіоном Кірєєвим. Сім років позбавлення волі та ще й  фантастичний борг у 1,5 мільярда гривень - ці числа й цифри, озвучені звичайним районним суддею, стали, мабуть, найбільшим шоком для всіх, хто стежив за процесом. Але, як з'ясувалося впродовж програми, тільки не для Тетяни Монтян. А також, як вона запевнила колег і глядачів, і не для самої підсудної. Коментуючи вирок, пані Монтян у своїй незмінній зверхньо-повчальній манері заявила: «Юлія Володимирівна все знала. Не домовилися. Буває». Далі, під час обговорення топ-новини, адвокат  заявила, що народ не виходить на протести, бо розуміє: Юля і Янукович - одне й те саме. Щодо реакції європейських політиків та ЗМІ на вирок Тимошенко, то Монтян заявила, що попереду - торги. А Європа, мовляв, ніколи не поспішає переходити від слів до дій. Приклад, на думку адвоката, - той факт, що лише тепер білоруським чиновникам заборонили в'їзд до Європи, хоча диктатура там триває вже дуже давно.

 

Якщо підсумувати пафос Тетяни Монтян навколо вироку Тимошенко, то він зводиться до торгівлі. Мовляв, якщо Європі аж так потрібна Юля, то ми поторгуємося! А взагалі вона сама в усьому винна та ще й загнала в глухий кут регіоналів своїми європейськими захисниками, а цим через те не лишалося нічого, крім засудити колишнього прем'єр-міністра.

 

Гадаю, нікому з глядачів і читачів не треба пояснювати, що Тетяна Монтян відчуває до Юлії Тимошенко просто якусь священну, мабуть, пролетарську ненависть. Усі ці її «бютики» на сайті «Інфопорн» на противагу регіоналам - успішним бізнесменам - теж звідти, з тієї священної ненависті. Для такої програми, як іронічно-політичне шоу «Альбертейнштейн», у якій дозволено все, що не заборонено, високий градус пристрасті й зашкалювання емоцій можна було б вітати. Проте, як на мене, дозволяти собі геть некоректні висловлювання на адресу вже поваленого супротивника чинної влади - це явний перебір. Тим більше, що (і це найстрашніше!) до тюрми в нашій країні може потрапити будь-хто, в тому числі й сама пані Монтян. Але ж де там! Таке враження, що адвокатеса не може подарувати Юлії Володимирівні безславно розвалену справу про так званих педофілів у лавах БЮТ. Тоді ця пані долучилася до того, що хоча й нічого не було доведено, але «осадочек остался», і репутацію та справа БЮТу добряче попсувала.

 

За рік існування «Альбертейнштейна» в ефірі Тетяна Монтян відчула себе справжньою зіркою телеефіру, адже поводиться вона дуже розкуто. Можливо, вона й володіє інсайдерською інформацію, як вважає керівник проекту Юрій Сніжко, але про це ми можемо лише здогадуватися з глухих натяків гіпотетичного володаря такої інформації та з її ж таки розв'язного тону. Виникає запитання - звідки в Тетяни Монтян може з'явитися інсайдерська інформація, якщо Василь Цушко, який колись, за словами адвоката, був представником у владі родини Монтян-Василенко, давно вже не обертається в тих колах, де тільки й можна взяти таку інформацію? Нові джерела чи вона нас, вибачте на слові, просто «бере на понт»?

 

Схоже, що колеги адвоката по «Альбертейнштейну» теж піддалися на міф про її суперпоінформаність. Бо ж ніколи не знаходять слів, щоб бодай у чомусь заперечити «мадам Усезнайці».

 

А вона, як продемонструвало обговорення наступної теми, знає все про майбутню реорганізацію Мінфіну і хмари, які згустилися над Федором Ярошенком («Не поділилися!»). Тут, щоправда, ковдру на себе перетягнув Ігор Ліскі, який заявив, що місце міністра фінансів зачищається під Хорошковського для створення мегаміністерства. Якщо це навіть просто думка експерта, все одно хотілося б знати: звідки інформація? Це панові Ігорю сам Хорошковський на вушко нашептів? Чи Азаров пожалівся, що його друга та співавтора хочуть зняти? Тобто предмет для телезнущань був, а глибини і витонченості коментарям ведучих бракувало.

 

Те саме стосується і третьої теми останнього «Альбертейнштейна», а саме відкриття «Олімпійського» стадіону. Головний пафос звівся знову ж таки до обвинувачень чинної влади в розтратах бюджетних коштів (600 мільйонів доларів!) невідомо на що, бо ж і туалети недороблені, і студентів примушували стрибати на перекриттях, щоб перевірити їх на міцність... Головним героєм сюжету був, безперечно, освистаний Янукович. При цьому, на відміну від обговорення вироку Тимошенко, та ж таки Монтян була куди лояльніша, сказавши лише: «Ну не любить народ Віктора Федоровича!». А взагалі добре, що його нарешті відкрили, підсумували учасники програми.

 

Апофеозом же останнього ефіру програми й окрасою, як і завжди, став Сашко Ірванець зі своїм віршем про стадіон. Посиденьки ж цього разу вийшли не надто яскравими й дотепними. Здається, «Альбертейнштейн» еволюціонує в бік вечірнього легкого, але не обов'язкового до перегляду такого собі читва на сон прийдешній. Шкода, бо формат усе-таки дуже затребуваний глядачем, спраглим неупереджених та гострих думок на рідному телебаченні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15910
Читайте також
25.03.2012 10:00
Игорь Лосев
для «Детектор медіа»
12 663
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Клава
4584 дн. тому
"Тетя Таня" - це помічниця адвоката Циганкова, а зовсім не Монтян.
Клава
4584 дн. тому
"Тетя Таня" - це помічниця адвоката Циганкова, а зовсім не Монтян.
wisawi
4585 дн. тому
Понятно, что у Монтян сегодня просто нет иного выхода, ей жизненно необходимо уничтожать оппозицию в лице Тимошенко и Луценко. Иначе за решетку попадет она сама. Ю. Луценко: http://obkom.net.ua/articles/2011-07/13.1326.shtml "Была разоблачена афера с «педофильским скандалом», которая, по замыслу организаторов, должна была просто «убить» рейтинг БЮТ в глазах нормальных людей. Напомню, что МВД зафиксировало и то, как «тетя Таня» научила детей нужным фамилиям; и то, как адвокаты потерпевших вымогали пару миллионов отступного от депутата-бютовца. После озвученной мною информации об этом скандал быстро сошел на нет, а дело похоронили в Генпрокуратуре".
wisawi
4585 дн. тому
Очень жаль, что телевизионный канал ТBI предоставляет свою площадку человеку, который еще недавно без суда и следствия, в прямом эфире обвинял людей в тяжелейшем преступлении – изнасиловании детей. Омерзительный скандал с "педофилами", организованный властью Януковича и воплощенный в жизнь Т. Монтян, в итоге, оказался циничной, грязной провокацией против политических конкурентов. В любой другой стране за такие дела госпожа Монтян уже давно была бы за решеткой или заплатила бы огромные штрафы. И только в Украине это циничное, лживое чудовище продолжает разглагольствовать в эфирах. Донецкая власть в своих потугах удержаться возле корыта, перешла все мыслимые границы – использует самые грязные и отвратительные технологии, привлекает на свою защиту людей без чести и без совести, а иногда и просто психически больных.
Джбан
4586 дн. тому
Монтян - интересно смотреть и слушать на лбом телевидение и в личной жизни. Передача однозначно имеет свою аудиторию, и, думаю, она будет расширяться. Феномен "массовой ненависти" к Монтян со стороны разнообразных людей требует своего изучения. Наверное- Таню ненавидят потому, что она всегда говорит то, что думает. А еще я знаю, что Вася Цушко - не родственник Тани, а ее друг и соратник по многим хорошим делам.
Пандориум
4586 дн. тому
Муж бывший судья ВС, родственик в АМКУ. Сто процентов честный человек. Вопрос следующий: далеко ли убежала от Я и Ю.
pym
4587 дн. тому
Монтян ще та стерва-маніпуляторша, але тим не менше вона якась своя... Такий суперечливий персонаж неодмінно потрібний на телебаченні, хоча б для того, щоб всім тим політиканам мізки вправити. Тим більше сама вона баба з місками. Тому вибір Княжицького - абсолютно правильний! Єдине чого і справді не варто залишати уваги - це її нелюбов до Тимошенко. Її Монтян критикує і справді набагато більше ніж Януковича-Ющенка разом взятих.
pym
4587 дн. тому
1
Чомучка Голованова
4587 дн. тому
Чому ви вважаєте Монтян переконаною у власній беззаперечності? Це питання стилю й власного обличчя. Якщо Монятн не маже і не смаглить, а є сама собою, ось такою, трохи грубуватою, на перший погляд, наче з Сибіру, — так то ж добре, у нас не вистачає твердих нот в українськму ефірі, а суцільно суничка та топ-моделі, які провокують на щось малоінтелектуальне, або чоловіки суцільно акторського та гейського складу, здатні лише на тусовки, дружбу зі старшими знаменитими діячками або багатими дружинами знаменитих діячів, і дуже-дуже залежні, навпростець кабінетні, завжди з простягнутою рукою. Хай самостійні, не альфонсні розумні жінки-мислительки врівноважують оці набридлі солодощі
ганна-ахметова
4587 дн. тому
У цій програмів головний пози тив, що Тетянка приходи ть з вимитою головою
мануна
4588 дн. тому
а у автора статьи, похоже, инсайдерской инфы - завались) ну да, сидит автор, смотрит зомбоящик - а там инсайд на инсайде, инсайдом погоняет) автор, если не научишься уважать людей, которые куда умнее тебя и куда лучше разбираются в том, о чем говорят - то так и сидеть тебе до конца твоих дней, втыкая в зомбоящик, чтобы потом отплоевывать яд в энторнетах, в сторону людей куда более достойных, чем ты.
vladtymo
4588 дн. тому
Глава АМК не вхож во властные круги и не может давать Монтян инсайдерскую инфу?B-) Как же надо расстроиться из-за пренебрежительного отношения Монтян к Юльке, чтобы такое написать, автору Браво! Кстати переход Хорошковского в КМУ тоже ещё с весны муссируется, как и отставка Азарова, и взлет Только/Клюева др. на его место, и разные другие хотелки разных других людей... не факт, что свершится, но хотелки есть и это факт
Lom
4588 дн. тому
мавпи. несмішні причому. є проект "юрийгагарин" - змавпували назву. а передача - фуфло.
galimsky
4588 дн. тому
Зело доставило "до тюрми в нашій країні може потрапити будь-хто, в тому числі й сама пані Монтян" - афтар видимо не знает, что у Монтян муж - бывший судья Верховного Суда, и, в случае чего, вломиться к ней в дом для ее ареста можно только с санкции Верховного Совета. Еще более доставило "Василь Цушко, який колись, за словами адвоката, був представником у владі родини Монтян-Василенко, давно вже не обертається в тих колах, де тільки й можна взяти таку інформацію"... Василий Цушко - Глава антимонопольного комитета, на минутку... Краткие выводы: статья откосится к отдельному виду публицистики, который можно назвать "легкое ненавязчивое обгаживание на сон грядущий, не обязательное к прочтению и не обремененное проявлениями интелекта автора"
Ontario
4588 дн. тому
Дивує як міг Княжицький взяти цю "звєзду" Монтян у телеведучі. Ця особь де не з"являлася там бруд, помиї і брехня. Пригадайте як верещала вона у Шустера і "викривала педофілів". Потім коли обмаралася, то залягла на пів року. Тепер знов у своїй ролі. А передача сама тупіше не придумаєш : бекають, мекають самі і веселяться.
боня
4588 дн. тому
полностью согласен с Lerrra.
Наталья
4588 дн. тому
Странно все это читать. Возможно, автор чего-то знает больше, чем телезритель или украинский журналист. Мне передача, как и сама Татьяна Монтян, очень нравится
Lerrra
4588 дн. тому
Авторе, буквально слова з язика зняли! Дивилася цей ефір, думка була така ж, як і у вас. Участники програми говорять загальновідомі речі, які можна дізнатися, регулярно переглядаючи новини. Проте прагнуть подавати це наче власний ексклюзив, що, на моє переконання, їм не дуже вдається: надто вже невпевнений вигляд мають ведучі (окрім, звісно, переконаної у власній беззаперечності Монтян), якось незрежисовано, ба, навіть, незаплановано виглядає усе дійство. Може, людині, яка не витрачає багато часу на світ новин, вони щось нове і повідомлять. Проте у шанувальників інформаційного жанру, як мені здається, складеться враження непотрібності "Альбертейнштейну" У ТАКОМУ ВИГЛЯДІ в українському ефірі. Принаймні моя думка відтепер саме така.
Хуліо Скорина
4588 дн. тому
Таке враження, що авторка вперше в житті включила телевізор - а там Монтян. Для слабкої дитячої психіки це й справді може бути тяжким потрясінням. Причому настільки тяжким, що дитина дозволяє собі розмірковувати над неетичністю слів Монтян, не помічаючи неетичності свого розмірковування. Інночка, відкрию вам велику таємницю: Монтян - це людина, яку знають і поважають сотні і тисячі людей. А вас, прости господи, окрім мами з татом не знає ніхто. Не вам оцінювати Монтян або будь-кого. Йдіть зробіть хоч щось суспільно корисне і вагоме, а тоді вже псуйте повітря своїми дитячими фантазіями.
Медиа эксперт
4588 дн. тому
О чём статья? Монтян единственный человек, кто на телевидении называет всё происходящее своими именами и без демагогии. Если Монтян встала юлькам поперёк горла, то так и напишите.
Робби
4588 дн. тому
Статейка проплачена завистливыми БЮТиками. Их давит жаба, что Монтян блистает в телевизоре, а ихняя Мамка-вароффка сидит в тюряге.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду