Олімпійські ігри – це ідеологія здорового способу життя, краси й толерантності, а не “гульня-шоу”

13 Серпня 2004
1312
13 Серпня 2004
15:47

Олімпійські ігри – це ідеологія здорового способу життя, краси й толерантності, а не “гульня-шоу”

1312
Завтра якійсь підліток, дослухавшись до такої реклами, вип`є горілки і лише після цього піде грати у футбол на спортивний майданчик. Сьогодні відбудеться офіційне відкриття літньої Олімпіади в Афінах. Для розвинених країн спортивні змагання на Олімпіаді означають демонстрацію своєї могутності, сили та стабільності.
Олімпійські ігри – це ідеологія здорового способу життя, краси й толерантності, а не “гульня-шоу”
П’єр де Кубертен, засновник Міжнародного олімпійського комітету, вважав що олімпійські змагання – це філософія життя, в якій спорт виступає світом.

Однак, останні події навколо участі України на Олімпіаді в Афінах засвідчують, що вперше в історії Олімпійського руху чиновники на чолі з президентом Національного олімпійського комітету, а за сумісництвом і кандидатом у Президенти України Віктором Януковичем перетворили змагання сили та краси на банальне “гульня-шоу”. Так, на утримання української офіційною делегації у Афінах, в яку входять близько 200 чиновників та які будуть проживати на суперкомфортабельному лайнері “Роттердам”, виділено практично половину суми коштів, які пішли на підготовку спортсменів для участі у змаганнях – близько 20 мільйонів гривень! Крім того, спонсорами такої безкоштовної відпустки, крім західних компаній, виступили державні установи: Укрзалізниця, Міністерство транспорту, Міністерство агропромислової політики! Звичайно ж, вони виділили на це “позабюджетні кошти”, а не кошти, які український народ очікує отримати у вигляді зарплат і пенсій…

Але не лише на безкоштовний відпочинок високих посадовців чинної влади перетворюється для України нинішня Олімпіада. Вперше в історії і, мабуть, лише в Україні, генеральним спонсором телевізійної трансляції спортивних змагань виступила компанія, яка виробляє горілчану продукцію – корпорація “Олімп”. До того ж, алкогольні напої цієї корпорації є одними з найдешевших на вітчизняному ринку. Велике занепокоєння викликає навіть не факт перевищення у кілька разів Першим Національним телеканалом квоти ефірного часу, відведеного для реклами, під час транслювання олімпійських програм, і навіть не те, що, фактично, оголошення найменування спонсора трансляції – торгової марки “Олімп” – є повноцінними рекламними роликами, що заборонено законодавством до 23 години, а зміст такої реклами. Нагадую, що відповідно до Закону “Про рекламу”, реклама алкогольних напоїв не може формувати думку про те, що вживання алкоголю є важливим фактором досягнення успіху в спортивній, соціальній або інших сферах життя. Натомість, переглядаючи ролики “Олімпу”, де зображуються спортсмени, які встановлюють рекорди, говорячи при цьому “Дай мені сили “Олімп!” або “Все починається з “Олімпу”, однозначно приходиш до висновку, що такі сюжети є грубим порушення законодавства, які можуть мати наднебезпечні наслідки. Адже вплив реклами на підсвідомість людей, а особливо дітей, є колосальним. Дуже б не хотілося, щоб завтра якійсь підліток, дослухавшись до такої реклами, випив горілки і лише після цього пішов грати у футбол на спортивну площадку…

І не лише цим відзначається, по суті, реклама генерального спонсора трансляція Олімпіади. Так, у рекламних анонсах трансляції ігор, де прямо загадується торгова марка “Олімп”, головним героєм є ніхто інший…. як Віктор Янукович. Причому, рекламний сюжет побудований таким чином, що складається враження, що саме Янукович рекламує горілку “Олімп”. М’яко кажучи, це виглядає аморально. А згадуючи і норму Закону про заборону на участь у рекламі алкогольних напоїв популярних осіб, - взагалі нахабним порушенням.

Тому, і очолюваному Януковичем Національному олімпійському комітету, і Першому національному телеканалу нагадаю гімн Кубертена для того, щоб нарешті вони зрозуміли: Олімпіада – це не банальне “гульня-шоу”.

«О спорт! Ти - світ,

О спорт, ти – насолода,

Ти встановлюєш хороші, добрі, дружні відносини між народами.

Ти - згода,

Ти зближуєш людей, які прагнуть єдності.

Ти - джерело благородного мирного, дружнього змагання.

Ти збираєш молодь - наше майбутнє, нашу надію під свої мирні знамена.

О спорт! Ти світ!»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1312
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду