Любомир Гузар: «Ми перейшли Рубікон»

8 Листопада 2004
885
8 Листопада 2004
13:24

Любомир Гузар: «Ми перейшли Рубікон»

885
Газета «День» звернулася до Глави Української греко-католицької церкви кардинала Любомира Гузара з проханням поділитися з читачами своїми враженнями, думками, прогнозами, пов’язаними з перебігом президентської виборчої кампанії в Україні.
Любомир Гузар: «Ми перейшли Рубікон»
— Ваше Преосвященство! Як Ви оцінюєте результати першого туру виборів президента України, які щойно відбулися?

— Думаю, що насамперед вибори засвідчили дуже важливий факт, а саме — наш народ показав себе більш зрілим політично, соціально-політично, ніж будь-хто міг цього очікувати. Хоча вже у 2002 році було видно, що народ налаштований критично, намагається оцінювати ситуацію, формувати власну думку. В 2004 році цей рівень критичності ще підвищився — люди всіх соціальних прошарків роздумують, обговорюють, порівнюють кандидатів і навіть дуже переживають. Може, це дрібниця — смішна чи банальна, але в день виборів багато людей сиділо перед телевізорами до 4—5-ї години ночі — цікавилися, переживали, надіялися. Що означає, що це було для них важливим. І то не тільки молоді, але й старші люди. Про багатьох наперед і подумати не можна було, що то їх так торкається. Ці прояви соціально-політичної свідомості є дуже позитивними фактами, які мають для нашого майбутнього, як мені думається, надзвичайно велике значення.

Впевнений, що незалежно від того, які будуть остаточні результати, той кандидат, якого оберуть президентом, буде діяти в зовсім нових обставинах, ніж до сьогодні — йому треба буде рахуватися з електоратом, тобто з народом, політична свідомість якого, як виявилося, значно підвищилася. Це є великим кроком вперед, кроком, що перевершує наші сподівання. Тому я — незалежно від того, що буде далі, — можу сказати: Ми перейшли Рубікон і це в кращу сторону. Вороття вже не може бути. Попереду багато всього — світлого, темного і, безумовно, великі труднощі, все це треба буде пережити. І народ має налаштуватися на це. Але загальна ситуація буде суттєво змінюватися — на краще.

— Пан Литвин днями сказав, що вибори можуть фатально поділити Україну, небезпечно посилити протиріччя між Заходом і Сходом. Що Ви, Ваше Високопреосвященство, думаєте з цього приводу?

— Я не поділяю такої думки. Напередодні виборів в Америці хтось сказав: «Який би результат був, половина населення Штатів буде незадоволена». Це цілком природно — адже не обрали їхнього кандидата. Те саме й у нас, в Україні — половина електорату в будь-якому разі буде незадоволеною. Але це не означає кінця світу або остаточного поділу нашої держави на Захід і Схід. Не означає також ворожнечі чи побоювання одне одного. Швидше, навпаки — може, саме тепер ми остаточно «засипали» Збруч.

Той факт, що певні регіони підтримали того чи іншого кандидата, на мене особисто не справив особливого враження. Бо у цьому швидше, винні ЗМІ, ніж інші обставини. ЗМІ, до речі, є найгіршим, що було у нашій виборчій кампанії та що було гостро — і правильно — засуджене Західною Європою.

І ось результат — не всі регіони України мали однаковий доступ до суттєво необхідної інформації. Ми на Заході не мали можливості ближче ознайомитися з особистістю Віктора Януковича, а бачили тільки той образ, який створили ЗМІ. Так само і Схід не мав можливості як слід познайомитися з Віктором Ющенком. Упевнений, що якби люди мали доступ до правдивої, спокійної, об’єктивної, безпристрасної інформації, регіонального поділу країни не існувало б.

— Скажіть, будь ласка, чи ієрархія та духовенство Української греко-католицької церкви орієнтували свою паству на те, за кого голосувати? Відкритим текстом, так би мовити?

— Зовсім навпаки. Ми не тільки радили, ми благали своїх священиків, щоб вони не пхалися до політики. Але, на жаль, до мене дійшов тільки один випадок втручання духовної особи у політику, але впевнений, що таких випадків було набагато більше. Просто така інформація зле доходить «наверх». Люди помовчують, не хочуть про це говорити й тому зловживання залишаються прихованими. Підозрюю, що священики не завжди були такі вже нейтральні. І далеко не всі розуміли, яку шкоду вони роблять своїм втручанням. Їм здається, що вони творять добру справу, але насправді навпаки — вони не думають про майбутнє й діють не по-церковному. Мені прикро думати, що такі випадки мали місце.

— Ви вважаєте, що духовна особа не має права використовувати свій авторитет для того, щоб спонукати віруючих голосувати за того чи іншого кандидата? А чому, власне?

— Вважаю, що такі підказки чи поради позбавляють людей їхнього конституційного права вибору, тобто наносять їм кривду. Рiч у тiм, що самі люди часто не хочуть, лінуються думати, аналізувати, й очікують, поки за них священик усе вирішить і скаже, що мають робити. І відповідальність нехай падає на нього: «Як отець скаже, так і проголосую, й так буде добре». Але якщо ми дбаємо про демократію, цього не повинно бути. Окрім того, така поведінка священства може відштовхувати від церкви тих віруючих, які думають й обирають інакше, ніж радить духовна особа. Священики мають, зрештою, навчитися поважати право людей робити свій вибір і не нав’язувати їм свою думку. І не компрометувати тим самим Церкву.

— Але чи дійсно священики та владики мають аж такий великий вплив на віруючих, як це думають деякі політики й церковні діячі? Ось приклад: переважна більшість киян (65%) проголосувала за Віктора Ющенка. Попри те, що в Києві знаходяться впливові й активні духовні православні центри — Митрополія Української православної церкви Московського патріархату, Києво-Печерська лавра, Православні братства, деякі представники яких відкрито агітували за одного з кандидатів. Але кияни, як з’ясувалося, мали іншу думку.

— Я все-таки думаю, що хоча бувають винятки, вплив духовенства на віруючих вельми помітний. Наше суспільство ставиться з повагою до священиків. Бо як було ще недавно в багатьох селах? Перша фігура — священик, потім — учитель, потім — староста чи якийсь інший урядник. Саме ці люди «думали за всіх». Особливо великий авторитет мав священик. У багатьох інших державах священики вже не мають такого впливу на людей, який мали колись, і який, хоча й частково, зберігся в нас. Головним чином, у селах. Ми досі є — на відміну від Заходу — клерикальним суспільством, так само, як, скажімо, Польща. Тому в селах як пряма, так і непряма проповідь священика має великий вплив на спосіб мислення громади. У місті — в Україні також — священик уже не має того авторитету. Скажімо, у Львові люди є більш критичними, мають більше інформації, ніж на селі, а до того — менше зайняті, ніж селяни, мають вільний час для політики. Тут може навіть бути таке, що люди роблять наперекір священику — знаючи, що він не має права втручатися в їхні громадські переконання.

— Але все-таки, наскільки активними були Ваші парафіяни під час виборчої кампанії? І які заходи вважала за потрібне та відповідне вжити Церква для підвищення цієї активності?

— Загальновідомі результати першого туру голосування засвідчили, що вірники нашої церкви взяли дуже активну участь як у виборах, так і в різних підготовчих акціях. У цьому немає сумнівів, так і повинно бути, хоча це є персональним вибором кожного. Щодо нашої Церкви, то у спеціальному Зверненні ми закликали людей обов’язково взяти участь у виборах. Вони, напевне, й без Звернення це зробили б, але я радий, що ми звернулися до них.

— Деякі політики й не політики України побоюються того, що напередодні чи після другого туру виборів у країні можуть розпочатися якісь небезпечні пертурбації, заворушення, спорадичні демонстрації тощо. Що ви про це думаєте?

— Мені здається, що вже перед першим туром забагато мовилося про якість протистояння, повстання чи щось подібне. Результат один: у країні була штучно створена напружена атмосфера. Я не передбачаю, що може трапитися якесь протистояння чи «революція». Але тільки в тому випадку, звичайно, коли все буде відбуватися нормально й людей не будуть до того підштовхувати. Добре сказав пан Литвин, критикуючи пана Білоконя: «Коли ви повідомляєте про те, що військо напоготові, щоб зберігати порядок, ви тим самим насторожуєте людей, натякаєте на те, що щось «таке» має відбутися». Достатньо поставити танк, і люди подумають, що розпочалася війна. Іншими словами — ми самі штучно створюємо небезпечне напруження.

Але особливо насторожує й нервує людей неправда. Коли люди вірять, що все робиться, як належить, тоді важко створити надзвичайні ситуації. В атмосфері довіри ніяких клопотів не буде. Адже користі від них не може бути ні для кого.

— Невдовзі відбудеться другий тур виборів. Чи дійсно, як про це йдеться, ми сьогодні стоїмо на роздоріжжі — маємо обирати одну із двох діаметрально протилежних доріг у майбутнє своєї країни? Чи, може, це тільки ще один передвиборний трюк — спосіб залякувати людей?

— Я не є політологом, але відчуваю, що сьогодні йдеться не про конкретні програми того чи іншого кандидата в президенти, а про зіткнення двох світоглядів. Дійсно, ми знаходимося в ситуації складного вибору. Але думається, що цей вибір не є аж таким фатальним, таким категоричним, як дехто — а особливо ЗМІ — вважає. Зараз не йдеться про вибір «такого» або «такого» світу. Який би кандидат не виграв, то — якщо він здатний думати й матиме команду (це дуже важливо) — він повинен буде скорегувати свій — сьогодні такий «безкомпромісний» — світогляд. Це обов’язково з огляду на ту «другу» половину країни, що проголосувала за кандидата, який програв.

— Іншими словами — переможець не може стати президентом тільки половини України, половини її громадян?

— Мудрий президент, дійсний державний муж не може нехтувати думками, бажаннями, потребами населення країни; навіть того населення, яке голосувало проти нього. Який би кандидат не виграв. Виборці, якi «програли», не повинні відчувати себе чужими у своїй країні. Якщо думати про майбутнє, про мир у суспільстві й не мати клопоту, повинно бути тільки так.

Прекрасний приклад дає нам Біблія, описуючи подібну ситуацію. Коли помер мудрий цар Соломон, його місце заступив син його Рехав’ам (зовсім не мудрий). І зійшлися племена, підвладні Соломонові, й сказали новому молодому царю Рехав’аму: «Твій батько вчинив був тяжким наше ярмо, а ти тепер полегши тяжке ярмо батька твого — і ми будемо служити тобі». Цар порадився із старійшинами, які служили ще його батькові; ті сказали: «Якщо сьогодні ти будеш рабом цьому народові і служитимеш їм, і говоритимеш їм добрі слова, то вони будуть тобі рабами по всі дні». Потім Рехав’ам порадився з молодими людьми, які виросли разом з ним. І почув інші слова: «Говори з народом так: мій батько наклав був на вас тяжке ярмо, а я ще додам до вашого ярма! Батько мій карав вас бичами, а я каратиму вас скорпіонами!». Цар Рехав’ам скористався саме останньою порадою й жорстоко говорив із племенами Ізраїлю. Але «збунтувався Ізраїль проти Давидового дому і від нього відпав». Ось як небезпечно слухати немудрих радників. Думаю, що це — велика наука. Але при мудрій спокійній політиці — не без труднощів, тернистою дорогою, але можна вийти нам на непоганий результат. Перед другим туром головним є забезпечити максимально справедливі вибори. Люди мусять повірити.

— Сьогодні чимало розмов про кризу влади, про те, що між «народом» і «владою» пролягла прірва, про загальні багатостороннє недовір’я. Як так трапилося?

— Дійсно, дуже небезпечна криза України — це криза, пов’язана з владою. Клопіт, власне не з владою — вона від Бога. Клопіт із людьми, які є носіями влади. З людьми, які так і не зуміли забезпечити собі довір’я народу. Тож вийшло так: народ не вірить людям при владі, а ті, у свою чергу, не вірять народу. А конче потрібно, щоб політики постійно дбали про довір’я до себе, тобто до влади. Що досягається тільки послідовним піклуванням про людей. І не тільки на словах, і не тільки на короткий строк. Люди мають повірити владі, або принаймні дати їй — владі — певний строк, почекати певний час результатів.

Не дай Боже, щоб люди почали ненавидіти все, пов’язане з владою. Наше завдання — виховувати старших і молодших у пошані до влади. Це надзвичайно важливо — навчити людей шанувати владу. Але й ті, що при владі, мають дбати про цю пошану. Альтернатива тільки одна — суспільна криза.

— Але, може, це наша національна особливість — зневага, навіть ненависть до всякої влади?

— Про яку владу ви говорите? Коли це ми мали власну владу? Бо наш народ давно вже живе при чужій владі. Хто з нас пам’ятає свою козачу владу? Коли то було! При Мазепі ще були якісь залишки своєї національної влади, а далі — життя при владі чужій, яка ніколи не переймалася нашим добробутом.

— Мабуть, саме тому народу притаманна недовіра, іноді навіть ненависть до влади взагалі, до влади як такої? Почуття, які формувалися століттями.

— Так. Тому перед новою державою стоїть велике завдання, яке має сприяти переродженню людей, — навчитися жити зі своєю владою, навчитися думати: «То моя держава, то мій Президент, мій уряд, моя ВР». Підозрюю, однак, що ті, хто є при владі, замало тим турбуються.

Може, через те, що сьогодні не тільки ми, але й увесь світ потерпає від браку істинних державних мужів. Мудрих людей, які б задавали тон всьому народному життю й самим своїм існуванням виховували б у народі пошану до влади. Ну, подивіться на Європу! Можете ви назвати особу, про яку можна дійсно сказати: «То є державний муж, який провадить людей до добра, а державу — до добробуту!». Таких не видно. Всюди у світі ми бачимо політиків, а не державних мужів. Останнім, кого можна таким назвати, є, на мою думку, Вацлав Гавел. Постать, яка викликала довір’я людей, згруповувала їх навколо себе. А згадайте, скільки видатних людей було після війни! Тих, хто підняв із руїн й облаштував післявоєнну Європу. Це були політики, які могли дивитися високо та далеко.

Але ми мусимо працювати з тим, що маємо. І те, що це проблема не тільки України, не є виправданням. Тим більш, що в багатьох інших країнах чимало важливих суспільних процесів сьогодні мало залежать від інтелекту чи моралі носіїв влади, а працюють майже автоматично. Хоча у нас є своя перевага — дуже багато невикористаних можливостей.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
885
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду