Історія з історією: дубль ...надцятий

29 Вересня 2004
976
29 Вересня 2004
10:54

Історія з історією: дубль ...надцятий

976
Десятки мільйонів українських громадян НЕ ВІРЯТЬ в українську демократію, в можливість публічними легальними процедурами здійснити ротацію правлячої еліти. О дев‘ятій годині вечора 24 вересня 2004 року спала запона загадковості із багатьох таємниць української історії – давньої і не дуже.
Історія з історією: дубль ...надцятий
І тепер не треба жалкувати, що немає машини часу, щоб потрапити до почту Івана Мазепи чи на засідання Центральної Ради задля спроби зрозуміти, а в якому асенізаційному отворі зникало оте все буяння визвольних і демократичних змагань. Типологічно ситуація минувшини вкотре повторилася, і дякуючи притаманному прямому телеефіру вмінню “роздягати” своїх гостей, політико-психологічний сюжет навколо споконвічної “малоросійської шатості”, як звала цей феномен Єкатерина ІІ, став приступним усій аудиторії 5 каналу.

Гостем програми “Час” на “П‘ятому каналі” був Тарас Чорновіл.

Розмова точилася навколо “яєчного теракту” в Івано-Франківську.

Я не буду повторювати всіх інвектив на адресу “Нашої України” і команди Віктора Ющенка, які висловлював народний депутат від Львова. Досить сказати, що там були і “переродження”, і “фашизм”, і “зомбування населення”. Не буду переповідати й слів на захист команди Віктора Януковича; досить сказати, що Тарас Чорновіл з розумінням поставився до гнівної тиради прем‘єр-міністра проти націоналізму (ясна річ, “українського буржуазного”, бо який ще націоналізм є загрозою для України?). Зрештою, у демократичній країні кожен вільно вибирає свою політичну позицію, а оціночні судження є конституційним правом будь-якого громадянина.

Мова про інше.

Про підґрунтя цієї політичної позиції.

Щоб не ставати на шлях ідеологічних вивертів, звернемося до соціології. І побачимо, де лежить ОБ‘ЄКТИВНА причина того, що у Віктора Януковича полетіли яйця (добре, що хоч не гранати). Отже: за даними всіх справжніх, не фантомних соціологічних центрів (на кшталт, скажімо, “Фонду “Свободи”), в Україні переконані в тому, що Віктор Янукович буде президентом, УДВІЧІ БІЛЬШЕ виборців, ніж готових проголосувати за нього. Одночасно МАЙЖЕ ДВІ ТРЕТИНИ виборців переконані, що результати президентських виборів будуть тією чи іншою мірою фальсифіковані. Навіть у Донбасі таких близько половини, - і це при тому, що там 70-80% електорату говорять (правду чи ні, невідомо), що проголосують за Януковича. Це все означає дуже просту річ: що десятки мільйонів українських громадян НЕ ВІРЯТЬ в українську демократію, в можливість публічними легальними процедурами здійснити ротацію правлячої еліти. Така тотальна недовіра ніколи й ніде не формується опозиційними мас-медіа (тим більше, що в деяких регіонах країни вони практично відсутні). Така масштабна недовіра формується тільки РЕАЛЬНИМИ УМОВАМИ ПОВСЯКДЕННОГО ЖИТТЯ.

А виливаються такі настрої врешті-решт у спроби СИЛОВОЇ ЗМІНИ режиму, який перешкоджає інституційній ротації еліт. Серед цих силових засобів можуть бути і масові страйки, і верхівкові військові перевороти, і революції, і, звичайно, індивідуальний опір. Як би хто не смикався, такою є логіка історичного процесу останніх ста років; саме тому, очевидно, демократичні процедури прийняла, скажімо, Південна Корея: їй надто дорого обійшлися у 1970-80 роках спроби поєднати військово-автократичні режими з передовою ринковою економікою.

Те, що Україна є державою, у якій правлячий режим прагне не допустити мирної інституційної ротації еліт, авторитетно підтвердив особисто президент Леонід Кучма у промові на честь 13-ї річниці Незалежності. І якщо масовий виборець, не знайомий із тонкощами політичної теорії, і НЕ ЗРОЗУМІВ, що його, виборця, думка нікого “нагорі” по великому рахунку не цікавить, то ВІДЧУВ це масовий виборець однозначно. І оцінив недвозначно: БЛИЗЬКО 70% громадян України вважає, що країна рухається У НЕВІРНОМУ НАПРЯМКУ. Звичайно, поняття “невірний напрямок” для комуніста і націоналіста матиме різний сенс, але йдеться про панівний настрій суспільства, яке не бачить у своїх руках декларованих Конституцією важелів влади.

І ще декілька штрихів щодо масових настроїв. Наразі ПОНАД 60% ВИБОРЦІВ вважають, що президентом не має права бути обрана людина, засуджена за кримінальні злочини, хай навіть ці злочини і зняті. При цьому МАЙЖЕ ПОЛОВИНА виборців переконана, що інформація телебачення подається необ‘єктивно, з вигодою для Віктора Януковича і так само МАЙЖЕ ПОЛОВИНА вважає, що вибори будуть фальсифіковані на його користь (для порівняння: що вибори будуть фальсифіковані на користь Віктора Ющенка, вважає менше 10% українського електорату, майже всі – зі Східного регіону, де якраз ця думка й імпринтується в масову свідомість).

При всьому цьому кількість тих, хто проти обрання колишнього кримінальника і вважає, що вибори будуть фальсифіковані на користь Віктора Януковича, ІСТОТНО ПЕРЕВИЩУЄ кількість прихильників Віктора Ющенка. Що це означає? Тільки те, що не Ющенко та його команда формують подібні настрої у суспільстві; швидше, вони ЧАСТКОВО відбивають ці настрої і ЗМУШЕНО радикалізуються, бо саме радикальних змін прагне виборець.

Іншими словами, дякувати Богу, в Януковича полетіли тільки яйця (щоправда, кажуть ще про таємничі чи то “гострі”, чи “тупі” предмети, видно, “темників” під рукою у відповідних осіб не було). Але інцидент подібного типу був неминучий. Це не схвалення “яєчного теракту” – це просто констатація чинного стану справ.

А тепер повернемося до висловленої 24 вересня на 5 каналі тези Тараса Чорновола, що команда Ющенка, мовляв, зомбує населення України, заявляючи, що або Ющенко стане президентом, або на країну чекає катастрофа. Справа в тому, що катастрофа ВЖЕ настала, і її ознаки легко помітити навіть народному депутатові з числа тих, хто не любить Ющенка (хоча ще півроку тому на весь голос заявляв, що голосуватиме тільки за нього). По-перше, Україна за прем‘єрства Януковича зі згоди глави уряду почала втрачати державну територію (канал Керч-Енікале і Придністровська ГАЕС-2). По-друге, Україна підписала угоду про створення ЄЕП, за якою частину державного суверенітету передає т. зв. “регулюючому органу”, і одним із промоторів цього підписання був саме Віктор Янукович. По-третє, податковий удар з боку уряду і парламентської більшості, завданий вітчизняному книговиданню, був би у будь-якій нормальній країні підставою для відставки Кабінету Міністрів і дострокових виборів. По-четверте, Україна викреслила зі своїх офіційних документів вступ до НАТО і ЄС, а це означає, що відмовилася “підтягувати” політичне й економічне життя до цивілізованого рівня. Я вже мовчу про останні заяви Януковича щодо зміни статусу російської мови в Україні, подвійного громадянства та відмову від вступу до НАТО – потрактуємо їх як передвиборчі технологіі. Також не згадую про “незалежне” вітчизняне телебачення часів президентської виборчої кампанії.

І не останнє за вагою – за останні два роки офіційна Україна істотно зблизилася з АВТОРИТАРНИМИ ТА НЕОТОТАЛІТАРНИМИ РЕЖИМАМИ, натомість зіпсувала стосунки з більшістю справді демократичних держав. Чи це все не катастрофа, чи, принаймні, її переддень? І чи не стане катастрофа тотальною, якщо не спинити тенденції останніх років?

...І, нарешті, відкрийте тексти Володимира Винниченка після його відходу від керівництва УНР, чи когось із лідерів тогочасних боротьбистів, і порівняйте їхні аргументи на користь свого переходу на бік інших політичних сил - із аргументами Тараса Чорновола. Почитайте, чому вони, скажімо, не любили Симона Петлюру та його оточення, і тому пішли до більшовиків. Ви одержите море цікавої інформації до роздумів. А після цього – згадайте долі Василя Еллана-Блакитного, Олександра Шумського, Панаса Любченка та інших – усіх тих, хто щиро хотів на початку 1920-х “привнести український струмінь” у недемократично-промосковський політичний табір. Історія повторюється, чи не так? Спершу – у вигляді трагедії, а тепер – у вигляді фарсу.

А на додачу – в прямому телеефірі.

Добре, якби тільки цей фарс не набув – вкотре вже в українській історії – трагічних рис. Бо ж, повторю ще раз, суспільні настрої засвідчують можливість справді “гарячого” розвитку подій у разі, коли політичні зміни не стануть реальністю.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
заступник головного редактора журналу “Сучасність”, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
976
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду