Фелліні та Коппола – до опівночі?

27 Січня 2006
1281
27 Січня 2006
18:35

Фелліні та Коппола – до опівночі?

1281
К1 поняття художній „іміджевий» проект повертає у пізній телевізійний прайм-тайм.
Фелліні та Коппола – до опівночі?

Поки телеканали, що вважаються лідерами вітчизняного телепростору, вирішують для себе це справді складне питання, новачки, здається, визначилися. В усякому разі, таке враження складається після семи днів, проведених із К 1.

Поняття „рейтинг” і гонитва за ним у мене особисто прямо асоціюється з таким міліцейським терміном, як „резонансне вбивство”. Наприклад, коли невідомі в масках серед білого дня хором розстрілюють із автоматів машину заступника губернатора якогось регіону або помічника депутата якоїсь із місцевих рад, залишаючи в результаті трупи цієї самої особи та її водія, таке вбивство вважається резонансним. Після того, як з цієї події почнуться „праймові” випуски новин відразу на кількох каналах, рейтинг цих каналів на тижні загалом зростає. Це при тому, що загалом Детектор медіа дружно переконують усіх: криваві серіали і фільми про російських та американських бандитів настільки втомили глядачів, що рейтинг каналів, які роблять ставку на криваві картинки, має тенденцію до зниження.

Між тим, убивство заступника губернатора, який живе у шикарній квартирі, і мешканця робітничих околиць,   практично,  нічим не різняться. Останнє навіть швидше розкриється. І, за великим рахунком, брати участь у розслідуванні „рейтингового”, але безперспективного в плані швидкого розкриття убивства хоча й ніби престижно (по телевізору покажуть, і не раз!), але насправді – ох як невигідно (пістон за погану роботу вставлятимуть у кілька разів частіше). Тоді як у тих, хто не прагне зібрати колекцію резонансних злочинів, шумної слави значно менше, зате професійна репутація краще.

Як бачите, аналогія з телебаченням, і не лише українським – пряма. За моїми спостереженнями, вже кілька місяців, як  між основними гравцями телепростору загострилася  негласна, проте – досить помітна боротьба за якість кінопоказів. Адже не секрет, що дуже великий відсоток глядачів умикає „ящик” лише для того, аби подивитися кіно: улюблене старе чи резонансне – нове. Згадаємо хоча б  амбіційний показ епопеї „Володар перснів” у святкові дні першої половини січня цього року в ефірі „1+1”. Амбіційний – тому  що стрічку, яка стала живою легендою, знятою за не менш легендарною книгою і вже перебуваючою в статусі сучасної класики, поза всяким сумнівом,  буде дивитися величезна аудиторія.  Щоправда, нам  показали лише дві частини трилогії. Не пояснивши, чи буде взагалі  і якщо так, то коли саме в ефірі «плюсів» частина третя (очевидно, коли вийде термін її демонстрування виключно  на театральному екрані). На вихід цієї частини в широкий кінопрокат кіномани чесно чекали рік. А тут – нате вам: „Братство кільця” і „Дві фортеці” показують буквально одне за одним, а про  перспективи  телевізійного показу „Повернення короля” навіть не обмовилися.

У плані кінопоказів помітно здали позиції, як на мене, Новий канал  та СТБ. Зате в цьому ж плані до згаданих „плюсів” та „Інтера” віднедавна долучився канал ICTV. Серіали, погодимося, там вторинні (хоча саме цей канал показав наприкінці минулого року очікувану новинку „Каменська-4”, та ця новинка розчарувала), зате стосовно вечірніх кіносеансів ICTV поки що впевнено тримається принципу „свіже і краще”. Кіно тут почало з`являтися вже за півроку після маршу по кіноекранах. Згоден, не завжди в кіно крутять шедеври. Та краще подивитися фільм прохідний, зате новий, в якому відображені всі сучасні вимоги до видовищного кіно, аніж утішатися стрічкою такої ж значимості, знятою років 10-15 тому.

Але є в телеефірі продукт, який завідомо вважається не рейтинговим. Нікого не хвилює, що фільми, підібрані Володимиром Войтенком для його програми „Аргумент кіно”, яка виходить в ефірі „1+1” щонеділі далеко після опівночі, особисто я хотів би подивитися чи передивитися більш охоче, ніж „Володаря перснів” чи „Ван Гельсінга”.  І це не тому, що я інтелектуал і ставлю „Апокаліпсис сьогодні” вище за „Бумера”. Обидва ці фільми належать не лише до розряду хорошого, а,  насамперед,  до розряду різного кіно.  Але -  „Бумер” я дивлюся в прайм-тайм, усе інше – глупої ночі.  І  в кращому випадку засинаю на середині, в гіршому – встигаю послухати лише інформацію від ведучого. Причина таких моїх страждань  одна – рейтинг. Згаданий фільм Копполи в зручний для всієї родини час родина переглядати не буде.

Проте останнім часом у цьому плані привертає все більш пильну увагу сітка мовлення каналу К 1. Як мені вдалося дізнатися, за дослідженнями маркетологів,  на початку року відбулося зростання рейтингів цього каналу на 22 %. Це співпадає з моєю думкою: попри вперту наявність у ефірі К 1 програми „21 вересня”, загалом він став цікавішим. Здавалося б, команда відносно молодого каналу мусить іти далі в боротьбі за подальше зростання рейтингів, як і належить комерційному каналу. Та несподівано дізнаюся: команда каналу свідомо хоче йти на те, аби ставити у ефір той продукт, який є не зовсім звичним для  пересічного українського глядача. Конкретніше – не рейтинговий. Вже з 2 січня тут з`являється щось на кшталт рубрики „Фільми проти течії”. Причому в ефірі це кіно з 23.15 (а зараз вже – з 22.15. – «ТК») – досить ще „дитячий” час для телемана.

Фахівці, котрі визначають програмну  політику каналу, не помилилися: після появи в ефірі фільмів для так званого підготованого глядача рейтинги впали. Особливо це було помітно з фільмами Феліні, добірку яких К 1 демонстрував з 16 по 22 січня. За офіційною інформацією, рейтинг кінопоказу  порівняно з фільмами першого тижня знизився на 60%, а порівняно з другим тижнем  - на 65%. Найцікавіше, що це - свідома позиція каналу К1. Залишаючись від початку свого створення комерційним проектом, він прагне давати можливість українському глядачеві бачити «не рейтингову» класику світового кіно.

Фільми, заплановані в цей самий час із 23 по 26 січня, до світової кінокласики не віднесеш, та й до радянської – з певним натягом. Об’єднує „Короткі зустрічі”, „Вертикаль”, „Білий вибух” та „Небезпечні гастролі” участь у них молодого Володимира Висоцького – 25 січня улюбленцю мільйонів виповнилося б 68 років. Мене як прихильника творчості і особистості цього непересічного митця дещо збентежило віднесення його до не рейтингового персонажа. Між тим, прикро – але це справді так. 25 січня вперше на моїй пам`яті в ефірі жодного з вітчизняних каналів не стояло жодного фільму з Висоцьким. Канал К1 – виняток.

Виглядає так, що в український  масовий телепростір повертається поняття „іміджевий проект”. Причому спроба формувати імідж у даному випадку не має нічого спільного із заграванням з інтелігенцією та інтелектуалами. Яскравим прикладом чого була зовсім беззуба нічна програма „Остання барикада”, що кілька років тому виходила на „плюсах”. Імідж „розумного” – не конче спроби пустопорожньої балаканини про глобальні речі, котрі перетворюються в нікому не потрібні монологи. В ідеалі „Солодке життя” Феліні треба показувати відразу після „Основного інстинкту” Верховена, а „Вертикаль” із Висоцьким – після „Скелелазу” зі Сталлоне. При такому підході, як мені здається, поступово буде знайдено баланс між рейтинговими та іміджевими програмами.

Голова Эмира Кустурицы неожиданно «упала» в кадр

Нацрада оголосила переможців конкурсу по частотам мовлення


"Інтер" залишається лідером

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1281
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду